Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zdjęcia z Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

Jankielek.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A wracajac do rzekomego ladowania w 62 na marsie to nie wydaje sie wam ze to co sie tam przewija po tej pustyni jest podobne do tego co tym na zdjeciu?
Dołączona grafika
http://pl.youtube.co...h?v=TuaiSW89ZOM
porownajcie.
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Gdyby filmik 1962 okazał się prawdą, ludzie zaczeliby podejrzewać o posiadanie maszyn zdolnych polecieć na marsa z zaskakującą prędkością np. Haunebu lub coś w tym stylu przez pewne instytucje w przeszłości i to by wywołało wielką panikę. Dlatego NASA nas przygotowuje tym że wykonują jakieś proste loty na Marsa, a sami dobrze wiedzą jaka jest prawda.

Odnośnie nieba na Marsie: Tak naprawde jest ono niebieskie, białe lub mieszanką tych kolorów. Ponieważ występują tam wiatry (Do tego typu zjawisk jeszcze wróce) lub inne zjawiska, atmosfera jest zakurzona pyłem i dlatego niebo marsa obserwujemy w kolorze czerwonym.

Uogólniłem tą kwestie i myśle, że wszystko na temat nieba jest zrozumiałe i nie ma więcej pytań. Mam tylko małą prośbę: Mówiąc o kolorze nieba używajmy takich pojęć jak prawdziwy kolor atmosfery (lub nieba) i kolor zakurzonej atmosfery. Mam nadzieję że to pomoże.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odnośnie nieba na Marsie: Tak naprawde jest ono niebieskie, białe lub mieszanką tych kolorów. Ponieważ występują tam wiatry (Do tego typu zjawisk jeszcze wróce) lub inne zjawiska, atmosfera jest zakurzona pyłem i dlatego niebo marsa obserwujemy w kolorze czerwonym.

Uogólniłem tą kwestie i myśle, że wszystko na temat nieba jest zrozumiałe i nie ma więcej pytań. Mam tylko małą prośbę: Mówiąc o kolorze nieba używajmy takich pojęć jak prawdziwy kolor atmosfery (lub nieba) i kolor zakurzonej atmosfery. Mam nadzieję że to pomoże.

Prawdziwy kolor nieba na Marsie, jest taki, jaki widzimy na fotografiach, a nie taki, jakiego się domyślasz. Gdyby nie było tam wszechobecnego pyłu, być może wyglądałoby ono inaczej (np. w kolorze szaro-granatowym z racji silnie rozrzedzonej atmosfery). Problem jest znacznie bardziej złożony, dlatego warto poczytać na ten temat więcej.

http://www.donaldeda...S/MARSCLRS.html

Ps. Ja też mam małą prośbę. Ani powierzchnia Marsa ani jego atmosfera nie są czerwone. Taki kolor mają dojrzałe pomidory i truskawki. Warto o tym pamiętać. :)
  • 0

mindmax.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Prawdziwy kolor nieba na Marsie, jest taki, jaki widzimy na fotografiach, a nie taki, jakiego się domyślasz

Nie zupełnie zgodził bym się z tym twierdzeniem, bo odcienie fotek są różne i jest to celowe działanie, bo sztuczne wpływanie na kolor krajobrazu ma na celu wyeksponowanie tych szczegółów obrazu, które były by nie widoczne w naturalnych barwach.

Ani powierzchnia Marsa ani jego atmosfera nie są czerwone. Taki kolor mają dojrzałe pomidory i truskawki. Warto o tym pamiętać

Nie każdy ma obowiązek przedstawiania pełnej palety barw, tlenek żelaza może nie jest czerwony, ale kolor ten jest wystarczająco dobrym odpowiednikiem dla marsjańskich barw mimo że jeszcze lepszym byłby kolor rdzy.
Natomiast dwutlenek węgla jest w ziemskich warunkach bezbarwny więc dyskusyjne jest niebieskie niebo widziane z powierzchni planety, bo raczej wątpliwe jest to, że obniżenie ciśnienia wpływa koloryzująco na bezbarwny i na dodatek rozrzedzony gaz.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Natomiast dwutlenek węgla jest w ziemskich warunkach bezbarwny więc dyskusyjne jest niebieskie niebo widziane z powierzchni planety, bo raczej wątpliwe jest to, że obniżenie ciśnienia wpływa koloryzująco na bezbarwny i na dodatek rozrzedzony gaz.

Główne składniki ziemskiej atmosfery (azot, tlen, argon) też są bezbarwne, a mimo to niebo jest niebieskie. Nic w tym dziwnego, bo za kolor nieba nie odpowiada barwa atmosferycznych gazów, a zjawisko zwane rozpraszaniem Rayleigha.

Wraz ze wzrostem wysokości, a więc zarazem wraz ze spadkiem ciśnienia oraz zmniejszaniem się grubości warstwy atmosfery powyżej maleje ilość światła rozproszonego w atmosferze. Ten fakt powoduje, że niebo staje się coraz ciemniejsze - przechodzi z błękitu poprzez granat aż do czerni przestrzeni kosmicznej. Będąc kiedyś w górach powinieneś to zaobserwować (przy ok. 2000 m n.p.m. niebo jest już "soczyście" niebieskie).
Poniżej ciekawa panorama z Mt. Everestu (zdjęcie zrobione w pełni dnia):
Panorama - APOD
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja akurat mam powazne watpliwosci co do czestosci i sily marsjanskich burz (przemawialaby za tym cienka marsjanska atmosfera) a wlasciwie co powoduje te niby trwajace dlugo gigantyczne rzekomo burze piaskowe na marsie??a co do scislosci to jesli kilka ze zdjec z marsa z niebieskawo bialym niebem jest prawdziwych to to swiadczy ze atmosfera marsa jest duzo gestsza niz oficjalnie sie podaje,bo jesli na mount ewerest(przy takim cisnieniu jakie tam jest) jest takie niebo to na marsie powinno byc czarno niemal a moze sie myle??? bo uwazam ze mam racje
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W himalajach cisnienie wynosi 330 HPA czyli byloby i tak duzo wyzsze niz oficjalnie sie podaje w atmosferze marsa wiec skoro na oficjalnym zdjeciu z mount ewerestu jest takie niebo to na marsie jak napisalem byloby niemal czarno a jest tak samo niebiesko jak na ziemi wniosek jeden dane oficjalnie o cisnieniu w marsjanskiej atmosferze sa falszywe i to jest bezsprzeczny fakt.Dzieki mariush za link do mount ewerest
  • 0

mindmax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Główne składniki ziemskiej atmosfery (azot, tlen, argon) też są bezbarwne, a mimo to niebo jest niebieskie. Nic w tym dziwnego, bo za kolor nieba nie odpowiada barwa atmosferycznych gazów, a zjawisko zwane rozpraszaniem Rayleigha.

Tylko że ziemska atmosfera zawiera oprócz gazów również wodę w różnej postaci i stąd te "życiodajne kryształki" odbijające promieniowanie UV i zabarwiające nasze niebo jak i samą planetę widzianą z kosmosu.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wiec te same czynniki musza ja zabarwiac na marsie.Jasnosc nieba spada wraz z wysokoscia wiec moje twierdzenia sa sluszne.Wogole czytalem gdzies ze jakis astronauta mowil ze venus tak venus jest piekna zielona i ze jej obrot wkol osi jest duzo duzo krotszy i temp okolo 50 stopni choc bardzo trudno mi w to uwierzyc
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W himalajach cisnienie wynosi 330 HPA czyli byloby i tak duzo wyzsze niz oficjalnie sie podaje w atmosferze marsa wiec skoro na oficjalnym zdjeciu z mount ewerestu jest takie niebo to na marsie jak napisalem byloby niemal czarno a jest tak samo niebiesko jak na ziemi wniosek jeden dane oficjalnie o cisnieniu w marsjanskiej atmosferze sa falszywe i to jest bezsprzeczny fakt.Dzieki mariush za link do mount ewerest

Nie umiesz wyciągać wniosków.

Niebo na Mt. Everest jest granatowe, gdyż w przeciwieństwie do Marsa na tym najwyższym szczycie Ziemi nie występują burze pyłowe, które to właśnie odpowiadają za czerwony, a właściwie pomarańczowożółty kolor marsjańskiego nieba.

Mars to najczęściej odwiedzana przez sondy planeta. Jej powierzchnia znana jest chyba wszystkim, jak też i wygląd
marsjańskiego nieba - wszyscy wiedzą, że jest czerwone. Ale właściwie dlaczego? Mars wprawdzie posiada
atmosferę, ale 100 razy rzadsza niż ziemska. Jej gęstość jest taka jak na Ziemi na wysokości 30 kilometrów. Tak więc marsjańskie niebo powinno być fioletowo czarne, ewentualnie granatowe.

W przypadku Marsa za kolor nieba odpowiedzialna jest nie grubość atmosfery, ale pył stale unoszący się w
atmosferze. Powierzchnia Marsa zawiera duże ilości tlenku żelaza, czyli rdzy, który nadaje planecie charakterystyczną czerwoną barwę. Maleńkie drobiny pyłu unoszone są przez marsjańskie wiatry i nadają tamtejszemu niebu taki sam czerwony kolor.

Źródło

W dużych miastach, gdzie powietrze jest mocno zanieczyszczona pyłami, błękitnego nieba też raczej nie uświadczysz.

Tylko że ziemska atmosfera zawiera oprócz gazów również wodę w różnej postaci i stąd te "życiodajne kryształki" odbijające promieniowanie UV i zabarwiające nasze niebo jak i samą planetę widzianą z kosmosu.

Woda w atmosferze nie odpowiada za błękitny kolor czystego, ziemskiego nieba.
Poczytaj sobie TO, bo jak zwykle mądrzysz się w sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia.
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

Prawdziwy kolor nieba na Marsie, jest taki, jaki widzimy na fotografiach, a nie taki, jakiego się domyślasz. Gdyby nie było tam wszechobecnego pyłu, być może wyglądałoby ono inaczej (np. w kolorze szaro-granatowym z racji silnie rozrzedzonej atmosfery). Problem jest znacznie bardziej złożony, dlatego warto poczytać na ten temat więcej.

Mówiąc "prawdziwy" kolor nieba miałem na myśli kolor jaki przybiera ono, gdy nic go nie brudzi. Podam może przykład:
Powiedzmy na każdy 10 km kwadratowych na Ziemi przypada jedna fabryka spalająca węgiel lub olej. Pewnie każdy się domyśli, że kolor nieba nie będzie taki jaki widzimy go na codzień, tylko trochę lub więcej podobny do szarości albo nawet do czerni. Stąd nie możemy uważać przawdziwy kolor nieba na Ziemi za szary lub czarny, bo to nie prawda. Prawdziwy kolor na Ziemi, kiedy nic nie zanieczyszcza nieba to błękit i jeszcze pewne odcienie. Podobnie jest z Marsem.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sęk w tym, że bardzo silne, częste wiatry połączone z kilkukrotnie mniejszym ciążeniem powodują, że marsjański pył praktycznie nigdy nie opada. Zapylenie atmosfery to szara marsjańska rzeczywistość i pomarańczowożółta barwa nieba tej planety jest jego PRAWDZIWĄ barwą.
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

Sęk w tym, że bardzo silne, częste wiatry połączone z kilkukrotnie mniejszym ciążeniem powodują, że marsjański pył praktycznie nigdy nie opada. Zapylenie atmosfery to szara marsjańska rzeczywistość i pomarańczowożółta barwa nieba tej planety jest jego PRAWDZIWĄ barwą.

Prawdziwe w sensie długie (w występowaniu) i zanieczyszczone. A ja mówiłem o niezanieszyszczonym - czyli takim kiedy w atmosferze nie występuje pył lub występuje ale w niewielkich ilościach (Sądze, że zdarzają się takie momenty, ale nie jestem pewien).
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mie ma zadnego dowodu potwierdzajacego ze marsjanska atmosfera jest zanieczyszczona caly czas ,to kit ktory chca nam wcisnac bysmy uwierzyli ze mars to taka martwa zapylona planeta a jest zupelnie inaczej.Marsjanska atmosfera nie jest czerwona tylko jasnoniebieska a jesli tak jest to musi byc calkiem gesta ,dowodem jest to ze podczas burzy pylowej atmosfera powinna byc bardzo ciemna przy takiej cienkiej atmosferze jaka niby ma mars a przeciez mars ma niebieskie niebo co jest dowodem na znacznie gestsza atmosfere niz podaje sie oficjalnie mariush powiedzial ze niebo na marsie powinno byc ciemno fioletowe a na wielu zdjeciach esa i lazikach jest.....jakie??? ...JASNONIEBIESKIE,poza tym mariush nasa retuszuje zdjecia.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

co jest dowodem na znacznie gestsza atmosfere niz podaje sie oficjalnie

Juz Ci nieco wcześniej napisałem, że ciśnienie na powierzchni Marsa można bez problemu oszacować bez konieczności lotu na tą planetę. Starczy zastosować parę podstawowych prawideł fizycznych i można otrzymać wynik na poziomie ok. 10 hPa.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych