Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wizje w momencie śmierci

• Please log in to reply
17 replies to this topic

Vinnie fzk.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie wierzę że nikt nie wspomniał jeszcze w tym temacie o DMT - to właśnie ta substancja jest odpowiedzialna za wizje w momencie śmierci. Najsilniejszy znany ludziom psychodelik jest produkowany w ludzkiej szyszynce i tuż przed śmiercią następuje jej wyrzut w bardzo dużych ilościach, powodując wizje i halucynacje.
  • 0

Oomek.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Według teori dr Strassmana w momencie śmierci uwalniane są pokłady psychodelika DMT (Dimethyltryptamine) produkowanego i magazynowanego w szyszynce. Odczuwanie NDE ma ponoć być tego skutkiem. Niestety do tej pory nie udało się potwierdzić tej teorii doświadczalnie z dwóch powodów. U osób zmarłych poddanych sekcji odnaleziono śladowe ilości DMT w szyszynce. Zakładając prawdziwość tezy nie powinno go tam być zbyt wiele, ponieważ zostało uwolnione w momencie śmierci. Drugi powód to fakt że DMT jest niezmiernie szybko metabolizowane w przeciągu minut, więc w pozostałej cześci mózgu też na próżno go szukać. Sytuacja wydaje się patowa, chyba że ktoś się zdecyduje na dość drastyczny eksperyment i dokona biopsji mózgu u ochotnika sztucznie poddanego procesowi NDE czyli krótko mówiąc da się zabić na 5 minut.

edit: Ktoś mnie uprzedził podczas pisania :)

Użytkownik Oomek edytował ten post 09.08.2012 - 13:41

• 0

Trala.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Straszne niedorzeczności z tymi relacjami NDE. Widzę w nich odciśnięte piętno literackie, gdy mowa jest o przepięknych krainach, mostach, drzewach, kolorach. Jakaś wszechogarniająca miłość przywodzi mi na myśl sektę. Najbardziej mnie jednak śmieszy jak ludzie którzy przebyli NDE twierdzą, że nie boją się śmierci. Ale śmierć może poprzedzać kalectwo, niepełnosprawność. Tego się nie boją?

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych