Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt LHC - Wielki Zderzacz Hadronów - CERN

• Please log in to reply
303 replies to this topic

Gregor_.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mialo byc 10 wrzesnia...
  • 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hej , hej dzisiaj miało być uruchomienie ;< skąd info o 10 sierpnia ?
  • 0

DrGreenthumb.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wg wikipedii

Niedługo (08.08.2008 o północy) uruchomiony zostanie akcelerator Large Hadron Collider (LHC)

wg oficialnej strony CERN - http://public.web.ce...ic/Welcome.html

Countdown to LHC start-up:
33 days 7 hours 17 min 45 sec

Geneva, 7 August 2008. CERN has today announced that the first attempt to circulate a beam in the Large Hadron Collider (LHC) will be made on 10 September.

ktos chyba nie uwazal na lekcjach angielskiego, September - Wrzesien, a nie sierpien.

wiec przyjdzie nam jeszcze poczekac te 33 dni
  • 0

Tao.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To już za 5 dni. Znalazłem ciekawy artykuł w internecie. zobaczymy co się będzie działo. Oto on:

Śmierć naukowcom
LUDZIE BOJĄ SIĘ NAUKOWEGO EKSPERYMENTU

Naukowcy pracujący przy największym na świecie eksperymencie fizycznym, dostają błagania i ... pogróżki. Dlaczego? Bo wielu ludzi boi się, że Large Hadron Collider zniszczy naszą planetę.
O domniemanych zagrożeniach związanych z uruchomieniem projektu Europejskiego Ośrodka Badań Jądrowych (CERN) pisaliśmy pod koniec czerwca.
Koniec świata - 10 września ...Czy świat się skończy, zobaczymy dopiero 10 września, bo na ten dzień zaplanowano uruchomienie eksperymentu. Niektórzy teoretycy uważają, że eksperyment z cząsteczkami może doprowadzić do powstania czarnych dziur, zagrażających naszej planecie. Naukowcy zapewniają jednak, że doświadczenia fizyków z użyciem największego na świecie akceleratora niczym nie grozi. Nawet jeśli dojdzie do powstania mikroskopijnych czarnych dziur, to ich życie będzie bardzo krótkie.

A całkiem serio, niektórzy naprawdę mają obawy i starają się nie dopuścić do zniszczenia Ziemi przez Large Hadron Collider.

Grośby, prośby - nie pomogą

Profesor Brian Cox z Uniwersytetu w Manchester wyjawił, że noblista z Massachusetts Institute of Technology, Frank Wilczek, dostaje groźby pozbawienia go życia.

Rzecznik CERN, James Gillies potwierdził z kolei, że ciągle dostaje telefony od przestraszonych ludzi: - Dzwonią do mnie i mówią: Jestem naprawdę przerażony. Proszę mi powiedzieć, że nic nie grozi moim dzieciom - opowiada. Po czym dodaje: - Czuję się coraz bardziej zły. I nie dlatego, że ludzie się w ten sposób ze mną kontaktują, a dlatego, że uwierzyli w ten nonsens. To, co tu robimy wzbogaca ludzkość, a nie stawia ją przed widmem zagłady - podsumowuje.

Każdy, kto uważa, że LHC zniszczy świat, jest debilem
Prof. Brian Cox, Uniwersytet w Manchester

Europejski Ośrodek Badań Jądrowych (CERN) został założony w 1954 roku. Jest jednym z pierwszych wspólnych przedsięwzięć powojennej
Zdaniem niektórych, ci ludzie zniszczą światEuropy. Najważniejszym elementem gigantycznego laboratorium są długie tunele - akceleratory, które przyspieszając maleńkie cząstki do prędkości bliskich prędkości światła umożliwiają ich obserwację. Głównym celem tych badań jest odpowiedź na pytania, z czego zbudowana jest materia i jakie siły ją utrzymują.

Mimo licznych zarzutów badania te mają jednak niewiele wspólnego z końcem świata. I nawet, jeśli nie do końca znane są skutki zderzeń z wykorzystaniem tak ogromnego akceleratora, ludzkość dawno stworzyła rzeczy znacznie bardzie niebezpieczne od fizycznych eksperymentów CERN.

sm/el

Źródło: www.tvn24.pl
  • 0

DrGreenthumb.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"czy moje dzieci sa bezpieczne" LOL...

jesli czarna dziura wessie cala planete to i jej dzieci pewnie tez :D w sumie... ciekawa perspektywa... zginac przez czarna dziure wyprodukowana przez ludzi... w jednej chwili znika ludzkosc wraz z calym jej domem :> szkoda ze szanse na to sa znikome, bo ta perspektywa napewno byla by lepsza od wojen atomowych lub innych kataklizmow
  • 0

avallach.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Każdy, kto uważa, że LHC zniszczy świat, jest debilem

To radzę sobie wbić do głowy :P
  • 0

#97 Gość_Rishro

Gość_Rishro.

Napisano

Już sobie wyobraziłem obcego który łapie się za głowe i patrzy że ziemia wchodzi w czarną dziure,a mieli przecież robić inwazje, a tu spiepszają im :rotfl: .
  • 0

emem.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie ma co się bać. jeśli coś pójdzie nie tak, to freeman nas uratuje.
Dołączona grafika

Aż dziw bierze, że fakt jeszcze nic o tym nie napisał, że to nas zabije itp.
Wielkie halo i pewnie nic niezwykłego(mowa o skutkach ubocznych) się nie stanie
  • 1

#99 Gość_CriticalErr0r

Gość_CriticalErr0r.

Napisano

jutro (10 września) wielki start, trzeba powoli żegnać sie znajbliższymi. :mrgreen:

'Big Bang Machine' Set to Start Up Wednesday
http://www.foxnews.com/story/0,2933,418582,00.html

• 0

avallach.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

LHC to wielki sukces śwatowej nauki... Jeśli start się powiedzie możemy jutro otwierać szampana :P
  • 0

#101 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Aż dziw bierze, że fakt jeszcze nic o tym nie napisał, że to nas zabije itp.

Za to o dziwo w Angorze jest duży artykuł na ten temat.
Nawet taki tabloid jak Fakt boi się o tym napisać, żeby nie narazić się na śmieszność, a Angora zrobiła jedynie obszerny przedruk z Timesa, gdzie rzeczywiście straszą czarną dziurą.
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

jesli czarna dziura wessie cala planete to i jej dzieci pewnie tez :D w sumie...

Hehe, to tak jak kiedyś z moją ciotką. Powtórzyłem jej zasłyszaną teorię że w stronę Ziemi leci planetoida dwa razy większa od Ziemi i że uderzy w nas w 2015 czy coś takiego - a moja ciotka: "To trzeba będzie uciekać z Warszawy!" :lol
  • 0

kriszo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czy wam te tunele z magnesami nie przypominają filmu Terminator 3? :D tam były takie same :D Nadchodzi dzień sądu! :D
  • 0

Daver2.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ten pan na zdjęciu rzeczywiście jest podobny do Freemana. Obstawiam, że wie kim jest ta postać i może nawet sam cosik zrobił żeby się do niego upodobnić.

Co do testu jutrzejszego - nie ma co spodziewać się żadnych fajerwerków. O ile nie będzie planetarnej katastrofy, przeliczenie i opisanie całej masy danych uzyskanych podczas testów zajmie wiele dni i tygodni. Można się jedynie łudzić, że wyniki eksperymentów będą rzetelnie upubliczniane.
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy ktoś wie o której godzinie czasu polskiego mają odpalić tę "maszynę sądu" ?

Ok, już sam znalazłem

Relacja na żywo

Relację z otwarcia przekażemy we środę. Tego dnia, od godziny 8.30 do 18.00 na stronie internetowej CERN (także na polskiej stronie projektu - http://lhc.fuw.edu.pl) będzie można na żywo śledzić uruchamianie zderzacza. Jeśli ktoś pragnie zobaczyć wydarzenie w towarzystwie fizyków, naukowcy zapraszają na spotkanie połączone z transmisją w Nowej Auli Wydziału Fizyki UW od godziny 9:00.

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych