Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

duze zdjecie dager ktore wkleiles a te zdjecie z hubble to mi wyglada na to ze te twoje jest sfalszowane(przekolorowane)lub nie ten sam glob,ja wiem jak wyglada mars przez teleskop w naturalnych kolorach wiem ze to jedyne co jest wiarygodne i tego bede sie trzymal

Trzymaj się Tommi, tylko zechciej zrozumieć, że te duże zdjęcie przedstawia eliptyczną mapę topograficzną Marsa, opracowaną na podstawie około tysiąca zdjęć wykonanych w 1999r kamerą MOC z pokładu satelity Mars Global Surveyor. Do wygenerowania różnic wysokości terenu posłużono się 330 milionami pomiarów wykonanych wysokościomierzem laserowym MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter). Tę mapę wykonali na zamówienie miesięcznika National Geographic - David Malin i Michael Caplinger z konsorcjum Malin Space Science Systems. Kolorystyka mapy jest umowna, celem lepszego uwidocznienia nierówności (gór, kraterów i dolin) oraz zróżnicowania albedo terenu (np. jasna niecka Hellas, czy ciemna wyżyna Syrtis Major). Mapy topograficzne mają przede wszystkim ukazać ukształtowanie terenu a nie jego rzeczywiste barwy.

Mars oglądany podczas opozycji w okularze amatorskiego teleskopu jest mały i niepozorny. Duże powiększenia są możliwe jedynie przy spokojnej atmosferze, wówczas można dostrzec jego barwę oraz zasadnicze szczegóły w postaci jaśniejszych i ciemniejszych plam oraz jedną z czap polarnych. Znacznie lepsze wyniki osiąga się wykonując kilkaset klatek obrazu Marsa kamerą cyfrową sprzężoną z teleskopem, które po złożeniu w jeden obraz pozwalają uwidocznić znacznie więcej szczegółów w porównaniu do obrazu wizualnego.

Oczywiście przewaga teleskopu Hubble`a (HST) polega nie tylko na znacznie większej zdolności zbierającej lustra o średnicy 2.4m, lecz przede wszystkim na braku atmosferycznego filtra.

-----połączone posty------

Każdy może zanegować to czego na własne oczy nikt nie widział.

Marsa z bliska nie widział żaden człowiek, co nie znaczy, że jego powierzchnia nie została dokładnie poznana metodami pośrednimi (teleskopowo i za pomocą próbników które tam dotarły). Drugiej strony Księżyca również nie znano do 18 października 1959r, kiedy to Łuna-3 przesłała pierwsze zdjęcia tych obszarów, a 8 lat później ze znacznie lepszym skutkiem powtórzyły to satelity fotograficzne Lunar Orbiter. W końcu księżyc z bliska oglądało 24 ludzi w ramach lotów programu Apollo. Powierzchnię Wenus skrywa gęsta powłoka chmur i raczej żaden człowiek nie będzie w stanie jej oglądać własnymi oczyma, lecz jej wygląd znamy dzięki obrazowaniu radarowemu. Wszystkie planety Układu Słonecznego oraz ich księżyce zostały poznane z bliska dzięki aparatom kosmicznym. Negowanie tak oczywistych faktów można jedynie tłumaczyć przekorną postawą a nie zdrowym rozsądkiem.
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak jak powiedziałem, nie lubię grać w ping ponga skoro wynik dawno został ustalony:P
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zamiast eksponować własne niedowiarstwo użyj przykładów i staraj się udowodnić swoje racje. Samo gadanie w stylu "ja i tak w to nie wierzę" niczego do dyskusji nie wnosi.
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak samo jak niczego nie wnosi mówienie "to wszystko prawda i przyjmijcie to za fakt". Lol, spójrz na siebie zanim zaczniesz oceniać innych.
  • 0

#275 Gość_Sync.InC

Gość_Sync.InC.
  • Tematów: 0

Napisano

Szczerze mówiąc to trochę nie wiem co o tym sądzić skoro NASA dopuściła by się oszustwa na taką skalę to ja nie chcę się dowiedzieć co oni jeszcze mogą ukrywać.Zawsze też zastanawiałem się czy jest takie coś jak kosmos bo pewnie nigdy nie dane mi będzie go ujrzeć ale zastanawiam się czy nad naszym niebem Ziemskim jest coś innego niż każdy z nas myśli czasami po prostu nasuwają mi się takie myśli może trochę dziwne ale za każdym razem jak spojrzę na niebo to się czegoś obawiam szczerze mówiąc nawet tego nie lubię trochę mnie przeraża że jest tak ogromne i czasami myślę czy to co jest nam podawane w szkołach to prawda.

p.s myślę że w najbliższym czasie NASA przedstawi nam jeszcze wiele szokujących rzeczy albo dotrą do nas jakieś przecieki :) ,bo mam praktycznie 100% że mają pojazd obcych albo nawet jednego z nich lub armia USA tworzY takie projekty JAK nowy rodzaj samolotu.Ale te zdjęci niesamowite tylko wyglądaj tak jakby zrobiono je na Ziemi.
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Uważam, że NASA już zaczęła nas "przyzwyczajać" do pewnych zjawisk. Śnieg na Marsie, w jednym z tematów widziałem struktury przypominające drzewa... Najzabawniejsze jest jednak to, że naukowcy z NASA często używają przywileju "niekomentowania" niektórych zdjęć czy filmów. Dlaczego to robią? Dlaczego nie chcą podzielić się swoją wiedzą skoro nie ma w tym nic nadzwyczajnego? A może po prostu nie wiedzą co to jest?

Większość ludzi nie wnika w takie rzeczy i przyjmują za pewne to co dostają na talerzu. Ja uważam, że dostają tylko rzeczy, które dadzą radę strawić. To czego nie dostają mogłoby im po prostu stanąć w gardle :D
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

NASA na pewno nie będzie komentować radosnej twórczości takich gosci jak np. Hoagland i inni spece od hoax. Jeśli chcesz poznać rzetelne komentarze naukowe na temat rezultatów badań Marsa, wejdź na odpowiednie strony.
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Powiało sceptyzmem... Dager, to może wytłumacz wszystkim dlaczego udzielasz się na tym forum skoro sama nazwa "paranormalne.pl" powinna Cię zniechęcić? Zacytuję paranormalne.pl:

"Świat jest inny niż myślisz"

Nie odsyłaj na inne strony tylko podaj konkretny link do konkretnego tematu i wtedy zobaczymy co "naukowcy" mają na ten temat do powiedzenia.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

'FCrimson'

Udzielam się na tym forum, ponieważ autentycznie zachęca mnie oddzielanie normalności od para. I co Ty na to, chłopcze?

Link? Proszę bardzo, pierwszy z brzegu:

http://www.planetary.org/blog/

Uprzedzam, tam udzielają się ludzie, którzy projektowali misje marsjańskie i na bieżąco pracują przy analizie napływających danych. Niestety nie znajdziesz wśród nich nawiedzonych hoaxerów, poszukujących "marsjańskich cywilizacji".
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

1. Udzielam się na tym forum, ponieważ autentycznie zachęca mnie oddzielanie normalności od para. I co Ty na to, chłopcze?

2. Link? Proszę bardzo, pierwszy z brzegu:

http://www.planetary.org/blog/

3. Uprzedzam, tam udzielają się ludzie, którzy projektowali misje marsjańskie i na bieżąco pracują przy analizie napływających danych. Niestety nie znajdziesz wśród nich nawiedzonych hoaxerów, poszukujących "marsjańskich cywilizacji".

1. No i taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje ;)

2. "Planetary society"? Już sama nazwa kojarzy mi się ze Star Trekiem :D . Po pierwsze jest to blog, po drugie nie ma tam żadnych naukowców z prawdziwego zdarzenia.

3. Ludzie, którzy "projektowali misje marsjańskie i na bieżąco pracują przy analizie napływających danych" na 100% nie udzielają się na Startrekowatych stronach. Mają prawdopodobnie tysiąc innych ważniejszych spraw na głowie. Ponadto jest to jedna z prawdopodobnie setem podobnych witryn, gdzie "naukowcy" tacy jak i my udzielają się na przedstawione tematy. Może i nie znajde w nich ludzi szukających marsjańskich cywilizacji, za to znajdę pewnie takich, dla których ta nauka jest religią i są równie "nawiedzeni" co niektórzy na tym forum.

Pwoiem tyle: WIELKI LOL z tego postu i tyle ;)
  • 0

Alpha lyr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

2. "Planetary society"? Już sama nazwa kojarzy mi się ze Star Trekiem :D . Po pierwsze jest to blog, po drugie nie ma tam żadnych naukowców z prawdziwego zdarzenia.

Przepraszam że się wcinam w wymianę zdań ale od dłuższego czasu zaglądam co tutaj wypisujesz Ty i twój kolega tommi59.
Powiedz mi Crimsonie co kieruje tym ze uważasz że nie ma prawa być tam żadnych naukowców z prawdziwego zdarzenie, w takim razie kim dla Ciebie jest prawdziwy naukowiec ?
Jeszcze jedno, gro polityków również posiada swoje blogi, czy to nie pozwala im być politykami z prawdziwego zdarzenia ?
bierzesz w obrone całkowicie fantastyczne przypadki i bronisz je równie nieudolnymi argumentami w stylu: "nazwa kojarzy mi się, więc tak być nie może" odpowiedz ale już bez krętactwa i całkiem rzeczowo, pytanie masz wyżej.
  • 0

SolarWarden.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ej dzieci nie kłóćcie się. Temat: NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pwoiem tyle: WIELKI LOL z tego postu i tyle ;)

No przyznaj sam, czy jesteś poważny?
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Alpha lyr po pierwsze ja tu nie mam zadnych kolegow bo nikogo fizycznie nie znam a to czy ktos podziela czy popiera moj punkt widzenia to nie twoj biznes ja cie o to nie pytam.Dyskusja zamienila sie w klotnie ktora ma niewiele wspolnego z tematem na oficjalnych stronach nasa latwo znalezc info ze uzywane sa rozne rodzaje filtrow barwnych i tyle tylko dlaczego zdjecia ukazywane sa przy uzyciu w 90 % czerwonego to juz inna sprawa.Rozmawialem z dagerem ktory twierdzi ze NASA to uczciwa organizacja, ma dobre intencje i sie z tym zgadzam inna sprawa ze ci ktorzy sa nad nasa decyduja co powinno trafic pod publike a co nie i tu zaczynaja sie pytania.Kolejna sprawa jest to ze wojsko posiada technike z 40 lat wyprzedzajaca oficjalna ale to juz tez inna sprawa pozdrawiam wszystkich
  • 0

FCrimson.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dager, a czy ja muszę być poważny żeby mówić konkretne rzeczy? :D Życia nie wolno brać tak na serio, ponieważ na końcu i tak spłata nam figla ;) .

Alpha Lyr, kieruje mną fakt, że troszkę poczytałem, a że siedzę na necie dosyć długo, że potrafię stwierdzić, że skoro na stronie są banery w stylu "join now" nie może ona być poważną stroną odwiedzaną przez szanowanych naukowców. Poza tym tak jak powiedziałem oni mają prawdopodobnie ważniejsze sprawy niż udzielanie się na blogach. Politycy prowadzą grę i nie zawsze są fair, więc nie porównuj ich do naukowców. Prowadzenie bloga to tylko jedno z narzędzi tej gry.

Ahh, czemu Ty świecie takiś dziwny :D

Dla mnie prawdziwy naukowiec to człowiek, który dąży do poznania tego co jeszcze poznane nie zostało. Ten, który ciężką pracą i wytrwałością osiąga ten cel.

Małe sprostowanie - jeśli gdzieś wcześniej napisałem, że NASA jest "złem" to chodziło mi tak jak napisał tommi59 wyłącznie o władze tej organizacji wydające decyzje.

Chciałem oświadczyć, że kończę polemikę odnośnie zagadnień niezwiązanych z tematem ;) .
Podejrzewam, że jeszcze pójdą riposty bezpośrednie lub rykoszetem, ale na nie już nie odpowiem.
Trzeba przyznać rację SolarWarden. Chylę czoła.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych