Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Please log in to reply
392 replies to this topic

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sam siebie robisz w balona.
Nie rozumiesz zasad działania technik zdjęciowych stosowanych podczas fotografowania Marsa. W największym skrócie przypomnę, że wszystkie aktualnie działające tam satelity i pojazdy fotografują powierzchnię Marsa przy użyciu kamer cyfrowych z czarno-białymi matrycami z użyciem filtrów barwnych. Surowe zdjęcia są czarno-białe, natomiast obrazy barwne otrzymuje się ze złożenia minimum trzech zdjęć złożonych w jedną warstwę. O rzeczywistych kolorach Marsa (i nie tylko) można przeczytać na stronie Donalda Davisa, do której jest link niżej. Bardzo pouczająca lektura.

http://www.donaldedavis.com/index.html
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kurcze... ale znowu wracamy do tematu kolorów. Przecież wszystkie zdjęcia przechodziły przez NASA. Dla mnie nad wyraz przesadzone byłoby sądzić, że dane podawane przez nich na zdjęciach i w opisach są prawdziwe. Doszliśmy do tego, że używają filtrów oraz przeróżnych technik zdjęciowych. A po co nam ta informacja? Skoro je później "pokolorują" i dopiero dadzą na talerzu publice, co jest pewne i udowodnione. Jedyne czemu możesz ufać to własny wzrok, który również jest omylny w pewnych warunkach. No i kolejny wniosek: dopóki sam tam nie polecisz, nie będziesz mógł stwierdzić niczego pewnego ;)
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kurcze... ale znowu wracamy do tematu kolorów. Przecież wszystkie zdjęcia przechodziły przez NASA. Dla mnie nad wyraz przesadzone byłoby sądzić, że dane podawane przez nich na zdjęciach i w opisach są prawdziwe. Doszliśmy do tego, że używają filtrów oraz przeróżnych technik zdjęciowych.

Od czasu (2004) gdy wokół Marsa krąży europejski satelita Mars-Express, nie wypada mówić, że wszystkie zdjęcia Marsa "przechodziły przez NASA". Raczej pochodziły z NASA jako tej, która realizowała misje marsjańskie, natomiast teraz mamy możliwość oglądać powierzchnię Marsa z innego źródła, więc wieszanie psów na NASA mija się z celem. Zresztą, na zdjęciach z Marsa nie tyle istotne są takie czy inne odcienie barw, lecz przede wszystkim topografia. Kłótnie o wierność oddania koloru na zdjęciach zostawmy zawodowcom. Zamiast kręcić się w kółko i gadać o kolorach, lepiej od czasu do czasu zaglądać na oficjalną stronę ESA, która do wykonywania zdjęć Marsa stosuje podobne techniki cyfrowe.

http://www.esa.int/esaMI/Mars_Express/
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dager ty czy ja szukamy prawdy dazymy do celu tyle ze problem polega na tym ze nasa powinna ujawnic wszystko a tego nie robi. nie mozna mowic ze nie tyle istotne sa takie czy inne odcienie barw a wlasnie ze to jest najistotniejsze bo jesli mars jest ukazywany jako caly czerwony no to kazdy mysli ze jest niegoscinny,martwy a jesli powiedziano by choc czesc prawdy ze sa szerokie polacie terenow zielonych ,sporo koloru niebieskiego jeziora no i atmosfera(kolor) taka jaka na ziemi no to wiadomo ze jesli tereny zielone to rosliny itp. topografia jest nie wazna dzieki niej nikt nie udowodni ani nie zaprzeczy ze tam jest zycie,jedyny problem to nie czy zdjecia sa kolorowane tylko dlaczego,nie wydajesz sie nieinteligentny przemysl moze inni maja racje
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

'tommi59'

Masz swojego człowieka w NASA, który Ci mówił, że NASA coś ukrywa? Człowieku zrozum wreszcie rolę tej nieszczęsnej agencji, która odpowiada za organizację i realizację misji a nie za treść programów badawczych. Te są dziełem uniwersytetów (np. Arizona State University) i towarzystw naukowych takich jak: Lunar and Planetary Society, jak również konsorcjów prywatnych w rodzaju Malin Space Science Systems. Opracowanie wyników badań (między innymi zdjęć) nie należy do NASA, tylko do wyspecjalizowanych gremiów naukowych, które opracowały metody badań i odpowiadają za ich analizę. Za tym idą konkretne nazwiska profesorów, doktorów i docentów, którzy w pierwszym rzędzie są dysponentami danych, bo na ich podstawie dokonują analiz i piszą prace naukowe. Z czasem i tak cały materiał jest publikowany, trzeba tylko umieć go znaleźć. I może wreszcie skończył byś tę zabawę w kolory i przestał się doszukiwać się w marsjańskim krajobrazie ziemskich analogii? Mars to zupełnie jałowy świat w którym nie ma rzek, jezior ani lasów. Najlepszą droga do wyzwolenia się z tego świata iluzji jest zaprzestanie oglądania zmanipulowanych filmików na stronie Youtube.
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

'tommi59'

I może wreszcie skończył byś tę zabawę w kolory i przestał się doszukiwać się w marsjańskim krajobrazie ziemskich analogii? Mars to zupełnie jałowy świat w którym nie ma rzek, jezior ani lasów. Najlepszą droga do wyzwolenia się z tego świata iluzji jest zaprzestanie oglądania zmanipulowanych filmików na stronie Youtube.

Ale Dager, my nie twierdzimy, że one tam są. To Ty uparcie próbujesz nas przekonać, że ich tam nie ma :D Widzę, że jesteś nastawiony bardzo sceptycznie do jakiejkolwiek teorii zaprzeczającej Twojej :) Dlatego uważam, że taka wymiana zdań będzie wyglądała jak ping-pong tj. są dwie paletki i piłka (jakby ktoś nie wiedział jak wygląda ping-pong x] ) A koloru już się nie czepiam. Z tego co wynika wszystko co napisałeś opiera się na publikacjach znanych naukowców itd. Zapominasz jednak, że np. YouTube to również medium nie mniej ważne (a nawet ważniejsze) niż publikacje papierowe. Wszak już dawno weszliśmy w erę "elektronicznych owiec".
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A niby dlaczego filmiki na youtube są zmanipulowane? A może to co NASA robi jest zmanipulowane? Jesli ja oglądam cos o Marsie na youtube to później to sprawdzam i okazuje się ze 95% zdjeć faktycznie ze stron NASA lub ESA można wygrzebać. Mars lezy w zewnetrznej czesci ekosfery Slonca. mamci uwierzyc, ze temperatury na marsie spowodowaly ze to jalowy swiat bez rzek ,jezior i lasow???? Gdzie ty masz oczy???A czapy polarne tez sa jalowe? Wez dobrze poszukaj, to znajdziesz.

Jak w przypadku Marsa tak i z Wenus, ze niby na Wenus [jest] 500 stopni na plusie i cisnienie 90 atmosfer. No najlepiej, wtedy nikt sie nie przyczepi, ze tam cos moze byc. A [na] Marsie nie moze byc 500 stopni, to musieli coś innego wymyslic. Jesli na Wenus faktycznie byloby 500 C(moze byc cieplo, ze 100 C ale nie 500 C) i takie cisnienie, to oni by niebyli wstanie nic zbadac, bo by wszystkie sondy padly, kable sie stopily, aparatura przestalaby dzialac. Komus takie dzialanie jest na reke. Mi nie i trzeba, jesli sa powazne watpliwosci je podwazac. Ja chce prawdy a nie steku bzdur, ktorymi nas karmia media i ta cala holota z "wyzszych sfer" hehe

---

Prawdziwy Mars!!! http://hubblesite.or...s/2001/24/image ! To jest jalowa pustynia? Zobacz, wiecej niz polowa planety jest zielona. Czerwieni prawie nie ma, sporo zoltego, troche niebieskiego, bialego.

albo http://quest.nasa.go...es/mars3-97.gif [link poprawiony]

---
Teraz wez sobie zdjecie, otworz z windows photo gallery i tylko zwieksz kontrast. Nie trzeba wcale duzo a uzmyslowi wam to cos

Dołączona grafika - Nie nadużywaj znaków interpunkcyjnych, wstawiaj je tam gdzie są potrzebne (kropki, przecinki) i edytuj posty
  • 0

IO.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jesli ja oglądam cos o Marsie na youtube to później to sprawdzam i okazuje się ze 95% zdjeć faktycznie ze stron NASA lub ESA można wygrzebać.

Zdjęcia to jedno, jeśli chce się na nich zobaczyć coś czego nie ma...

Jesli na Wenus faktycznie byloby 500 C(moze byc cieplo, ze 100 C ale nie 500 C) i takie cisnienie, to oni by niebyli wstanie nic zbadac, bo by wszystkie sondy padly, kable sie stopily, aparatura przestalaby dzialac.

Trzy pierwsze lądowniki nie dotarły do powierzchni, czwarty działał przez 23 minuty. Nie dam głowy, ale chyba żaden lądownik nie przetrwał więcej niż godzinę na powierzchni Wenus.

Ja chce prawdy a nie steku bzdur, ktorymi nas karmia media i ta cala holota z "wyzszych sfer" hehe

Zgadzam się, w mediach jest mnóstwo bzdur, a najwięcej w internecie.

Prawdziwy Mars!!! http://hubblesite.or...s/2001/24/image! To jest jalowa pustynia? Zobacz, wiecej niz polowa planety jest zielona. Czerwieni prawie nie ma, sporo zoltego, troche niebieskiego, bialego.

Wybacz, ale właśnie potwierdziłeś moje przypuszczenia co do tego, że jesteś daltonistą. Jeśli uważasz, że się mylę to weź próbnik kolorów i podaj mi je w formacie RGB oraz miejsce na zdjęciu, z którego pochodzą. Chętnie się dowiem gdzie ta zieleń.

Teraz wez sobie zdjecie, otworz z windows photo gallery i tylko zwieksz kontrast]. Nie trzeba wcale duzo a uzmyslowi wam to cos

Włączyłem nawet Photoshopa, niestety nie doznałem żadnego oświecenia.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

OSWIECENIA NIE BO NIE O TO TU CHODZILO ALE TO ZE MARS JEST TAK NAPRAWDE ZIELONO-ZOLTY.I NIE NAZYWAJ MNIE DALTONISTA WIEM CO WIDZE I MAM DOBRY WZROK ,MNIE NIE OBCHODZI FORMAT RGB MNIE OBCHODZI PRAWDZIWY MARS

3.14 Nie nadużywaj emotikonów, kolorów, wielkich liter, pogrubień i innych dekoracji tekstu.

Ehh lekcja języka polskiego od podstaw :P

• 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

'tommi59'
Wklej choć jedno zdjęcie Marsa, gdzie widzisz zielone obszary.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie moge tego zrobic bo niewyswietla mi sie wklej?? jest jakis inny sposob??52 kb
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja się zgadzam z tommi59. Zwiększenie kontrastu powoduje wyostrzenie oraz wyodrębnienie poszczególnych warstw koloru. Przypominam, że jestem grafikiem. Dla mnie rzeczywiście było to dosyć ciekawe. Nawet pomijając dociekania jakie to kolory musicie przyznać, że jest duże ich zróżnicowanie, co całkowicie wyklucza np. kilka odcieni pomarańczowego. To jest kilka różnych kolorów. Jeśli chcecie to rzeczywiście, po wyostrzeniu skorzystajcie z próbnika w Photoshopie. Te barwy są po przeciwległych końcach palety kolorów.
Konkluzja: Bez względu jakie to kolory - jest ich kilka i nie są odcieniami tego samego koloru.

Dla ciekawych:

Przed korektą kontrastu:
http://img205.images...webprintht3.jpg

Po korekcie kontrastu:
http://img253.images...kontrastkv3.jpg

P.S. też nie wiem jak wstawiać zdjęcia...
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Aaaa i BTW ten zielony kolor to chyba przez przenikanie niebieskiego z pomarańczowym/zółtym...
Ale to moje zdanie :)
  • 0

IO.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@up
No cóż ja tu widzę wariacje na temat koloru pomarańczowego. Kontrast uśrednia kolory do podstawowych barw tj. czerwonego, żółtego, zielonego, cyjanu, niebieskiego, fioletowego i magnety. Kolor pomarańczowy jak wiemy znajduje się pomiędzy czerwonym i żółtym więc nawet niewielka różnica w odcieniu spowoduje, że przy dużym kontraście będziemy mieć dwie dość różniące się barwy. Poza tym uważam, że lepiej od kontrastu nadaje się zwyczajne zwiększenie nasycenia. >>klik<<

Aaaa i BTW ten zielony kolor to chyba przez przenikanie niebieskiego z pomarańczowym/zółtym...

Dokładnie, a niebieska barwa na brzegach to, o ile się nie myle, wina rozproszenia światła.

EDIT:
I jeszcze dwa pytania do panów:
- Dlaczego Mars od starożytności jest znany jako "czerwona planeta", skoro jest pokryty lasami i ocenami?
- Czy na takich amatorskich zdjęciach, jak to, też widzicie zieleń?

Użytkownik IO edytował ten post 12.09.2008 - 13:40

• 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

- Dlaczego Mars od starożytności jest znany jako "czerwona planeta", skoro jest pokryty lasami i ocenami?
- Czy na takich amatorskich zdjęciach, jak to, też widzicie zieleń?

1) Mars był znany jako "czerwona planeta", ponieważ taki jest wypadowy kolor tej planety widziany z Ziemi (Mars w pewnym okresie jest widzialny z Ziemi).

2) Patrz odpowiedź na pytanie 1) Zdjęcie z tego co przeczytałem również było robione z Ziemi.

Przypominam, że najczęściej używane przestrzenie barw to:

CMYK - Cyan, Magenta, Yellow, K od blacK (Niebieski, Czerwony, Żółty, Czarny)

// Kolory C i M podane są w przybliżeniu. Tak na prawdę są to odcienie koloru niebieskiego
// i czerwonego

RGB - Red, Green, Blue (Czerwony, Zielony, Niebieski)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych