Napisano 14.05.2008 - 09:08
Napisano 14.05.2008 - 09:36
Napisano 14.05.2008 - 10:19
Napisano 14.05.2008 - 10:30
Napisano 14.05.2008 - 11:26
Napisano 14.05.2008 - 12:05
Samo nic się nie robi (no poza wąsami wirami i bałaganem )Boga wymyślili ludzie tak jak innych Bogów na ziemi. Nie potrafili wyjaśnić zachodzących zjawisk w naturze i przypisywali je Bogu. Proste i logiczne. Nie wierze w to, że jest ktoś wyższy nad nami. Wszystko powstało samo. To jest zbyt fantastyczne by było prawdziwe.
Napisano 14.05.2008 - 13:41
Wyobraź sobie, że masz bombę. Czy ona kiedykolwiek wybuchnie, jeśli nie ma czasu? Wszystko dzieje się w określonym czasie, więc jeśli nie ma czasu nic się nie dzieje, nie zachodzą żadne procesy, bomby nie wybuchają Wszystko stoi w miejscu. Popraw mnie, jeśli się mylę. Ale akurat z wybuchem byłem w błędzie Czas istniał już wtedy, tylko we wnętrzu owej materii, a ona się tylko "rozdymała".Skąd w ogóle takie twierdzenie? Pyk i pojawia się 4-wymiarowa czasoprzestrzeń. Dlaczego niby czas ma być potrzebny do tego żeby, jak to określiłeś, "było bum!".Jednak żeby było bum! musiał już wtedy istnieć czas.Czyli zaprzeczenie same w sobie.
I rzeżuchąSamo nic się nie robi (no poza wąsami wirami i bałaganem )
Napisano 14.05.2008 - 14:48
Wyobraź sobie, że masz bombę. Czy ona kiedykolwiek wybuchnie, jeśli nie ma czasu? Wszystko dzieje się w określonym czasie, więc jeśli nie ma czasu nic się nie dzieje, nie zachodzą żadne procesy, bomby nie wybuchają Wszystko stoi w miejscu. Popraw mnie, jeśli się mylę. Ale akurat z wybuchem byłem w błędzie Czas istniał już wtedy, tylko we wnętrzu owej materii, a ona się tylko "rozdymała".
A co do tematu to on nie ma większego sensu. Człowiek odkryje co było przed WW/Bogiem. Było to np. jajko. Pojawią się pytania "Co było przed jajkiem?" Ludzie odkryją, że to była kura. Pojawią się pytania "Co było przed kurą" itd. A może po prostu przed Bogiem nie było nic (w sensie, że pustka)? Nie będzie to satysfakcjonująca odpowiedź, bo nicość ciężko sobie wyobrazić, przecież coś musiałobyć wcześniej...
Napisano 14.05.2008 - 14:51
Wyobraź sobie, że masz bombę. Czy ona kiedykolwiek wybuchnie, jeśli nie ma czasu?
Napisano 14.05.2008 - 18:16
Wybucha *coś*. Coś co *jest*, coś co trzeba było uprzednio *stworzyć*.Krok 1. Wielki Wybuch
Napisano 14.05.2008 - 18:22
Wierz mi, że słowo "wybuch" w żaden sposób nie przystaje do tego co się działo w pierwszych chwilach wszechświata.Paradoksalnie, została ona nazwana przez jej głównego oponenta - Hoyle'a - który mówił o niej pogardliwie "teoria wielkiego bum" (ang. big bang theory). Nazwa ta jednak się przyjęła.
Napisano 14.05.2008 - 18:25
Napisano 14.05.2008 - 20:47
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych