Skocz do zawartości

Zdjęcie

Meteoryt czy coś innego?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

piomet.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.

Przed chwilą jak co wieczór wyprowadziłem psa na spacer. Patrzę na niebo (interesuję się tematem). Zaintrygował mnie b. jasny obiekt. W pierwszym momencie myślałem, że to gwiazda lub planeta. Jednakże po ok. 10 s. światło zniknęło i zamurowało mnie. Na bank nie był to samolot. Niebo bez żadnej chmurki, więc nie mógł zniknąć w chmurach. Czy to był meteoryt? Sam się zastanawiam. Widziałem spalające się meteoryty niejednokrotnie. Owe światło 'nie przeleciało' i trwało to chyba zbyt długo jak na meteoryt. Ktoś spotkał się z czymś podobnym?
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ISS
i tyle na ten temat.
(Jak nie wiesz co to to zapytaj wujka Googla ;) )
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Potrafisz określić jakikolwiek kierunek (południe, północ...)/ sąsiedztwo gwiazdozbiorów/księżyca?
  • 0

szatkus.
  • Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Internetowy Sklep Sportowy? Czego to oni nie posyłają na orbitę :)
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze jedno - ISS znajduje się obecnie w zupełnie innym położeniu - konkretnie na tej półkuli, gdzie świeci Słoneczko... :]
polecam - aktualne położenie stacji: http://spaceflight.n...ldata/tracking/
  • 0

piomet.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kierunek SW

Gdzieś w okolicy gwiazdozbioru Lwa, i na pewno nie był to Saturn bo zniknął ;)
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a co to my na orbicie mamy tylko ISS ? sam raz na jakiś czas widzę satelitę który kilka sekund świeci jaśniej niż Syriusz a następnie jasność maleje szybko tak że go nie widać

skoro się interesujesz tematem powinieneś wiedzieć że to nie mógł być meteoryt :)
  • 0

piomet.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlatego zgłupiałem ;) , a w temacie satelit itp. to jestem zielony.

Dzięki za oświcenie.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No tak, jeżeli to zniknęło to jedynym rozwiązaniem wydaje się jakiś satelita ;] A Syriusz to jest pesteczka przy Jowiszu, którego widziałam wczoraj w nocy. Oniemiałam na moment ;)
  • 0

ImpacT.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyli rozumiem, ze doslowanie 4 minuty temu tez widzialem satelite? Tez spojerznie w gore, zobaczenie normalnego wolnego obiektu, lekki rozblysk, obiekt leci dalej i zanika(pod koniec mialem wraznie, ze widzialem 2 kropki male juz zamiast jednej ale nie jestem do konca pewny) No nic to chyba najfajniejsza satelita, ktorego widzialem :P
  • 0

Jach.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@UP

To akurat mógł być samolot :P
  • 0

Jankielek.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja mysle ze sie glupotami zajmujecie! patrzycie sie w niebo a potem rozprawiacie o tym gdybyscie chociaz jakies zdjecia mieli. moim zdaniem trzeba sie zastanowic jak takiego nola sprowadzic na ziemie? nie chce sam wyladowac wiec trzeba mu pomoc.
  • 0

Yabol.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To byla satelita iridium myly panstwo ;) I zeby nie byc goloslownym:
  • 0

Elfares.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra, widziałem też coś takiego wczoraj i te wytłumaczenia do mnie nie trafiają. Obiekt fajny, biały jak powyżej, ale jest jeden problem. To latało dość szybko i to raz na południe, a raz na północ. Dodam, że później się zatrzymało i, gdy przyszedłem zobaczyć czy to nadal jest, to po jakiś 4 sek moich obserwacji szybko ruszyło na północ i zniknęło. To pewnie zbieg okoliczności albo coś takiego, ale mnie to przeraziło. Do tego skojarzyło mi się to z tymi światełkami co je na filmiku widziałem kiedyś, no te co te trójkąty na niebie robiły i naprawdę się zbaniowałem. No, więc? To również była stacja kosmiczna? Było to wczoraj ok 23:10 na podkarpaciu.
  • 0

b0mber0.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

szatkus

Internetowy Sklep Sportowy? Czego to oni nie posyłają na orbitę smile2.gif

a wszystko po to by uniknąć podatków :D

co do obserwacji to często widziałem podobne i mniej lub bardziej zdumiewające.. raz w przeciągu kilku sekund 3 takie światła jedno po drugim z różnych kierunków.. ale co ja tam wiem.. pewnie to był satelita ISS ciągnący za sobą Cyfrowy Polsat.. :)
z resztą proponuję do tematu Obserwacji przy tworzeniu tematu dodać opcję generowania automatycznych odpowiedzi po krótkiej ankiecie:
a) jestem zielony w temacie - odp: to był samolot!

b) trochę tam wiem - odp: to był ISS!

c) znam się, wiem że to był nie znany obiekt
i kilka osób to potwierdzi - odp: mieliście zbiorową halucynację!

byłoby zdecydowanie prościej.. można by to też rozbudować o np. jeśli obserwacja była w dzień to odp: że to ptak itd.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych