Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt LHC - Wielki Zderzacz Hadronów - CERN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
303 odpowiedzi w tym temacie

Santeri.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wybaczcie ale nie wytrzymam

Wszechświat nikt nie stworzył.

Wszechświat też była kobietą!

A tak wogołe to wybuch tworzy jak najbardziej-energię.
Energia powstaje z masy-czyli w teori proces odwrotny również jest możliwy.
  • 0

Lerlitz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem raczej za teorią budowy Wszechświata, którą przedstawia Gryf144. Wszechświat nikt nie stworzył.

ty i jak ten caly Gryf144 pleciecie glupoty... tylko udowadniasz nam ze nie skonczyles gimnazjum....

Wystarczy posulach na chemi ze podczas wybuchu POWSTAJA(!) ogromne ilosci energi i pierwiaskow chemicznych, a z tego nie formuje sie np komputer bo zeby cos w naturze powstalo trzeba miliardow lat.
Nawet w centrum wybuchu bomby atomowej powstaje cala tablica mendelejewa tylko poprostu takie wspoczynniki jak grawitacja, atmosfera itp. wplywaja na to ze pierwiastkow nie widac 1s po wybuchu, po drugie wybuch bomby atomowej jest za slaby zeby powstalo tam cokolwiek trwalego. A powstanie wszechswiata jest to ogromny wybuch wodoru, i przez miliardy lat bylo ciemno i w przestrzeni lataly tylko cieple gazy... Minely lata zanim cos powstalo!

Widocznie ludzie tacy jak ty i gryf maja staroswiecki poglad swiata i uwazaja ze cos co niszczy tutaj nie moze dawac zycia gdzie indziej... Skoncz pisac te glupoty, spakuj plecak i idz do szkoly...

ps. wlacz czasem Discovery, albo na YT sobie wpisz Discovery+kosmos i poogladaj cos poza cartoonnetwork ;)
  • 0

exio.
  • Tematów: 29
  • Artykułów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

w TVP info o tym mowili '-'

wrzucilem na youtuba http://pl.youtube.co...h?v=fjCXkE4ZN98
  • 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nic dziwnego, cały internet o tym pisze - gazety również. Przedsięwzięcie na skalę światową jak by nie patrzeć '-'
  • 0

limonka.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

I jak to przy takich eksperymentach bywa, katolicy zaczynają wrzeszczeć o wzięciu się 'czegoś z niczego', zupełnie jakby ich Bóg był od zawsze i na zawsze. Ja się po prostu zastanawiam, dlaczego najgłośniej krzyczą ci, którzy o fizyce wiedzą tylko tyle, że istnieje i udają mądrzejszych od genialnych umysłów z całego świata, którzy nad Zderzaczem Hadronów pracują od wielu, wielu lat.

Przy okazji, czytając na Onecie komentarze odnośnie całej sprawy z akceleratorem, znalazłam to:

MAMY W KRAJU TAKIE 2 BLIŹNIACZE HADRONY,CZY NIE MOŻNA BY I TAM W CERNIE
ROZPĘDZIĆ I ZDERZYĆ. MOŻE POLSKA NIE BYŁABY WTEDY TAKĄ CZARNĄ DZIURĄ?

Jak miło, że niektórzy ludzie potrafią mieć dystans do wszystkiego.
  • 0

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiecie co mi to wszystko przypomina? Half-Life'a. Prowadzą badania nt. innych wymiarów itp. i w pewnym momencie efektem ubocznym korzystania z akceleratora cząstek jest otworzenie bramy do innego wymiaru. Jeszcze przyjdą jakieś dziwne istoty z innych wymiarów i nie mam tu na myśli tych inteligentnych, tylko coś w rodzaju zwierząt :D Oby ta gra nie okazała się prorocza. Już tak było w przypadku Deus Ex, kiedy to w grze, która ukazała się w 2000 roku zniszczone było WTC w wyniku ataków terrorystycznych :D
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

[url="http://wiadomosci.onet.pl/1822719,16,item.html"]http://wiadomosci.onet.pl/1822719,16,item.html[/url]

„Jak opowiadała Kain zgromadzonym w CERN dziennikarzom, pierwsza wiązka (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) miała właściwe parametry a jej tor był pod kontrolą. Jak spodziewa się CCC, z przeciwbieżną wiązką powinno być podobnie.

- Dwie wiązki są konieczne, aby mogły rozpocząć się eksperymenty. Przecież chodzi o nakierowanie na siebie wiązek i zderzanie protonów - podkreśliła.”

....NIE …EKSPERYMENT JUŻ SIĘ ZACZĄŁ …[BO] WYSTRACZA JUŻ JEDNA WIĄZKA PROTONÓW BY MÓC STWIERDZIC, ŻE W MIARĘ WZROSTU PRĘDKOŚCI „MASÓWEK” ( PROTONÓW ) ICH MASA MALEJE, A NIE ROŚNIE JAK TO POSTULOWAŁA WYZNAWANA TEORIA,… …ZRESZTĄ PODOBNEGO TEGO TYPU KWIATKÓW WSPÓŁCZESNA FIZYKA BĘDZIE MUSIAŁA PRZEŁKNĄC WIECEJ, GDY JUŻ ROZPOCZNIE SIĘ ZDERZANIE WIĄZEK PRORTONÓW, ..NA PIERWSZY OGIEŃ POWINNA PÓJŚĆ BZDURNA BAJECZKA Z NIBY TO TRZEMA GENETRACJAMI NEUTRIN

...człowiek czy własciwiej fizyk to nie krowa, wielu kwiatków nie jest w stanie przetrawić ,....wiec predzej czy pózniej trzeba bedzie wziąść się za odkurzanie fizyki i sięgnąc po [odrzucony] eter,... choć może już pod inną nazwą dla małej poznaki,..bo jak wspomniałem baran nie krowa i do [swych] byków nie bedzie się przyznawać
  • 0

DaMiAn85osg.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Dzis nie bedzie zadnych zderzen. Tylko sprawdzaja czy sa w stanie to kontrolowac.
  • 0

avallach.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeszcze przyjdą jakieś dziwne istoty z innych wymiarów i nie mam tu na myśli tych inteligentnych, tylko coś w rodzaju zwierząt

Czasami sobie myślę, że jakby takie stworzonka się pojawiły obojętnie inteligentne czy nie to nasze pokolenia przełomu wieków, wychowane na Coca coli i grach typu Half-Life, StarCraft, Dark Colony, Extreme Assault (ktoś to pamięta ? ), Quake i X-COM (to też ktoś kojarzy ? ) sięgnęłyby po rozmaite bronie, strzelby i przerobiły nieszczęśników na kotlety nie pytając nawet o cel ich wizyty :)

predzej czy pózniej trzeba bedzie wziąść się za odkurzanie fizyki i sięgnąc po [odrzucony] eter

No i trochę tą pierwotną koncepcję przebudować... Zwłaszcza założenia, bo doświadczenie Michelsona Morley'a pokazały, że raczej nie ma takiego charakteru jak przypuszczano lub nie istnieje.
  • 0

Cthulhu.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czasami sobie myślę, że jakby takie stworzonka się pojawiły obojętnie inteligentne czy nie to nasze pokolenia przełomu wieków, wychowane na Coca coli i grach typu Half-Life, StarCraft, Dark Colony, Extreme Assault (ktoś to pamięta ? ), Quake i X-COM (to też ktoś kojarzy ? ) sięgnęłyby po rozmaite bronie, strzelby i przerobiły nieszczęśników na kotlety nie pytając nawet o cel ich wizyty :)

Takie czasy. Ale z drugiej strony, jakby naprawdę była jakaś inwazja to bylibyśmy przygotowani :D Pokolenia wychowane na grach komputerowych, szczególnie w USA.
  • 0

mimi.
  • Tematów: 27
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeszcze przyjdą jakieś dziwne istoty z innych wymiarów i nie mam tu na myśli tych inteligentnych, tylko coś w rodzaju zwierząt

Z jedenej strony tak by wymiatali, ale co poniektórzy to bez McDonalda's nie przeżyli by tygodnia xD .
Ale i tak naprawde większośc "graczy" robiłą w porty jakby miała coś zrobic, może nie na sam widok, bynajmniej takie kozaki by z nich nie były. Gry wiele uczą jak chocby sytuacja z 11-latką któa uratowała życie rodziców przez znajomośc gry z serii gta i zaistniałych tam sytuacji.

Wracając do tematu to narazie sprawdzają system i korygują, a dopiero za kilka tygodni będą te "prawdziwe" eksperymenty.

Co do pytań : co to da? jak już nie chce się szukac po całym temacie, to google/wikipedia stoi otworem.

"Przewiduje się, że LHC umożliwi odkrycie bozonu Higgsa, który uczestniczy w nadawaniu mas cząstkom elementarnym, oraz cząstek tworzących ciemną materię, którymi być może będą cząstki supersymetryczne." wikipedia.org
  • 0

limonka.
Reputacja

Napisano

Dzisiaj w wiadomościach mówili, że dopiero za miesiąc 'coś' ciekawego zacznie się dziać, a cały eksperyment ma potrwać dwadzieścia lat. Nie wiem, czy się przypadkiem nie przesłyszałam...

Btw, czy o CERN-ie nie było przypadkiem w książce Dana Browna 'Anioły i demony'? Dawno czytałam, ale wydaje mi się, że było coś o akceleratorze i antymaterii.
  • 0

DaMiAn85osg.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

20 lat to go budowali itd. O takim akceleratorze bylo tez mowione w ksiazce pt. "Cyfrowa Twierdza" z 1998 roku.
  • 0

limonka.
Reputacja

Napisano

aAAAa Cyfrowa, właśnie. Pomyliły mi się tytuły, mój błąd.

Ale z tym że 20 lat budowali to wiem, tylko że oni podali jakiś kosmicznie długi okres trwania tego eksperymentu.
  • 0

Hakaleleszekle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytając i oglądając filmiki o LHC, protonach, hadronach i bozonach, naszła mnie taka myśl niejaka, spróbuję ją skroplić tutaj:

1) Jądro atomu składa się z protonów i neutronów. Trudno je rozdzielić, ale jeśli już się uda, to mamy BARDZO DUŻO energii.

2)Taki np. proton składa się z kilku kwarków. Zapewne rozdzielić je niepomiernie trudniej, niż jądro atomu, ale też i energia w ten sposób uzyskana byłaby ZAJEBIASZCZO DUŻA.

I w ten sposób rozszyfrowałem te całe gadki o postępie, wiedzy o początkach wszechświata itd. Chłopaki po prostu pracują nad nową bombką :D

Ale tak na poważnie, co myślicie o tej analogii w punktach 1) i 2) ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych