Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zdjęcia z Marsa

• Please log in to reply
224 replies to this topic

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

wg. religii chrzescijanskiej, nalezalo by dodac.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wracając do tematu nie moę odpuścić sobie przypomnienia pytań dotyczących "szczegółów w pikselach" bo jest to podstawa do rozpatrywania wszelkich danych nam materiałów.

Tak to jest, gdy zauroczony literaturą SF amator spogląda na kolorowe zdjęcie marsjańskiego globu i widzi na nim to, co mu podsuwa nakarmiona fikcją wyobraźnia. Niebieskawo-białe ławice chmur to morza, sztucznie wygenerowane zielenie to marsjańska roślinność, nawiane wiatrem regularne pola wydm to ruiny miast a niby regularne masywy górskie to wypisz wymaluj piramidy, sfinksy i inne pomniki cywilizacji "Marsjan"

"Tak to jest, gdy zauroczony literaturą" naukową fachowiec dostrzega na kolorowych zdięciach jedynie to, co wpoiła mu przez lata oficjalna wiedza, bo pod nią podpisze się oficjalnie każdy naukowiec i to bez obawy o...
Czyż należy się dziwić temu, że "czerwonemu Marsowi" przypisuje się cechy niebieskiej planety a "sztucznie wygenerowane zielenie" zostaly nie przypadkowo, bo inne odcienie były... akurat niedostępne, pewnie z powodu awarii "generatora barw".
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad logiką swoich słów, jakie to "typowe" wiatry nawiewają cokolwiek regularnie bez żadnego sterowania, czy nie logiczniejsze było by tłumaczenie, że regulatorem tym były "celowe wzniesienia" o które posądzanie natury w większości przypadków jest nie realne ?

Gdzie tu miejsce na zdrowy rozsądek?

No właśnie coś jakby niektórym go brakuje.
Ogólnie rzecz biorąc to kaszka ta wylewa się nam już na śliniaczki, bo jej przesyt na ogół w ten sposób się objawia.

1. Może raczysz rozwinąć frapujące zagadnienie "szczegółów w pikselach", bo nie wiem do kogo je adresujesz?

2. Daruj sobie te fantazjowanie o kolorach Marsa. Jego rzeczywiste barwy są takie same na amatorskich fotografiach teleskopowych, jak i na tych uzyskanych przez satelity obserwacyjne. Poza tym, Mars nie jest czerwony.

3. Logika Twoich stwierdzeń jest zadziwiająca. Z banalnie prostych zagadnień układasz słowne dylematy, gdzie zabawa słowem wydaje się ważniejsza od meritum. Zapewne, głównie o to Ci chodzi. Co to takiego - "typowe wiatry"?

4. Ty mówisz o rozsądku? Dobre sobie.
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja

Napisano

Czyżby druga czaszka i krzesło?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Więcej na http://www.unexplain...ticle_815.shtml

A tak jako ciekawostka wpiszcie w google 'beelzebub mars' i poczytajcie sobie troche. Zawsze to coś. :)
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dager wreszcie przyznal ze mars nie jest czerwony.22z mam watpliwosci czy to jest czaszka raczej nie a krzesla tam wogole nie widze tylko jakis duzy kamulec
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

To czarne w kształcie litery V pod kątem 45 stopni w lewo to cień, a w środku tej litery widać białe siedzenie. To widać jakbyś stał i patrzył z boku po lewej stronie obserwatora (załóżmy) siedzącego na nim.
Nie chce mi się wierzyć, że ten kamień powstał naturalnie
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rzeczywiscie wyglada jak siedzenie ale nie ma mozliwosci stwierdzic czy to artefakt czy natura.Wejdz na you tube i ogladnij mars landing 1962
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

Teoretycznie możliwośc jest zawsze, ale wtedy NASA musialaby wysłać w te miejsce ponownie sprzet i sfotografować to coś z kilku stron dokładnie. Co do natury to jak mówiłem wcześniej - nie wierzę w to, no chyba gdybym zobaczył jakieś zdjęcię z Ziemi przedstawiające coś w tym rodzaju "Naturalnie stworzonego przez wulkan albo coś w tym stylu".

Może nie zauważyłeś, ale filmik już widziałem.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to jakie bylo marsjanskie cisnienie atmosferyczne jesli ogladales
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Według pomiarów uzyskiwanych z powierzchni w 1997r z pokładu sondy Pathfinder, ciśnienie atmosferyczne wahało się wówczas w granicach 6.7-6.8 milibarów = tyle samo hPa, czyli stanowiło 1/150 wartości ciśnienia ziemskiego na poziomie morza i było równoważne ciśnieniu atmosferycznemu na wysokości 35km.

Jako że jest to temat o zdjęciach z Marsa, więc zamiast podziwiać krzesłopodobne kamulce, pozwolę sobie wrzucić znacznie ciekawszy obrazek z satelity MRO. Użyto kamery Hi-Res, więc oglądamy mały wycinek powierzchni Marsa. Mamy tu ceglastej barwy pył, pokrywający wydmy. Spod wierzchniej warstwy pyłu prześwituje coś jaśniejszego, natomiast od prawej strony, w zakolach wydm widać coś na podobieństwo wytopionych plam o szaro-czarnej barwie, z których wydobyła się jakaś zmrożona substancja. Być może chodzi o sublimację CO2. Ich skupisko widnieje również po prawej stronie okrągłego płaskowyżu. Bardzo malownicze i dziwne miejsce.
http://img294.images...71932640au7.jpg

Niżej większa część tego obszaru.
http://img509.images...bnomapbruz6.jpg
  • 0

22z.
Reputacja

Napisano

Temperatura 4 stopni C
V wiatru 21 km/h poludniowo-zachodni
Cisnienie 7.7 milibarow
Chyba coś takiego.

A tak wogóle to ten filmik interesuje mnie coraz bardziej im więcej go oglądam.

A zdjęcie które podałeś Dager są ciekawe. Chciałbym to zobaczyć na własne oczy.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żeby mógł tam wylądować statek załogowy, trzeba by trafić lądownikiem na twardy grunt i zastosować wyspecjalizowane wehikuły do jazdy po terenie wydmowym. O wiele łatwiej i taniej zrzucić tam jakiś łazik typu MER Spirit, lecz musiał by mieć większe koła.
NASA/JPL szykuje nową wyprawę pojazdu Mars Science Laboratory (MSL), która być może zostanie rozpoczęta w już przyszłym roku. MSL to duży pojazd badawczy poruszający się na sześciu solidnych kołach, wyposażony w najnowsze zdobycze techniki i optoelektroniki. Wrzucam ciekawy obrazek porównawczy, na którym obok MSL stoi MER oraz maleńki Pathfinder.

http://img516.images...20080512ig6.jpg

Użytkownik +..... edytował ten post 24.05.2008 - 21:16

• 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie 7.7 milibara tylko 707.7 a to by zmienialo wszystko bo by bylo 70% cisnienia na ziemi jestem przekonany ze duzo prawdy w tym jest sprawdz to jeszcze raz 22 z
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nie 7.7 milibara tylko 707.7 a to by zmienialo wszystko bo by bylo 70% cisnienia na ziemi

Ale nie zmieni, choćbyś nie wiem jak bardzo tego chciał. Ciśnienie przy powierzchni Marsa jest ok. 100 razy niższe od ciśnienia przy powierzchni Ziemi. Przykro mi, ale takie są realia.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na potwierdzenie wklejam stronkę z historycznymi danymi na temat pogody w miejscu lądowania sondy Pathfinder.

http://mars.sgi.com/ops/asimet.html

Edit [25.05.08]: Snajper88
Poprawiłem link i usunąłem zbędne posty :devil:

• 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie mariush jesli to jest prawda z tym cisnieniem to to jest ogromna roznica ja uwazam ze cos tu nie tak 7.7 milibara a 707.7 to ogromna roznica to nie ma wplywu czy ja chcem czy nie, a nasa jak sie nie pomyli lub cos nie wycieknie to prawdy nie powie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych