Skocz do zawartości

Zdjęcie

Grzechy Pisma

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
116 odpowiedzi w tym temacie

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ho, ho, ho, widzę, że dużo roboty mnie czeka. No to może po kolei. Zbyszku,

Panu Bogu w tym fragmencie Lb 15,35-36 przecież nie chodzi dosłownie o zabicie przecież to jest przenośnia jak wiele fragmentów w Piśmie.

rzekł [Pan] do Mojżesza: „Człowiek ten musi umrzeć – cała społeczność ma go poza obozem ukamienować.” Wyprowadziło go więc całe zgromadzenie poza obóz i ukamienowało według rozkazu, jaki wydał Pan Mojżeszowi.

Lb 15,35-36

no tak, Bogu zapewne chodziło o jakąś formę zabawy, co za bzdury, tu nie ma żadnej alegorii i nigdy nie było, chyba że założyć, że "ukamienować" znaczy "posilić ciepłą strawą"

Oczywiście mozesz wyrażać swoje poglądy, ale nie obrażając innych tak jak ten początek ,, to zawistny, małostkowy i niesprawiedliwy typ, z manią na punkcie kontrolowania innych i niezdolny do wybaczania, mściwy i żądny krwi zwolennik czystek etnicznych, mizogin, homofob i rasista, dzieciobójca o skłonnościach ludobójczych, nieznośny megaloman, kapryśny i złośliwy tyran'' bo to moim zdaniem uraża wiarę wielu ludzi.

ale to są same FAKTY, nie wiem jak inaczej można określić i scharakteryzować taki byt

darokrol,

dlaczego bóg o nas zapomniał i nie dostaliśmy nowego pisma świętego dostosowanego do dzisiejszych czasów ?
dlaczego każdy niewygodny dla was tekst z biblii trzeba traktować jako przenośnię a np. zamianę wina w krew dosłownie ?
i czego przenośnią jest przykazanie zabicie nieposłusznych dzieci i swoich wrogów

to jest właśnie prawda tak niewygodna dla wierzących, że wolą ją pominąć

aton,

Wszelkie pretensje odnośnie ST kierować do żydów bo to oni go stworzyli. Ja poproszę o podobne cycaty z NT bo za niego odpowiadają chrześcijanie

jakich żydów? mówiąc takie rzeczy wyrzekasz się części swojej wiary

--IO--

Z tego co wiem chrześcijanie uznają ST tak samo jak NT. Czyżby opisywał innego boga?

w Nowym Testamencie odziwo nie ma prawie żadnych wzmianek o samym Bogu, wszystko o Jezusie i jego naukach, który, muszę przyznać, nie był złym człowiekiem w porównaniu do swojego "ojca"
  • 0

IO.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ze ST wyciągane są prawa ponadczasowe typu dekalog.

Kto wybiera, które prawa należy "wyciągnąć", a które nie? Jeżeli na przestrzeni wieków część prawd przestaje być uniwersalna, to chyba coś jest nie tak.
Druga sprawa jeżeli Trójca jest tym samym bogiem co JHWH, to odpowiada za jego przewinienia.

@up
Sam dziwię się Żydom i Światkom Jehowy, że wyznają takiego, a nie innego Boga. W porównaniu do Boga-Miłości z NT, to IMO naprawde niezły ******.
  • 0

#18 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

PO CO WAM BOG?

A do czego ty jesteś komukolwiek potrzebny?
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

PO CO WAM BOG?

jak masz pisać takie rzeczy to lepiej nic nie pisz
  • 0

#20 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Ho, ho, ho, widzę, że dużo roboty mnie czeka.

Nie myśl sobie, że jakąkolwiek sensację wzbudzasz.

aton,

Wszelkie pretensje odnośnie ST kierować do żydów bo to oni go stworzyli. Ja poproszę o podobne cycaty z NT bo za niego odpowiadają chrześcijanie

jakich żydów? mówiąc takie rzeczy wyrzekasz się części swojej wiary

Nie rozmawiamy o tym co jest częścią mojej wiary tylko dawaj podobne fragmenty z Nowego Testamentu.
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A choćby nawet po to by dawał nadzieję ;)
Choć wiem, ze ta odpowiedź nikogo nie zadowoli.

nadzieję ? przecież i wasze niebo i każde inne niebo wydaje mi się nieskończenie nudne biorąc pod uwagę życie wieczne, nawet niebo muzłumanów z dziewicami wydaje się ciekawe tylko na jakiś czas, a potem nieskończoność nudy...

NT ma rolę nadrzędną, a ze ST wyciągane są prawa ponadczasowe typu dekalog.

rozumiem rozumiem, wcześniej ludzie zarzynali sie jak świnie na zasadzie: "o fajną ma kobietę, rozwalę mu łeb kamieniem i sobie wezmę hehe", i dopiero kiedy spostrzegł to wszechmogący spisał dla ludzie przykazanie "nie zabijaj" tak ? bo z tego co widzę jak wierzący przywłaszczają sobie moralność to tak to musiało według was wyglądać
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozmawiamy o tym co jest częścią mojej wiary tylko dawaj podobne fragmenty z Nowego Testamentu.

patrz na temat. nie szukałem podobnych fragmentów w NT i nie myśl, że będę teraz siedział i przeglądał tą nieciekawą książkę.

wierzący przywłaszczają sobie moralność

problem w tym, że Biblia w cale nie jest źródłem moralności co dobitnie pokazuję.
moralność jest wrodzona, czy jak ktoś woli jest w sercu.
  • 0

pazuzu.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

PO CO WAM BOG?

niezbyt to ladnie odpowiadac pytaniem na pytanie
zadalem takie pytanie bo jestem ciekaw po co ludzie tworza sobie bogow?

to czy jestem komus potrzebny czy nie nie ma tu zadnego znaczenia ale odpowiem
kiedys dwoje ludzi zapragnelo miec potomstwo pozniej sie do siebie mocno przytulali... i tak oto ja powstalem
po co chcieli miec dziecko... to pytanie powinno byc raczej do nich skierowane

w przeciwienstwie do boga ja jestem namacalny bog to jedynie rojenia i wlasnie dlatego pytam po co komus rojenia nie lepiej tworzyc rzeczy namacalne?
nie lepiej zyc zyciem ktore mamy a nie poswiacac je na proby osiagniecia innego jakiegos urojonego?
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A choćby nawet po to by dawał nadzieję ;)
Choć wiem, ze ta odpowiedź nikogo nie zadowoli.

nadzieję ? przecież i wasze niebo i każde inne niebo wydaje mi się nieskończenie nudne biorąc pod uwagę życie wieczne, nawet niebo muzłumanów z dziewicami wydaje się ciekawe tylko na jakiś czas, a potem nieskończoność nudy...

Dla Ciebie jest nudne i co z tego wynika?
--------------------------------------------------------------
Testameny różnią się bo przecież Jezus powiedział, że przyszedł aby dać miecz.

Więcej nie piszę narazie bo piłem, a po piwku w takie rozmowy się zwykłem nie wdawać raczej.
Tylko się dziwie, że temat podoby o islamie byłby już zamknięty z warnem dla autora ze względu na pkt 7.6.
  • 0

Recluse.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chrześcijaństwo to jedna, wielka, międzynarodowa sekta z główną siedzibą w Watykanie, o!
Dla mnie powinno być tak samo ścigane jak reszta sekt.

Nieźle niektórzy są oślepieni...

Wolę żyć bez boga żadnego, mieć własne poglądy, własne zdanie, niż podporządkowywać się jakiemuś wymyślonemu przez ludzi bogu.

Regulamin pkt 7.6 Zabronione są wszelkie formy rasizmu, nietolerancji: tzn. wypowiedzi antynarodowych i szerzących nienawiść; wypowiedzi wulgarne odnoszące się do innych nacji, kolorów skóry, wierzeń, osób; wypowiedzi obraźliwe skierowane pod adresem innych użytkowników forum. Przyznano ostrzeżenie.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

PO CO WAM BOG?

niezbyt to ladnie odpowiadac pytaniem na pytanie
zadalem takie pytanie bo jestem ciekaw po co ludzie tworza sobie bogow?

to czy jestem komus potrzebny czy nie nie ma tu zadnego znaczenia ale odpowiem
kiedys dwoje ludzi zapragnelo miec potomstwo pozniej sie do siebie mocno przytulali... i tak oto ja powstalem
po co chcieli miec dziecko... to pytanie powinno byc raczej do nich skierowane

w przeciwienstwie do boga ja jestem namacalny bog to jedynie rojenia i wlasnie dlatego pytam po co komus rojenia nie lepiej tworzyc rzeczy namacalne?
nie lepiej zyc zyciem ktore mamy a nie poswiacac je proby osiagniecia jakiegos urojonego?

bogowie tworzeni są przez ludzi, którzy z natury chcą mieć poczucie komfortu psychicznego, poczucie, że ktoś się o nich troszczy, ktoś się nimi opiekuje. strasznie infantylne i protekcjonalne jest to zachowanie, tym większa powinna być twoja satysfakcja z tytułu twojego ateizmu (bo chyba ateistą jesteś), że potrafisz iść z uniesioną głową bez urojonych przyjaciół, czy jakichkolwiek Fisiów.
  • 0

#27 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

rozumiem rozumiem, wcześniej ludzie zarzynali sie jak świnie na zasadzie: "o fajną ma kobietę, rozwalę mu łeb kamieniem i sobie wezmę hehe", i dopiero kiedy spostrzegł to wszechmogący spisał dla ludzie przykazanie "nie zabijaj" tak ? bo z tego co widzę jak wierzący przywłaszczają sobie moralność to tak to musiało według was wyglądać

Nie rozumiesz. Chodzi o każde zabijanie jak np. Kain zabił Abla bo ten złożył lepszą ofiarę, tłum chciał zabić nierządnicę no nie licząc obrony bo nawet apostołowie dobyli mieczy na widok legionistów zabierających Jezusa.

patrz na temat. nie szukałem podobnych fragmentów w NT i nie myśl, że będę teraz siedział i przeglądał tą nieciekawą książkę.

wierzący przywłaszczają sobie moralność

problem w tym, że Biblia w cale nie jest źródłem moralności co dobitnie pokazuję.
moralność jest wrodzona, czy jak ktoś woli jest w sercu.

No i wtopiłeś bo wystarczy, że powiem iż żydzi zniekształcili Słowo Boże i dodali krwiste fragmenty dla usprawiedliwienia swoich zbrodni, a Jezus przyszedł nie zmieniać prawa tylko je uzupełnić czyli nałożyć patcha 1.1 na wersję 1.0 czyli zerwać z "krwistością".
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chrześcijaństwo to jedna, wielka, międzynarodowa sekta z główną siedzibą w Watykanie, o!
Dla mnie powinno być tak samo ścigane jak reszta sekt.

Nieźle niektórzy są oślepieni...

Wolę żyć bez boga żadnego, mieć własne poglądy, własne zdanie, niż podporządkowywać się jakiemuś wymyślonemu przez ludzi bogu.

gratuluję odwagi i poglądów

No i wtopiłeś bo wystarczy, że powiem iż żydzi zniekształcili Słowo Boże i dodali krwiste fragmenty dla usprawiedliwienia swoich zbrodni, a Jezus przyszedł nie zmieniać prawa tylko je uzupełnić czyli nałożyć patcha 1.1 na wersję 1.0 czyli zerwać z "krwistością".

ciekawa teoria, ale prawda jest taka, że w Piśmie jest tak napisane i jakkolwiek byś chciał - nie zmienisz tego
  • 0

pazuzu.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

chyba patcha 1.2 na wersje 1.1 ktora to byla wynikiem zydowskiego patcha 1.1 na wersji 1.0 :)
tak czy siak zrodlem biblii sa zydzi jezus tez jest zydem wiec cala biblia jest tworem zydow dla zydow

a moze to tylko wciaz jakas wersja beta?
  • 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

skoro chciał zerwać z krwistością to dlaczego zginął w taki paskudny sposób ?
pomijając to że wasz wielki bóg twierdzi że epilepsja to opętanie przez demona itd. itd. ;)

Dla Ciebie jest nudne i co z tego wynika?

a dla Ciebie jest ciekawe bo ? chciałbym w końcu usłyszeć od jakiegoś katolika co daje im tą nadzieję...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych