Skocz do zawartości

Zdjęcie

Moderowanie, czy cenzura?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
173 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Co sądzisz o sposobie moderowacji tego forum? (159 użytkowników oddało głos)

Co sądzisz o sposobie moderowacji tego forum?

1. Nie spotkałem się z nieuzasadnionym zamknięciem tematu. (50 głosów [31.45%])

Procent z głosów: 31.45%

2. Czasem miałem wątpliwości, co do zasadności zamykania wątku. (64 głosów [40.25%])

Procent z głosów: 40.25%

3. Mam wrażenie, iż liczba niesprawiedliwie zamykanych wątków jest zbyt duża. (45 głosów [28.30%])

Procent z głosów: 28.30%

Głosuj

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja nie jestem święty bobo odrazu uprzedze wybieg :)
Dalej czekam na odpowiedź.

Będą te ankiety w końcu czy nie?
Tak się napalili, że przyjmą konstruktywną krytykę w nich i cisza, pomysł upadł bo upadł czy z braku dobrej woli?
Czy się to nie podoba, a może niektórzy co bardziej prominentni towarzysze czy towarzyszki się boją czegoś/kogoś?

Dalsze pomijanie pytania lub inne wybiegi co do mnie potwierdzą piosenkę.
  • 0

Recluse.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem święty i jakbym spotkał przema to chętnie bym rzucił w niego kamieniem (nawet kilkoma)
  • 0

Sante.

Veritas odit moras

• Tematów: 84
  • Artykułów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Temat jak sądzę nei został zamknięty tylko dlatego żeby ktoś mógł się wypowiedzieć. Z tego co widzę nic konkretnego. Jak zwykle same epitety lecą. Zastanawiam się tylko naj jednym punktem który Har naświetlił. Jak bedzie z tymi ankietami?
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja tylko rzuciłem pomysłem, a czy go pozostali modzi wdrożą w życie to już ich biznes.
Przedewszystkiem Eury by się musiał wypowiedzieć w kwestii takich ankiet.

Bo nie wiem jak Przemo i reszta, ale ja np chciałbym poznać opinię userów o mojej działalności na VRP. Kij z tym czy temat by się przerodził w pyskówkę czy nie, krzykaczy by się najwyżej zwarnowało.
  • 0

pui.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

witam, dawno nie odwiedzalem forum juz i po wejsciu bardzo uderzyla mnie ta "bitwa" jesli mozna to tak nazwac, naprawde... wczoraj w shoucie, dzisiaj tu dotarlem znowu.. zauwazylem ze klotnie te maja jeden wspolny mianownik- Przemo
teraz tak, albo z Przemem cos jest nie tak, albo z userami
moze Przemo jest zdecydowanie zbyt "pedantyczny" w moderacji, moze rzeczywiscie przesadza, moze w swojej walce o porzadek idzie zbyt daleko, moze troche smierdzi to absolutyzmem?
moze to user-wielki balaganiarz-dzieciak neo ma juz dosc ciaglej kontrol i zapragnal troche popisac bez sensu, poofftopowac troche z kilkoma nie polskimi znakami i bluzgami?
nie wiem, ale albo zostanie pokrzywdzony user, albo Przemo, decyzja nalezy do Zarzadu (?) a typowe konsultacje spoleczne czyli nic innego jak te grozne ankiety sa TYLKO opiniodawcze, wiec smialo mozna je przeprowadzac :)
lecz, IMHO rozwiazanie powinno byc inne:
Zarzad powinien przyjrzec sie WSZYSTKIM zamknietym przez Przema tematom,przyznanym warnom i banom-jezeli takie byly i podjac decyzje o "zdegradowaniu" z funkcji moda do usera badz utrzymac go na tej "pozycji" badz tez w inny sposob sprawe zakonczyc i poinformowac userow co zrobiono w tej kewstii, do czasu zakonczenia tej "rozprawy" Przemo (niestety) powinien zostac zawieszony w funkcji moda

to tylko moje zdanie
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Śmieszne jest, że osoby, które nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu tego forum i stanowiska na jakim jest Przemo krzyczy o zawieszeniu go w funkcjach moderatora. To może wszystkich odwołamy ? Każdy mod przecież dał komuś warna czy zamknął temat ? 'Zabawa' w moderatora do łatwych nie należy, ale nikt nie wie, że wszyscy są ludźmi a nie zaprogramowanymi botami. Mam wrażenie, że pewne osoby chcą wywołać coś na kształt rewolucji. Powiem tak - załóżcie sobie własne forum, wypromujcie, ściągnijcie użytkowników, przetrwajcie 3 lata - zobaczycie jak to jest być ciągle oskarżanym o gwiazdorstwo, tyrańskie rządy i inne brednie.
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja tylko rzuciłem pomysłem, a czy go pozostali modzi wdrożą w życie to już ich biznes.
Przedewszystkiem Eury by się musiał wypowiedzieć w kwestii takich ankiet.

Bo nie wiem jak Przemo i reszta, ale ja np chciałbym poznać opinię userów o mojej działalności na VRP. Kij z tym czy temat by się przerodził w pyskówkę czy nie, krzykaczy by się najwyżej zwarnowało.

Dzięki za odpowiedź :)
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A od czego jest reputacja? Możecie sobie tam uzewnętrzniać swoje emocje tylko tak całkiem uczciwie. Jednak o obiektywizm trudno, więc ankieta jak i reputacja na niewiele się zdadzą.
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Śmieszne jest, że osoby, które nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu tego forum i stanowiska na jakim jest Przemo krzyczy o zawieszeniu go w funkcjach moderatora.

Co nieco o funkcjonowaniu tego forum wiem ja. Przez pewien czas byłem moderatorem VRP i wiem jakie są kryteria warnowania. Jeśli ktoś by chciał sprawdzić to ja warnowałem w ostateczności. Gdy wpadł jakiś neokid do działu i pisał 30 postów przez 15 minut zawierających 3 niecenzuralne słowa to jasnym jest, że warnowałem.
Ale nigdy i przenigdy nie warnowałem za to że ktoś ma własne zdanie...

Zamykanie niewygodnych tematów, ignorancja apeli i próśb userów do zarządu staje się cyrkiem.
Podam przykład, temat w którym roi się od neokidów jest bardzo chętnie odwiedzany przez modów, bo jest możliwość dowalenia komuś warna. Ale gdy ja zakładam temat o zmianie regulaminu Złotej Maliny to ZARZĄD nie raczył nawet przedstawić swojego zdania.
Za dużo jest wątpliwości, skarg i zażaleń.
Czekam na ankiety
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To jest manewrowanie liczbami.
Liczą się naprawdę tylko aktywni, których jest może ze 200-250 osób, reszta to czytelnicy lub osoby, które kiedyś, gdzieś napisały kilka postów, a jeszcze bardziej, którzy się interesują i zagłosowali. Nie wiemy zresztą co myśli reszta poza tymi 127 osobami bo nie raczyła zagłosować.

A skoro bawimy się tak, a nie inaczej to proszę zauważyć, że dla 86/127 jest jednak coś nie do końca ok.
Super socjo zagrywka z porównaniem głosujących do ludzi nieaktywnych, którym zwisa co będzie bo się nie udziela czy piszących 1-2 posty na miesiąc (miażdżącej większości).

Ciao.
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie wiem z czego się Przemo cieszysz, tylko 41 osób nie spotkało się z nieuzasadnionym zamykaniem tematów...
  • 0

^Filozof^.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co nieco o funkcjonowaniu tego forum wiem ja. Przez pewien czas byłem moderatorem VRP i wiem jakie są kryteria warnowania.

Masz rację co nieco. :) Jeśli wiesz, jakie są kryteria warnowania, to dlaczego masz na koncie 2 warny? (od dwóch rożnych smodów, nie ode mnie).

Eee jak przeszukiwałem posty KMJ to nie zauważyłem ani jednego warna (przeszukałem posty do grudnia 2007), choć nie wykluczam że coś pominąłem (mała szansa).

Zagłosowałem na drugą opcję w ankiecie.
  • 0

pui.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wydaje mi sie ze post "mithrandir" odnosi sie do mojego poprzedniego postu wiec pozwole sobie odpisac

Śmieszne jest, że osoby, które nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu tego forum i stanowiska na jakim jest Przemo krzyczy o zawieszeniu go w funkcjach moderatora

zadne tu osoby nie

krzyczy

tylko ja mowie o zawieszaniu ale ze nie zrozumiales o co chodzi to specjalnie dla Ciebie powiem to inaczej:
gdyby to bylo MOJE forum to JA bym tak zrobil
rozumiesz? nie krzycze, tylko przedstawilem swoja opinie, a zrobilbym tak zeby byl lad i porzadek i zeby userzy widzieli ze ktos sie nimi zajal

osoby, które nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu tego forum i stanowiska na jakim jest Przemo

nawet mi sie nie che liczyc ile osob posadziles o analfabetyzm... ale ze tylko ja sie poczulem urazony, ja odpisze: uwazasz ze nie jestem w stanie zrozumiec regulaminu? :D
nie no zartuje :) przeciez kazdy wie ze sa tajemne zasady i protokoly traktujace o

funkcjonowaniu tego forum i stanowiska na jakim jest Przemo

ktorych zwykly user zrozumiec nie moze...

ale nikt nie wie, że wszyscy są ludźmi a nie zaprogramowanymi botami

no patrz.. rzeczywiscie.. lol
przemo sam pisal wiele razy ze "regulamin i regulamin", nie to ze sam wymysla zasady tylko "regulamin i regulamin", troche wiesz, mechanicznie, wiec jezeli to zdanie mialo go bronic (nie wiem przed czym) to hmm no lipa :P a jezeli mowisz o modach w l.mn. to to bylo przyznanie sie do tego ze jakies bledy jednak byly?
a jezeli chodzi o cyferki, to dla prawie 70% glosujacych cos tu smierdzi :) (socjotechnika rlz! :D )
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie mam nic do zarzucenia moderatorom, dobrze sobie chlopaki radza z taka iloscia uzytkownikow i postow. Sam bylem moderatorem na forum nieporownywalnie mniejszym i bylo ciezko, tutaj najprawde swietnie im idzie utrzymanie porzadu, na forum prawie nie ma spamu. Oby tak dalej panowie.
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

wydaje mi sie ze post "mithrandir" odnosi sie do mojego poprzedniego postu wiec pozwole sobie odpisać

Mój post skierowany był do ogółu, ale jeżeli już odpisujesz, to też odpowiem na Twoj post.

rozumiesz? nie krzycze, tylko przedstawilem swoja opinie, a zrobilbym tak zeby byl lad i porzadek i zeby userzy widzieli ze ktos sie nimi zajal

Akurat Ty nie krzyczysz, ale reszta userów, którzy chcą wywołać jakąś rebelie robi to znakomiecie. Wystarczy jedno niedociągnięcie a czasami nawet ich brak, żeby pojawił się nowy temat z odwołaniem moderatorów.

uwazasz ze nie jestem w stanie zrozumiec regulaminu?

Akurat nie Ty, ale inni jak widać mają z tym problemy.

przemo sam pisal wiele razy ze "regulamin i regulamin", nie to ze sam wymysla zasady tylko "regulamin i regulamin", troche wiesz, mechanicznie, wiec jezeli to zdanie mialo go bronic (nie wiem przed czym) to hmm no lipa

A co miał przytaczać ? Przekazy channelingowe od Jaszczurów-z-astrala ? Regulamin jest po to, żeby zgodnie z nim kwestionować wartośc posta i dawać warny, więc nie wiem o co chodzi w tej wypowiedzi.

mowisz o modach w l.mn. to to bylo przyznanie sie do tego ze jakies bledy jednak byly?

A gdzie ich nie było ? Sam popełniłem parę, ale nie uważam się za nieomylnego. Userzy zamiast skupiać się nad pisaniem postów i dyskutowaniem, wolą wyłapywać potknięcia i robić z tego aferę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych