No to super. To teraz jeszcze zrozum, że ewolucja polega na bardzo powolnym rozwoju rozciągniętym w czasie. Dlatego cząstki tego co mają ludzie można dostrzec u zwierząt, tak samo jak cząstki instynktów zwierząt pozostały w nas. A Ty mi tu próbujesz zrobić jakiś prosty podział zero jedynkowy. Człowiek - mądry , zwierzę - głupie.
Ustalmy jedną rzecz - zwierzęta i ludzie posiadają instynkty. Z tym, że zwierzęta nie potrafią się przeciw nim zbuntować, człowiek może się oprzeć. Przytoczę przykład z kotkiem

Kotek nie zawaha posunąć sobie kotki, a dajmy na to facet ma dwie możliwości : posunie kobitke (albo faceta - jak kto woli

) lub nie posunie, bo a) jest żonaty i wierny swej lubej, bądź b) nie jest żonaty, ale trzyma się zasad religijnych, c) nie jest żonaty, ale po prostu uważa, że to nie moralne uprawiać seks z byle kim, byle gdzie

Jest jeszcze więcej tych możliwości, ale nie chce mi się wymyślać

Within Temptation - możesz tego nie lubić, ale jesteś zwierzęciem, najbystrzejszym wśród zwierząt, ale wciąż zwierzęciem. Zaprzeczając temu w swojej dziecinnej ignorancji, pociesznie starając się podkreślić swoją wyjątkowość, której nie ma tylko i wyłącznie umniejszasz swojemu ukochanemu człowieczeństwu - w końcu istota "wyższa" nie powinna unosić się żałosną pychą, gdzie miejsca na nią brak, czyż nie?
Okej, skoro tak wierzysz w tą swoją zwierzęcą naturę to wracaj na łono natury, gdzie Twoje miejsce i odejdź od tych pysznych istot, które się wywyższają ponad inne gatunki. Nie no sorry, ale taka jest prawda.
w końcu istota "wyższa" nie powinna unosić się żałosną pychą, gdzie miejsca na nią brak, czyż nie?
Niestety, ale charakterystyczne jest dla człowieka to, że też ma słabości i ma skłonności do popełniania zła i posiadania złych cech, do których owa pycha się zalicza - bo jakoś nie wydaje mi się, żeby zwierzęta posiadały takie cechy - no chyba, że takie udomowione.
EDIT : Hehe, znowu sprawdza się to co pisałem w innym temacie - Za obronę wiary dostaję minusy, gdybym pisał na korzyść ateistów poleciałyby plusy(dziecinada) - no, ale tu nie o reputację chodzi a o wymianę poglądów.
Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 10.12.2011 - 20:11