Panu Bogu w tym fragmencie Lb 15,35-36 przecież nie chodzi dosłownie o zabicie przecież to jest przenośnia jak wiele fragmentów w Piśmie.
Lb 15,35-36rzekł [Pan] do Mojżesza: „Człowiek ten musi umrzeć – cała społeczność ma go poza obozem ukamienować.” Wyprowadziło go więc całe zgromadzenie poza obóz i ukamienowało według rozkazu, jaki wydał Pan Mojżeszowi.
no tak, Bogu zapewne chodziło o jakąś formę zabawy, co za bzdury, tu nie ma żadnej alegorii i nigdy nie było, chyba że założyć, że "ukamienować" znaczy "posilić ciepłą strawą"
Oczywiście mozesz wyrażać swoje poglądy, ale nie obrażając innych tak jak ten początek ,, to zawistny, małostkowy i niesprawiedliwy typ, z manią na punkcie kontrolowania innych i niezdolny do wybaczania, mściwy i żądny krwi zwolennik czystek etnicznych, mizogin, homofob i rasista, dzieciobójca o skłonnościach ludobójczych, nieznośny megaloman, kapryśny i złośliwy tyran'' bo to moim zdaniem uraża wiarę wielu ludzi.
ale to są same FAKTY, nie wiem jak inaczej można określić i scharakteryzować taki byt
darokrol,
dlaczego bóg o nas zapomniał i nie dostaliśmy nowego pisma świętego dostosowanego do dzisiejszych czasów ?
dlaczego każdy niewygodny dla was tekst z biblii trzeba traktować jako przenośnię a np. zamianę wina w krew dosłownie ?
i czego przenośnią jest przykazanie zabicie nieposłusznych dzieci i swoich wrogów
to jest właśnie prawda tak niewygodna dla wierzących, że wolą ją pominąć
aton,
Wszelkie pretensje odnośnie ST kierować do żydów bo to oni go stworzyli. Ja poproszę o podobne cycaty z NT bo za niego odpowiadają chrześcijanie
jakich żydów? mówiąc takie rzeczy wyrzekasz się części swojej wiary
--IO--
Z tego co wiem chrześcijanie uznają ST tak samo jak NT. Czyżby opisywał innego boga?
w Nowym Testamencie odziwo nie ma prawie żadnych wzmianek o samym Bogu, wszystko o Jezusie i jego naukach, który, muszę przyznać, nie był złym człowiekiem w porównaniu do swojego "ojca"