Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

Pandora_Tomorrow.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wykonując zatem prosty zabieg dostosowania poziomów kolorów na zdjęciu możemy skorygować celowe zabarwienie zdjęcia przez NASA i ukazać PRAWDZIWE kolory Marsa, zamiast tzw. "approximate true colors".

Niektórzy powiedzą jednak, że przeprowadzona przez nas operacja zniszczyła zdjęcie, a filtr sztucznie podkolorował niebo i cały krajobraz. Nic bardziej mylnego! Filtr auto-korekcji dokonuje wyrównania poziomów kolorów na zdjęciu, przywraca równowagę w zakresie kolorów RGB z początkowego przesycenia zdjęcia kolorem czerwonym. Tym samym otrzymujemy wierną kopię tego, co ujrzelibyśmy stojąc obok marsjańskiego robota.

Ta część sprawia, że nie ma sensu czytać artykułu dalej. Bzdura bzdura i jeszcze raz bzdura. Nie da się odzyskać żadnym sposobem poprzednich barw jeśli nie wie się jakie one były. Nie ma żadnego magicznego filtra który z np. sepii zrobiłby kolorowe zdjęcie, więc to co one przedstawiają po obróbce to tylko wymysły autora artykułu.
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie będę się spierać z autorem tekstu, ale muszę się w kilku kwestiach niezgodzić.
Autokorekta kolorów nie przywraca 'starych' kolorów, tylko dostosowuje je do pewnego wzorca zapisanego w algorytmie. Program graficzny nie jest w stanie odczytać pierwotnych ustawień zdjęcia pobranego gdzieś z internetu.
Tą metodą każdemu zdjęciu możesz nadać kolory bardziej rzeczywiste, jasne etc.

Dlatego wątpię w wartość merytoryczną tego artykułu

Pozdrawiam
  • 0

swisti.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uważam osobiscie iz NASA wie ze na Marsie zyje obca cywilizacja... Pozostawiaja to w ukryciu by ludzie dalej zyli z wiarą ze ludzie sa rasa dominującą w wszechswiecie... NASA chce to zatuszowac.... Powinni odrazu przedstawic to ludzkosci a nie ze pewnie sie o tym dowiemy dopiero za 10 lat... :P
  • 0

wirbelwind.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No wlasnie powiedzieli by ludziom prawde! >/ tylko pewnie oni sie boja reakcji kosciola i wiernych ale przeciez to ze gdzies indziej zyja ludzie to nie wyklucza ze nie zostali stworzeni przez Boga? ;)
  • 0

modzell.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mogę tylko płakać nad niektórych ignorancją.
po pierwsze dla NASA jest absolutnie na ręke odkrycie życia na innych planetach. Kongres nieustannie odcina im fundusze i takie odkrycie na pewno im by pomogło.
Kościół odniósł się niedawno, że biblia mówi o Ziemi, a to znaczy że zycie mogło zostać stworzone na innych planetach, a ich mieszkańców mamy traktowac jako braci.
Co do tych zdjęć to myślę, że jest odwrotnie. Najpierw jest zaczerwienione, a później poprawiają je by obraz był przyjemniejszy w odbiorze. Choć co do tego pewności nie mam, ale jaki jest sens by udawać, że sie ma zdjecia. Sondy nie raz nawalały i zostało podane to dla publiki.
A jak ktoś jeszcze powie, że ladowania na Księżycu nie było to na discovery często leci program o tym i nie ma wątpliwości ze człowiek tam był. Nie można obrażać astronautów mówiąc, że są oszustami.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

OT

Nie można obrażać astronautów mówiąc, że są oszustami.

Już jeden taki oszołom dostał w nos od Buzza Aldrina. A sam Buzz tym samym zasłużył sobie na mój jeszcze większy szacunek ;)

EOT
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

OT

Już jeden taki oszołom dostał w nos od Buzza Aldrina. A sam Buzz tym samym zasłużył sobie na mój jeszcze większy szacunek ;)

EOT

Mój również.
Aldrin po powrocie z Księżyca na pewien czas znalazł się w emocjonalnym kryzysie, z powodu zmagania się ze świadomością, że nie był pierwszym człowiekiem, który chodził po Księżycu. Od wczesnej młodości był zdominowany przez ojca, który stawiał mu wysokie wymagania. Aldrin spełnił oczekiwania ojca i w karierze pilota wojskowego USAF osiągnął wysokie wyniki i stopień pułkownika. Również wysoką pozycję uzyskał jako zawodowy astronauta i specjalista, co udowodnił podczas lotu statku Gemini-12 i tym samym zagwarantował sobie akceptację NASA do uczestnictwa w locie Apollo 11 jako pilot LM "Eagle".
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

temp na marsie sa troche wyzsze niz podaja sprawdzalem dane pogodowe bardzo rzadko jest -80 ,-110 to max niska temp czesto jest +25 najczesciej -45 do +15 najwyzsza zanotowana to+35.na marsie nie moze byc np -150 bo mars ma atmosfere .nawet mam watpliwosci czy co2 to96%atm marsa.patrzac nawet na zasypana teraz piachem twarz i piramidy ,lasy i snieg nikt mi nie wmowi ze to nieprzyjazna planeta.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zastanów się co mówisz..wszystko zostało wyjaśnione, a szczególnie twarz..

Oprócz latającego potwora spaghetti na Marsie nic nie żyje.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja wiem co mowie patrze i widze stwierdzam fakty nie jestem po niczyjej stronie te wszystkie obiekty na marsie sa i tyle a czemu mialoby nie byc np jezior lasow rzek tego nieudowodnisz ze nie ma.astro to ze mars ma slabsza atm od ziemi to niczego nie dowodzi bo slonce jest tylko30% mniejsze niz na ziemi.turkus daj mi swoj email to ci przesle zdjecie o ktorym mowiles na stronie 5 te z tym stawem
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

te wszystkie obiekty na marsie sa i tyle a czemu mialoby nie byc np jezior lasow rzek tego nieudowodnisz ze nie ma.

Chętnie bym zobaczył zdjęcia marsjańskich rzek, jezior i lasów! Możesz wrzucić?
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

co prawda jest ich z 50 razy mniej szczegolnie w okolicy poludnioweg bieguna marsa w okolicach czapy polarnej widzialem to gdzies tutaj na necie nie pamietam strony przygladalem sie uwaznie daj email to ci wysle jedna ciekawa fotke z marsa of course
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wrzuć ją tutaj żebyśmy wszyscy widzieli.
  • 0

your_choice.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NASA zawsze okłamywało, i okłamywać będzie.. jeżeli byście ujawnili, że choćby na Marsie jest życie, wybuchła by wojna na tle religijnym, i nie wiadomo, czy wtedy byś przeżył..
  • -1

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

slusznie your choice

your choice wez zdjecie zn marsa PIA 10240 I ustaw kolory tak jak ja to zrobilem zobaczysz tam jest jezioro na srodku
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych