Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt LHC - Wielki Zderzacz Hadronów - CERN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
303 odpowiedzi w tym temacie

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

OT: dlaczego piszesz słowa w tych nawiasach kwadratowych? EOT

..a dlaczego nie miałbym tak pisać?..ma to [swoje] uzasadnienie w tym, że w nawiasach kwadratowych jest [zawsze i wszędzie [u mnie] jakieś rozwiniecie tego co napisałem poza nawiasami ..to taka informacja dla bardziej dociekliwych lub juz umiejacych korzystać [z mojego] infa zawartego w nawiasach kwadratowych..nie dociekili [a [jeszcze] mnie czytajacy] spokojnie mogą [nawet powinni] to co w kwadratowych pomijać i nie czytać by nie zgubić sensu

..[zapomniałem dodać, że] powyższe jest tylko jednym z wielu uzasadnień umieszczania przez mnie [dodatkowych] "inf w nawiasach kwadratowych...

...tyle wyjaśnienia,..myślę, że powinno wystarczyć tobie do podjęcia [mam nadzieję]samodzielnych] decyzji w zakresie [twojej[na dziś] oceny mnie oraz decyzji w zakresie ewentualnego przyszłego czytania [czy [co, byłoby [mi] przyjemniejszym] cit'ania] mnie oraz decyzji.......
  • 0

White Raven.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hakerzy zaatakowali Wielki Zderzacz Hadronów

Grupa greckich hakerów udowodniła w weekend, że może obejść zabezpieczenia strony internetowej Wielkiego Zderzacza Hadronów. Największy eksperyment świata ruszył 10 września pod Genewą.

Jak poinformował James Gillies, rzecznik ośrodka badawczego Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych Cern, gdzie mieści się zderzacz, grupa hakerów, która określa się jako Grecki Zespół Bezpieczeństwa, włamała się na stronę, ale w żaden sposób nie uszkodziła systemu.

"Ściągamy wam spodnie, bo nie chcemy oglądać was nagich biegających na oślep, próbujących się chować, gdy wybuchnie panika. Jest nas 2600, nie zadzierajcie z nami" - taki tekst pojawił się na stronie internetowej sieci Compact Muon Solenoid Experiment (CMS). To ogromny detektor, który analizuje dane na temat cząsteczek, pochodzące ze zderzacza. W tej chwili, w wyniku sabotażu, strona CMS jest niedostępna.

Hakerzy podkreślili w tekście, że nie chcą przeszkadzać w eksperymencie, ale pokazać, że system może być zagrożony. Rzecznik Cern zapewnił, że zaatakowana sieć nie jest bezpośrednio podłączona do zderzacza ani żadnego systemu bezpieczeństwa.

Naukowcy pracujący nad niezwykłym eksperymentem przeprowadzanym pod ziemią w Szwajcarii otrzymują od pewnego czasu pogróżki, mimo zapewnień wybitnych naukowców, m.in. Stephena Hawkinga, że zderzacz nie stanowi zagrożenia.

Frank Wilczek, profesor fizyki o swojsko brzmiącym nazwisku, wykładowca Massachusetts Institute of Technology zaangażowany w projekt Large Hadron Collider, padł ofiarą pogróżek związanych z uruchomieniem eksperymentu. Nieznani sprawcy grożą mu śmiercią w związku z jego udziałem w powstaniu Wielkiego Zderzacza Hadronów - informował PC World Computer.

Źródło: www.wp.pl
  • 0

2007.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Komentarz z portalu FN
(pod artem na temat kolidera hadronów):

Nostradamus:

"I zginie Ziemia pochłonięta przez czarną bestię
a w nicość wpierw przepadnie LUD KRZYŻA BIAŁEGO (!!!)
gdy ciekawością swą rozbudzi szaleństwo
czarnego płomienia co światło pochłania"

"lud krzyża białego" (Szwajcarzy) - dla przypomnienia flaga Szwajcarii na terenie której (częściowo przy granicy Francji, znajduje się akcelerator na którym mają być przeprowadzone badania (LHC))

Flaga Szwajcarii:
http://pl.wikipedia....laga_Szwajcarii

Mimo wszystko pozdrawiam! :)
  • 0

Hakaleleszekle.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

vkali niech zgadnę, ty te wszystkie rewelacje czerpiesz z tych stron co masz w podpisie tak ?

..jeżeli jest tam tobie coś niejasnego, bzdurnego czy wręcz śmiesznego z naukowego piedestału, na który cię postawiono oraz z którego wdrożonno cię i nauczono cię postrzegać [jak z niego ma wyglądać ] rzeczywistość, to tylko wskaż to niby tobie niejasne [...]

Dla mnie bardzo niejasne jest to, co tam na tej eterycznej stronce wypisujesz. Zero konkretów, same hmmm (brak mi odpowiedniego słowa, może sofizmaty? pleonazmy?- nie wiem). Napisz więc we "w miarę naukowo'piedestałowym języku" o co chodzi z tym eterem, tego na tej stronie wybacz ale pojąć nie próbuję nawet.

Dołączona grafika

edycja cisz: Poza tym proszę o niezaczepianie vkalego w dziedzinach niezwiązanych z tematem, a także niezaczepianie go jeśli chodzi o sposób jego graficznego wyrazu - że się tak wyrażę - kwadratowe nawiasy, swoista interpunkcja czy jej brak... Tak ma i raczej się nie zmieni z tego, co obserwuję. A samego vkalego proszę o brak reakcji w przypadku zaczepek. Dziękuję
  • 0

norainbow.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

chyba ze dojda do wniosku ze LHC okazal sie za maly by cos uzupelnic, i beda chccieli 10 razy wiekszy ;)

nawet już do tego doszli :

''Czy będą budowane jeszcze większe akceleratory?

Wśród fizyków panuje zgoda, że następnym wielkim akceleratorem powinien być Międzynarodowy Zderzacz Liniowy (ILC), w którym elektrony i pozytony będą rozpędzane na prostym odcinku długości 30 km. Dlaczego nie po okręgu, jak w LHC? Lekkie elektrony tracą dużo więcej energii od protonów wskutek promieniowania synchrotronowego. A jak lecą prosto, to nie promieniują. Lokalizacja ILC jeszcze nie została wybrana. Uruchomienie - nie wcześniej niż w 2020 r.''

żródło - gazeta wyborcza
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

Dlaczego nie po okręgu, jak w LHC? Lekkie elektrony tracą dużo więcej energii od protonów wskutek promieniowania synchrotronowego. A jak lecą prosto, to nie promieniują.

..kolejna bzdura, .. będą promieniowały również jak polecą prosto i to nawet wówczas gdy do przyśpieszania [ich] strumienia nie będzie się używać zmian pola magnetycznego, czyli gdy nie będzie bardzo „promienio’twórczego” efektu jaki powstaje [w ośrodku, tutaj w eterze] przy [za/wy]hamowaniu [na nim] strumienia elektronów, ..można powiedzieć gdy w ogólnym promieniowaniu nie będzie [składowej] promieniowania hamowania elektronów [na jakimkolwiek ośrodku], …choć oczywiście z prosto’tronu [ogólna] emisja promieniowania będzie mniejsza niż z cyklotronu lub synchrotronu, bo w nim nie będzie promienio’twórczych efektów hamowania i tarcia elektronów no/o [eteryczną] „bandę” zakrzywionego pola magnetycznego jakie są w kolistych akcelatorach

…i jeszcze raz przypominam elektrony, protony czy inne obiekty masowe tracą masę [spoczynkową] wraz ze wzrostem prędkości,… po osiągnięciu c nie ma już w takich obiektach żadnej energii w formie masy, ..jest [w nich?] tylko czysta energia elektromagnetyczna

Lekkie elektrony tracą dużo więcej energii od protonów

…zapomiałeś tutaj dodać, że to „dużo wiecej” jest relatywne i odnosi się jedynie w stosunku do ich mas [spoczynkowych]… bo ubytek energii/masy przypadający na [ich] jednostkę przy przejściu [tych] cząstek przez eter, będzie taki sam przy tych samych [ich] prędkościach.

Dla mnie bardzo niejasne jest to, co tam na tej eterycznej stronce wypisujesz. Zero konkretów, same hmmm (brak mi odpowiedniego słowa, może sofizmaty? pleonazmy?- nie wiem). Napisz więc we "w miarę naukowo'piedestałowym języku" o co chodzi z tym eterem, tego na tej stronie wybacz ale pojąć nie próbuję nawet.

(1) po pierwsze ..to, że coś dla ciebie jest niejasnym nie znaczy, że jest to niejasne oraz nie znaczy że jest to nie konkretne czy że jest zero konkretne, ..tego typu oceny bardzo często zależą [jedynie] od stopnia jasności, konkretności czy niezerowowości umysłu podmiotu dokonującego takich ocen,… można bez większego błędu powiedzieć, że jest to zależność co najmniej wprost proporcjonalna, ..i tylko ty wiesz czy ten aspekt uwzględniłeś w swojej ocenie mojego
(2) po drugie cała nasza rzeczywistość i wszystko co w niej jest począwszy od energii po najcięższą materię jest utworzone ze światła, ..czy inaczej każdy obiekt tej [naszej] rzeczywistości wraz z nią samą jest jedynie formą [dyskretnego] światła lub inaczej jest świetlną/świetlaną formą światła można z powodzeniem powiedzieć że cała ta nasz rzeczywistość to jedynie gra świateł, ..stąd niejako wszelki jej słowny opis jest z natury pleonazmatyczny, … ponadto, w świecie, w cywilizacji która influje już technologicznie „masło maślane” może drażnić czy śmieszać jedynie technologicznego ignoranta lub zwykłego aroganta…..również sofizmatyczność jest jak gdyby naturalnie wpisana w naszą rzeczywistość, bo nie w sposób jednoznacznie określić gdzie się ona zaczyna, a gdzie kończy,…określenie ich zależy jedynie od podmiotu dokonującego ich umiejscowienia i uczasowienia.
…jednakże chętnie posłucham co w moim było tobie [nazbyt] pleonazmatycznym czy sofizmatycznym,..i postaram się wyjaśnić dlaczego tak można było to tak a nie inaczej odbierać
(3) po trzecie wybacz o samym eterze i o tym "co z/w nim chodzi", możesz poczytać nie tylko w eterofizyce … ten ośrodek z naukowego wyznania wyparto stosunkowo niedawno, ..a na indeksie jest tylko wśród ortodoksów aktualnego naukowego wyznania
  • 0

Hakaleleszekle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

vkali niech zgadnę, ty te wszystkie rewelacje czerpiesz z tych stron co masz w podpisie tak ?

..jeżeli jest tam tobie coś niejasnego, bzdurnego czy wręcz śmiesznego z naukowego piedestału, na który cię postawiono oraz z którego wdrożonno cię i nauczono cię postrzegać [jak z niego ma wyglądać ] rzeczywistość, to tylko wskaż to niby tobie niejasne [...]

Dołączona grafika

edycja cisz: Poza tym proszę o niezaczepianie vkalego w dziedzinach niezwiązanych z tematem, a także niezaczepianie go jeśli chodzi o sposób jego graficznego wyrazu - że się tak wyrażę - kwadratowe nawiasy, swoista interpunkcja czy jej brak... Tak ma i raczej się nie zmieni z tego, co obserwuję. A samego vkalego proszę o brak reakcji w przypadku zaczepek. Dziękuję

Wybacz, ale vkali sam proponował w tym wątku, że jeśli coś jest niejasnena tej jego stronce, to wytłumaczy to, a jestem ciekaw, jakie są jego poglądy na temat eteru itp. dlatego poprosiłem o wytłumaczenie.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

vkali może prosić o załatwianie takich rzeczy jedynie na PW. W temacie obowiązuje go i wszystkich regulamin forum. To wszystko w tej kwestii.
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

Wybacz, ale vkali sam proponował w tym wątku, że jeśli coś jest niejasnena tej jego stronce, to wytłumaczy to, a jestem ciekaw, jakie są jego poglądy na temat eteru itp. dlatego poprosiłem o wytłumaczenie.

..jeżeli twoje pytanie tyczyło się eteru to powtórz je w tym wątku http://www.paranorma...wtopic=8697&hl=
  • 0

Gregor_.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jesli Higgsa nie odkryje sie w LHC to trzeba bedzie mocno zrewidowac poglad na Model Standardowy czastek elementarnych. Nie ma innej opcji. Wiec sam brak odkrycia do pewnego stopnia bedzie rowniez odkryciem. Aby teoria byla spojna Higgs musi byc po prostu w zasiegu LHC.

Okolo 2020 ILC - International Linear Collider - nizsze energie niz LHC, ale znaaacznie wieksza dokladnosc. Przebada obiekty, ktore LHC odkryje.

Okolo 2030 CLIC - nowa generacja liniowych akceleratorow, ktore moga osiagac 10 krotnie wyzsze energie przy tej samej wielkosci co standardowe

Do 2040 - akceleratory mionowe - mozliwosc przyspieszania mionow (podobnie jak elektronow) po okregu - kolowy akcelerator, ktory nie traci energii na promieniowanie
  • 0

#206 Gość_CriticalErr0r

Gość_CriticalErr0r.

Napisano

"I zginie Ziemia pochłonięta przez czarną bestię
a w nicość wpierw przepadnie LUD KRZYŻA BIAŁEGO (!!!)
gdy ciekawością swą rozbudzi szaleństwo
czarnego płomienia co światło pochłania"

to chyba jakaś lipa jest a nie orginalny czterowiersz, sam ktoś wymyślił i na net wrzucił.
proszę podać jakieś źródło.
  • 0

sebcio.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Taa...

Jak po 11 wrzesnia, beda sie pojawialy nowe przepowiednie Nostradamusa, dziwnie do tej pory nieznane
  • 0

vkali.
Reputacja

Napisano

Jesli Higgsa nie odkryje sie w LHC to trzeba bedzie mocno zrewidowac poglad na Model Standardowy czastek elementarnych. Nie ma innej opcji. Wiec sam brak odkrycia do pewnego stopnia bedzie rowniez odkryciem. Aby teoria byla spojna Higgs musi byc po prostu w zasiegu LHC.

… już najwyższy czas skończyć z tą [totalnie nielogiczną, do tego mało realną, nieskładną i niesystematyczną oraz mocno ogłupiającą [umysły] standardową] prowizorką.
...nawet jeżeli będzie siedział 24 godziny na dobę przy każdym zapuszczeniu wiązki to masowej tj. obdarzonej masa cząstki mającej nadawać cząstkom masę nie znajdzie nie znajdzie również takiego pola masowego pola,
…choć jeżeli będzie w swym czuwaniu wystarczająco otwarty, to może [szybko] zrewiduje i zmieni swe założenia i przyjmie, że boska cząstka, która nadaje cząstkom masę oraz która dodatkowo „przenosi” oddziaływania grawitacyjne [i antygrawitacyjne zarazem] może być kompletnie pozbawioną masy …oraz przyjmie czy już zauważy, że ta cząstka jest bardzo powszechną w tej rzeczywistości,… do tego bardziej powszechną niż jest w niej światło [wliczając do światła nie tylko [same] fotony, ale również ich spowolnione, zagęszczone i umasowione formy] …tak powszechną, że wypełnia sobą całą rzeczywistość, wówczas również zauważ że to „jego higgsowe” umasowiające czastki pole [gdy tylko ruszy się jego kwanty przez nie] to jest [cała] dyskretna] czasoprzestrzeń, wypełniająca [do szczętu i bez szczętu] tę naszą rzeczywistość.

..być może, gdy w tym 24 godzinnym czuwaniu będzie bardzo uważnym, to zauważy również, że w umasawianiu cząstek bierze udział również druga bez masowa [do tego majoranowa] boska, czy raczej półboska cząstka, …bo będąca idealną połówką tej boskiej, ..cząstka w stanie wolnym dość powszechna, do tego znana, której to wg „standardowego wyznania” na [naszej] ziemi powinno być więcej/lub powinno być gęściej niż się jej za duże pieniądze rejestruje, ..ale prawda jak można porządnie rejestrować nie znając natury tego co się rejestruje czy chce rejestrować, ..wówczas przy takim ułomnym rejestrowaniu można jedynie generalizować [i nie tylko do trzech [i nie tylko generacji] oraz można masowo oscylować [i nic to że, na granicy zdrowego rozsądku]…oczywiście ta półboska druga bezmasowa cząstka to zwykłe neutrino, które choć jest [tylko] jedno to [w rzeczywistości] robi również za swoje przeciwieństwo i dodatkowo bo tak zachciała standardówka [ale już jedynie] pozoruje robotę za trzy inne czyli za elektronowe, mionowe i taonowe jej wydania

Do 2040 - akceleratory mionowe - mozliwosc przyspieszania mionow (podobnie jak elektronow) po okregu - kolowy akcelerator, ktory nie traci energii na promieniowanie

..kolejna bzdura, że przy ruchu mionów do tego w szybkościach przyświetlnych nie ma emisji promieniowania ,..czy też inaczej, ze ruch mionów przez [czasoprzestrzeń] odbywa się już bezemisyjnie,.. już bez’promienio’twórczo

..cóż ta współczesna cywilizacja już taka mądra jest, że coraz więcej i głośniej czyni, choć wcale nie wie, co [głośno] czyni [a wymagać żeby wiedziała, co wyczynia po cichu przy swym głośnym czynieniu, to byłoby co najmniej dużym nietaktem, ...oprócz tego, że byłoby to wyjątkowo kacerskim nietaktem, ...no może już nie tyle godnym stosu, ale co najmniej czołowego piętna oraz skorup ostrakonu]
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wielki Zderzacz Hadronów stoi

Awaria 30-tonowego transformatora, który schładza największy na świecie akcelerator cząstek, zmusiła fizyków do przerwania pracy Wielkiego Zderzacza Hadronów zaledwie dzień po tym, jak z wielką pompą ogłaszono start jednej z największych inwestycji naukowych świata. Informacje takie ujawniła Europejska Organizacja Badań Jądrowych (CERN).
czytaj więcej
  • 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Poradzą sobie, przecież po to zostało to uruchomione żeby testowac jak działa zanim zaczną zderzać ze sobą cząsteczki.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych