Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Please log in to reply
392 replies to this topic

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Twoje osobiste odczucia nie tłumaczą zjawisk fizycznych w atmosferze Marsa, bo z tego co piszesz wynika, że nie rozumiesz nawet, dlaczego zachody Słońca na Ziemi mają taki a nie inny kolor.
Przemyśl gruntownie zjawisko załamania światła w ośrodku gazowym, pod kątem zróżnicowanego składu atmosfery.
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

po 1 nie mowilem nic o zachodach i wschodach slonca na marsie wiec klamiesz, po 2 jesli atmosfera jest gestsza to zrozumiale ze pyl spada wolniej(niewiele ale zawsze)po 3 to bez roznicy czy w atmosferze marsa jest co2 czy azot czy tlen w tych przypadkach niebo jest zawsze niebieskie,nie pisz bzdur ze ja czegos nie rozumiem skoro nie bylo o tym mowy
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie zarzucaj mi publicznie kłamstwa, skoro nie odróżniasz porównań od stwierdzeń.

Odpowiedz sam sobie, dlaczego dzienne bezchmurne niebo ma niebieski kolor?

Wielu rzeczy jeszcze nie rozumiesz.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

niebieski bo wypadkowa swiatla rozproszonego w calym widmie widzialnym powoduje blue color
  • 0

duchy_pustkowi.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy już ktoś to napisał ale fotki z marsa są koloryzowane i to zupełnie oficjalnie - osoba pisząca ten artykuł mogła by zadać sobie trochę trudu i wejść np na stronkę nasa i poczytać :]
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

masz racje duchu pustkowia tyle tylko ze niektorzy udaja albo nie chca tego wiedziec
  • 0

duchy_pustkowi.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a fotki koloryzuje sie z prostej przyczyny wejdźcie na nasa.gov znajdźcie sobie dwie takie same fotki - jedną RAW czarno białą i druga w wersji FALSE COLOR i sami sobie odpowiedzcie która jest lepsze ? która lepiej oddaje głębie etc etc -> kolorowe zawsze lepsze :)

żadnego spisku tu nie ma
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

OT

Nie można obrażać astronautów mówiąc, że są oszustami.

Już jeden taki oszołom dostał w nos od Buzza Aldrina. A sam Buzz tym samym zasłużył sobie na mój jeszcze większy szacunek ;)

EOT

Oczywiscie znalazlo sie paru pelnych empatii ludzi, dla ktorych to jest dowod na to, ze ladowania nie bylo, ze zareagowal tak agresywnie, bo ma cos do ukrycia.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oczywiście żadnego spisku nie ma, a wszystko jest proste do wytłumaczenia :)

Zdjęcie z lądownika Phoenix

Dołączona grafika
  • 1

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może offtopic, ale mam tu moją propozycję uczestnika na nominację Maliny:

po 1 nie mowilem nic o zachodach i wschodach slonca na marsie wiec klamiesz

Boskie.

Edit: Snajper88
Jest temat gdzie możesz zgłaszać nominacje do Złotej Maliny. Następnym razem napisz o tym tam, i tylko tam. ;)

• 0

PcMichu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pierwszym i głównym powodem zmiany kolorów na Marsie w stosunku do Ziemi może być inny skład atmosfery Marsa.

Na Ziemi też można zaobserwować efekt zmiany kolorów pod wpływem światła. Firmy które produkują lampy oświetleniowe (uliczne) mają w swoim portfolio lampę która powoduję prawie całkowitą utratę koloru. Robi się to poto aby na drodze kierowca nie zajmował się duperelami taki mijak "o jaki ładny koor ma autko przedemną". Mają powodować to,że kierowca się skupia na krztałcie pojazdu a nie na rozpraszających detalach.

Dlatego nie dziwi mnie zmiana kolorów na Marsie. Co do zdjęć nieba. Część zdjęć nie jest nawet zdjeciem tego samego obszaru (nie robione z tego samego miejsca) to też może wpływać na zmianę koloru zdjęcia.

Nie wpadajmy w paranoję. Poza tym kolor nieba może się zmieniać odpowiedznio od pory dnia.

I nie chcąc kompletnie obalać teorii manipulacji prze zdjęciach przez NASA dodam tylko jedno...Nawet jeśli kolory są w jakikolwiek zmieniane nie zmieni to faktu ,że na Marsie nie ma atmosfery odpowiedniej dla życia istot ludzkich.

Aha obym zapomniał...dla tych co wieżą w manipulacje NASA...Zwróćcię uwagę,że na niebie lekko migający czerwony obiekt na nocnym niebie to Mars. Zaznaczam...Czerwony obiekt, co eliminuję ewentualne niebieskie niebo na jego powierzchni.

Pozdrawiam
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a widziales kiedys marsa przez pozadny teleskop to sobie zobacz jak zobaczysz to zmienisz zdanie.a skad taka pewnosc ze cisnienie marsjanskiej atmosfery i jej sklad sa faktycznie takie jak podaja oficjalni???bo nie tylko ja mam watpliwosci
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dziwię się. Dziwię się bardzo. Cała dyskusja na temat kolorów oparta jest na niesprawdzonych doniesieniach dotyczących planety. Całe założenie, że zdjęcia są w zależności od tego kto się wypowiada, prawdziwe bądź nie, nie ma sensu. Jeżeli NASA koloryzowała zdjęcia to równie dobrze wszystkie doniesienia na temat planety wliczając w to skład atmosfery, wymiary oraz inne wartości astrofizyczne mogą być nieprawdą. A jeśli tak, to nie możemy również zakładać, że kolor planety nie może być taki czy inny, ponieważ skład atmosfery na to nie pozwala itd... Hipotetycznie, jeżeli NASA jest w stanie wyłożyć grube miliony na loty (które wcale nie musiały zakończyć się sukcesem), projekty i badania to nic nie stoi na przeszkodzie by kontrolować co poniektórych ludzi, którzy posiadają wystarczające możliwości by oglądać planety w dostatecznie dużym przybliżeniu, by obalić "fakty", które prezentuje NASA. Jak kolega we wcześniejszych postach też jestem grafikiem i z całą śmiałością mogę stwierdzić, że przerobienie zdjęć za pomocą filtrów jest w stanie doprowadzić do całkowitego przekonwertowania kolorów i będzie to podkreślam niewykrywalne nawet dla komputera. Ktoś napisał, że NASA ma lepsze programy graficzne x| Powiem tak: zwykły PHOTOSHOP jest narzędziem całkowicie wystarczającym do takiej operacji i jeszcze raz powtórzę nie da się tego wykryć. Moim skromnym zdaniem Ci ludzie doskonale wiedzą co robią puszczając w obieg "przypadkowe" zdjęcia z niebieskim niebem, czy specjalnie spreparowane zdjęcia lądownika itp. Jest to próba wywarcia na człowieku pewnych określonych zachowań. Jest na to nawet termin naukowy, którego niestety nie pamiętam. Zapraszam do polemiki.

Aha obym zapomniał...dla tych co wieżą w manipulacje NASA...Zwróćcię uwagę,że na niebie lekko migający czerwony obiekt na nocnym niebie to Mars. Zaznaczam...Czerwony obiekt, co eliminuję ewentualne niebieskie niebo na jego powierzchni.
Pozdrawiam

Czerwony obiekt... Hmm... Przyjacielu tzw. "niebo" to pewna umowna warstwa atmosfery widoczna z powierzchni planety... to co widzimy z zewnątrz, w Twoim przykładzie z Ziemi to atmosfera właściwa, która nijak się ma do tego co widzimy z powierzchni planety, do której ta atmosfera należy. Jak ktoś słusznie zauważył, atmosfera w zależności od składu powoduje odpowiednie załamanie światła co w efekcie może nawet dać efekt tęczy. Drugim ważnym faktem jest odbicie promieni światła od obiektu nie będącego gwiazdą (w wolnym tłumaczeniu zwanego planetą). Rzecz w tym, że światło wchodzące do atmosfery daje jeden kolor dla "nieba", a światło odbite od powierzchni daje efekt zwrotny nadając kolor warstwie zewnętrznej atmosfery (widzimy ją z Ziemi).
Konkluzja: kolor wewnętrznej warstwy atmosfery ma się nijak do koloru warstwy zewnętrznej.
  • 0

Magnolia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pustynia, piękne niebieskie niebo i ani żywej duszy, Ziemia też tak będzie kiedyś wyglądać... Podzieli los Marsa...
  • 0

Harvey.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mi to wygląda jak Ziemia, którą później wyretuszowano żeby wyglądała jak Mars. Chyba nikt nie myśli, że takie warunki pogodowe panują na Marsie, a jeśli tak to pozostaje pogratulować niewiedzy.

Nie widzę tutaj akurat żadnego spisku, a co najwyżej robienie ludzi w balona przez NASA.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych