Oczywiście według faktów, w większości przypadków oobe, medytacja czy nawet nawet autohipnoza, są zupełnie bezpieczne i wręcz mogą działać pozytywnie na umysł i organizm. Jednak głęboka wiara na ich związek z jakimiś "wyższymi siłami" może już być dla umysłu groźna. Można też wpadać na inne znacznie gorsze pomysły. Zresztą za oobe jak i np za sen odpowiedzialne są pewne obszary mózgu, z tą różnicą że sen jest czymś naturalnym, a realistyczne wychodzenie z ciała nie bardzo.
Idąc tym tokiem myślenia, można stwierdzić, nie powinno się praktykować LD, bo można się nabawić jakiejś choroby. Błagam, nie musiał w tym istnieć jakikolwiek ciąg przyczynowo-skutkowy.
Nie musiał

Więc powiedz po co mam wam na siłę wmawiać że to prawda jak faktem jest że nie mam żadnych dowodów które miałbym na uzasadnienie swojej poglądu do omawianego tematu.
W tej chwili narażam się na ośmieszenie na forum bo gadać to każdy może, ale nie mogę powiedzieć że to nie istnieje bo też bym skłamał, a wiec wybór pozostawiam wam, chcecie to spróbujcie i doświadczcie tego sami i tyle.
OOBE jest, ale nie nic wspólnego z jakimś astralem według nauki. Jest po prostu odmienny stan świadomości jak sen, medytacja, hipnoza itp ze specyficznym układem fal mózgowych i praca mózgu.
Ponieważ nie stworzył się myślokształt tej kartki
To już jakieś magiczne pojęcia?

Resztę "różności" opisał już dokładnie Tiamat. O dziwacznym podejściu do nauki napisał już backlash. Ludzie po prostu chcą wierzyć w baje.. Oczywiście nie da sie nic zobaczyć bo na dobrą sprawę znamy wszystkie rodzaj otaczającej nas materii(nie wszystko wiemy jak np w przypadku ciemnej materii, ale wiemy że istnieje, da sie ją udowodnić naukowo, są wzory itd)
Ciekawe że parapsycholodzy potrafią we własnych domach budować urządzenia doskonalsze od badaczy cząstek elementarnych(detektory itp), czy najdoskonalszych inżynierów..można to opisać krótko-śmiech na sali i robienie łatwego pieniądza na naiwniakach. Jeżeli nawet coś jest to musi być niematerialne-czyli zobaczyć sie nie da...bo nie ma
![x]](https://www.paranormalne.pl/public/style_emoticons/default/evil5.gif)