Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zagadkowe "Lasy" na Marsie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

mogłes to napisac w poście :P wiesz przydałoby sie cos takiego bo jak sam pewnie zauwazyles kilka osob juz chcialo bronic tego ze to sa zdjecia z Marsa ;] podpisuj zdjecia nastepnym razem
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

anoth [sethos], jeśli chodzi o mnie to odniosłem wrażenie, że te wszystkie zdjęcia uważasz za fake... A tak napewno nie jest :) Wielu juz tak uważało...
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

hej, pamietasz moze ten temat o "piramidach na Marsie" ? ;-) w to tez wszyscy wierzyli do czasu...
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

]hej, pamietasz moze ten temat o "piramidach na Marsie" ?  ;-) w to tez wszyscy wierzyli do czasu...

A to już nie wierzą?? :jump:
  • 0

#50 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

]mogłes to napisac w poście   :P wiesz przydałoby sie cos takiego bo jak sam pewnie zauwazyles kilka osob juz chcialo bronic tego ze to sa zdjecia z Marsa ;] podpisuj zdjecia nastepnym razem

przeciez wczesniej w poscie Ci to napisalem..ale sie uparles:>

]hej, pamietasz moze ten temat o "piramidach na Marsie" ?  ;-) w to tez wszyscy wierzyli do czasu...

ja dalej wierze, ba jestem święcie przekonany o istnieniu piramid na marsie....sa nawet inne zrodla o tym mowiace. :smile:
  • 0

kudi.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to na marsie jest las ? :lol : ? :wow: :wow: :wow: :wow:
  • 0

Meledictum.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jasne, ja tam w piramidy na Marsie nie wierzę, za to uważam, że to po prostu przypadek - tak uformowały się skały. Pominiemy fakt, że szanse na przypadkowe uformowanie się takich struktur jest tylko trochę mniejsza od szansy na to, że szalejący na złomowisku huragan ułoży z części Boeinga 747. :rotfl:
Te lasy na Marsie to mogą być skały o kształcie przypominającym drzewa/ grzyby. Ale równie dobrze to może być coś żywego. Na Marsie w końcu kiedyś była woda (i jest tam do dziś, tyle tylko, że w postaci czap lodowych na biegunach).
  • 0

Cote-d'Or.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jednego nie rozumiem po co ściemniać ludzią, że na marsie nie ma życia skoro jest i każdy kto ma odpowiedni sprzęt może to zaobserwować.

Jasne, ja tam w piramidy na Marsie nie wierzę, za to uważam, że to po prostu przypadek - tak uformowały się skały. Pominiemy fakt, że szanse na przypadkowe uformowanie się takich struktur jest tylko trochę mniejsza od szansy na to, że szalejący na złomowisku huragan ułoży z części Boeinga 747.

to nie jest nie możliwe, udowodnino matematycznie, że w jakiejś chwili w pomieszczeniu w któym się znajdujesz w szystkie cząstki w powietrzu znajdą się przy powierzchni podłogi i udusisz się w próżni, albo że woda w szklance w jednym miejscu samoistnie zacznie wrzeć, wystarczy,
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

jednego nie rozumiem  po co ściemniać ludzią, że na marsie nie ma życia skoro jest i każdy kto ma odpowiedni sprzęt może to zaobserwować.

Ciekawe rzeczy piszesz. Masz może taki sprzęt? Chętnie się dowiem co jet potrzebne do zaobserwowania życia na Marsie.
  • 0

KIN4.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy jest życie na Marsie czy go nie ma to nieważne. Dlaczego chowa się dziwne nieznane i tajemnicze zjawiska i obserwacje???? dlatego że mogą nieść ze sobą niesamite profity w postaci kasy i władzy. W wyścig po to NIEZBADANE zaangażowane są nie tylko mocarstwa ale i gigantyczne b.bogate organizacje (kartele przemysłowe). Wyjawienie zbyt szybko jakiegoś ważnego odkrycia mogłoby spowodować przegraną w w/w wyścigu, albo potrzebę podziału z nadrzędną jednostką. Chciwość i materializm - ot to. A my najlepiej gdybyśmy odwalali czarną robotę w niewiedzy w przestarzałym przez co prostym chierarchicznym systemie.

A tak żeby nie było do końca offff... ja tam nie wierzę że mogą to być prawdziwe lasy, raczej napewno są to naturalne wytwory jakichś zjawisk geologicznych których do tej pory nie poznaliśmy. Jestem przeciwnikiem prostoliniowego porównywania układu każdej planety do naszego ekosystemu i zasad w niej panujących.
  • 0

Astro-amator.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm... Ktoś tam na początku tego tematu napisał, że "lasy" mają cechy podobne do ziemskich... Skąd to wiesz? "Nasze" lasy cechują sie jedną rzeczą - przeprowadzają proces fotosyntezy. Chyba nie muszę pisać na czym to polega, prawda? Jeśli marsjańskie "lasy" miałby go też przeprowadzać, to Mars byłby zasobny w tlen. Poza tym, na Marsie jest za zimno, jest za daleko od Słońca, aby docierała tam wystarczająca ilość światła, do przeprowadzania procesu fotosyntezy. Mars leży poza "strefą życia".

Co do tych "jagódek". Jest to krwawień, minerał spotykany również na Ziemi. Powstaje w wyniku reakcji chemicznej. Krawień na Marsie został odkryty w jednym z kraterów, w którym wylądawał jeden z dwóch próbników. Opotunity i Spirit. W kraterze tym, jak później zostało udowodnione (na podstawie m.in. tego krawawienia) znajdowała się woda.

Co do posta poprzednika. Na Marsie nie wystepuje już aktywność tekniczna, czy geologiczna. Te "lasy" wg. mnie są skutkiem erozji, takiej jak występuje na Ziemii. Na Marsie występują znacznie silniejsze i szybsze wiatry. Częstym zjawiskiem są tam burze piaskowe, które można zaobserwować sprzętem optyczny, dostepnym każdemu astro-amatorowi. Przykładem takowych ziemskich "lasów" moga być chodźby grzyby skalne.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-07-29, 09:01 ]
Cote-d'Or, jeszcze jedno "jednego nie rozumiem po co ściemniać ludzią, że na marsie nie ma życia skoro jest i każdy kto ma odpowiedni sprzęt może to zaobserwować. " o jaki sprzęt Ci chodzi?
  • 0

sasquatch89.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ujęcie 2 wygląda mi bardziej na gejzer ze źródeł geotermalnych niż drzewko. Poza tym jak w tak niskiej temperaturze mogło cokolwiek urosnąć i to na taką skalę. A z tymi jagódkami to już mnie dobiłeś :lol :
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

No jasne, NASA wsztystko ukrywa, ukrywa nawet to ze wogole istnieje, a takze to ze tak naprawde nie nazywa sie NASA tylko Konfederacja Galaktyczna.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

To Konfederacja Galaktyczna ma mieć coś wspolnego z NASA?? Pierwsze słysze :surprised:
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

To Konfederacja Galaktyczna ma mieć coś wspolnego z NASA?? Pierwsze słysze :surprised:

Tak naprawde to jedno i to samo, a dokladniej rzecz biorac NASA to filia Konfederacji :P a kto wie ? :-D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych