Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co stworzyło Boga ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
528 odpowiedzi w tym temacie

Karringoth.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wywodzisz się od swoich przodków - prawda? Tak samo chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu, chrześcijaństwo nie powstałoby bez judaizmu. Źródlo mamy te same, lecz w pewnym momencie nasze drogi się rozeszły.

Rozeszłyby się jakbyście istnieli wcześniej i szli tą samą drogą. Nie rozeszły się drogi, ale nastąpił podział i wskutek tego podziału powstała nowa religia BAZUJĄCA na dokonaniach poprzedniej, ale wierząca już nie w to samo. Macie 3 bogów, oni 1.

Tak, wmawiaj nam to, wmawiaj. Spoko - nie ma ST. Nie wierzymy, że Bóg stworzył świat, nie uznajemy przypowieści o grzechu pierworodnym itd.

Stwierdzenie, że jabłko jest smaczniejsze od np. marchwi nie twierdzi, że marchew nie istnieje...
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Macie 3 bogów, oni 1.

Błąd. 1 Bóg w trzech osobach. I nie mów mi, że i tak wyznajemy ich oddzielenie, bo to nie prawda - przynajmniej ja tak nie robię. Jako znający moją wiarę lepiej ode mnie powinieneś wiedzieć, że chrześcijaństwo nie wyznaje politeizmu.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.12.2011 - 22:26

• 0

Karringoth.
Reputacja

Napisano

To był skrót myślowy.... Myślałem, że będzie to łatwe do zauważenia o co mi chodziło... Chrześcijaństwo politeizmu nie wyznaje tylko teoretycznie. Przykładem są chociażby "święci" skoro można się do nich modlić i mają jakieś domeny to czyż nie są bóstwami jak te w starożytnej Grecji czy Rzymie? Czym się od nich różnią?

Użytkownik Kardan edytował ten post 13.12.2011 - 22:27

• 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To był skrót myślowy.... Myślałem, że będzie to łatwe do zauważenia o co mi chodziło... Chrześcijaństwo politeizmu nie wyznaje tylko teoretycznie. Przykładem są chociażby "święci" skoro można się do nich modlić i mają jakieś domeny to nie są bóstwami jak w starożytnej Grecji czy Rzymie?

Nie. Święci są tylko pośrednikami, których możemy prosić o wstawiennictwo u Boga. Wymijam pytanie - tak, można modlić się bezpośrednio do Boga, lecz pamiętajmy, że Bóg mimo, że jest miłosierny, ale także sprawiedliwy, więc wstawiennictwo chociażby Matki Bożej i jej olbrzymia miłość może dużo zdziałać u Boga.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

CHRZEŚCIJAŃSTWO ZOSTAŁO ZAŁOŻONE JAKO ODDZIELNA RELIGIA PRZEZ APOSTOŁÓW, BAZUJĄCYCH GŁÓWNIE NA NAUKACH JEZUSA CHRYSTUSA I NIEKTÓRYCH ZAŁOŻENIACH JUDAIZMU. To jest 100% prawdą i potwierdzi Ci to każdy duchowny. A, więc skoro zostało założone przez apostołów to jakim cudem istniało wcześniej?

Nie zgodzę się. Pierwsi chrześcijanie to byli Żydzi, którzy wciąż uważali się za prawowiernych "wyznawców judaizmu" i nierzadko modliło się w jednej synagodze wraz z tymi, co nie wierzyli w mesjański status Jezusa.

Co do tematu zaś - powiem to samo, co zapewne wielu przede mną. Boga wymyślili ludzie, zatem to ludzka wyobraźnia stworzyła Boga - Jahwe. Tak samo jak stworzyła Horusa, Enlila, Zeusa, Merkurego, Thora, Wisznu i wielu, wielu innych.
  • 0

Karringoth.
Reputacja

Napisano

że Bóg mimo, że jest miłosierny, ale także sprawiedliwy, więc wstawiennictwo chociażby Matki Bożej i jej olbrzymia miłość może dużo zdziałać u Boga.

Skoro jest sprawiedliwy to czemu słowa Maryi są ważniejsze od moich? Czyż nie była ona tylko śmiertelniczką, która miała szczęście zostać wybrana? Skoro kocha ludzi to czemu nam tyle zabrania? Wątpię, żeby bóg, wszechmogąca istota, zaglądał mi pod kołdrę żeby sprawdzić z kim uprawiam seks.

Nie zgodzę się. Pierwsi chrześcijanie to byli Żydzi, którzy wciąż uważali się za prawowiernych "wyznawców judaizmu" i nierzadko modliło się w jednej synagodze wraz z tymi, co nie wierzyli w mesjański status Jezusa.

Owszem, co nie zmienia faktu, że razem z synodami te religie oddaliły się od siebie tak daleko, że można mówić o zupełnie innej religii, nie o odłamie. Cywilizowani Rzymianie nie chcieli wierzyć w boga-potwora, który karze za wszystko, a nagradza za prawie nic. Sam Jezus przecież mówił o Bogu jako o dobrej istocie, nie złej i zazdrosnej jak to w ST.

HidesHisFace ma w gruncie rację. "Ułagodnianie" cech boga zaczęło się w trakcie okupacji, jednakże dalej robili to Rzymianie.

Użytkownik Kardan edytował ten post 13.12.2011 - 22:57

• 0

HidesHisFace.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czym się od nich różnią?

Nazwą.

Sporą część świętych i inkarnacji matki boskiej (jak Matka Boska Zielna bodaj) to nic innego jak dosłowne przeróbki starożytnych bogów różnych lokalnych kultur stworzonych tylko w celu ułatwienia chrystianizacji na tych terenach i od biedy, w wypadku świętych, podpiętych pod jakąś tam realną osobę. Oczywiście, żaden szanujący się katolik tego otwarcie nie przyzna, ale ignorancja to, że tak powiem, watykański sport narodowy.

Tak, wmawiaj nam to, wmawiaj. Spoko - nie ma ST. Nie wierzymy, że Bóg stworzył świat, nie uznajemy przypowieści o grzechu pierworodnym itd.

Idąc dalej - uznajesz księgę Powtórzonego Prawa, zapisy o niewolnictwie (np. tym, że można naparzać niewolnika legalnie pod warunkiem, że następnego dnia nie padnie, ale jak zemrze kilka dni po fakcie, to wszystko cacy), kamieniowania, czy wydawania własnej żony i córki na gwałt, jak to w ST? Nie bądź śmieszny.
Toż to nawet księża na religii mówią otwarcie, że ST to nic innego jak zbiór mitów i starożytnych nieaktualnych praw i wielki J zastąpił nawet dekalog "uniwersalnym przykazaniem miłości" - w kontekście współczesnego chrześcijaństwa ST jest na dobrą sprawę tylko dokumentem historycznym i zbiorem metafor, w mniejszym stopniu tekstem o szerokim znaczeniu dla chrześcijańskiej moralności.
To, że KK jeszcze banalnie proste założenia przykazania miłości zapętla, zawija i zniekształca to zupełnie inna bajka, mówimy o samej istocie rzeczy.
Tak, Judaizm i Chrześcijaństwo uznają tego samego Boga, ale na dobrą sprawę w innych założeniach i nie można chronologii istnienia Chrześcijaństwa z Judaizmem łączyć. Idąc tym tokiem rozumowania Islam byłby tak samo stary jak Chrześcijaństwo, co jak chyba wszyscy wiemy jest bzdurą.
Judaistyczne wyobrażenie Boga to na dobrą sprawę kawał potwora z kompleksami, Chrześcijański stara się te kompleksy momentami schować, choć już listy apostolskie i same fragmenty Ewangelii pokazują tu sporo dziwactwa i nieścisłości.
W skrócie - Bóg tych dwóch religii jest taki, jak chcieli go widzieć twórcy tych kultów, dokładnie odzwierciedla obyczajowość pierwszych wyznawców - wczesnych barbarzyńskich wręcz, często wędrownych Żydów tworzących swoją kulturę w oparciu o inne w wypadku Judaizmu i wreszcie Bóg-wybawiciel powstały w czasach wkurzenia rzymską okupacją.

A teraz, zapraszam do minusowania, bo wiem, że minusy polecą obficie.

Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 13.12.2011 - 22:52

• 3

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wątpię, żeby bóg, wszechmogąca istota, zaglądał mi pod kołdrę żeby sprawdzić z kim uprawiam seks.

Co do utrzymywania czystości pozamałżeńskiej : dlaczego seks należy uprawiać po ślubie? Dlatego, że 1) jeżeli seks zaczniemy uprawiać przed slubem to prędzej czy później stanie się on najważniejszym elementem związku. Czy seks jest najważniejszy w związku czy tylko jego uzupelnieniem? Pary uprawiające seks przed małżeństwem bardzo często się rozpadają, ludzie, którzy wytrwali do slubu bez seksu najczęsciej tworzą szczesliwe rodziny, gdyż jest to szczera milosć.

Nie bądź śmieszny.
Toż to nawet księża na religii mówią otwarcie, że ST to nic innego jak zbiór mitów i starożytnych nieaktualnych praw i wielki J zastąpił nawet dekalog "uniwersalnym przykazaniem miłości" - w kontekście współczesnego chrześcijaństwa ST jest na dobrą sprawę tylko dokumentem historycznym i zbiorem metafor, w mniejszym stopniu tekstem o szerokim znaczeniu dla chrześcijańskiej moralności.

Czy ja powiedziałem, że Biblię należy interpretować dosłownie? Wiem, że swiat nie powstal w 7 dni, a historia Adama i Ewy to przypowiesć, która ma nam wyjasnić początek grzechu czlowieka, pierwszej pokusy szatana.
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co do utrzymywania czystości pozamałżeńskiej : dlaczego seks należy uprawiać po ślubie? Dlatego, że 1) jeżeli seks zaczniemy uprawiać przed slubem to prędzej czy później stanie się on najważniejszym elementem związku. Czy seks jest najważniejszy w związku czy tylko jego uzupelnieniem? Pary uprawiające seks przed małżeństwem bardzo często się rozpadają, ludzie, którzy wytrwali do slubu bez seksu najczęsciej tworzą szczesliwe rodziny, gdyż jest to szczera milosć.

Odpowiedz szczerze. To wynika z jakiś badań socjologicznych czy ksiądz tak Cię nauczył ?
  • 3

Karringoth.
Reputacja

Napisano

To czy będę uprawiał seks: przed ślubem czy po, z kobietą czy z mężczyzną, w jaki sposób, to tylko moje osobiste decyzje i mało mnie obchodzi czy się to Waszemu semickiemu bogu podoba czy nie. Nic mu do tego. Nie powinien więc dyktować mi co mam robić, z kim i w jaki sposób.
  • 0

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy ja powiedziałem, że Biblię należy interpretować dosłownie? Wiem, że swiat nie powstal w 7 dni, a historia Adama i Ewy to przypowiesć, która ma nam wyjasnić początek grzechu czlowieka, pierwszej pokusy szatana.

I nawet jeśli brać to jako metaforę, to mówi nam więcej złego o psychice starotestamentowego Jahwe niż złego o ludzkiej naturze, lol.

Mówiąc prościej - mamy wszechwiedzącego, wszechmocnego Boga, który stworzył człowieka - umieszcza go w idealnym miejscu i daje jeden zakaz - nie żreć z drzewa Poznania Dobra i Zła. Dodatkowo - pozwala na bytowania tam diaboła pod postacią 'wonsza', by kusił pierwszych ludzi.

Raz - ludzie zostali stworzeni BEZ wiedzy o tym, co dobre, a co złe, skąd więc mieli wiedzieć, że złamanie zakazu Boga jest czymś złym? Nie mieli o tym pojęcia, pod tym względem byli jak dzieci błądzące we mgle.

Dwa - jako istota wszechwiedząca WIEDZIAŁ, że ludzie złamią zakaz i jeszcze im to ułatwił ładując wielgachne drzewo na widoku i pozwalając diabłu sobie tam hasać na równi ze wszystkim innym.

Innymi słowy, z tej przypowieści dowiadujemy się, że Jahwe to pierwszy Troll. Ludzie tu bowiem NIC nie zawinili - byli tylko i wyłącznie ofiarami złośliwego bóstwa, które nadało im wadliwe cechy i jeszcze umożliwiło brutalną wpadkę.

Co do utrzymywania czystości pozamałżeńskiej : dlaczego seks należy uprawiać po ślubie? Dlatego, że

Jakiś dowód na to? Statystyka? Badania? Cokolwiek? Bo śmiem powątpiewać.

Ponadto tak... Wszechmocnego, wszechmądrego i w ogóle wszech Boga obchodzą gacie maleńkiej istotki gdzieś na małym ziarenku niezmiernego wszechświata, który stworzył... Makes PERFECT SENSE!

Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 13.12.2011 - 23:21

• 2

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Odpowiedz szczerze. To wynika z jakiś badań socjologicznych czy ksiądz tak Cię nauczył ?

Hehe, ksiądz i już wiadomo, że to bujda ;] Ale nawet weźmy nie z religijnego punktu widzenia. Czy dla Was nie jest trwalszy związek ludzi, którzy postanowili wytrwać w czystosci do slubu, od tych którzy uprawiali seks przed slubem, "wpadli" i wzięli slub z przymusu, nawet jak nie zdążyli się dobrze poznać?

@HHF Znalazłem ciekawy artykuł co do starotestamentowego Boga http://www.gotquesti...obraz-Boga.html

Raz - ludzie zostali stworzeni BEZ wiedzy o tym, co dobre, a co złe, skąd więc mieli wiedzieć, że złamanie zakazu Boga jest czymś złym? Nie mieli o tym pojęcia, pod tym względem byli jak dzieci błądzące we mgle.

Czy Bóg ich nie ostrzegał przed zjedzeniem owocu z tego drzewa? Pierwszy grzech - nieposłuszeństwo.

Dwa - jako istota wszechwiedząca WIEDZIAŁ, że ludzie złamią zakaz i jeszcze im to ułatwił ładując wielgachne drzewo na widoku i pozwalając diabłu sobie tam hasać na równi ze wszystkim innym.

To nie jest ułatwianie. Dał im po prostu wolną wolę. Sami mogli zadecydować czy chcą Go posłuchać czy nie, niestety wybrali tą drugą opcję. Bóg przez swe miłosierdzie pozwolił nam decydować o sobie samym, z tegoż też względu możesz być osobą niewierzącą.

Innymi słowy, z tej przypowieści dowiadujemy się, że Jahwe to pierwszy Troll. Ludzie tu bowiem NIC nie zawinili - byli tylko i wyłącznie ofiarami złośliwego bóstwa, które nadało im wadliwe cechy i jeszcze umożliwiło brutalną wpadkę.

Nie wadliwe cechy a wolna wola. Czy chciałbys nie mieć możliwosci decydowania o sobie? Bóg chciał, abysmy sami zdecydowali o sobie.

Nic mu do tego. Nie powinien więc dyktować mi co mam robić, z kim i w jaki sposób.

Masz wolną wolę - rób co chcesz, masz do tego pełne prawo ;]

Ponadto tak... Wszechmocnego, wszechmądrego i w ogóle wszech Boga obchodzą gacie maleńkiej istotki gdzieś na małym ziarenku niezmiernego wszechświata, który stworzył...

A i o wszem, bo nawet takie ziarenko od Niego pochodzi i On obdarowuje je olbrzymią miłoscią. No, ale, żeby zrozumieć postępowanie Boga trzeba zrozumieć tę podstawową zasadę - każdy jest dla Niego ważny.

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.12.2011 - 23:35

• 0

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pytanie jest raczej dlaczego muszą w wyniku wpadki brać ślub?
Powód prosty - "bo co ludzie powiedzą".
Rozpatrywanie tego problemu - to jest wierności w związku jest z deka bardziej skomplikowaną sprawą i ślub nie jest tu żadnym faktycznym gwarantem ani szczęścia, ani wierności.

Kto będzie wierniejszy - para, która uprawiała ze sobą stosunki przez długie lata i potem postanowiła się pobrać, czy też para, która chodziła kilka lat w czystości, a po skonsumowaniu małżeństwa okazuje się, że któremuś partnerowi nie pasuje jednak współpartner? Przypadki niedopasowania płciowego niestety istnieją, a seksualność, jakby na to nie patrzeć i pomimo tego, jak kościół starał się ją demonizować (i często nadal to robi, choć mniej obscenicznie) jest bardzo ważnym elementem udanego związku. Nie jedynym, nie najważniejszym ale wciąż BARDZO ważnym.

Czy Bóg ich nie ostrzegał przed zjedzeniem owocu z tego drzewa? Pierwszy grzech - nieposłuszeństwo.

Skąd mieli wiedzieć, że nieposłuszeństwo jest złe przed zjedzeniem owocu POZNANIA DOBRA I ZŁA?

Sami mogli zadecydować czy chcą Go posłuchać czy nie, niestety wybrali tą drugą opcję. Bóg przez swe miłosierdzie pozwolił nam decydować o sobie samym, z tegoż też względu możesz być osobą niewierzącą.

To samo co wyżej - iluzoryczna wolna wola bo daje ci tylko jeden słuszny wybór albo dotkliwą karę - uczciwy, prawdziwy wybór dotyczy możliwości równoważnych lub prawie równoważnych, a nie między skrajnymi oczywistościami z czego jedna jest diabelnie nieprzyjemna/letalna - to tylko iluzja wyboru.

Nie wadliwe cechy a wolna wola. Czy chciałbys nie mieć możliwosci decydowania o sobie? Bóg chciał, abysmy sami zdecydowali o sobie.

Fałszywa wolna wola i wadliwa psychika - stworzył człowieka bez wiedzy odnośnie konsekwencji popełnienia błędu i faktycznej wiedzy o tym CO JEST BŁĘDEM - to tak, jakby wpuścić do labiryntu ślepego, pozbawionego węchu szczura - na jednym końcu labiryntu żarcie, na drugim trutka - i potem mieć pretensje, że szczur zjadł trutkę - ale miał wolny wybór, prawda?

Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 13.12.2011 - 23:39

• 1

Karringoth.
Reputacja

Napisano

Masz wolną wolę - rób co chcesz, masz do tego pełne prawo ;]

Powinno być jeszcze drobnym druczkiem: "Ale jak wybierzesz nie to co mu się podoba to będziesz się smażył w piekle". Bo mniej więcej taki wybór nam Twój bóg zapewnia. Albo będziesz go wyznawał, albo będziesz cierpiał przez wieczność. To ja za taki wybór podziękuje. Jeśli według Ciebie to jest miłosierny bóg to muszę Cię zasmucić: bardziej miłosierny od Twojego boga jestem chociażby ja.
  • 0

bolekilolek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

po skonsumowaniu małżeństwa okazuje się, że któremuś partnerowi nie pasuje jednak współpartner?

Powiem tak - jeśli to jest prawdziwa, szczera miłość to tego uczucia nie może zniszczyć coś takiego jak seks. I to nie jest już koniecznie stwierdzenie religijne.

Powinno być jeszcze drobnym druczkiem: "Ale jak wybierzesz nie to co mu się podoba to będziesz się smażył w piekle"

Idź morduj, gwałć, czyń ogólnie zło i tak pójdziesz do Nieba tak jak Ci wierni, którzy czynili przez całe życie dobro - sprawiedliwe, prawda?

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 13.12.2011 - 23:58

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych