Napisano 08.05.2008 - 18:41
trochę rzuca się w oczy, dolny, górny i może trochę prawego boku są regularne (tak mi się wydaje). Jeżeli chodzi o to co to jest, to chyba musimy zaczekać kiedy będą szczegółowe zdjęcia. Dopiero wtedy będzie można stwierdzić czy jest to krater czy ruiny tak jak mówisz. Ja podawałem wcześniej zdjęcie z rzekomym "murem", ale niektórym to nie wystarcza ze względu chociażby na odległość co wiąże się z zjawiskiem optycznym i mniejszą dokładnością.Jeśli nic tam nie widziałeś, to co odróżniało ten obszar od pozostałego - w jaki sposób trafnie go zaznaczyłeś ???
Napisano 08.05.2008 - 21:16
Napisano 09.05.2008 - 05:36
Dobrze było by sprawdzić ostatnie zdięcia tego regionu uzyskane z satelit, bo te z Hubbla w Google niezbyt często pewnie jest aktualizowane - Mars raczej nie porusza się synchronicznie z Ziemią a nawet z teleskopem na jej orbicie a zdięcie w Google jest niezmienne od przynajmniej dwóch tygodni.
Napisano 09.05.2008 - 12:56
Napisano 09.05.2008 - 15:13
Napisano 09.05.2008 - 15:38
Napisano 10.05.2008 - 00:07
Napisano 10.05.2008 - 00:31
Dostałeś zdjęcie tego samego obszaru w lepszej rozdzielczości.Przydało by się zdięcie tego obszaru z lepszą rozdzielczością, bo tylko wówczas obeszło by się bez gdybania.
Napisano 10.05.2008 - 02:13
Jak zwykle coś sugerujesz... ,czy tym razem mam udać się do okulisty, bo monitor już był testowany i moim zdaniem jest "OK" ?Dostałeś zdjęcie tego samego obszaru w lepszej rozdzielczości.Przydało by się zdięcie tego obszaru z lepszą rozdzielczością, bo tylko wówczas obeszło by się bez gdybania.
Ba, dostałeś nawet więcej, bo to zdjęcie jest DOKŁADNIE TYM SAMYM ZDJĘCIEM, na którym widzisz rzekomą "piaskownicę".
I dalej gdybasz.
Napisano 10.05.2008 - 06:59
Napisano 10.05.2008 - 10:58
22z podawał stronę do tej "piaskownicy" z Google:
http://imageupload.c...laneta.JPG.html
Przydało by się zdięcie tego obszaru z lepszą rozdzielczością, bo tylko wówczas obeszło by się bez gdybania.
Napisano 10.05.2008 - 21:45
"Piaskownica" w moim wydaniu była bardziej artystyczną wizją niż stwierdzeniem faktu, nie wiele odbiegało od niej przypuszczenie że mogą to być mury lub jakieś ruiny odsłonięte przez burze.Mindmax, nie ulega wątpliwości, że zaprzeczasz sam sobie. Mariush odróżnił krater Henry od kilkudziesięciu innych i jasno wykazał, że ten owalny twór o średnicy 160km nie jest piaskownicą.
Jeśli nie uda się odpowiednio pogorszyć obrazu tej "piaskownicy" ze zdięć o lepszej jakości to pewien niedosyt pozostanie a może stać się on wylęgarnią następnych pytań, z których jedno może dotyczyć powodu dla którego ten akurat krater z Google jest w tak widoczny sposób wyeksponowany, a ekspozycja ta znika na lepszej jakości zdięciach i to do tego stopnia, że nie sposób odróżnić go od pozostałych.Ty jednak, z uporem godnym lepszej sprawy - dalej trwasz przy kwadratowej piaskownicy. Tym samym zniechęcasz ludzi do prowadzenia racjonalnej dyskusji, która powinna zakończyć się wyjaśnieniem sprawy. Uważam, że wszystko została wyjaśniona, natomiast jeśli dla Ciebie i innych kratery na Marsie to piaskownice i mury , to .... życzę miłej zabawy.
Napisano 10.05.2008 - 22:58
Piaskownica, ruiny, mury - co za różnica? Wszystkie prezentowane przez Ciebie "sugestie" są równie idiotyczne."Piaskownica" w moim wydaniu była bardziej artystyczną wizją niż stwierdzeniem faktu, nie wiele odbiegało od niej przypuszczenie że mogą to być mury lub jakieś ruiny odsłonięte przez burze.
Ja żadnego kwadratu nie zniekształcałem.Gdyby mariush jeszcze bardziej zniekształcił ten kwadrat, a on upodobnił by się do tego z Google na tyle ,że mozna było by je porównać
Nie wątpię.Jeśli nie uda się odpowiednio pogorszyć obrazu tej "piaskownicy" ze zdięć o lepszej jakości to pewien niedosyt pozostanie a może stać się on wylęgarnią następnych pytań
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych