Skocz do zawarto¶ci

Zdjęcie

Co stworzyło Boga ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedĽ
528 odpowiedzi w tym temacie

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 777
  • Artykułów: 29
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To tak jak bycie komunist±, albo się nim jest, albo się robi wszystko, aby tak inni my¶leli. Wierz±cy, który "jest", będzie normalnym człowiekiem. Wierz±cy na pokaz, jest gotowy nawet zabijać w imię wiary, a w domowym zaciszu ma " w głębokim poważaniu" dekalog i tłucze żonę, bo "zupa była za słona".

X-Emil-X.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak to powiedziała moja Katechetka: "Bóg był zawsze - jest poza czasem."

Słowa mojej katechetki nie moje ;] generalnie nie zastanawiam się co stworzyło Boga - gdyż według mnie to jest bez sensu O.o
  • 0

Goosfraba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Słowa mojej katechetki nie moje ;] generalnie nie zastanawiam się co stworzyło Boga - gdyż według mnie to jest bez sensu O.o

Podała jakie¶ żródło sk±d to wie? Jaki¶ link? ;)
Zapomniała przed tym stwierdzeniem dodać "wierzę, że" lub "moim zdaniem".
  • -1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

¬ródło? Podejrzewam, że Biblia. Jest trochę fragmentów na to wskazuj±cych. Parę cytatów:

Czyż nie jeste¶ odwieczny, o Panie, Boże mój ¦więty, który nie umierasz? Na s±d go przeznaczyłe¶, o Panie, Skało moja, zachowałe¶ dla wymiaru kary. (Ha 1:12)

Zanim góry narodziły się w bólach, nim ziemia i ¶wiat powstały, od wieku po wiek Ty jeste¶ Bogiem. (Ps 90:2)

• 0

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Katolicy błędnie zakładaj±, że Bóg musi być "osobowy". Nadaj± mu pewn± formę - więc ograniczaj±. Bóg jako byt absolutny nie może być ograniczony, nie może więc posiadać żadnej formy, ani przymiotów. Nie może być miłosierny, sprawiedliwy, surowy - s± to cechy, które sprawiaj±, że innych cech posiadać nie będzie. Nie będzie więc bytem absolutnym. Byt absolutny z kolei nie ma racji bytu. Chciałbym tu zacytować dwa fragmenty buddyjskiej księgi Buddhacarita autorstwa A¶vaghoszy:

I rzekł Błogosławiony do Anathapindiki: "Je¶li przez absolut rozumie się co¶ nie będ±cego w żadnym stosunku do wszelkich rzeczy znanych, to istnienie jego nie może być ustalone przez żadne rozumowanie. Jak możemy wiedzieć, że co¶ nie zwi±zanego z innymi rzeczami w ogóle istnieje? Cały wszech¶wiat, taki jakim go znamy, jest systemem zwi±zków; nie znamy niczego, co było lub mogło być nie zwi±zane. Jak może to, co nie jest zależne od niczego i nie jest z niczym zwi±zane, tworzyć rzeczy zwi±zane wzajemnie ze sob± i uzależnione od siebie w swym istnieniu? I znowu absolut jest albo jedno¶ci±, albo mnogo¶ci±. Je¶li jest jedno¶ci±, to jak może być przyczyn± różnych rzeczy, które - jak wiemy - pochodz± od różnych przyczyn? Je¶li istnieje tyle absolutów, ile jest rzeczy, jak mog± te ostatnie pozostawać w zwi±zku ze sob±? Je¶li absolut przenika wszystko i zapełnia cał± przestrzeń, to nie może on również tworzyć ich, gdyż nie byłoby nic do stworzenia. Poza tym, je¶li absolut pozbawiony jest wszelkich wła¶ciwo¶ci (nirguna); wszystkie rzeczy, jakie powstaj±, powinny również być pozbawione wszelkich wła¶ciwo¶ci. Toteż absolut nie może być ich przyczyn±. Je¶li uważać absolut za co¶ różnego od wła¶ciwo¶ci, to w jaki sposób stwarza on wci±ż rzeczy posiadaj±ce te wła¶ciwo¶ci i przejawia się w nich? I znowu, je¶li absolut jest niezmienny, to wszystko powinno również być niezmienne, gdyż skutek nie może się różnić sw± natur± od przyczyny. Lecz wszelkie rzeczy ¶wiata podlegaj± przemianom i rozkładowi. W jakiż sposób zatem absolut może być niezmienny? Ponadto, je¶li absolut przenika wszystko, jest przyczyn± wszystkiego, dlaczegoby¶my mieli d±żyć do wyzwolenia? My sami bowiem posiadamy ten absolut i musimy cierpliwie znosić każdy smutek i cierpienie stwarzane przez absolut".

(...)

"Gdyby ¶wiat był zbudowany przez I¶warę, nie byłoby zmian ani zniszczenia, nie powinno by być ani smutku ani nieszczę¶cia, słuszno¶ci i niesłuszno¶ci, zważywszy iż wszelka rzecz zarówno czysta, jak i nieczysta, musiałyby pochodzić od niego. Je¶li smutek i rado¶ć, miło¶ć i nienawi¶ć, które powstaj± we wszystkich ¶wiadomych istotach, s± dziełem I¶wary, to on sam powinien być zdolny do smutku i rado¶ci, miło¶ci i nienawi¶ci, a je¶li tę zdolno¶ć posiada, to czyż można o nim powiedzieć, iż jest doskonały? Gdyby I¶wara był stwórc±, a wszystkie istoty musiały milcz±c podlegać władzy swego stwórcy, to na co by się przydało uprawianie cnoty? Postępowanie słuszne byłoby równie dobre, ponieważ wszystkie uczynki s± jego spraw± i musz± być takie same jak ich sprawcy. Lecz je¶li smutek i cierpienie przypisuje się innej przyczynie, to w takim razie istnieje co¶ ,czego I¶wara nie jest przyczyn±. Dlaczego zatem nie miałoby być bez przyczyny wszystko, co istnieje? I znów, je¶li I¶wara jest stwórc±, to działa ona z jakim¶ celem, lub też bez celu. Je¶li działa on z jakim¶ celem, to nie można powiedzieć, iż jest doskonały, gdyż cel z konieczno¶ci zakłada zaspokojenie jakiego¶ niedostatku. Je¶li działa bez celu, to jest podobny wariatowi czy też niemowlęciu. Poza tym, je¶li I¶wara jest stwórc±, dlaczego by się ludzie nie mieli poddawać jego woli z szacunkiem, dlaczego by mieli zanosić do niego suplikacje, dotkliwie przyci¶nięci konieczno¶ci±? I dlaczego by mieli ludzie adorować więcej niż jednego Boga? I tak przy pomocy racjonalnych argumentów została wykazana fałszywo¶ć pojęcia I¶wara i wszelkie takie sprzeczne twierdzenia winny być wy¶wietlane".

• 0

Goosfraba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

¬ródło? Podejrzewam, że Biblia. Jest trochę fragmentów na to wskazuj±cych. Parę cytatów:

Czyż nie jeste¶ odwieczny, o Panie, Boże mój ¦więty, który nie umierasz? Na s±d go przeznaczyłe¶, o Panie, Skało moja, zachowałe¶ dla wymiaru kary. (Ha 1:12)

Zanim góry narodziły się w bólach, nim ziemia i ¶wiat powstały, od wieku po wiek Ty jeste¶ Bogiem. (Ps 90:2)

Z kolei poniższe cytaty wskazuj±, że katechetka nie miała racji:

"Kluczow± postaci± jest u Dogonów niebiańska istota, bóg stwórca — Amma, który stworzył jajo ¶wiata.Jajo ¶wiata Dogonów było zbudowane z dwóch bliĽniaczych elementów. W każdym powstały dwa łożyska, a w nich ukształtowały się bliĽnięta Nommo (Nummo). Jajo zadygotało siedmiokrotnie, po czym pękło a z niego wyłonił się pierwszy Wielki Nommo, czyli duch stwórczy."

"W izbie losów, w miejscu przeznaczeń
Zrodzony został bóg, najzdolniejszy
I najm±drzejszy z bogów;
W sercu oceanu stworzony został MARDUK"

"Na pocz±tku był chaos, który miał płynn± konsystencję. PóĽniej pojawił się jako wzgórze bóg słońca Atum (Re) i stworzył Szu - powietrze oraz Tefnut - wilgoć. Z nich zrodziła się Nut - niebo i Geb - ziemia, którzy stali się rodzicami Ozyrysa, złego Seta, Izydy (która stała się żon± Ozyrysa) i Neftydy. Wszyscy oni tworzyli tzw. Enneadę (czyli dziewi±tkę) Bogów."

"Niebo powstało najpierw, wydzieliło się warstwy czystszej i delikatniejszej; za¶ Ziemia z elementu grubszego i cięższego. Następnie, na Wysokiej Równinie Niebios utworzyli się bogowie(sami z siebie): Amenominakanushi, Takamimusubi i Kamimusubi, potem za¶ swe ciała ukryli w przestworzach. I tak działo się przez kolejne siedem pokoleń, aż do powstania boskiej pary demiurgów, czyli Idzanagi i Idzanami, którzy to zeszli na Ziemię i dokonali dzieła stworzenia wysp japońskich."
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z kolei poniższe cytaty wskazują, że katechetka nie miała racji

Z tego, co się orientuję, przedmiotem nauczania katechetek są wierzenia nurtu judeochrześcijańskiego, więc zaprezentowane przez Ciebie cytaty pasują tu jak pięść do oka.
  • 0

Goosfraba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Z tego, co się orientuję, przedmiotem nauczania katechetek s± wierzenia nurtu judeochrze¶cijańskiego

Dokładnie. Wierzenia. Twierdzenie - "Bóg był zawsze - jest poza czasem" - bo tak gdzie¶ jest napisane to kpina w żywe oczy.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prosiłeś o podanie źródła twierdzeń katechetki. Dostałeś wersety z Biblii, co w tych okolicznościach chyba nie powinno być dla Ciebie zaskoczeniem. A może liczyłeś na coś innego? Jakieś linki do artykułów naukowych z "Nature" czy "Physical Review"? Przecież oczywistym jest, że teologiczne twierdzenia katechetek, księży, czy pastorów wynikają głównie z treści zawartych w tekstach biblijnych.

Zarzucasz też, że katechetka zapominała poprzedzić swoich twierdzeń zwrotem "wierzę". Ja się pytam, dlaczego miałaby to robić? Oczywistym jest, że takie twierdzenia, jak i samo istnienie Boga, są kwestią wiary. Nie ma potrzeby, aby ksiądz, pastor, czy rzeczona katechetka na każdym kroku to podkreślali.

Twoje zarzuty to robienie dziury w całym.
  • 0

Wędrowiec.
  • Tematów: 4
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ja tylko krótko na temat "Co stworzyło Boga?".

Pytanie sugeruje, że zapewne jest jaka¶ sprzeczno¶ć w samym istnienu Boga. Bo skoro On jest Stwórc± - to jak niby mógł stworzyć sam siebie?

To w sumie jest do¶ć dobry przykład, jak ułomne s± ludzkie wyobrażenia. Jasne jest przecież, że "Boga" - albo jak tam nie nazwać, może być Allach albo Budda - stworzył człowiek we własnej głowie. A czego nie rozumie - to sobie dopowie... W ten sposób powstało równanie sprzeczne samo w sobie; i st±d taki wła¶nie temat, który nie może mieć odpowiedzi.

To się nazywa PARADOKS.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo skoro On jest Stwórc± - to jak niby mógł stworzyć sam siebie?

No tak, że jest Stwórc±...

Ale Bóg podobno nie ma pocz±tku. Tak mówi±.
  • -1

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Bo skoro On jest Stwórcą - to jak niby mógł stworzyć sam siebie?

Tak jak wszechświat podobno powstał sam z siebie, tak Bóg, jako postać literacka, również był zawsze (to bardzo proste do zrozumienia, tak, jakby był w przedziale <-∞ , +∞> [specjalnie nawiasy domknięte, nie otwarte]).

W ten sposób powstało równanie sprzeczne samo w sobie; i stąd taki właśnie temat, który nie może mieć odpowiedzi.

Sam odpowiedziałeś na to pytanie, pozwól, że zacytuję;

Jasne jest przecież, że "Boga" - albo jak tam nie nazwać, może być Allach albo Budda - stworzył człowiek we własnej głowie.

Użytkownik real FOX edytował ten post 07.01.2012 - 18:04

• -1

Connor.

Kings Never Die

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo skoro On jest Stwórcą - to jak niby mógł stworzyć sam siebie?

Tak jak wszechświat podobno powstał sam z siebie, tak Bóg, jako postać literacka, również był zawsze (to bardzo proste do zrozumienia, tak, jakby był w przedziale <-∞ , +∞> [specjalnie nawiasy kwadratowe, nie okrągłe)).

No ja jakoś nie mogę pojąć jak może coś lub ktoś istnieć skoro nie ma początku. Jeśli nie ma początku to nie istnieje bo wszystko co istnieje ma/miało swój początek.
Wiem jak wygląda przedział od nieskończoności do nieskończoności.

Użytkownik Fisher edytował ten post 07.01.2012 - 12:14

• 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Normalnie, Fish. W realnym, fizycznym wszech¶wiecie zwykle jest tak, że rzeczywi¶cie jeżeli co¶ istnieje, to miało swój pocz±tek. Jednak my nie gdybamy nad czym¶, co istnieje, tylko nad tworem wyobraĽni. Bóg w swoim uniwersum nie miał pocz±tku i nie ma końca, bo jest. Jest wieczn± teraĽniejszo¶ci± (Jahwe - ten, który był, jest i będzie). Trudno mi to do czego¶ przyrównać, ale mam nadzieje, że wiesz, o co mi chodzi.

Wiem jak wygl±da przedział od nieskończono¶ci do nieskończono¶ci.

Nikt tego nie neguje. Napisałem to dla "ułatwienia" zapisu tego, o co mi chodzi.
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Widzę swe istnienie, bo internet posiadam...to jest piękne.

PRAWDA tak naprawdę nigdy nie była w centrum zainteresowań. Po­szukiwana przez garstkę mędrców, dzieci i mistyków. Polityka, handel, ¶wiat dorosłych nigdy jej nie czciły. Dzi¶ prawda bywa już jedynie „kreowana”: przez me­dia, biznes, „autorytety” i „elity”. Na prawdę nie ma co liczyć. Nie jest ona ani potrzebna, ani chciana.
Co nam pozostaje, by nie zamienić życia w grę i pozory?

Mam na my¶li nas otaczaj±c±, codzienno¶ć.A tu czytam i czytam, a co wpis to głębszy sens i wole udowodnienia racji.

Piszcie, ja czytam ;(
  • 0

Użytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 1

0 użytkowników, 1 go¶ci oraz 0 użytkowników anonimowych