Napisano 12.06.2008 - 08:46
Napisano 12.06.2008 - 09:16
Napisano 12.06.2008 - 10:14
Napisano 12.06.2008 - 10:16
Vkali masz rację, cały czas przekraczamy umowne granice.
A żalom i pretensją lepiej jest pozwolić odejść niż wywalać je na wredoty.
ja nie jestem sadysta ani masochista (ciekawe czy wiesz co to znaczy wogole)
poprostu jak napisales kompletna bzdure to kazdy czlowiek jest Ci w stanie udowodnic, ze sie mylisz.
i nie musisz pisac o mnie, bo ani mnie nie znasz, ani nie wiesz jaki jestem. byc moze gram calkiemi inna osobe na tym forum niz jestem w rzeczywistosci? ; )
nie mam kumpli w barze i ''nieco'' pomyliles sie w tym osądzie
taki oswiecony jestes, a kto dal Ci prawo osadzania mnie i pisania kim wedlug Twoich wymyslow jestem? (;
ja tez moge zasponsorwac forum i pisac takie dyrdymaly? to widze fajnie sie tu robi..
Napisano 12.06.2008 - 16:49
Don Corleone - zrobiłeś pierwszy krok na drodze poznania prawdziwej natury naszej rzeczywistości.
Bóg jako stwórca - jeśli jest ma nas w głębokim poważaniu, nikomu nie pomoże jeśli ten ktoś sam sobie nie pomoże.
Możliwe że nas olewa, możliwe że podzielił się w akcie stworzenia i jest we wszystkim.
W ST opisana jest krwiożerczaa zawistna i kochająca władzę istota o imieniu JAHVE. Wcześniej kazała na siebie mówić Amon, jeszcze wcześniej Marduk.
Tłumaczenie sobie jego sposobu postępowania "innymi czasami" to wynik czystej propagandy zbrodniczej sekty KK i długoletniego prania umysłów jej owieczek.
Aby poznać go bliżej należałoby przeanalizować zapisy z tabliczek sumeryjskich, to bardzo ciekawa historia i polecam Ci zrobienie tego.
pozdrawiam
Napisano 12.06.2008 - 19:11
Myślę, że pytanie "Czy człowiek jest z natury zły" jest źle sformułowane . Gdyby brać je całkowicie dosłownie odpowiedz będzie taka jak mówisz: nie. Oczywiście, że pojęcie dobra i zła jest względne. Zależy od kultury i światopoglądu, więc może być nawet różne dla poszczególnych osób. Jednak nie o to się sprzeczamy. Pytanie powinno brzmieć raczej: Czy naturalne skłonności i zachowania człowieka są złe z punktu widzenia ogólnie przyjętej w naszym kręgu kulturowym moralności. uffTo ja może pogodzę tu poniektórych, sprzeczających się nad ewentualną naturą człowieka (...)
Napisano 11.09.2008 - 18:03
Czy naturalne skłonności i zachowania człowieka są złe z punktu widzenia ogólnie przyjętej w naszym kręgu kulturowym moralności?
Napisano 12.09.2008 - 15:26
I Bóg NT jest kontynuatorem, dziedzicem Jahwe, jedynie dostosowanym do potrzeb innej publiki.
Napisano 12.09.2008 - 18:19
Napisano 25.02.2009 - 18:24
Chcesz powiedziec, ze "grzechy pisma" o ktorych napisales na poczatku sa zrodlem moralnosci? Ze teraz chrzescijanie ida sobie do kolegow, oni daja im swoje corki do gwaltu? Nie zauwazylem zeby tak bylo.źródłem moralności, z Biblią jest przeciwnie,
Skad wiesz, ze nie jest brutalem zawsze, nie czasami, tylko zawsze? Albo ze potulnym ojcem tez nie jest zawsze? A moze jest cyniczna osoba, lubiaca zarty i bawienie sie w zabijanie ludzi a potem ich zbawiania.Problem polega na tych zmianach osobowości, raz jest brutalem, a raz potulnym ojcem, i mamy coś takiego szanować?
Watykan, Kosciol Katolicki, to nie wiara ani religia. To instytucja stworzona przez ludzi.Radzę Watykanowi przyjąć jakąś spójną i jedną wersję, nic dziwnego, że możemy mieć z takim przekazem problem, to powoduje tylko zwiększanie naszego racjonalnego grona.
Napisano 01.03.2009 - 10:33
Chcesz powiedziec, ze "grzechy pisma" o ktorych napisales na poczatku sa zrodlem moralnosci?
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych