Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt LHC - Wielki Zderzacz Hadronów - CERN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
303 odpowiedzi w tym temacie

BillHickok.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie mieszaj ludziom w głowach i naucz się pisać
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

nie mieszaj ludziom w głowach i naucz się pisać

..nie mieszaj sobie i ludziom w głowie oraz naucz się w końcu samodzielnie cit'ać i myśleć,
..a jeżeli sam tego nie potrafisz lub tylko sobie na coś takiego nie pozwalasz, to to przynajmniej pozwól innym samodzielnie cit'ać i myśleć

..ponadto chętnie posłucham twoich uwag w tym temacie, choćby tylko w małym stopniu bardziej merytorycznych niż ta twoja ostatnia
  • 0

Electric Ant.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"..nie mieszaj sobie i ludziom w głowie oraz naucz się w końcu samodzielnie cit'ać i myśleć,.."
Popieram.
Zwłaszcza, że to jeden z najbardziej jasnych , składnych i sensownych postów vkalego jakie czytałam (ten porzedni) :] ;)
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

Zwłaszcza, że to jeden z najbardziej jasnych , składnych i sensownych postów vkalego jakie czytałam (ten porzedni) :] ;)

...czy mam rozumieć, że [już] na powrót] otworzyłeś siebie i swoje rozumienie na większe pojmowanie,...przynajmniej wieksze od tego [pojmowania] lansowanego [stadu] do wyznawania

...jezeli tak,... to grtuluję klucho
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zaraz polecą warny.
  • 0

Hakaleleszekle.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A przy okazji, czy wyobrażacie sobie jakiegoś mgra lub dra, uczestniczącego w tym projekcie, który by zgłosił swoje wątpliwości jakiemuś Profi ? Z miejsca by stracił wszelkie szanse na dalszą karierę zawodową. Taka jest prawda.

Oj widzę, że kolega ma blade pojęcie o tym, jak funkcjonuje nauka w ogóle. Konstruktywna krytyka i dyskusje są wodą na młyn postępu, że się tak górnolotnie wyrażę :)

Chyba kolega żartuje, bo nie podejrzewam Cię aż o cynizm. Otóż ja bardzo dobrze znam to środowisko, i jest to chyba najbardziej zakłamane i "brudne", lizusowskie, zhierarchizowane środowisko, w którym panuje nadal duch faudalno-kastyczny. Nie twierdzę, że nie ma tam fermentu naukowego, w tym dobrym tego słowa znaczeniu. Ale jest również tak, że w poszczególnych ośrodkach naukowych obowiązują określone standarty, mody. A tak się akurat teraz składa, że prawie we wszystkich ośrodkach naukowych, instytutach związanych z fizyką na całym świeice obowiązuje teraz tręd akceptujący te doświadczenia w CERN-ie, związane z LHC. I tylko w tym kontekście pisałem, że żaden mgr albo dr nie ośmieli się przeciwstawić temu quasi-paradygmatowi( że to niby odkryją bozon Higgsa i potwierdzą MS)....

Stephen Hawking postawił 100$ na to, że nie odkryją bozonu Higgsa. Co prawda to profesor a nie doktor, ale jednak ;) pozdr
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

Stephen Hawking postawił 100$ na to, że nie odkryją bozonu Higgsa.

..jeden wart drugiego, czyli w sumie nie wiele warci, ...dać 100 zdewaluowanych $ za obdwu to zdecydowanie przepłacić .. nie "znajdą" ani pola i cząstek higgs'a ale również nie znajdą potwierdzenia kalekie bzdury z czarnymi dziurami czy powstaniem wszechświta z wybuchu osobliwości ..ot fizycy z fizykami do kasacji
  • 0

mimi.
  • Tematów: 27
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ten wynalazek musi coś potwierdzic. Jeżeli "coś" się stanie to potwierdzi założenia fizyków i część ważniejszych teori. Natomiast jeżeli nic się nie wydarzy, będzie to znaczyć, że teorie są złe, idą w złym kierunku i należy je zmienić. Więc nie ma możliwości aby ekperyment czegoś nie wniósł.
  • 0

sebcio.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

chyba ze dojda do wniosku ze LHC okazal sie za maly by cos uzupelnic, i beda chccieli 10 razy wiekszy ;)
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

chyba ze dojda do wniosku ze LHC okazal sie za maly by cos uzupelnic, i beda chccieli 10 razy wiekszy ;)

..ci co maja dostęp do wyników z pierwszego obiegu, w/z konsternacji doszli już do tego typu ratunkowej konstatacji
  • 0

Hakaleleszekle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli bozon Higgsa byłby cięższy niż się to obecnie zakłada, byćmoże energie uzyskiwane w LHC nie wystarczą do doświadczalnego potwierdzenia jego istnienia... wtedy pewnie wezmą się za budowę czegoś większego, proponuję od razu wzdłuż równika się przekopać :D Jednak istnienie (bądź nie) boskiej cząstki jest tylko jednym z wielu projektów nad którymi będą pracować panowie z CERN-u prz pomocy LHC, więc myślę, że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto.

Chyba kolega żartuje, bo nie podejrzewam Cię aż o cynizm. Otóż ja bardzo dobrze znam to środowisko, [...]

Tak po prawdzie to środowiska fizyków nie znam, pomijając kilku wrcoławskich wykładowców fizyki, jednak moje doświadczenia w innych dziedzinach nauki nie nastawiły mnie aż tak sceptycznie jak kolegi do środowiska naukowego. Jednak powtarzam, z panami z CERNu nigdy nie miałem do czynienia, a szkoda ;)
  • 0

czarny161.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po krotce panowie..... czy podczas tego eksperymentu moze stac sie cos niebezpiecznego dla nas??
  • 0

BillHickok.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

widzę że tu panowie "fizycy" uważają iż LHC jest większy od swojego poprzednika tylko tym że ma większą długość :D niestety ale długość jest taka sama jak LEPa

Po krotce panowie..... czy podczas tego eksperymentu moze stac sie cos niebezpiecznego dla nas??

NIE

vkali niech zgadnę, ty te wszystkie rewelacje czerpiesz z tych stron co masz w podpisie tak ?
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

vkali niech zgadnę, ty te wszystkie rewelacje czerpiesz z tych stron co masz w podpisie tak ?

..pudło, ..bo:
...po pierwsze nie sa to żadne rewelacje, ..rewelacjami może to być jedynie dla tych co przedkładają jakieś nmatematyczno-fizyczne modele rzeczywistosci nad [samą]rzeczywistość, ale w taim przypadku trudno mówić o nauce czy naukowcach, własciwiej byłoby mówić o wierze z przymiotnikiem "naukowa" oraz o jej kapłanach i o wierzących w nią, a
...po drugie to akurat te przywołane w moim "podpisie" strony zaczerpnęły, do tego tylko po trosze z tego, co wiem o [tej] rzeczywistości,..jeżeli jest tam tobie coś niejasnego, bzdurnego czy wręcz śmiesznego z naukowego piedestału, na który cię postawiono oraz z którego wdrożonno cię i nauczono cię postrzegać [jak z niego ma wyglądać ] rzeczywistość, to tylko wskaż to niby tobie niejasne, tobie bzdurne czy tobie wręcz śmieszne ...postram się bardziej [ob/wy]jaśnić te tobie niejasne, tobie bzdurne czy tobie wręcz śmieszne,... do tego postaram się to uczynić w miarę naukowo'piedestałowym języku stosując jeżeli się to da ogólnie znaną naukowo'piedestałową termionologię byś mógł je przyjąc, pojąć czy pomieścić w twoim ściśle naukowo'pedestałowym rozumieniu, w które to dałeś sobie wdrożyć swoje [większe przynajmniej od naukowo'piedestałowego] naturalne (można też powiedzieć boskie) rozumienie i postrzeganie rzeczywistosci czy tylko rozumienie i postrrzeganie wszechświata lub tylko świata
  • 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

OT: dlaczego piszesz słowa w tych nawiasach kwadratowych? EOT

Moim zdaniem nie po to 20 000 naukowców przez 20 lat budowało LHC żeby wsadzić siebie i całą planetę w czarną dziurę, ogarnijmy się.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych