Napisano 11.06.2008 - 10:58
Napisano 11.06.2008 - 11:04
….chciałoby się powiedzieć, ..nie myl boga z Bogiem, czyli wg
(1) … pierwszego zalecenia:
„nie czyń [sobie] obrazów boga i nie stawiaj ich sobie przed bogiem,....czyli nie stawiaj tych twoich obrazów boga [po]między sobą a bogiem, oraz nie zasłaniaj się nimi przed bogiem jak również nie zasłaniaj sobie nimi boga,.. ..bo możesz się pogubić i zgubić zarówno siebie jak i boga”
(2) … dla niektórych pierwszego przykazania:
„nie będziesz czynił sobie obrazów mnie i nie będziesz stawiał ich przede mną, ..czyli nie będziesz twoimi mnie obrazami ani zasłaniał się przede mną ani nimi mnie sobie [przy/za]słaniał, ..bo się pogubisz i zgubisz nie tylko mnie a i siebie”
Mam takie pytanie dla ateistów co przekonało by was, że Bóg istnieje i abyście zaczęli wierzyc????????
Napisano 11.06.2008 - 11:06
Gdyby dzieci w Afryce nie umierały z głodu, gdyby ludzie przestali się zabijać z błahych powodów itp. itd. Takie błahostki dla Boga.Mam takie pytanie dla ateistów co przekonało by was, że Bóg istnieje i abyście zaczęli wierzyc????????
Napisano 11.06.2008 - 11:36
vkali, dość ten tekst zawiły.
dość protekcjonalnie zachował się ten Bóg, zakazując ludziom myślenia o jego zachowaniu
(nie myśl jak postępuję, bo jeszcze wyciągniesz złe wnioski)
Napisano 11.06.2008 - 11:49
Może dowody? Zresztą nawet gdybym uwierzył w jego istnienie, to nie znaczy, że przestałbym go uważać za kawał drania (patrz post Judasa).Mam takie pytanie dla ateistów co przekonało by was, że Bóg istnieje i abyście zaczęli wierzyc????????
Napisano 11.06.2008 - 12:03
Gdyby dzieci w Afryce nie umierały z głodu, gdyby ludzie przestali się zabijać z błahych powodów itp. itd. Takie błahostki dla Boga.Mam takie pytanie dla ateistów co przekonało by was, że Bóg istnieje i abyście zaczęli wierzyc????????
Może dowody? Zresztą nawet gdybym uwierzył w jego istnienie, to nie znaczy, że przestałbym go uważać za kawał drania (patrz post Judasa).Mam takie pytanie dla ateistów co przekonało by was, że Bóg istnieje i abyście zaczęli wierzyc????????
Napisano 11.06.2008 - 12:04
Napisano 11.06.2008 - 12:30
Jeszcze większym despotą niż teraz, co nie znaczy, że teraz nim nie jest, dając mi do wyboru pokorę lub wieczne cierpienia....kim? czym? byłby bóg gdyby z jakiś powodów wzbranił ci prawa do uważania go za drania?..i kim? czym? byłbyś ty gdyby bóg z jakiś tam powodów wzabraniał ci prawa do zaprzeczania mu czy tylko prawa do oskarżania go [choćby za to, co nie [powstało za] jego [przyczynkiem]
Wspaniałe boskie prawo zdawania cierpień... ciekawe ile osób chciałoby żeby takie istniało....a jak myślisz kim?, czym? byłby bóg gdyby [ z jakiś błachych powodów wg niektórych] pozbawiał ludzi ich boskich praw, którymi to za darmo ich obdarował, już u zarania ich w tej rzeczywistości, w tym zbiorowo śnionym śnie [niby] na realno
Napisano 11.06.2008 - 12:35
Napisano 11.06.2008 - 12:59
Jeszcze większym despotą niż teraz, co nie znaczy, że teraz nim nie jest, dając mi do wyboru pokorę lub wieczne cierpienia.
Wspaniałe boskie prawo zdawania cierpień... ciekawe ile osób chciałoby żeby takie istniało.
Napisano 11.06.2008 - 13:08
tak, ja sam siebie i wszystko co moje sobie szanuje.. i pewnie znalazloby sie kilku ludzi robiacych to samo wobec innych...czy widziałes gdzies człowieka, który by ciebie i wszystko co twoje tak bardzo szanował,..
Napisano 11.06.2008 - 13:19
Bo to rodzaj wolnej woli typu - pieniądze albo życie. Jak mówiłem sprzeciw w ostatecznym rozrachunku kończy się niewesoło....czy możesz powiedzieć dlaczego to jest wg ciebie despota, jeżeli szanuje twoją wolną wolę [którą cie obdarzył, wcale nie musiał] we wszystkim co podołasz wymysleć, wypowiedzieć i uczynić, również w zaprzeczaniu jemu samemu oraz temu, że on wie iż "wszystko co stworzył jest dobre, a człowiek jest [nawet] bardzo dobry"..czy widziałes gdzies człowieka, który by ciebie i wszystko co twoje tak bardzo szanował,..
Nie nakazał, mógłby go po prostu nie dawać takiego prawa. Wolna wola - tak, wzajemne zadawanie cierpień - nie...czy bóg dając prawa swym bardzo dobrym dziełom nakazał by korzystali z nich wszystkih,..czy tylko był tak hojny, że odarował ich wszystkim czym jest i wszystkim co ma,..czy znasz kogoś hojniejszego?
Doskonale o tym wiem, dlatego nie uwierzę w Boga .Gdyby przedstawiono niezbite dowody na istnienie Boga, wiara, uwierzenie, nie miałoby już sensu.
Napisano 11.06.2008 - 13:30
tak, ja sam siebie i wszystko co moje sobie szanuje..
i pewnie znalazloby sie kilku ludzi robiacych to samo wobec innych..
ale zadnego Boga nie widzialem
Napisano 11.06.2008 - 13:35
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych