Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zdjęcia z Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

mindmax.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dager

Może raczysz rozwinąć frapujące zagadnienie "szczegółów w pikselach", bo nie wiem do kogo je adresujesz?

Niedawno "gdzieś czytałem" o "jaskrawym świetle na krawędziach pikseli..." i stąd te szczegóły w pikselach o które pytasz, bo chyba nie chodziło o to, że te światło wydostaje się ze szczeliny powstałej z niezbyt dokładnego złożenia tych pikseli ?

Daruj sobie te fantazjowanie o kolorach Marsa. Jego rzeczywiste barwy są takie same na amatorskich fotografiach teleskopowych, jak i na tych uzyskanych przez satelity obserwacyjne. Poza tym, Mars nie jest czerwony.

A czy na pewno powinny być takie same, przecież satelity obserwacyjne chyba odrywały się z Ziemi... ?
Czy tlenek żelaza ma jakąś inną barwę ?

Logika Twoich stwierdzeń jest zadziwiająca. Z banalnie prostych zagadnień układasz słowne dylematy, gdzie zabawa słowem wydaje się ważniejsza od meritum. Zapewne, głównie o to Ci chodzi. Co to takiego - "typowe wiatry"?

W brew pozorom niewiele rzeczy jest banalnie prostych a "zabawy słowne" - jeśli tak to odbierasz służą jedynie lepszemu zobrazowaniu omawianego wątku.
Typowe wiatry to takie, jakie wieją na Ziemi i nic ponad to.

Ty mówisz o rozsądku? Dobre sobie.

Bo tak to się właśnie nazywa... jak by ktoś nie wiedział.

Mr. Mojo Risin'
Bez urazy, ale widocznie nieco odmiennie rozumujemy pojęcie boskości i to bez względu na rodzaj czy też nazwę religii - chyba mi wolno... ?
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja tam niewiem. Ja słyszałem "seven or seven point seven milibar", co oznacza 7 lub 7.7 milibar. Chyba że mam coś ze słuchem nie tak.

Ogólnie mówiąc filmik jest albo prawdziwy albo fałszywy, nie ma więcej możliwości. Jeżeli przyjmiemy że to prawda to jest OK, ale jeżeli fałszywy to warto go dokładnie przeanalizować - za co ja się wezmę i postaram się to zrobić.
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ogladnij inny o tym samym ladowaniu to zobaczysz 707.7 milibara
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

Rzeczywiście. Obejrzałem dokładniejszy i jest tak jak mówisz. Ciekawi mnie jednak to co można uznać za chwilowe usterki związane z obrazem.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A wy dalej o tym ciśnieniu.
Panowie, nie trzeba lecieć na Marsa, aby wiedzieć jakie ciśnienie panuje na Marsie. Trochę przybliżonych danych obserwacyjnych i na podstawie podstawowych praw fizyki można ten wynik spokojnie oszacować. Pierwsze takie szacunki dały rezultaty na poziomie 30 mbar, późniejsze na poziomie 10 mbar.
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

No dobrze. To dlaczego podali takie a nie inne ciśnienie? Są 3 powody:
1. Błędnie otrzymane dane
2. Specjalnie podane błędnie - dlaczego?
3. Prawdziwe - wg Wikipedii w historii Ziemi różnica wyniosła ponad 200 hPa
Pewnie nikt na te pytanie przez najbliższy czas nie odpowie.

Jeżeli uważacie że film nie powstał na marsie to napiszcie gdzie (waszym zdaniem).
  • 0

MateuszS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie sądze aby NASA coś modyfikowała. Bo niby dlaczego? Nie lubią niebieskiego? Bardzo łatwo zrobić z oryginalnych "czerwonych" niebieskie. Lub po prostu niektóre okolice mają inny krajobraz itp. Lub np. wieczorem nie robi się niebo "czerwonawe"? A w dzień niebiesko?
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tu mamy prawidłowo zbalansowane zdjęcie z kamery Phoenixa. Na powierzchni lądownika widać dwa wzorce barw.
http://www.jpl.nasa....olor-browse.jpg
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie sądze aby NASA coś modyfikowała. Bo niby dlaczego? Nie lubią niebieskiego? Bardzo łatwo zrobić z oryginalnych "czerwonych" niebieskie. Lub po prostu niektóre okolice mają inny krajobraz itp. Lub np. wieczorem nie robi się niebo "czerwonawe"? A w dzień niebiesko?

bo NASA jest takie złe że zmienia kolory wszystkich zdjęć, wierzysz że Ziemia z księżyca ma kolor niebieski ? w jakim świecie żyjesz, Ziemia ma kolor różowy, ale NASA oczywiście do niczego się nie przyzna bo nie musi, wierzysz że Uran i Neptun są zielone i niebieskie ? albo że kosmos jest czarny ? to że niebo w nocy jest czarne nic nie znaczy, dlatego na zdjęciach z księżyca nie widać gwiazd, aby zmienić kolor kosmosu na czarny musieli usunąć gwiazdy

oczywiście są to tylko moje przypuszczenia, ale chyba nie bardziej głupie i naiwne od waszych...
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, Ziemia jest błękitną planetą i wyróżnia się pośród pozostałych planet naszego Układu Planetarnego tą, właściwą dla niej barwą. Bierze się ona z atmosferycznego tlenu oraz ciemno-granatowej barwy oceanów i bieli chmur. Kolor niebieski przeważa, gdyż 2/3 powierzchni Ziemi pokrywają oceany, natomiast nad brązowo-zieloną dominantą kontynentów przeważają białe obłoki. W sumie, ziemski glob jest w przeważającej mierze błękitny, czego dowody mamy w postaci tysięcy zdjęć z orbity okołoziemskiej jak również z Księżyca. Lądy mają kolor zielonkawo-brązowo-różowy z całą gamą odcieni, w zależności od tego, czy pokrywa je roślinność, czy obszary pustynne. Widać to na fotografiach uzyskanych z pokładu wszystkich satelitów - czy to amerykańskich, rosyjskich, europejskich, azjatyckich, itd.

Wierzę, że Uran i Neptun mają niebieskie i zielone barwy, bo takie je pamiętam z obserwacji wizualnych, prowadzonych przez teleskop i takie kolory tych dalekich planet utrwalają się na amatorskich zdjęciach. Te kolory są zgodne z tymi, uzyskanymi z sond kosmicznych Pioneer i Voyager.

Nocne niebo nie jest zupełnie czarne, ponieważ rozświetla je światło miliardów gwiazd nasze Galaktyki i miliardów odległych galaktyk. Taki obraz widzimy naszym wzrokiem w pogodną, bezksiężycową noc, natomiast krótkoczasowa fotografia nocnego nieba nie oddaje tego, co widzi czułe oko, dlatego fotografowanie słabego światła punktowych obrazów odległych gwiazd, wymaga wielokrotnie dłuższego eksponowania. Na zdjęciach z Księżyca nie widać gwiazd, gdyż stosowano tam ekspozycje adekwatne do warunków dziennych (1/125 - 1/250sekundy), przy niskiej czułości filmu (100ASA).

Twoje przypuszczenia świadczą, że posiadasz zbyt nikłą wiedzę na ten temat, więc radzę poznać materiał źródłowy.
  • 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mogę zobaczyć gdzieś zdjęcia Urana i Neptuna z misji Pioneer ? strasznie mnie one interesują hehe

Nocne niebo nie jest zupełnie czarne, ponieważ rozświetla je światło miliardów gwiazd nasze Galaktyki i miliardów odległych galaktyk.

a założymy się że jest czarne ? nie chodziło mi o gwiazdy, bo pewnie jako znawca wiesz że między gwiazdami na niebie nic nie świeci, no prawie nic ;) no i oczywiście interesuje mnie jak te miliardy galaktyk rozświetlają nasze niebo

po kolejne Uran wcale nie jest zielony, ty chyba faktycznie oglądałeś kolorowane zdjęcia, jest błękitny i to o wiele bardziej niż Ziemia która według Ciebie jest jedynym błękitnym obiektem w układzie słonecznym

to dość żałosne, nie wiem czy Twój post miał być śmieszny, chyba tak bo naukowy to on na pewno nie był, sam wykazujesz się skrajną niewiedzą

Widać to na fotografiach uzyskanych z pokładu wszystkich satelitów

wszystkich ? a taki np. sputnik to ile zdjęć narobił ? zastanów się zanim zaczniesz pisać bzdury

i oczywiście czekam na zdjęcia z misji Pioneer :P
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak bardzo Cię poruszyło ostatnie zdanie mojej wypowiedzi, że nie mogłeś się powstrzymać, by dać upust swojej frustracji? Przeczytaj zatem ponownie swój poprzedni, niezbyt sensowny post z 11:45 i zechciej zrozumieć moje intencje.

Nie ma zdjęć Urana z sondy Pioneer, natomiast są z Voyagera 2, co nie przeczy, że zarówno Pioneery jak i Voyagery badały środowisko tych odległych gazowych olbrzymów.

Nocne niebo nie jest zupełnie czarne nawet po drugiej stronie Księżyca. Światło odległych galaktyk dociera do nas, mimo, że gołym okiem widzimy zaledwie kilka z nich.

Kolejność planet jaką podałem była przypadkowa i wcale nie przeczę, że Uran ma kolor zielonkawo-niebieski. O Ziemi piszę, że wyróżnia się "właściwą dla niej barwą" i nigdzie nie twierdzę, że jest jedyną planetą niebieskiego koloru.

Gdybym "wykazywał się skrajną niewiedzą", w ogóle nie logował bym się na tym Forum.

Użyłem skrótu myślowego, pisząc "Wszystkie satelity" wymienionych krajów i kontynentów, oczywiście mając na myśli wszystkie satelity, z których uzyskiwano i uzyskuje się zdjęcia ziemskiego globu.
  • 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mi nie chodziło o to czy kosmos jest czarny, tylko o to że między gwiazdami z z ziemi nic nie świeci, jedna galaktyka widoczna gołym okiem to nie miliardy, zresztą niebo to niebo, kosmos to kosmos :)
i oczywiście wykazałeś się skrajną niewiedzą, nie przewidziałeś że Pioneer nie robił zdjęć Urana i Neptuna co ? specjalnie o nie poprosiłem bo widziałem że ich nie dostanę (ironia), o nieznajomości koloru nie ma się co rozpisywać, nigdy nie widziałeś ich zdjęć

O Ziemi piszę, że wyróżnia się "właściwą dla niej barwą" i nigdzie nie twierdzę, że jest jedyną planetą niebieskiego koloru.

na pewno ?

Tak, Ziemia jest błękitną planetą i wyróżnia się pośród pozostałych planet naszego Układu Planetarnego tą, właściwą dla niej barwą.

ale nieważne, wyprowadziłem Cię w pole i tego nie odkręcisz, nawet nie zorientowałeś się że mój pierwszy post to żart :D każdy kto przeczyta Twoje posty od razu to zrozumie, chyba że też nic nie wie o planetach i ich kolorach

co do samego Marsa to oczywiście jest czerwony, widziałem przez teleskop i potwierdzam że NASA nie koloruje tych zdjęć :)
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ironia i chęć wyprowadzenia mnie w pole to Twoje koronne atuty w dyskusji o zdjęciach z Marsa? To typowe u ludzi młodych i pewnych siebie. Sęk w tym, że nie czuję się ani "wyprowadzony w pole", ani nie mam kompleksów jeśli chodzi o wiedzę o planetach. Mars jest tak samo czerwony, jak Księżyc zielony. ;)
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

Moje pytanie, dlaczego uważacie na 100%, że Mars ma czerwone niebo? Przykład: patrząc na Sahare z kosmosu widzimy żółty kolor (lub coś podobnego do tego koloru); to nie oznacza, że w tym miejscu jest żółte niebo. Podobnie jest z Marsem. Dopóki nie znajdziemy się tam lub nie otrzymamy "prawdziwych kolorowych" zdjęć wykonanych "nie przez NASA", to nie ma powodów sądzić na 100%, że niebo marsa jest czerwone.

Ciekawe co to jest? (Zdjęcie z Phoenixa)
http://imageupload.c...222M11.jpg.html
Oryginał http://www.nasa.gov/...CA8_R222M1.html

A to z ESA:
pętlami zaznaczyłem dziwne miejsca przypominające równe powierzchnie (może są tam jakieś budowle? Ale nie wiem)
Strzałka - czyżby nie idealne miejsce dla rzeki? ;)
http://imageupload.c...saeH11.jpg.html
Oryginał: http://www.esa.int/e...&...=y&start=15
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych