Napisano 11.06.2008 - 13:43
Bo to rodzaj wolnej woli typu - pieniądze albo życie. Jak mówiłem sprzeciw w ostatecznym rozrachunku kończy się niewesoło.
Nie nakazał, mógłby go po prostu nie dawać takiego prawa.
Wolna wola - tak, wzajemne zadawanie cierpień - nie.
Bill Gates oddając cały swój majątek mógłby nieco poprawić sytuację w Afryce
a taki JHWH drapiąc się po tyłku może sprawić, że z całej Ziemi zniknie cierpienie. To ma być hojność?
Napisano 11.06.2008 - 13:49
..czyli nie dość, że sam chcesz być lalką w czyichś rękach, to jeszcze żądsz, by bóg był lalkarzem,..tylko dla ciebie czy dla wszystkich innych żadasz by on był lalkarzem, a oni lalkami, ..i ty mówisz że jesteś dobry i chcesz dobrze? ..czy tylko chcesz nam to wmówić?
Napisano 11.06.2008 - 13:50
vkali przerażasz mnie.
jednym mrugnięciem oka twój Bóg mógłby zmienić świat, ale nie, on woli się drapać po tyłku.
stworzył kiepski świat, jak w SimCity i teraz gdzieś uciekł
Napisano 11.06.2008 - 13:52
..czyżbyś chciał nam powiedzieć, że nie bałbyś sie takiego Potwora, który wg swoich zachcianek decydowałby o istnieniu lub nieistnieniu nie tylko ciebie ale wszystkich innych oraz wszystkiego co stworzył,..czy na prawdę chciałbyć grać oraz chciałbyś doswiadczać w takigo simcity na realno
Napisano 11.06.2008 - 13:57
myślałem, że twój Bóg jest miłosierny, chociaż po moich cytatach z ST faktycznie można się nad tym zastanowić
Napisano 11.06.2008 - 14:01
myślałem, że twój Bóg jest miłosierny, chociaż po moich cytatach z ST faktycznie można się nad tym zastanowić
..mój i twój bóg jest miłosierny,..ale czy takim jest twój Bóg to ty sam wybierasz i decydujesz dla siebie i twoich [bliskich] co [są] z tobą
Napisano 11.06.2008 - 14:02
Powiedz mi co twoja wypowiedz ma wspólnego z tym co napisałem? Ja nic nie stwarzałem, podobno "Wszechmocny" stworzył wszystko, dlatego odpowiedzialność spada także na niego. Kilka zmian w tym beznadziejnym projekcie, a już byłoby o niebo lepiej...no widzisz taki mało wesoły świat dla siebie oraz swoich bliskich stworzyłeś wraz z innymi [śpiącymi]
Jaką znowu kukłą? Powtórzę to co napisał zak: "moja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc innych". Wolna wola z wyjątkiem możliwości zadawania cierpień innym i ograniczania cudzej wolności...czyli chciałbyś by utworzył cię kukłą? ...ale jak widzę ty bez jego uczynienia zdołałeś się w większosci takim uczynić
Czego nie czynię? Zresztą co da to, że będę tak czynił skoro inni robią to bez oporów i to jest właśnie problem...to czemu tego nie czynisz,...czy mozesz mi powiedziec czym się karmisz?
Nie chcę być żadną lalką, chce być wolną i rozumną istotą nie doznającą od podobnych istot cierpień...czyli nie dość, że sam chcesz być lalką w czyichś rękach, to jeszcze żądsz, by bóg był lalkarzem,..tylko dla ciebie czy dla wszystkich innych żadasz by on był lalkarzem, a oni lalkami, ..i ty mówisz że jesteś dobry i chcesz dobrze? ..czy tylko chcesz nam to wmówić?
..mój i twój bóg jest miłosierny
Napisano 11.06.2008 - 14:08
a mżoe Aftyka powinna sama poprawic sytuacje a nie liczyc na Bill'a G ??Bill Gates oddając cały swój majątek mógłby nieco poprawić sytuację w Afryce
Napisano 11.06.2008 - 14:10
Napisano 11.06.2008 - 14:12
Trzebaby ruszyć muzgownicą i stwierdzić że mnożenie sie jak króliki,
posiadanie 11 dzieci (standard) w Etiopii przy obecnym stanie rzeczy nie ma sensu,
Zwalanie na Boga spraw głodu i wojen na świecie nie ma sensu.
To nie bóg jest odpowiedzialny za ten burdel co jest, to ludzie.
Napisano 11.06.2008 - 14:12
Bóg jako stwórca wszystkiego odpowiada za swoje twory. Stworzył je takie, że krzywdzą siebie nawzajem.Zwalanie na Boga spraw głodu i wojen na świecie nie ma sensu.
To nie bóg jest odpowiedzialny za ten burdel co jest, to ludzie.
Napisano 11.06.2008 - 14:17
Smieszny temat, smieszny autor
O co ci w ogole chodzi? Co chcesz osiagnac? Walisz tyle nienawisci w chrzescijan, ktorzy nic zlego ci nie zrobili.
Wyjezdzasz z tym ze w jakiejs ksiazce sa zle rzeczy napisane. Poczytaj moze jakis dobry thriller to bedziesz mogl potem podobny temat stworzyc
Klocisz sie z ludzmi, ze Bog jest do dupy bo swiat jest do dupy. Ale kto kreuje ten swiat? LUDZIE, ktorym Bog dal wolna wole i mozliwosc wyboru. To ze ludzie dokonuja zlych wyborow to wina ludzi, a nie Boga. Jesli przy tym powoluja sie na jego imie (jak np. muzulmanie), tym gorzej.
A o prehistorycznych bajkach z inkwizycjami to w ogole szkoda gadac. Nie umiesz zauwazyc ze juz sie to nie zdarza bo wyciagnieto wnioski.
Co jakis czas pojawia sie na tym forum nawiedzony ateista, najezdzajacy na chrzescijan.
Skoro taki z ciebie ateista to powinienes:
a) miec gdzies wiare innych
b) jesli nie potrafisz a) - najezdzac z rownym zapalem na inne religie
Nie robisz ani a) ani b) wobec tego jestes zwyklym antyklerykalem, do tego ze slaba argumentacja i zapewne maloletnim.
Zwyklym upierdliwym nienawistnym kolesiem, ktory nie wiadomo po co truje innym o religii.
"Nawracasz" innych na ateizm ale twoja metoda nie sa zadne argumenty (zreszta argumenty odpadaja jesli jest mowa o czyms abstrakcyjnym, a tym jest wiara wiec tak naprawde ateista nie powinien miec nic do gadania w rozmowie z czlowiekiem wierzacym bo i o czym?) tylko glupia nienawisc i nawijanie co tez zlego ci wstretni chrzescijanie zrobili kiedys tam lub co tez ohydnego jest napisane w ich Biblii. Na co ty liczysz taka postawa?
A w ogole to jest to forum o zjawiskach paranormalnych a nie milosnikow czasopisma "Fakty i Mity", wiec chyba pomyliles adresy w internecie.
Co jakis czas pojawia sie na tym forum nawiedzony ateista, najezdzajacy na chrzescijan.
Skoro taki z ciebie ateista to powinienes:
a) miec gdzies wiare innych
b) jesli nie potrafisz a) - najezdzac z rownym zapalem na inne religie
Zwyklym upierdliwym nienawistnym kolesiem, ktory nie wiadomo po co truje innym o religii.
Napisano 11.06.2008 - 14:27
rozśmieszasz mnie i tylko się zastanawiam dlaczego jakiś ateistyczny moderator się tobą jeszcze nie zajął
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych