Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co stworzyło Boga ?

• Please log in to reply
528 replies to this topic

#226 Gość_scigany

Gość_scigany.
  • Tematów: 0

Napisano

Udowodnione jest że stworzenie życia na ziemi jest stworzone "przez kogoś" wiele naukowców za takie stwierdzenie zostało wyrzuconych z uczelni,wyśmiani, zostali pozbawienie pracy,teoria Darwinowska tego sie trzymaj,bo jak myslisz inaczej, zniszczą Cię,dokładnie jak na "Paranormalne":)parę osób normalnych a reszta z łapanki.
Udowodni mi ateisto że z małpy powstał człowiek o oddam ci skarbiec, o roślinach nie wspominam bo to już porażka darwinowska.
  • -5

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teoria darwinowska tłumaczy pojawienie się życia w takiej formie w jaką ją widzimy w najłatwiejszy i najbardziej prawdopodobny sposób. Traktowanie teorii wedle której, życie zostało wyczarowane przez istotę która istniała od zawszę i ma nieograniczone możliwości, jednak której nikt nie widział i nikt nie może dowieść jej istnienia - jako tą prawdziwą, kłóci się z Brzytwą Ockhama.

Zawsze należy brać pod uwagę najprostsze rozwiązanie.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Udowodni mi ateisto że z małpy powstał człowiek o oddam ci skarbiec, o roślinach nie wspominam bo to już porażka darwinowska.

Może nie dam rady Ci tego udowodnić, ale zadziwię Cię, że jako katolik sądzę, że człowiek jednak powstał drogą ewolucji :) Nie wiem jak powstał Wszechświat i Ziemia, czy był Wielki Wybuch, czy nie było go, ale nie możemy tego odrzucać. Dlaczego? Dlatego, że Biblia to głownie treści symboliczne, które potrzebują interpretacji. Co prawda nauka nie wyjaśnia wszystkich tajemnic wiary, ale nauka powinna współgrać z wiarą. Stworzenie świata w 7 dniu, Adam i Ewa - to tylko symbole. Co prawda nie umiem odpowiedzieć np. na pytanie, w którym momencie cywilizacyjnym człowiek otrzymał duszę, ale czy to jest ważne? Mnie to ciekawi i na pewno olbrzymią liczbę ludzi ciekawi jak powstał Wszechświat, Ziemia, człowiek, ale według Boga to nie jest istotne-istotne jest, aby żyć w miłości z Nim i drugim człowiekiem. Żeby nie było - nie uważam, że człowiek przez to, że przechodził drogę ewolucji jest zwierzęciem! Pamiętajmy, że my w przeciwieństwie do zwierząt mamy duszę, wolną wolę, potrafimy opierać się naszemu instynktowi.

Kontratak : Udowodnij, że człowiek został stworzony przez Boga :) Co prawda możemy powiedzieć, że ma w sobie dar kochania, jest wyjątkowy, ma wolną wolę, no, ale szczerze powiedziawszy to mnie słabo przekonuje, co dopiero ateistów ;]

@down Bo wierzymy w Boga? ^^ Dużo bardziej prawdopodobne wyjaśnienie? Hmm. no dla ateisty, który nie wierzy w Boga jasne jest, że jest bardziej prawdopodobne to, że Wszechświat sam powstał - dla mnie nie. Hmm. zgodzę się z Tobą, że nie ma sensu szukać odpowiedzi na pytanie "Co stworzyło Boga", bo to jest pewien błąd logiczny. Bóg jako istota żyjąca poza czasem i przestrzenią, jako istota wszechmogąca nie musiała mieć swego początku, tymczasem w świecie materialnym wszystko musi mieć swój początek, więc Wszechświat nie mógł powstać sam z siebie, ot tak o. Zgodzisz się z tym ze mną, że wszystko w świecie materialnym ma swój początek? Gwiazdy, planety, bakterie, zwierzęta, owady, rośliny, człowiek, a więc i Wszechświat. Nie ma Boga - nie ma Wszechświata, bo nikt ani nic nie mogłoby mu nadać początku. Takie jest moje zdanie na ten temat :)

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 08.12.2011 - 20:34

• 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To ty udowodnij, że Bóg stworzył człowieka. Ale najpierw udowodnij, że Bóg istnieje. Powodzenia.
Nie można dowieść istnienia Boga, podobnie jak nie można dowieść jego nieistnienia. Natomiast na teorię Darwina jest wiele dowodów. (http://pl.wikipedia.....C4.87_ewolucji)

Co do tematu. Pytanie "co stworzyło Boga?" jest całkowicie pozbawione sensu. Bo nawet, gdyby teiści odpowiedzieli na to pytanie (czego nie zrobią), to potem pojawiłoby się następne pytanie. Załóżmy, że Boga stworzył jakiś byt X. Następne pytanie będzie brzmiało: "co stworzyło byt X?" i tak dalej, i tak dalej... W końcu i tak dojdziemy do jakiegoś bytu, który musiał stworzyć się sam lub istnieć od zawsze.
Skoro więc, drodzy teiści, wierzycie, że Bóg (lub coś co go stworzyło) stworzył się sam lub istniał od zawsze, to dlaczego nie możecie uwierzyć, że Wszechświat powstał w wyniku Wielkiego Wybuchu (niezainicjowanego przez Boga)? Jest to dużo bardziej prawdopodobne wyjaśnienie.
  • 0

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przede wszystkim, jakby Bóg był taki jak ten przedstawiony w Starym Testamencie nie stworzył by człowieka ze wszystkimi jego wadami, którym nie jest przecież winien. Człowiek ma w sobie coś ze swojego stwórcy i coś ze zwierzęcia, nie ujmując nic ani twórcy, ani zwierzęciu. Wszystko jest cyklem, który wciąż trwa, to znaczy wszystko jest tym całym Bogiem. Bogiem jest szansa na to, że powstanie coś takiego jak nasz wszechświat, Bogiem jest szansa, że jesteśmy i myślimy teraz tak a nie inaczej bo paradoksalnie to że istniejemy nie mieści się w głowie. Prawdopodobnie istnienie tego wszystkiego czego doświadczamy jest niemożliwe, ale jednak kiedyś wszystko się zaczęło. Pojedyncza molekuła, niewielki skrawek pustki zachował się w sposób nieobliczalny i skutkiem tego powstał nieobliczalny ciąg przyczynowo skutkowy. To tak samo jak z narodzinami istoty ludzkiej, prowadzi do tego zupełnie nieobliczalny ciąg przypadków. Ale bez obawy, wszystko ma swój początek a końców tak naprawdę nie ma. Po prostu jak ktoś chce się zastanawiać kto stworzył Boga i koniecznie musi sobie na to odpowiedzieć w tak prosty sposób to Bóg sam się stworzył ale jego idea jest prawdopodobnie nieśmiertelna jak te nasiona sosen po pożarze lasu.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Człowiek ma w sobie coś ze swojego stwórcy i coś ze zwierzęcia, nie ujmując nic ani twórcy, ani zwierzęciu.

Ująłbym to tak : Człowiek jest stworzony na podobieństwo Boga, ale przez oszustwo, kłamstwo, którego się dopuścił stracił swą doskonałość i jest poddawany pokusom szatana.

Wszystko jest cyklem, który wciąż trwa, to znaczy wszystko jest tym całym Bogiem. Bogiem jest szansa na to, że powstanie coś takiego jak nasz wszechświat, Bogiem jest szansa, że jesteśmy i myślimy teraz tak a nie inaczej bo paradoksalnie to że istniejemy nie mieści się w głowie.

To co Ty opisujesz to nie raczej Bóg a przeznaczenie, plan Boga. On to tak rozplanował, że każdy, nawet najmniejszy proces ma swoją przyczynę, Ty zostałeś wybrany z tych milionów plemników, bo Ty masz swoje zadanie w Jego planie! Masz za zadanie, bez względu na swoją pleć, rasę, wiek, wiarę w Niego czy brak jej szerzyć dobro wokół siebie, a najważniejsze to masz się dzięki temu zbawić ;) Ja wiem, że może to brzmieć jak mowa jakiegoś fanatyka, ale ja tak po prostu uważam, a raczej czuję :) Wiem, że ja też jak na razie mało z siebie daję, wręcz mam teraz taki czas, że nie na widzę wielu ludzi, ale myślę, że za jakiś czas będę miał okazję ukazać swe człowieczeństwo ;)
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Udowodnione jest że stworzenie życia na ziemi jest stworzone "przez kogoś" wiele naukowców za takie stwierdzenie zostało wyrzuconych z uczelni,wyśmiani, zostali pozbawienie pracy,teoria Darwinowska tego sie trzymaj,bo jak myslisz inaczej, zniszczą Cię,dokładnie jak na "Paranormalne":)parę osób normalnych a reszta z łapanki.

To teraz pokaż mi uczonych, którzy zostali wyrzuceni z uczelni za ich wiarę w cokolwiek. Być może w czasach socjalizmu, kiedy ateizm był jedną z lewicowych cech idealnego przodownika, ale nie teraz, drogi kolego. Być może kiedyś podrośniesz i spojrzysz na poziom takich postów. Wtedy zrozumiesz, że nie "niszczy się" (jakież to okrutne określenie) za wiarę, lecz za poziom pokazywania tej wiary.
Udowodnij mi, proszę, tę porażkę z roślinami Darwina. Co do naszego małpiego pochodzenia. Dlaczego w całym łańcuchu przodków każdy czepia się tylko małp? Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś wyśmiewał ewolucjonistę, że pochodzi od płazów, zawsze od małp.

@WithinTemptation

Dlatego, że Biblia to głownie treści symboliczne, które potrzebują interpretacji. Co prawda nauka nie wyjaśnia wszystkich tajemnic wiary, ale nauka powinna współgrać z wiarą. Stworzenie świata w 7 dniu, Adam i Ewa - to tylko symbole.

Z Biblią jest taki problem, że większość ludzi sama wybiera, co w niej jest prawdziwe, a co symboliczne. Jest to nowy prąd myślowy u środowisk katolickich, bo nikt w średniowieczu zapewne nie podważał prawdziwości mitu o Adamie i Ewie. Nie jest to jednak temat o Biblii.

Kiedy czytam pewne opinie osób wierzących o Bogu zachodzi w nich pewna "sprzeczność". Wiele ludzi tutaj obecnych zdaje się wierzyć w Boga w stylu katolickim. Muszę tutaj zwrócić uwagę, że Jahwe nie mógł w swojej boskości być takim "sensem życia", "boską energią", "duchowym porządkiem". Jahwe jest dosyć indywidualnym bytem, jeśli chodzi o jego postać literacką. Ma wiele przywar, bywa surowy i niesprawiedliwy z ludzkiego punktu widzenia, zachowuje się jak człowiek, a przede wszystkim - interesuje się Żydami (do czasu przyjścia jego syna, który zmodyfikował trochę zasady wierzenia w Boga i od tamtego momentu Bóg jest bogiem wszystkich ludzi).
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Skoro jest udowodnione to pokaż te dowody.
  • 1

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z Biblią jest taki problem, że większość ludzi sama wybiera, co w niej jest prawdziwe, a co symboliczne. Jest to nowy prąd myślowy u środowisk katolickich, bo nikt w średniowieczu zapewne nie podważał prawdziwości mitu o Adamie i Ewie. Nie jest to jednak temat o Biblii.

Eh, odpowiem tak : W Wiekach Średnich ludzie w ogóle mieli inną mentalność, mieli o wiele mniejszą wiedzę o świecie od nas. Nie jestem przekonany co do tego, że ludzie wtedy interpretowali wiarę w odpowiedni sposób, można chociaż przytoczyć przykład Inkwizycji (no bardziej renesans :D), która w ogóle była sprzeczna z naszą wiarą.

Jest to nowy prąd myślowy u środowisk katolickich, bo nikt w średniowieczu zapewne nie podważał prawdziwości mitu o Adamie i Ewie. Nie jest to jednak temat o Biblii.

MITU. M-I-T-U. Mit to nie prawda historyczna, tylko pewna opowieść, wyjaśniająca jakieś zjawisko. Mit o Adamie i Ewie traktuje o tym, że w pewnym momencie za namową szatana sprzeciwili się Bogu, tracąc nieśmiertelność i mają skłonności do ulegania szatanowi. Mógłbym jeszcze trochę pogadać o tym micie, ale nie chcę spamować :P

Ma wiele przywar, bywa surowy i niesprawiedliwy z ludzkiego punktu widzenia, zachowuje się jak człowiek, a przede wszystkim - interesuje się Żydami

Żydzi stracili swą "wyjątkowość" poprzez to, że nie uznali Jezusa i w dodatku Go zabili. Mimo to, że Żydzi byli narodem wybranym, to nie sądzę, aby Bóg wtedy tylko im sprzyjał, gdyż wszyscy sobie jesteśmy równi, no aczkolwiek z tego co mi się wydaje to oni byli pierwszymi wyznawcami Boga, więc może dlatego - nie wiem szczerze powiedziawszy.
  • 0

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

materiąa jest czasem i przestrzenią, ona decyduje kiedy i czy w ogóle będzie ekspansjować tworząc czas i przestrzeń
materia istniała od zawsze, bo nie potrzebuje czasu

Użytkownik Muhomorniczy.Cylon edytował ten post 10.12.2011 - 12:13

• 0

HidesHisFace.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co stworzyło Boga? Ludzie - prosta i logiczna odpowiedź.

Nie ma co się oszukiwać, bogowie wszelkiej maści to prosta i wygodna wymówka dla niewiedzy, jeśli nie ma możliwości wytłumaczenia czegoś - jak ktoś już w tym temacie wspomniał - Bóg-zapchajdziura.
Nie wiemy, jak coś działa, jak powstało, skąd pochodzi? Prosto i wygodnie, dla dumnego, ludzkiego umysłu jest stwierdzić pewnymi słowy, że to magia, jakiś tam bóg, czy cokolwiek - szczere stwierdzenie "nie wiem, ale kiedyś się dowiemy" przekracza możliwości większej części społeczeństwa.

Jasne, w czasach, kiedy NIE było dostępu do wiedzy, ani stosownych możliwości, bóstwa miały rację bytu - zmniejszały bowiem strach prostego człowieka przed strasznym, dziwnym światem który go otaczał, zjawiskami o niewyobrażalnej wręcz potędze. Człowiek ma naturalną tendencję do racjonalizowania i łatwiej przyjąć mu proste wyjaśnienie przyczynowo skutkowe - że coś działa z jakiegoś POWODU, w jakimś konkretnym CELU.
Naukowe wyjaśnienia powstania życia, czy wszechświata odrzucają celowość - po prostu wyjaśniają JAK coś się działo, nie po co. Tutaj dla czajniczków Russela miejsca po prostu nie ma.

Oczywiście - ludzie religijni równo, jak jeden mąż stwierdzą, że Bóg jest wieczny i nic go nie musiało stwarzać. Ale pytanie jest - skąd to wiedzą? Bóg, w ich własnym mniemaniu to istota wszechwiedząca, wszechmocna i działająca zawiłymi, niezrozumiałymi metodami. Biorąc pod uwagę samo to ostatnie mógł przecież kłamać, by podbić swój majestat.

W świetle prostej logiki wszechwiedza i wszechmoc są paradoksalne i same z sobą sprzeczne - nie da się wiedzieć wszystkiego i jednocześnie dawać wolnej woli - wiedza o przyszłości z góry zakłada, że wszystko jest zapisane jak na kamiennej tablicy. Wszechmoc - paradoks Boga i kamienia - choć wydaje się dziecinny, owa dziecinność to tylko desperacka próba wiernych na ukrycie potwornego błędu logicznego w koncepcie ich Boga.

Ale, czy wszechświat może być wieczny? Może - nie wiemy do końca - wiemy jednak, że wbrew temu, co obserwujemy w naszej maleńkiej skali na co dzień, czas nie jest liniowy, nie musiał mieć początku, może mieć wiele pętli i krzywizn. A wszechświat, jako coś zależnego od czasu też nie musi mieć początku, ani końca. A nawet jeśli ten wszechświat miał początek, to możliwe, że jest tylko jednym ogniwem niekończącego się ciągu lub całej sieci wszechświatów.
Czy czas jest niezależny? Nie jest, to też już udowodniono.
Czy prawa fizyki są stałe? Prawdopodobnie nie - pewne, jak obecnie twierdzimy - fizyczne stałe - mogły mieć na 'początku' tego wszechświata zupełnie inne wartości.
I w tym momencie pomysł z wszechmocnym dziadkiem na niebie blednie do rozmiarów tak mikrych, że szkoda aż odwracać wzrok.
  • 0

barakudo.
  • Tematów: 6
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Klasyczny paradoks.
nie wierzysz w boga i zastanawiasz sie co go stworzyło (sic)
Odpuść sobie, nic nie wymyślisz, nie istnieje bóg i nie ma czegoś takiego jak dusza
są tylko neurony to one tobą rządzą to one są tobą to one sprawiają że jesteś kim jesteś, a nie jakaś tam dusza
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wierzę w Boga i nie zastanawiam się co Go stworzyło.
Wierzę, że istnieje Bóg i jest coś takiego jak dusza.
Człowiek to nie jest zwykły organizm. Wiesz co to jest sumienie prawda? Coś takiego, że jak zrobisz coś złego to Cię to boli w środku, no chyba, że na prawdę jesteś zwierzyną i masz je zagłuszone - takie coś występuje u innych organizmów? Czy pies ma wyrzuty sumienia po tym jak zagryzie człowieka? Nie, bo on nie myśli tak jak człowiek - nie może podejmować decyzji - kieruje się instynktami.
  • 1

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy pies ma wyrzuty sumienia po tym jak zagryzie człowieka? Nie, bo on nie myśli tak jak człowiek - nie może podejmować decyzji - kieruje się instynktami.

U, rozmawiałaś z jakimś ? Skąd ta pewność ? Zwierzęta jak najbardziej podejmują decyzje, planują. A co do instynktów, my nimi się również kierujemy i to codziennie choć nawet nie zwracamy na to uwagi. Przykład ? Golisz się, zmieniasz skarpetki/bieliznę i zlewasz jakąś wodą idąc na imprezę z udziałem kobiet ? Zastanów się po co (właściwie będzie potrzebna cała seria tych "po co?"). Nie stwarzaj aż tak dużej przepaści miedzy ludźmi a (pozostałymi) zwierzętami. To, że chcesz aby ta przepaść była nie oznacza, że ona istnieje.

Użytkownik Bierdol edytował ten post 10.12.2011 - 17:59

• 1

Nic_nowego.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wierzę w Boga i nie zastanawiam się co Go stworzyło.
Wierzę, że istnieje Bóg i jest coś takiego jak dusza.
Człowiek to nie jest zwykły organizm. Wiesz co to jest sumienie prawda? Coś takiego, że jak zrobisz coś złego to Cię to boli w środku, no chyba, że na prawdę jesteś zwierzyną i masz je zagłuszone - takie coś występuje u innych organizmów? Czy pies ma wyrzuty sumienia po tym jak zagryzie człowieka? Nie, bo on nie myśli tak jak człowiek - nie może podejmować decyzji - kieruje się instynktami.

Myślę, że sumienie nie istnieje. Zwierzęta nie mają ustanowionego prawa, więc nic ich nie ogranicz w czynach. Oczywiście panują jakieś zasady, ale są to prawa naturalne.
Człowiek nie ma sumienia, ma egoistyczny strach przed konsekwencjami własnego czynu. Jeśli kogoś ranisz, nie myślisz o drugim człowieku, jak on się czuje, ale martwisz się sobą jak źle się czujesz poprzez krzywdzenie innych.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych