Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jedno z niewielu prawdziwych zdjec marsa www.wiw.pl/astronomia0606_g_mars.asp -----------------------------------------------------------------------
Mars sfotografowany przez Kosmiczny Teleskop Hubble'a. U góry widoczna jasna czapa polarna. Fot. NASA. rs.asp

Edit: Snajper88
Skasowałem Twój post poniżej, w którym wkleiłeś... coś :o w każdym razie było nie na temat. Zwracaj uwagę na to, co kopiujesz a tym bardziej co wklejasz i wysyłasz.
Zdjęcia wklejasz tak: [img ]link_do_zdjęcia[/img] (bez spacji w nawiasie kwadratowym) Ten powyżej, po wklejeniu u mnie nie działa.

• 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mogą być zdjęcia z 1999r?

Dołączona grafika

Ps. Tommi, czas się nauczyć wklejać obrazki.
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

(Dager Napisano 13.09.2008, 16:14)
To może wytłumaczysz, jakim sposobem opracowano szczegółowe mapy topograficzne Marsa, na podstawie których można było wybrać miejsca lądowania kolejnych misji Viking, Pathfinder, Spirit, Opportunity, Phoenix, itd, a nawet zlokalizowano te lądowniki na szczegółowych fotografiach wykonanych z wysokości orbity?

Spróbujcie pomyśleć nad tym wszystkim przy założeniu, że misje nigdy nie doleciały na Marsa, zdjęcia są sfabrykowane, bądź przedstawiają inny obraz niż ten rzeczywisty. A skąd wiesz, że to nie spisek?

Zadałem Ci konkretne pytanie, więc zamiast nakłaniać mnie do spiskowego myślenia, zechciej na nie odpowiedzieć.

Jej... Zamiast się wczytać to mi to samo pytanie zadajesz... Jeśli potrafiłbyś czytać ze zrozumieniem wywnioskowałbyś z mojej wypowiedzi, że żądasz odpowiedzi na swoje pytanie od człowieka, który zupełnie nie wierzy w to, że te sondy, lądowniki itd. dotarły i wylądowały na planecie :D

nie ma co się upierać, bo dowieść prawy to nie dowiedziemy, taka jest prawda, nawet jeżeli byśmy mieli dobry dowód w ręku nic by to nie dało.

Zgadzam się na całej linii.

P.S. Proszę Dager, zwracam się do Ciebie jako doświadczonego forumowicza, powiedz mi proszęjak się wkleja zdjęcia z dysku. Please... Bo mnie to wykończy

Edit: +.....
Jak prawidłowo zamieścić zdjęcie na forum
http://www.paranorma...?showtopic=7057

• 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

widzisz dager na tych wklejonych przez ciebie zdjeciach atmosfere marsa, bo ja nie ,a mars ma atmosfere chyba ze ja sie myle???
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jej... Zamiast się wczytać to mi to samo pytanie zadajesz... Jeśli potrafiłbyś czytać ze zrozumieniem wywnioskowałbyś z mojej wypowiedzi, że żądasz odpowiedzi na swoje pytanie od człowieka, który zupełnie nie wierzy w to, że te sondy, lądowniki itd. dotarły i wylądowały na planecie :D

Twoje niedowiarstwo jest aż nazbyt oczywiste, dlatego właśnie zapytałem, skąd w takim razie wzięły się te dokładne mapy topograficzne i setki tysięcy zdjęć Marsa. Czy widoczne tam różne dziwaczne twory są autentyczne, czy ktoś je po prostu wymyślił? Nie wątpię, że potrafisz zrozumieć tak proste pytania i bez trudu możesz się do nich ustosunkować.

Niżej przykładowa mapa Marsa:

Dołączona grafika

widzisz dager na tych wklejonych przez ciebie zdjeciach atmosfere marsa, bo ja nie ,a mars ma atmosfere chyba ze ja sie myle???

Skoro widać tam niebieskawo-białe mgły i delikatne pasma rzadkich chmur typu cirrus, to świadczy to o obecności rzadkiej atmosfery.
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Twoje niedowiarstwo jest aż nazbyt oczywiste, dlatego właśnie zapytałem, skąd w takim razie wzięły się te dokładne mapy topograficzne i setki tysięcy zdjęć Marsa. Czy widoczne tam różne dziwaczne twory są autentyczne, czy ktoś je po prostu wymyślił? Nie wątpię, że potrafisz zrozumieć tak proste pytania i bez trudu możesz się do nich ustosunkować.

x] Nie wiem czy ktoś je wymyślił. Trudno mi powiedzieć, bo nie widziałem wszystkich "setek tysięcy" tych zdjęć :) . Z punktu widzenia grafiki komputerowej możliwe jest stworzenie każdego obiektu od podstaw. Nie sugeruję niczego. Ja tylko neguję rzeczy, które wg mnie mogą być sfałszowane. Fakt, że nie wierzę w prawdziwość tych zdjęć wynika wyłącznie z moich własnych przekonań. Z kolei mój zawód pozwala mi stwierdzić, że taka manipulacja może być prawdziwa. Dager daj mi w spokoju cieszyć się moją niewiedzą :D W Boga wierzysz? A widziałeś Go? Chyba tylko na obrazkach :o . Właśnie w tym sęk. Możesz wierzyć lub nie. I tak potwierdzenie wszystkiego leży wyłącznie w doświadczeniu, a nie w wierze, że coś jest lub czegoś nie ma. Ja wierzę, że to fikcja, Ty wierzysz, że to prawda. Przepraszam, że tak zawile, ale jak zacznę pisać to nie mogę skończyć... Pozdrawiam :))
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Weź. Ludzkość wybudowała zderzacz HADRONÓW a ty nie wierzysz w to że SONDA doleciała na marsa? To tak jak by powiedzieć, że niebo nad nami jest tylko kopułą a rządy wciskają nam bajki...to nie truman show.
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przeczytaj dokładnie czym jest zderzacz hadronów, do czego służy i co ma udowodnić. Wybudowano wielki obważanek wyładowany magnesami wyłącznie po to żeby udowodnić istnienie określonych cząstek :D . Wszystko to ma polegać na zderzeniu strumieni protonów z prędkością przybliżoną do prędkości światła. Co się zmieni? Do zeszytów zostanie dopisana nowa regułka, żeby dzieci miały się czego uczyć. Gdzie tu osiągnięcie? Przedsięwzięcie jest duże, ponieważ wiele wody w Wisle upłynęło od czasu rozpoczęcia budowy tego urządzenia... Jeśli chcesz już porównywać to popatrz kiedy rozpoczęto budowę zderzacza i pomyśl co teoretycznie wymaga większego wkładu finansowego i roboczego: wybudowanie obważanka czy lot na inna planetę. Widzisz różnicę w ogromie tych przedsięwzięć? To, że nazywa się to to WIELKI Zderzacz Hadronów wcale nie oznacza, że mamy się tym podniecać. W sumie wyłącznie naukowcy docenią wynikową tego doświadczenia. Ok, bo robi się offtopic. Kończmy :)

Edit: [17.09.2008]: +.....
Cytowanie całego posta poprzedzającego jest całkowicie zbędne.

• 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeśli chcesz już porównywać to popatrz kiedy rozpoczęto budowę zderzacza i pomyśl co teoretycznie wymaga większego wkładu finansowego i roboczego: wybudowanie obważanka czy lot na inna planetę.

Pisząc "obważanka" chyba nie zdajesz sobie sprawy z jaką konstrukcją masz do czynienia i dlatego lot na inną planetę po kupę piachu nie robi na mnie wrażenia (a w zasadzie wysłanie tam robota sterowanego bądź co bądź z ziemi z opóźnieniem rzędu 40 minut, który na nią już nie powróci. Bilet w jedną stronę) i tym bardziej dopuszczam myśl, że takie rzeczy się działy, dzieją i będą działy. Nie planowano by bazy na marsie na rok ok. 2020 nie wysyłając tam wcześniej robotów i nie znając topografii tej planety. Twój sceptycyzm powinien raczej być skierowany do ludzi, którzy we wszystkim widzą spisek i manipulację zamiast stawać się jednym z nich ;)
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mam doskonałe pojęcie czym jest Zderzacz :) (oczywiście pod kątem ogromu konstrukcji), ale zapominamy o jednej rzeczy. Pierwszy lot w kosmos nie kosztował tyle co dzisiaj. Myślę, że znacznie bardziej przeżywano lot niż teraz Zderzacz. Powiedz szczerze, wierzysz, że ta baza powstanie tam w 2020? Ba! A wierzysz, że w 2040 powstanie? A wierzysz w Euro 2012 :mrgreen: . Mój sceptyzm to suche podejście do sprawy :) ale w sumie jakbym był na Twoim miejscu to też pewnie tak bym ripostował :)) .

Edit +.....:
Zbędne cytowanie całego posta.

• 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Gdzie NASA a gdzie Polska gospodarka xD Bardziej prawdopodobne jest to, że na marsa polecą amerykanie budować bazę jeśli faktycznie chcą lepiej poznać planetę.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wracajac do marsa to duze zdjecie dager ktore wkleiles a te zdjecie z hubble to mi wyglada na to ze te twoje jest sfalszowane(przekolorowane)lub nie ten sam glob,ja wiem jak wyglada mars przez teleskop w naturalnych kolorach wiem ze to jedyne co jest wiarygodne i tego bede sie trzymal
  • 0

Alpha lyr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mój sceptyzm to suche podejście do sprawy :) ale w sumie jakbym był na Twoim miejscu to też pewnie tak bym ripostował :)) .

Ty nie jesteś sceptykiem, jesteś po prostu orędownikiem teorii spiskowych i jedynie wierzysz, nie masz żadnych suchych faktów o których mówisz, nie masz w zasadzie czym brylować prócz tego, że przeciw mocnej argumentacji Dagera przeciwstawiasz swoje przypuszczenia z sufitu wzięte.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mocnej argumentacji dagera hehe to dobre tu nie ma zadnej argumentacji.Zdjecia marsa sa kolorowane wez sobie filtr czerwony i mars bedzie wygladal czerwony proste wez niebieski to bedzie niebieski przez teleskop widzisz marsa naturalnego ani czerwonego ani niebieskiego i w to tylko wierz a te brazowe zdjecie rzekomo marsa to chwyt ponizej pasa.Temat zreszta powinien zostac zamkniety bo zbyt czesto sie odchodzi do niego
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nom, w sumie też mam wrażenie, że ciągle rozmawiamy o tym samym. Argumenty można znaleźć po obu stronach barykady. I nie jestem "orędownikiem" teorii spiskowych. Równie dobrze mogę o osobie mającej odmienne zdanie powiedzieć to samo tylko w druga stronę. Każdy może zanegować to czego na własne oczy nikt nie widział.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych