Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

your choice wez zdjecie zn marsa PIA 10240 I ustaw kolory tak jak ja to zrobilem zobaczysz tam jest jezioro na srodku

To nie jest jezioro, tylko obszar wydmowy. Widoczne tam "fale" to nawiane wydmy drobnego pyłu o granatowej barwie, zalegające u podstawy wzgórza "Husband Hill". Popatrz na to miejsce z góry na zdjęciu wykonanym kamerą satelity MRO. Ciemna łacha wydm znajduje się pod napisem "Husband Hill". Jeszcze lepiej zrobisz, znajdując zdjęcie tych wydm z bliska, bo tuż obok nich przejeżdżał łazik Spirit.

http://photojournal....eg/PIA01879.jpg
Fotka ma sporą rozdzielczość.
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

w tych kolorach co nasa podaje zdjecia to niewiele widac niewielkie korekty koloru i juz mi sie humor poprawil . a dlaczego wlasnie taki kolor jaki ja sobie zroblem nie jest wlasciwy skad mozesz wiedziec jaki jest naprawde
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

w tych kolorach co nasa podaje zdjecia to niewiele widac niewielkie korekty koloru i juz mi sie humor poprawil . a dlaczego wlasnie taki kolor jaki ja sobie zroblem nie jest wlasciwy skad mozesz wiedziec jaki jest naprawde

Tłumaczę Ci, że to co bierzesz za jezioro, jest nawiana wydmą, a Ty zaczynasz gadać o kolorach.
Zdecyduj się, czy rozmawiasz poważnie, czy żartujesz, bo szkoda czasu na takie gadanie.

Pooglądaj sobie jeszcze coś na ten temat. Wydmę nazwano "El Dorado Dunes".

http://www.nasa.gov/...s/pia09090.html
http://marswatch.ast...ado_L257atc.jpg
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a ja sobie to nazwe eldorado dunes lake
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wydmy "El Dorado", czyli jezioro leżące na zboczu góry. Widziałeś jezioro na zboczu? Bo ja nie.
  • 0

Alpha lyr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem ciekawa jakimi tłumaczeniami jak długo jeszcze entuzjasci typu tommi59 bronić będą swoich błędnych interpretacji. :)
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie jestem zadnym entuzjasta i wcale nie jest powiedziane ze ja blednie cos interpretuje jezeli nasa falszuje kolory to i ze zdjec ziemi zrobila by pustynna zimna planete i tak naprawde moim celem bylo zeby zdac sobie sprawe ,wyobrazic sobie ze to moze wygladac zupelnie inaczej,nie udowodni tez nikt ze kolory moga byc inne mimo innego koloru oficjalnych zdjec publikowanych przez nasa
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uświadom sobie wreszcie, że NASA nie wydaje milionów na zatrudnianie idiotów, fałszujących kolory na zdjęciach z Marsa, tylko najwyższej klasy specjalistów, którzy z tych obrazów potrafią uzyskać istotne dane o topografii, geologii, temperaturze, składzie atmosfery, pogodzie i klimacie. Jeśli tego nie rozumiesz, to dyskusja o kolorach nie ma sensu.

Satelity oraz łaziki badające planetę Mars z orbity i na powierzchni, nie mają na pokładzie aparatów cyfrowych robiących kolorowe fotki, natomiast są tam kamery czarno-białe, wyposażone w zestawy filtrów barwnych RGB, podczerwieni i nadfioletu, przepuszczające dokładnie określone długości fal. Po odebraniu każde zdjęcie jest składane komputerowo wedle ściśle określonego wzorca barw dopiero tu na Ziemi. Dzięki tej technice i Ty sam możesz sobie te kolory dowolnie korygować i zmieniać wedle własnego wyobrażenia, co wcale nie znaczy, że Twoja wersja jest zgodna z rzeczywistością. Zestawy filtrów służą przede wszystkim do wydobycia ze zdjęć istotnych informacji naukowych, dlatego wierność oddania koloru jest sprawą drugorzędną.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skad mozesz wiedziec na co nasa wydaje pieniadze i na kogo???skoro ten temat pojawil sie jako retuszowanie zdjec z marsa to cos w tym jest.technika stosowana pozwala dowolnie korygowac kolory zdjec,skoro tak jest to nie moze byc najmniejszych dowodow na to czy taki czy inny kolor jest prawdziwy bo ty tego tez nie wiesz.Ja tylko staram sie uswiadomic ze moze to wygladac inaczej(prawdziwiej),tylko po co nasa przedstawia marsa jako czerwonego a faktycznie taki nie jest.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

po co nasa przedstawia marsa jako czerwonego a faktycznie taki nie jest.

Czy widziałeś Marsa gołym okiem i rozpoznałeś jaką ma barwę? Czy oglądałeś Marsa przez silny teleskop. Czy robiłeś zdjęcia Marsa? Skąd wiesz, jakie kolory ma jego powierzchnia? Byłeś tam?
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

opusc cialo i sobie polec tam to tak miedzy nami

moja opinia jest poniekad zwiazana z moimi kilkoma wypadami poza cialo w przeszlosci i mam swiadomosc ze cos tam jest i ze mars jest czerwony dosc rzadko sorry za to ale samo negatywne podejscie do tematu nie jest dobre.Nie nalegam bys w cos uwierzyl ale wybacz czasami przesadzasz ze zbytnim sceptyzmem
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

opusc cialo i sobie polec tam to tak miedzy nami

moja opinia jest poniekad zwiazana z moimi kilkoma wypadami poza cialo w przeszlosci i mam swiadomosc ze cos tam jest i ze mars jest czerwony dosc rzadko sorry za to ale samo negatywne podejscie do tematu nie jest dobre.Nie nalegam bys w cos uwierzyl ale wybacz czasami przesadzasz ze zbytnim sceptyzmem

Ani myślę bawić się w takie rzeczy.

Moja wiedza pochodzi z obserwacji teleskopowych i zdjęć amatorskich. Mars nie jest czerwony, lecz jego paleta barw oscyluje w odcieniach brązu, żółci, pomarańczy i bieli.

Mój sceptycyzm dotyczy li tylko wiary w życie na Marsie. Uważam tę planetę za jeszcze jedno pustkowie, gdzie życia nigdy nie było i nie ma żadnych śladów jego istnienia. Gadanie o piramidach, sfinksach i podziemnych miastach to pseudonaukowa fikcja.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no wlasnie paleta barw oscyluje w brazie,,pomaranczy,bieli,zolci a zapomniales o niebieskim i zielonym.Mi osobiscie sie wydaje ze nasa za wszelka cene chce ukryc zycie wysoce inteligentne na marsie a przekonac nas do tego ze gdzies tam ewentualnie moga na tym pustkowiu zyc jakies roslinki.Nawet sklonny jestem zgodzic sie z tym ze wiekszosc okolo 65 procent marsa to piach i skaly a reszta to warunki do powstania zycia tylko po co nasa tak czesto pokazuje zdjecia gdzie jest red sky a nie moze byc mowy o czerwonym niebie bo naturalnym kolorem jest niebieski(z atmosfera)nawet jesli jej cisnienie na marsie jest duzo slabsze to i tak kolor bedzie niemal tak samo jasno niebieski moze minimalnie ciemniejszy.Ogladalem wiele zdjec marsa i nie widzialem tam zadnej burzy piaskowej ktora ewentualnie moglaby zmienic kolor nieba. ale nawet jesli zmienilaby to na ile(jak dlugo) i akurat tam gdzie sa laziki??? Ten red color marsa nasa chce nam wmowic tyle ze wiekszosc ludzi wolalaby znac prawde nawet jesli bylby czarny
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niebieski..z tego co pamiętam jak gdzieś jest względnie cicho przez jakiś czas to niebo jest niebieskie ale zwykle czerwonawe przez burze. Zauważ, że przyśpieszenie grawitacyjne tej planety jest mniejsze niż ziemskie (3,7 m/s^2 - Mars, 9,81 m/s^2 - Ziemia) więc drobinki zostają w powietrzu marsjańskim o wiele dłużej. Retusz robi nam sam Mars w uproszczeniu mówiąc.

Animacja na dole pod tym linkiem przedstawia zapylenie atmosfery Marsa.
KliK
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tyle ze atmosfera marsa jest duzo rzadsza i opor spadania pylu jest mniejszy(wiec spada szybciej) pozatym tych burz piaskowych nie moze byc duzo ze wzgledu wlasnie na cienka atmosfere
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych