Napisano 09.02.2009 - 15:28
Napisano 09.02.2009 - 15:56
Napisano 10.02.2009 - 12:18
Napisano 11.02.2009 - 19:02
Napisano 11.02.2009 - 20:19
a ja mam taką troszkę głupią teorie wszechświat stworzył naszą planetę ewolucja ludzi a ludzi boga a gdy bóg już był wszystko pomieszał i przestawił historię czas na własną korzyść bo przecież on może wszystko <- mówiłem głupia teoria
Napisano 11.02.2009 - 20:36
Napisano 11.02.2009 - 21:03
Napisano 12.02.2009 - 12:44
Ja napisze swoją teorię na temat "stworzenia Boga" .
Według mnie to, co nazywamy Bogiem jest czymś, co można nazwać energią. Jest wszędzie, co więcej gdy by założyć, że jest ona konsekwencją istnienia materii, czyli że im większa gęstość i regularność ułożenia cząsteczek, tym bardziej skupiona i silniejsza ta energia, to tłumaczyło by to wiele rzeczy, np.
-"Struktura" cząsteczek w wodzie święconej jest taka sama jak w tzw. żywej wodzie, czyli jest regularna. Gdy by wierzyć w to, że choroby są powodowane przez nieregularny przepływ energii w ciele człowieka (tzw. jedność duszy i ciała), tłumaczyło by to cudowne uzdrowienia za pomocą wody święconej, czy z cudownych źródeł;
-Tłumaczyło by to tzw. energię życiową (orgon), i promieniowanie kształtu (działanie pierścienia atlantów, run, radiestezje), duszę/aurę;
Gdy by się nad tym głębiej zastanowić było by to jak najbardziej zgodne z naukami biblii.
Idąc tym tokiem myślenia wychodzę z założenia, że Bóg nie został stworzony przez nikogo, ale istnieje odtąd, odkąd istnieje materia.
Być może ktoś w tym temacie już napisał coś podobnego, jak tak to przepraszam, ale nie mam dziś czasu na czytanie wszystkich postów i nie bardzo jestem w temacie.
Napisano 12.02.2009 - 16:50
Jesteśmy jeszcze za mali, żeby to ogarnąć...trzeba poczekać aż wkroczymy (o ile - może pośmiertnie) w kolejny etap świadomości.
Według mnie to, co nazywamy Bogiem jest czymś, co można nazwać energią.
Napisano 13.02.2009 - 07:51
Niektórzy ludzie mają tak szeroką i elastyczną koncepcję Boga, że jest nieuchronne, iż go znajdują, ilekroć zaczną go szukać. Często słyszy się takie stwierdzenia, jak "Bóg to absolut", "Bóg to Wszechświat", "Bóg to nasza lepsza natura". Oczywiście, podobnie jak w przypadku każdego innego słowa, słowu "Bóg" można przypisać dowolne znaczenie, jakie tylko nam się podoba. Jeśli ktoś powie "Bóg to energia", może znaleźć Boga w bryłce węgla.
Steven Weinberg, Sen o teorii ostatecznej
Napisano 13.02.2009 - 08:11
no i ? Autorytetów mówiących o Bogu jest bez liku więcej...
Napisano 13.02.2009 - 08:19
no i ? Autorytetów mówiących o Bogu jest bez liku więcej...
No i co? O niczym to nie świadczy.
Napisano 13.02.2009 - 08:37
Napisano 13.02.2009 - 08:59
To, że dziesięć autorytetów mówi be, a jeden mówi me - o niczym to nie świadczy. Dla A ta dziesiątka to banda stukniętych gości, dla B ucieleśnienie mądrości i na odwrót. Wybieranie autorytetów zależy w dużej mierze od nas samych - Don Corleone wstawił tu cytat, bardzo ciekawy ( z mojego punktu widzenia). Oczywiście, zbiłeś go "autorytetów mówiących o bogu jest o wiele więcej" - i to właśnie o niczym nie świadczy ( choć teraz widzę, że jednak o czymś świadczy - o tym, że zamiast powiedzieć coś konkretnego o tym cytacie, wolisz powiedzieć - "inni też o tym mówią").
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych