Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co stworzyło Boga ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
528 odpowiedzi w tym temacie

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pytanie "co stworzyło Boga"?
Odpowiedź: Boga nic nie stworzyło bo istnieje od zawsze. Pojecie "od zawsze" wykracza po za nasze sfery umysłu gdyż "poczatek" i "koniec" jest nieodrębną częścią naszej egzystencji i nie potrafimy odnaleźć sie mówiąc, że coś istnieje od zawsze. Tak to pojmuję.
  • 0

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pytanie "co stworzyło Boga"?
Odpowiedź: Boga nic nie stworzyło bo istnieje od zawsze. Pojecie "od zawsze" wykracza po za nasze sfery umysłu gdyż "poczatek" i "koniec" jest nieodrębną częścią naszej egzystencji i nie potrafimy odnaleźć sie mówiąc, że coś istnieje od zawsze. Tak to pojmuję.

Prawie się z Tobą zgadzam - choć według mnie trafniejszą odpowiedzią była by: NIE WIEMY CO STWORZYŁO BOGA ; ] bo to czy myslimy o nim jako o "czyms" isniejącym czy nie istniejącym, czy myslimy ze jest materialny czy nie-materialny - to czyste domysły ; ]

stąd we mnie taka krytyka "skrajnych" postaw zarówno w jedną jak i druga stronę ; )
  • 0

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie obrażając niczyjej wiary odpowiem, ale odpowiem tylko za siebie

Boga stworzyła ludzka wyobraźnia
  • 1

BehawioralnyBarbararzyńca.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jest różnica między tym, że kogoś obrażasz, a między tym, że ktoś czuje się obrażony ;) Prawie zawsze ktoś zarzuca obrażanie, nie będąc obrażanym. Tak czy inaczej - Boga stworzyła ludzka wyobraźnia opierająca się na lęku. Oczywiście, jeżeli Bóg w tym przypadku, to dziadek w chmurkach rzucający piorunami. Chociaż Boga-energię stworzyła też ludzka wyobraźnia, tylko że opierająca się w wiekszym stopniu na nauce.

Bóg miał być sposobem na życie, torem filozoficznym. Niestety ludzie nie podłapali tego. W taki sposób powstały kościoły i ogólny kult bogów.
Każda religia, to przerost formy nad treścią. To przerost praktycznego organizowania założeń religijnych nad ich sensem.
  • 1

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Odpowiadając na pytanie "Co stworzyło Boga?" odpowiem - nic. Dlaczego? Dlatego, że Bóg istnieje poza czasem i przestrzenią materialną - nie pytajcie mnie gdzie to jest, ani jak tam jest, ani jak tam można cokolwiek robić skoro nie ma czasu, bo nie znam odpowiedzi na to pytanie. Stworzone może być cos w naszej hmm.. materii(?), tam gdzie materia ciągle jest tworzone cos nowego, nie dotyczy to sfery duchowej. Istnieje od zawsze po prostu, jesli się z tym nie zgadzacie to nie musicie, bo to kwestia wiary :P Ale proszę jednak o nie wysmiewanie i szacunek, bo np. ja jako katolik mam duży szacunek do innowierców i ludzi mających inne zdanie na dany temat, co może zauważyliscie :P

Nie jestem obrażony, każdy ma prawo do swej wiary :P

ak czy inaczej - Boga stworzyła ludzka wyobraźnia opierająca się na lęku.

Szczerze, to mniej bym się bał umrzeć i stracić swiadomosc na wiecznosc, niż np. trafić do Piekła :P

Chociaż Boga-energię stworzyła też ludzka wyobraźnia, tylko że opierająca się w wiekszym stopniu na nauce.

Tia typowa sztuczka szatana. Nie ma Boga, a co ważniejsze nie ma szatana, więc mogę robić co mi się podoba, i tak po smierci nie spotka mnie żadna kara :P No, ale każdy ma prawo do swego zdania :]

Bóg miał być sposobem na życie, torem filozoficznym

Bóg jest Bogiem, nie tylko zbiorem zasad, torem filozoficznym. Gdyby nie było Boga, jakie znaczenie ma to czy uprawiamy sex przedmałżeński, jestesmy homo itp. przecież i tak za to nie trafimy do Piekła itd.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 06.12.2011 - 21:18

• 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Szczerze, to mniej bym się bał umrzeć i stracić swiadomosc na wiecznosc, niż np. trafić do Piekła :P

Ludzie nie boją się piekła tylko wymiaru sprawiedliwości. Usuń policję i sądy a potem sprawdź czy strach przed piekłem działa.

Tia typowa sztuczka szatana. Nie ma Boga, a co ważniejsze nie ma szatana, więc mogę robić co mi się podoba, i tak po smierci nie spotka mnie żadna kara :P No, ale każdy ma prawo do swego zdania :]

W sumie co co wyżej, ale rozwinę. Nikt nie robi co mu się podoba, bo jest prawo którego się przestrzega. Sądy i więzienie. Tak więc osoba niewierząca ma się czego bać by nie robić "co mi się podoba". Natomiast osoba wierząca, zawsze może stwierdzić "a co tam najwyżej trafię do piekła". Tak mój drogi, sataniści to osoby wierzące, którzy obrali tą drugą stronę i pasuje im piekło. Wtedy właśnie działają wedle zasady "zrobię co mi się podoba, olać sądy, posiedzę w więzieniu a i tak czeka na mnie piekło". Osoba niewierząca, wie, że nic po śmierci na nią nie czeka więc wszystkie swoje czyny będzie kalkulować by nie tracić tego krótkiego okresu życia za kratami.

Gdyby nie było Boga, jakie znaczenie ma to czy uprawiamy sex przedmałżeński, jestesmy homo itp. przecież i tak za to nie trafimy do Piekła itd.

Nie rozumiem tego zdania. Gdyby nie było Boga to straciło by znaczenie czy jestem homo ? A jak jest Bóg to ma to znaczenie ?

Użytkownik Xellos edytował ten post 07.12.2011 - 11:10

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem tego zdania. Gdyby nie było Boga to straciło by znaczenie czy jestem homo ? A jak jest Bóg to ma to znaczenie ?

Według mnie tak, nie rozumiem tego, ale Bóg zakazał takich czynności - najwidoczniej jest jakiś tego powód. Gdyby Boga nie było, nie byłoby takiej samej mentalności, ludzie mogliby żyć i uprawiać sex w wolnym związku, bo nie mieliby ku temu żadnych przeciwwskazań, gdyż nie ponosiliby za to żadnych konsekwencji duchowych. Tak w ogóle miłość pochodzi od Boga, gdyby nie było Boga nie byłoby miłości jak to jest w przypadku zwierząt i ludzie byliby zwierzętami. A nie, zapomniałem, nie byłoby wtedy niczego :) Ale to już jest kwestia wiary - niewierzący będą negować istnienie Boga i udowadniać to na poziomie materialnym, mimo, że tak nie da się potwierdzić Jego istnienia, ani nieistnienia. No choć właściwie cuda, relikwie mogą być na to dowodem materialnym. Choćby to http://www.traditia....arego,2796.html No, ale oczywiście to jest przypadek i żadna siła w to nie ingeruje :)
  • -5

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wiara nie może być uniwersalnym kluczem do "zbawienia" wszystkich ludzi, ponieważ z założenia każda jedna religia wyklucza wszystkie pozostałe. Trudno się spierać o to jak jest naprawdę, w zasadzie możemy tylko dyskutować o tym jak na pewno nie jest.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wiara nie może być uniwersalnym kluczem do "zbawienia" wszystkich ludzi, ponieważ z założenia każda jedna religia wyklucza wszystkie pozostałe.

Jedną z dróg do zbawienia jest Prawo Naturalne - "Czyń dobro, a unikaj zła" - to jest podstawa. Nie powiedziałem, że ludzie wyznający inną wiarę nie mają prawa do zbawienia, bo to byłoby całkowicie bez sensu, gdyż miliardy dusz byłyby potępione niesprawiedliwie, bo jedynie można być potępionym, gdy jest się prosto mówiąc złym, a nawet trzeba być bardzo złym, prawo naturalne "zaaplikowane" ma każdy, więc to od niego zależy czy dostosuje się do niego, a Boga nie musi, wręcz nie może poznać każdy. No, ale jak już ktoś Boga poznał i nie stosuje się do Jego zasad, no to sam się pcha do szatana.
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z mojej strony : Wielki Świętowit, Metawszechświat był, jest i będzie - nic nie mogło go stworzyć, ponieważ on sam stworzył siebie. I tak piszę to jak najbardziej na serio ;).
  • 3

rainman.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Teraz całkiem luźna refleksja: a jeśli to szatan stworzył człowieka? Być może Jezus jako wysłannik Boga poległ na krzyżu w walce o uwolnienie ludzkości, by zmartwychwstając dać nadzieję na nowe, lepsze życie? Korzenie elity rządzącej światem sięgają bardzo daleko, czy to możliwe, że ci ludzie są namiestnikami szatana mającymi za zadanie utrzymać niewolniczy globalny porządek? Czy Jezus zapowiedział powtórne przyjście jako kolejną próbę ratowania ludzkości?
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Boga stworzyli ludzie.
WSZYSTKO ma początek i nic nie trwa wiecznie. Bóg nie może nie mieć początku bo jak wy to sobie wyobrażacie? Nie ma żadnego wychodzenia poza sfery naszego umysłu. WSZYSTKO ma początek.
  • 0

Bierdol.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wiara nie może być uniwersalnym kluczem do "zbawienia" wszystkich ludzi, ponieważ z założenia każda jedna religia wyklucza wszystkie pozostałe. Trudno się spierać o to jak jest naprawdę, w zasadzie możemy tylko dyskutować o tym jak na pewno nie jest.

O, w końcu notka zachęcająca do repliki (a właściwie rozwinięcia). Dziękuję.
Jak słusznie zauważyłeś, trudno się spierać o to jak jest naprawdę i wszelkie dogmatyczne stwierdzenia w temacie padające są po prostu na wyrost. Trudno dyskutować o czymś co polega jedynie na wierze w owo "coś".
Jak na pewno nie jest ? Na pewno nie jest tak jak przedstawiają to religie. Skąd ta pewność ? Wizje tej czy owej religii są de facto wizjami, przemyśleniami, wnioskami wysnutymi przez... ludzi, twórców lub kontynuatorów danej doktryny a parafrazując, nic co od człowieka nie może być Prawdą Ostateczną :) Jesteśmy zbyt ograniczeni aby znać Absolut.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Teraz całkiem luźna refleksja: a jeśli to szatan stworzył człowieka?

Czlowiek to istota z natury dobra, wręcz doskonala, zdolna do milosci. Szatan jako największe zlo nie bylby zdolny do stworzenia istoty, która może być dobra i potrafi kochać. Dwa - ta hipoteza jest bez sensu, bo Lucyfer byl to najwiekszy z aniolów, tak naprawdę znajdowal się w hierarchii zaraz po Bogu, zbuntowal się Bogu, bo raz : nie chcial Mu slużyć, dwa : nie podobalo mu sie, że Bóg stworzyl i obdarzyl miloscią istotę tak prostą jak czlowiek.

Boga stworzyli ludzie.
WSZYSTKO ma początek i nic nie trwa wiecznie. Bóg nie może nie mieć początku bo jak wy to sobie wyobrażacie? Nie ma żadnego wychodzenia poza sfery naszego umysłu. WSZYSTKO ma początek.

Wedlug Ciebie tak, wedlug mnie nie. Wszystko co MATERIALNE ma swój początek, co duchowe nie. A tak wlasciwie to TAM nie ma takiego czegos jak czas, więc nic nie musi mieć początku :P

Użytkownik pokerek edytował ten post 08.12.2011 - 14:50
Wykasowanie offtopu. To nie jest dyskusja o reputacji.

• 2

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kto Ci powiedział, że TAM nie ma czegoś takiego jak czas? :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych