Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania tylko od sceptyków...

• Zamknięty Temat jest zamknięty
69 replies to this topic

Ankieta: SONDA (47 użytkowników oddało głos)

Czy chcesz zjednoczenia sceptyków i psioników w imię wyższych wartość takich jak zgoda, pojednanie, przyjaźń?

1. TAK (24 głosów [51.06%])

Procent z głosów: 51.06%

2. NIE (23 głosów [48.94%])

Procent z głosów: 48.94%

Głosuj

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Można zostawić sceptyków z pytaniami w tym miejscu. Całkiem dobry pomysł ;-) , ale czy oni sie tutaj zostawią ?
Można zaproponować szkółkę, taka naukę od podstaw.
Można zrobić blok dla osób sprawniejszych w kulkach ;-) ....
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nawiązując do Psi-Balli, po co robić coś czego nie można zobaczyć i w żaden sposób nie jest użyteczne ? Bo skoro taki problem z tym jest, ze niby miliard osob na tym forum potrafi robic psiballe, a nie potrafi tego pokazać, ba nawet praktycznei wykorzystać to gdzie tu sens ?
  • 0

#33 Gość_Captain Jack

Gość_Captain Jack.
  • Tematów: 0

Napisano

ze niby miliard osob na tym forum potrafi robic psiballe

Się forum rozrosło xD

A tak na poważnie, miałbym prośbę do sceptyków. Bądźcie cierpliwi i kulturalni. Ja wiem, że czasem emocje ponoszą, to normalne. Ale można przecież ochłonąć i podejść do sprawy bez zbędnego podniecania się. Ewentualnie jak komuś bardzo zależy niech używa języka ezopowego - będzie trudniej się przyczepić ;)
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja wcale sie nie podniecam, pisząc tego posta nie odczuwałem zupełnie żadnych emocji ^^ jedyne co chce to odpiwedzi na pytanie ^^
  • 0

#35 Gość_Captain Jack

Gość_Captain Jack.
  • Tematów: 0

Napisano

Ano, ale ja pisałem ogólnie xD

Nawiązując do Psi-Balli, po co robić coś czego nie można zobaczyć i w żaden sposób nie jest użyteczne ?

To jest forma treningu. Taki początkujący psionik uczy się kontrolować energię i formować z niej kształty. Kulka to tylko przykład, może sobie robić ostrosłupy, walce, różowe słonie, psy w ciapki. A że nie możesz zobaczyć... Młody (zazwyczaj) chłopak czuje się dowartościowany. Jak dla mnie już to wystarczy, żeby dalej ćwiczył :P Nie mylić z przekonaniem o jakichś nadludzkich mocach, co to to nie. Po prostu niektórym przyda się choć odrobina poczucia, że są kimś wyjątkowym, a nie szarym tłumem. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :)
Pominąłem w tym poście założenie, że taki energetyczny twór może być realny.
  • 0

spamspam.

Tytuł

• Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na wstępie powiem, że nie będę miał całego dnia na odpisywanie, więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. :) Jestem sam, a was jest wielu...

Vithal 2 - Też jak ty czekam na takie porządne dowody w stylu badań w laboratorium, jacyś profesorowie, aparatura itp. i też się głowie dlaczego nikomu się nie chce. Może taka mentalność ludzi? Nie wiem. Ale przyjmij, że potrafię zrobić PsiBalla. Jeśli taki np. Randi przyjedzie do mnie albo zaprosi mnie w wakacje to mógłbym do niego pojechać(darmowe wakacje :D ) i zrobić mu tego psiballa przed nosem, ale co mu po tym ? Jak i tak niema jeszcze na świecie apartatury, która mogła by to zmierzyć? Więc pojechać do niego mogą tylko jacyś psychokineci albo telepaci, a w takich to forum nie obfituje.

Nie rozumiem jednego. Po co na tym forum rejestrują się osoby sceptycznie do rzeczy paranormalnych nastawione. Skoro niewierzycie to poco sobie zawracacie tym głowe?
Pozdrawiam smile2.gif

Ponieważ szukają odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Szukać jest rzeczą ludzką.

Tak żeby była jasność - jestem sceptyczką ale jestem w stanie w wiele rzeczy uwierzyć (zwłaszcza ,że już paru spraw doświadczyłam na własnej skórze).

Trzeba być otwartym, mieć otwarty umysł, ale także nie brać wszystkiego co ci dają za pewnik. Trzeba mieć też pewien dystans.

Dyskutujemy o czymś, o czym nie mamy pewności.

Zgadzam się w 100% Jeśli chodzi o rzeczy paranormalne to właśnie dlatego są paranormalne, ponieważ nie mamy pewności... Ale jednak w to brniemy nadal. :)

Można zostawić sceptyków z pytaniami w tym miejscu. Całkiem dobry pomysł ;-)

Wbrew pozorom mam inne życie oprócz siedzenia przy kompie. ;)

po co robić coś czego nie można zobaczyć

A po co się gra na kompie? Przecież to tylko przepływ prądu lub jego brak, a jednak daje jakąś satysfakcję.

Bądźcie cierpliwi i kulturalni.

Dziękuję, tego w dużej mierze niektórym użytkownikom tego forum brakuje. :)

jedyne co chce to odpiwedzi na pytanie

W miarę możliwości postaram się odpisać na KAŻDY post.

Pozdrawiam i dobranoc.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadzamy się że człowiek składa się z ciała fizycznego i duszy. Z tym zgadzamy się nie mal wszyscy. Gdy dusz umiera to dusza idzie w zaświaty. Pojawia się pytanie? Gdzie są te zaświaty ? Są to subtelne wymiary, nasza indywidualna świadomość przenosi się w bardziej subtelne sfery bytu.
Można zadać sobie pytanie ? gdzie to jest?
Można zadać sobie pytanie ? jakie warunki fizyczne tam panują?
Jakie tam rządzą prawa?

Zadawała pytania i szukałam odpowiedzi i doświadczałam.
Ale aby móc zadawać pytania i szukać odpowiedzi potrzebna jest ciekawość.
Tej mi nigdy nie brakuje. Jak się posiada ciekawość ;-) to zadaje się pytania i samemu poszukuje i doświadcza. Jak coś nie wychodzi to sprawdzam i sprawdzam warunki, mój stan w tym czasie i takie tam. Zaprzeczam i znowu sprawdzam.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem jednego. Po co na tym forum rejestrują się osoby sceptycznie do rzeczy paranormalnych nastawione. Skoro niewierzycie to poco sobie zawracacie tym głowe?

Pozdrawiam :)

1. Żeby takie fora nie przerodziły się w kółka wzajemnej adoracji.
2. Żeby "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej."
3. Pokazać owieczkom inną drogę, że tak powiem.

-----------
4. A skąd wiesz stachi, że nie istnieje? :)
Dopoki ktoś nie pokaże nie przekonamy się jaki jest to rodzaj 'energii'.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Całkiem dobre ;-) : adorować trzeba mieć taką potrzebę. Jeśli ktoś ma takie pragnienie , dlaczego chcesz go tego doświadczenia pozbawiać ;-).

Ale poważnie, przecież jaki ma kształt forum zależy od osób piszących... Chyba...
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zgadzamy się że człowiek składa się z ciała fizycznego i duszy. Z tym zgadzamy się nie mal wszyscy.

W tym sęk, że nie sposób myśleć logicznie i racjonalnie jednocześnie wierząc w ducha, który mieszka w naszym ciele a tym bardziej w jakąś kraine do której ten duch po śmierci wędruje
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mówisz logicznie i racjonalnie. Możemy poprowadzić dywagacje o logice i racjonalizmie...
Ale nie o to przecież chodzi.
Pojęcia logika i racjonalne myślenie jest to sprawność intelektualna.

Podział na światy - sfery - krainy jest podziałem wynikającym z budowy wszechświata.

Podobnie jak oddzielamy ból wynikający ze skaleczenia, od uszkodzenia wynikającego z tego uszkodzenia.
  • 0

spamspam.

Tytuł

Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

4. A skąd wiesz stachi, że nie istnieje? smile2.gif
Dopoki ktoś nie pokaże nie przekonamy się jaki jest to rodzaj 'energii'.

Ale chodzi ci o teraz, czy o moment kiedy się tym jeszcze nie zajmowałem?
Kiedyś to pomyślałem sobie, że sprawdzić moge, bo nic nie trace(najwyżej respekt wśród ludzi). Słyszałeś o zakładzie Pascala?
A teraz poprostu to wiem, czuję, że to istnieje, we mnie, w tobie, dookoła nas.
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chodzi mi o aparaturę.

A co do zakładu Pascala.. Zakład wielokrotnie krytykowano już w czasach oświecenia. Pascal rozważył tylko dwa przypadki, które uznał za stosowne. Nie możemy wykluczyć przypadku żadnej z religii, jeśli chcemy dojść do pożądanych wniosków. Dodatkowym przypadkiem mógłby być na przykład "Bóg istnieje i nagradza za niewiarę życiem wiecznym" lub "Bóg istnieje i nagradza za dużą ilość spożytych lodów cytrynowych życiem wiecznym" (choć może wydawać się niedorzeczny, nie można go pominąć). Przypadków w rzeczywistości jest nieskończenie wiele, co uniemożliwia obliczenie opłacalności lub nieopłacalności wiary.
Richard Dawkins w książce Bóg urojony krytykuje zakład z jeszcze jednego powodu: według niego wiara nie jest przedmiotem wyboru. Dawkins stwierdza, że Pascal zachęca do udawania wiary ponieważ człowiek może jedynie postanowić okazywać zewnętrzne oznaki wiary. Zdaniem Dawkinsa człowiek, jeśli nie wierzy, nie jest w stanie sam podjąć świadomej decyzji o uwierzeniu w Boga.

Zakład krytykowany jest także za hipokryzję: traktuje religię jak zwykły interes.

Ale się już ot robi ;]
  • 0

spamspam.

Tytuł

Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Har-Magedon
Ale my przyjmujemy ten zakład do tej jednej wybranej sytuacji. Zgadzam się, że jeśli chodzi o psionike to jest to czysty interes. No bo jak może być inaczej. Zakładam że psionika istnieje i stracić mogę tylko(jak kiedyś napisałe) respekt(mogą co najwyżej ludzie uznać za świra), ale zyskać mogę o wiele więcej. Zimna kalkulacja poprostu. :) Jeśli chodzi o religię to podchodze do niej inaczej.
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przyjmujemy mimo jego ułomności bo tak wygodnie jest ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych