Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cejrowski rezygnuje... z Polski

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Mond73.
  • Tematów: 48
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Wczoraj Wojciech Cejrowski zadeklarował chęć zrzeczenia się polskiego obywatelstwa na rzecz ekwadorskiego. Dziś autor bloga "Podróż na południe" poświęconego Ameryce Łacińskiej odpowiada Cejrowskiemu i zarzuca mu szereg kłamstw.- Cejrowski zaserwował na antenie radia niewyobrażalną, poniżającą słuchaczy ilość bzdur i kłamstw - pisze Tierralatina.

Wczoraj podczas wywiadu dla Radia Wrocław podróżnik i znany kontrowersyjnych poglądów dziennikarz Wojciech Cejrowski potwierdził to, o czym wspominał od dawna - chce się zrzec polskiego obywatelstwa i jak najszybciej przyjąć obywatelstwo Ekwadoru. Najbardziej doskwiera mu biurokracja.

Cejrowski stwierdził m.in., że po "wcieleniu Polski do Unii Europejskiej" o kilkanaście zmalała liczba krajów, do których Polacy mogą jeździć bez wiz.

- Ekwadorczyk może sobie bez wizy pojechać do Stanów Zjednoczonych. A pani może? - pytał Cejrowski dziennikarkę.

Jak czytamy w blogu "Podróż na południe" Ekwadorczycy - jak wszyscy bez wyjątku obywatele państw Ameryki Południowej i Środkowej, potrzebują wiz do Stanów. - Może ekwadorski paszport daje wolność bezproblemowego podróżowania po innych zakątkach Ziemi? Chyba tylko w snach kłamczuszka Cejrowskiego . Obywatele Ekwadoru potrzebują wiz do ponad 110. państw świata. W tym całej Europy z Polską włącznie - pisze Tierralatina.

Cejrowski stwierdził też, że Ekwador to jeden z najbogatszych krajów Ameryki Łacińskiej. Według niego Ekawdorczykom żyje się bardzo dobrze. - W tym kraju zawsze się będzie dobrze działo, bo to Amerykanie wydobywają tam ropę, a nie Ekwadorczycy - mówił dziennikarz.

Autor bloga Podróż na południe powołując się na oficjalne statystyki podaje liczby, które podważają stwierdzenia Cejrowskiego. Ekwador z PKB wynoszącym 3088 dolarów plasuje się m.in. za Argentyną, Belize, Brazylią, Chile czy Surinamem. W skrajnej biedzie żyje 12,8 proc. Ekwadorczyków, a w biedzie 43 proc.

Więcej przykładów rozminięcia się Cejrowskiego z prawdą w blogu "Podróż na południe" .

- Czy on naprawdę ma nas za aż takich idiotów? Niestety po czymś takim, czytając jakąkolwiek książkę Cejrowskiego, widząc go w telewizji, będę zastanawiał się, czy nie zmyśla, czy zwyczajnie w świecie nie kłamie? Tak jak zmyślał i kłamał wczoraj - kończy swój wpis Tierralatina."

Żródło

Gazeta Wyborcza to zwykly szmatlawiec juz dawno skompromitowali sie na maxa. Wielokrotnie przekonalem sie ze pisza nieprawde a ile maja spraw sadowych za zamieszczanie pomowien i klamstw szkoda ze w PL nie ma normalnego prawa jak za granica po paru konkretnych odszkodowaniach dobrze by sie zastanowili za nim znowu napisza jakies brednie.

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Gazeta Wyborcza to zwykly szmatlawiec juz dawno skompromitowali sie na maxa.

Nawet przy dosyć miernej umiętności czytania ze zrozumieniem - można zauważyć, że jest to tekst z autorskiego bloga. Bloga podpisanego (netowym nick`iem). Wystarczy kliknąć po prostu w link. Nie jest to artykuł napisany (tylko opracowany) przez Gazetę Wyborczą.
Nie ma jak skrytykowanie cytowanego tekstu w której to krytyce nie odnosi się do meritum. Czyli zawarte treści są fałszywe?

Vorlon.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

bardzo mnie cieszy że ten prostak i cham zrezygnował z polskiego obywatelstwa. z cejrowskiego to taki mały hitlerek który wszystko najlepiej wie a w sytuacji gdy ktoś ma inne poglądy od niego to na pal. fakt w niektórych sprawach ma rację ale biorąc pod uwagę całokształt ten facet to dla mnie dno.

Mond73.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gazeta Wyborcza to zwykly szmatlawiec juz dawno skompromitowali sie na maxa.

Nawet przy dosyć miernej umiętności czytania ze zrozumieniem - można zauważyć, że jest to tekst z autorskiego bloga. Bloga podpisanego (netowym nick`iem). Wystarczy kliknąć po prostu w link. Nie jest to artykuł napisany (tylko opracowany) przez Gazetę Wyborczą.
Nie ma jak skrytykowanie cytowanego tekstu w której to krytyce nie odnosi się do meritum. Czyli zawarte treści są fałszywe?

Nie wim czy sa falszywe ( nie wydaje mi sie zaby Cejrowski mial sens w klamaniu na tak banalny temat)?? Wiem natomiast ze zamieszczony jest przez GW na jej wlasnie stronie( skad pobrano ten tekst juz mnie nie interesuje to juz historia z broda i to nie tylko w GW ze biora skads pewne informacje a pozniej mowia ze to nie oni napisali. Jak na gazete o tak duzych aspiracjach sami mogli by sie wysilic na taki artykul). Jezeli zas chodzi o samo zaufanie to znacznie wiekszym cieszy sie nim u mnie ma Pan Cejrowski.

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wim czy sa falszywe ( nie wydaje mi sie zaby Cejrowski mial sens w klamaniu na tak banalny temat)??

To sprawdź, bo od razu z góry starałeś się zdezawuować zacytowany tekst z uwagi na samo źródło. Czemu zaś Cejrowski miałby mijać się z prawdą? No właśnie - warto się nad tym zastanowić. :)

Wiem natomiast ze zamieszczony jest przez GW na jej wlasnie stronie

Z dokładnym podaniem źródła informacji. Czytelnik sam może sprawdzić - czy we wzmiankowanym tekście znajdują się jakieś odautorskie (czyli GW) manipulacje i przeinaczenia.
A najłatwiej samemu sprawdzić podane "kłamstwa" Cejrowskiego. Czyli: np. czy mieszkaniec Ekwadoru może pojechać do USA bez wizy itp.

antyuE.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.dziennik....zadzi_Tusk.html

Halloween.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak chce, to niech ***ucieka*** gdzie mu lepiej. Nie będę za nim płakać, od jakiegoś czasu jest dla mnie neutralny.

Ukulturalnił Ivellios

Mond73.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wim czy sa falszywe ( nie wydaje mi sie zaby Cejrowski mial sens w klamaniu na tak banalny temat)??

To sprawdź, bo od razu z góry starałeś się zdezawuować zacytowany tekst z uwagi na samo źródło. Czemu zaś Cejrowski miałby mijać się z prawdą? No właśnie - warto się nad tym zastanowić. :)

Wiem natomiast ze zamieszczony jest przez GW na jej wlasnie stronie

Z dokładnym podaniem źródła informacji. Czytelnik sam może sprawdzić - czy we wzmiankowanym tekście znajdują się jakieś odautorskie (czyli GW) manipulacje i przeinaczenia.
A najłatwiej samemu sprawdzić podane "kłamstwa" Cejrowskiego. Czyli: np. czy mieszkaniec Ekwadoru może pojechać do USA bez wizy itp.

Bohater starego żydowskiego żartu, słysząc, że jego żona puszcza się z całym miastem, wydyma pogardliwie wargi: „phi, jakie to niby miasto, parę domów na krzyż”. Mam nieodparte wrażenie, że ten stary dowcip dostarczył ostatnio natchnienia Adamowi Michnikowi i jego obrońcom, głowiącym się nad problemem, jak ocalić wiarę w nieomylność i prawdomówność kogoś, kogo nieomylność i prawdomówność została przekonująco podważona w licznych publikacjach prasowych książkowych nie wspominajac juz o licznych sprawach sądowych.
Ano tak właśnie, jak w owym kawale: zbyć milczeniem to, czy żona faktycznie się puszcza, za to z zajadłością uczepić się zwrotu „całe miasto”. Buńczucznie ogłosić, że przeciwnicy kłamią i że zostanie im to udowodnione przed sądem; przedstawić niezbity dowód, że jest co najmniej trzech obywateli, z którymi małżonka nigdy się nie spotykała, a więc użycie zwrotu „całe miasto” to oczywisty fałsz, tym bardziej kłamliwy, że wspomniana miejscowość w ogóle nigdy nie miała praw miejskich... Jeśli ma się odpowiednio silne nagłośnienie i wystarczający tupet, znajdą się ludzie, którzy to kupią.

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bohater starego żydowskiego żartu, (...)

Po tym uroczym i z lekka przydługim wstępie - możesz napisać czy w końcu przeczytałeś tekst źródłowy, a jeszcze lepiej - dyskusję jaka odbyła się w komentarzach do bloga? Wiele, wiele wyjasnia - ale też i nie do końca. :)
Czy też "świetlaność" postaci a priori wyklucza wszelkie krytyczne teksty?

Mond73.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bohater starego żydowskiego żartu, (...)

Po tym uroczym i z lekka przydługim wstępie - możesz napisać czy w końcu przeczytałeś tekst źródłowy, a jeszcze lepiej - dyskusję jaka odbyła się w komentarzach do bloga? Wiele, wiele wyjasnia - ale też i nie do końca. :)
Czy też "świetlaność" postaci a priori wyklucza wszelkie krytyczne teksty?

Oczywiscie ze przeczytalem. Czy kolega przeczytal tekst z linku zamieszczonego przez kolege AntyUE ?? Zasadnicze pytanie kto pisze prawde ??

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A co w tym tekście Dziennika "ciekawego". Niestety nie mam dostępu do papierowego wydania.

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Programy podróżnicze Cejrowskiego są świetne - facet ma swój styl, opowiada barwnie, soczyście...
Zawsze przykuwa mnie do telewizora, choć też często się wkurzam,
gdyż... Cejrowski nie szanuje kobiet. A raczej w moim rozumieniu ich nie szanuje, bo w swoim już na pewno nie. Kobieta ma zajmować się gospodarstwem i w im bardziej dzikich miejscach jest Cejrowski, tym większą radochę sprawia mu potwierdzanie tej generalnej zasady.
A z Frytką obszedl się prawdziwie po chamsku. Ona nie ma jakichś szczególnych zdolności erudycyjnych, nie celuje też w trafnych i zjadliwych ripostach, jednakże jakiś tam szacunek jako czlowiekowi jej się należal. I cel jego programu również byl taki wlaśnie - z czym się nie kryje. Niby to stary, odgrzewany kotlet, ale daje też dobre wyobrażenie o Cejrowskim.

Jednoznacznie się w stosunku do niego nie umiem określić... za coś go niewątpliwie uwielbiam. Jest to charakterystyczny styl , charyzma, pasja i (no tak) oryginalność, których nie ma przesytu w mediach. Nie jest ordynarnym showmenem - jest autentyczny.
Ale ten konserwatyzm - fuj - wiecie, że on ciągle uwarza, że jest mężem Pawlikowskiej ;)

A w Ekwadorze może sobie żyć teraz jak król - bo kasy nieźle natrzaskal - w wiecznej sjeście i w blogim piciu mate.
Tylko, że z drugiej strony nie wiem, czy nie będzie tęsknil za swoją Polską z jej Katolstwem i homofobią.

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co do zdolności to pamiętam jeden z programów w którym C. przebrany za plemnik (czyli z ogonkiem na głowie) przeskakiwał przez hula-hop ( - kółko obrazowało pory w lateksie) dowodząc w ten sposób nieskuteczności prezerwatyw w profilaktyce HIV (plemnik jest większy niż wirus). Oczywiście wirusem było ziarnko (grochu?). Czyli pory w lateksie wykluczają prezerwatywę jako skuteczną barierę. Lekka manipulacja? Ale liczy się "wyższy" cel...

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

http://www.cejrowski...c04527befa0cc77

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

:mrgreen:

Oto odpowiedź Michała Karnowskiego na zarzuty Wojciecha Cejrowskiego:

Panie Wojciechu, pakuję właśnie do koperty kopię nagrania magnetofonowego zawierającego nagranie mojej wtorkowej rozmowy z Panem. Za kilka dni dostanie pan tę przesyłkę. Zapis wywiadu, w sumie zajmujący około kwadransa, zaczyna się od słów: "Dzień dobry, tu Michał Karnowski z DZIENNIKA. Dziękuję, że zgodził się pan na ten wywiad."

A kończy pana obcesowym stwierdzeniem, że zadaję głupie pytania i rzekomo nie słucham odpowiedzi, więc autoryzacja będzie możliwa w czwartek. Albo i nie. W tej sytuacji redakcja zdecydowała się na publikację wywiadu nieautoryzowanego, ale dokładnie i precyzyjnie spisanego, co uczciwie zaznaczyliśmy.

Czy można żądać - co pan zrobił - autoryzacji wywiadu, który według pana w ogóle nie miał miejsca? Czy można prowadzić prywatną pogawędkę z obcą i nieznaną panu osobiście osobą - a przecież rozmawialiśmy ze sobą pierwszy raz w życiu?

Co do "Gali" - przepraszam. Będę czytał :-). Ale funduję kawę temu, kto wiedział o pana decyzji zrzeczenia się polskiego obywatelstwa przed publikacją w DZIENNIKU i - kilka godzin wcześniej - przez portale internetowe.

W sumie ciekawy z pana człowiek. Showmen, dziennikarz, osoba publiczna. A jednak udaje pan dziecko w medialnej mgle. Bo udzielić wywiadu i zapomnieć, że się to zrobiło, wyprzeć z pamięci, że się powiedziało to, co powiedziało - to dopiero jest happening. Na szczęście jest nagranie.

Miłego więc słuchania. Mam nadzieję, że będzie pan pamiętał o malutkim "przepraszam" za nieprawdziwe zarzuty. Kartka z Ekwadoru wystarczy.

Pozdrawiam

Michał Karnowski

Link

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych