Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sceptycznym okiem: Ufo w sztuce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
194 odpowiedzi w tym temacie

Ukasy.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzięki Wszystko. W tłumaczeniu brzmi to tak :

Artefakt został wydobyty w Toprakkale, w mieście znanym w starożytności jako Tuspa, gdzie królestwo Urartu panowało krótko ponad 2500 lat temu.
Kuratorzy muzeum oznajmili, że ten mały artefakt jest fałszywy, ponieważ różni się od stylu epoki, w którym miał być wykonany, a co najważniejsze, wygląda on jak kapsuła kosmiczna. No bo skoro w starożytności nie było rakiet kosmicznych to kuratorzy uznali, że jest to nowoczesny fake, psikus, wykonany z gipsu i marmuru w proszku.

Jeszcze coś znalazłem w sprawie tego obrazka :
http://www.ukrytespr...ges/uzboek1.jpg

ze strony : link

Obraz jest oszustwem, zainspirowanym okładką magazynu Sputnik z 1967 roku. Oto okładka tego magazynu :

Dołączona grafika

Edycja: Dziki Kurak
Dołączona grafika

Podawanie obrazków w formie bezpośredniego odnośnika do witryny źródłowej jest niezgodne z regulaminem tego forum. Popraw proszę swój post, możesz posłużyć się radami opisanymi w poniższym wątku:
Wklejanie zdjęć na forum

• 1

XGOŚĆ.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dowodzi to temu, że w tamtych czasach ziemie odwiedzali obcy właśnie w takich pojazdach

To według ciebie dowodzi. Bo dziwne że teraz każde ufo wygląda jak owalny obiekt albo trójkątny albo jak niektórzy chcą jako miski (patrz Zdany). Według dzisiejszych ufologów technologia kosmitów pozwala im osiągać niezwykłe prędkości, a nawet być niewidzialnymi. Dziwne by było że kiedyś ufoludki latali w czymś co przypomina rakiety.
To co rzekomo wygląda jak rakieta z człowiekiem środku jest jedynie interpretacją tego obiektu. A dodatkowo nie wiadomo czy to nie jest podróbka, bo ciężko znaleźć na jego temat. Na stronie którą już podawałem jest napisane że ludzie z muzeum w Istambule również uznali to za fake.

Wyobraź sobie, że mineło 6000lat, tyle czasu zajął proces technologiczny aby dziś widać było ufo, zresztą nie jest to regułą ze względu na fakt istnienia ponad 50 gatunków obcych (źródło Seminarium The Disclosure Project) w różnym etapie technologicznym.

Ukasy - a w którym roku wydobyto ten artefakt ?
  • 0

Ukasy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, nie jest tam napisane. Na innych stronach też nie jest zbyt wiele napisane o historii tej figurki.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obraz jest oszustwem, zainspirowanym okładką magazynu Sputnik z 1967 roku. Oto okładka tego magazynu

Czyli kolejne malowidło wątpliwej wiarygodności, które funkcjonuje jedynie w internecie.
To jest tak jak z piramidami. Krąży na ich temat wiele mitów i przekłamań. Wszyscy myślą, że Egipcjanie nie mogli czegoś takiego zbudować, bo byli za słabi. Tylko podpierają się jakimiś wymyślonymi faktami.
Wielu ludzi myśli też, że tam są tylko te 3 słynne piramidy i zastanawiają się jak to możliwe, po co wybudowano coś takiego. Nie wiedzą o tym, że tych piramid jest tam około 90.
A ta rzekoma rakieta jest tylko przedstawiana z jednej strony. To co wygląda jak dysze może wcale tak nie wyglądać patrząc np. na tył rakiety. Widocznie najlepiej ta "rakieta" prezentuje się z profilu dlatego nie ma zdjęć na których widać by było coś więcej.
  • 0

Ukasy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niedługo zrobię podsumowanie wszystkich artefaktów. Przy okazji wyjaśniam kolejną "tajemnicę"

Dołączona grafika

Obraz ten jest połączeniem dwóch hieroglifów (źródło wikipedia):

Dołączona grafika

I co na to zwolennicy UFO ? Jakoś ich teraz nie widać :)
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

i co tam jest opisane? ze bulki wklada sie do buzi? to jest jakas ksiazka kucharska dla ulomnych? czy moze egipska kamasutra? w kazdym razie to cos musi byc wazne skoro wyryto to na scianie "grobowca".. niezbedna wiedza w zaswiatach.. juz widze mine Seta z bulka w "4-literach" i ze zdziwieniem mowiacego: a to mialem wsadzic to do geby?? :o
taki maly joke;)

Co do figurki rakiety, to z waszych informacji dowiedzialem sie ze zostala ona odkopana na stanowisku archeologicznym, ale dlatego ze wygladala jak rakieta a nie jak dzbanek na wode to zostala uznana za fake bez zadnej analizy i dalszych badan chociazby aby sprawdzic jej wiek.. SPOKO! to jest ta wasza nauka w czystej postaci.. opieranie sie na dowodach..

Użytkownik manitoris edytował ten post 23.01.2012 - 15:49

• 0

XGOŚĆ.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Niedługo zrobię podsumowanie wszystkich artefaktów. Przy okazji wyjaśniam kolejną "tajemnicę"

Dołączona grafika

Obraz ten jest połączeniem dwóch hieroglifów (źródło wikipedia):

Dołączona grafika

I co na to zwolennicy UFO ? Jakoś ich teraz nie widać :)

Dla mnie to wygląda jak cycek ;)
Ukasy jeżeli jesteś taki mądry to przetłumacz co jest wokół tych ust, cycka czy ufo.
Czekam...?

Użytkownik XGOŚĆ edytował ten post 23.01.2012 - 18:53

• 0

Ukasy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy wy rozumiecie o co chodzi w hieroglifach ? Te usta i bułecza to tylko nazwy kształtów. "Usta" znaczą literę "r", a "bułeczka" literkę "t".
  • 2

XGOŚĆ.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy wy rozumiecie o co chodzi w hieroglifach ? Te usta i bułecza to tylko nazwy kształtów. "Usta" znaczą literę "r", a "bułeczka" literkę "t".

tak, tylko w przypadku tego znaku to nie wygląda mi to na usta a raczej na cycek, może jaśniej, usta z sutkiem ;)

Ukasy - to musi być inna litera niż R - nie wydaje Ci się...?

Znasz dobrze ten język, przeglądałem troche te hieroglify i wydaje mi się, że znaków się nie łączy, każdy znak oznacza inny wyraz lub literę, ale to tylko mi się wydaję ;)

Użytkownik XGOŚĆ edytował ten post 23.01.2012 - 19:50

• 0

Ukasy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak, tylko w przypadku tego znaku to nie wygląda mi to na usta a raczej na cycek, może jaśniej, usta z sutkiem

No właśnie nie przypomina to wcale UFO i to jest najważniejsze.
  • 1

XGOŚĆ.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

tak, tylko w przypadku tego znaku to nie wygląda mi to na usta a raczej na cycek, może jaśniej, usta z sutkiem

No właśnie nie przypomina to wcale UFO i to jest najważniejsze.

z cyckiem żartowałem ;) a tak na serio, jeżeli nigdzie nie znajdziesz co ten znak oznacza, będzie to potwierdzeniem, że jest to UFO!
  • 0

Ukasy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To nie jest UFO, są to połączone hieroglify tak jak wcześniej mówiłem. Przynajmniej to tak wygląda.
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gość, nie żartuj sobie. Hieroglify nie oznaczają całych wyrazów tylko pojedyncze literki albo sylaby. Jeśli jakiś hieroglif przedstawia ptaka, to nie znaczy, że odczytuje się go jako ptaka. Tak samo tutaj w przypadku tego ufo. Ten znak owalny to są usta a znaczą literę ,,r".
Malowanie symbolu ufo znaczącego dosłownie ufo byłoby bez sensu i nie pasowałoby do reszty znaków.
Aha, część hieroglifów oznaczała konkretne czynności ale dość rzadko konkretne przedmioty.
Np.

Dołączona grafika
źródło: P. Johnson: Cywilizacja starożytnego Egiptu. Warszawa 1997.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 25.01.2012 - 11:12

• 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gość, nie żartuj sobie. Hieroglify nie oznaczają całych wyrazów tylko pojedyncze literki albo sylaby. Jeśli jakiś hieroglif przedstawia ptaka, to nie znaczy, że odczytuje się go jako ptaka. Tak samo tutaj w przypadku tego ufo. Ten znak owalny to są usta a znaczą literę ,,r".
Malowanie symbolu ufo znaczącego dosłownie ufo byłoby bez sensu i nie pasowałoby do reszty znaków.
Aha, część hieroglifów oznaczała konkretne czynności ale dość rzadko konkretne przedmioty.
Np.

Dołączona grafika
źródło: P. Johnson: Cywilizacja starożytnego Egiptu. Warszawa 1997.

:lol Spojrz jeszcze raz w to co sam wkleiles.. bo:
- maly ptak oznacza "maly, zly, slaby"
- ale już duży ptak (jak kaczka) oznacza "PTAK, owad"
wiec zaprzeczasz sam sobie!

z innych hieroglifow dowiadujemy sie rowniez ze moga oznaczac doslownie to co przedstawiaja lub czasem nie.. jak np. Nóż, oko, łódź, żagiel, motyka, roslina, drzewo, FALUS :lol ,sznur.. wiec jest sporo znakow ktore oznaczaja to co przedstawiaja dokladnie, ale w pewnym ciagu znakow beda oznaczac cos innego, zblizonego do siebie (z tego co widze to mogą oznaczac czynność, cechę lub przymiotnik skojarzony ze znakiem).

Druga sprawa to czemu twierdzicie ze to dwa znaki nałożone na siebie, skoro znaków sie nie łączy? to nie papirus gdzie coś spłnęło jedno na drugie tylko to jest wyryte w ścianie!? Więc jak sie nie łączy huieroglifów to ten jest jakimś nowym (tzn powszechnie nam nie znanym), no chyba że się łączy (ja nie znam sie na tym - to inny użytkownik forum tak napisał i nikt mu nie zaprzeczył), to i tak nawet jeśli to przecież widać że to co innego niż "bułeczka" z "ustami" - ja tam widze te "usta" z kuleczkiem na górnej krawędzi po środku i jakby litere "q" zawieszoną na tym.. więc gdzie ta bułeczka!!!???

EDIT!!!
Hej mam pytanie:
To jest jeden hieroglif? i co oznacza? przegooglowalem za tym hieroglifem i nigdzie go nie znalazlem.. jak by ktos mogl pomoc :roll:
Dołączona grafika

Użytkownik manitoris edytował ten post 25.01.2012 - 13:43

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Spojrz jeszcze raz w to co sam wkleiles.. bo:
- maly ptak oznacza "maly, zly, slaby"
- ale już duży ptak (jak kaczka) oznacza "PTAK, owad"
wiec zaprzeczasz sam sobie!

Masz źródło podane, ja sobie sam tego nie wymyśliłem.

Ten sam hieroglif może mieć dwa znaczenia. W ogóle czytanie hieroglifów nie jest takie proste jak się może niektórym wydawać.
Te symbole wyglądające jak bułeczka i usta oznaczają litery. Masz nawet podane że ta bułka to "t" a usta to "R"

Pismo hieroglificzne posługiwało się znakami pełniącymi różne funkcje, istniały trzy zasadnicze ich rodzaje: ideogramy, fonogramy i determinatywy. Ideogramy były to znaki wyrazowe, rysunki przedstawiające konkretne przedmioty wprost lub mające znaczenie przenośne. Mogły danym obrazem wyrażać pojęcia i czynności kojarzące się z nim, np. rysunek przedstawiający berło faraona obok znaczenia dosłownego mógł oznaczać "panowanie". Do typowych ideogramów należały np. cyfry egipskie: "jeden" zapisywano jako pionową kreskę, "dwa"- dwie kreski itd.

Jeśli twierdzisz że to http://img834.images...0ufo20pojaz.jpg przedstawia ufo to znajdź potwierdzenie tego w jakimś wiarygodnym źródle (byle nie Daniken) bo tak to sobie możesz gadać bez pokrycia.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 25.01.2012 - 16:43

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych