Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ej dzieci nie kłóćcie się. Temat: NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

Za tak napuszoną deklaracją powinny iść konkretne dowody, więc Ty jak mniemam - "dorosły" - zechciej z łaski swojej wrzucić tu choć jeden konkretny przykład zdjęcia z Marsa, retuszowanego przez NASA. Oczekuję na poważne argumenty a nie jakieś amatorskie wypociny z youtube. Czekam cierpliwie!
  • 0

SolarWarden.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem jak jest ze zdjęciami Marsa. Dziwi mnie to, że robią je tam czarno-białe, a potem dopiero po dołożeniu filtrów jakich się chce wychodzi taki kolor a nie inny, bo wytłumaczeniem jest to, że warunki są inne niż na Ziemi. Jakoś na Księżyc udało im się wziąć kolorowe aparaty, mimo, że warunki też są inne niż na Ziemi, i porobić rzekomo parę kolorowych fotosów.

Co to, nie mogą wsadzić na jakis marsjański lądownik jednej zwykłej ziemskiej kolorowej matrycy?
Eeeee, za tyle miliardów nie chcieli by zobaczyć zdjęć na marsie ze "zwykłej kolorowej cyfrówki"??

I co do tych marsjańskich wiatrów, co to tam ciągle wieją, że aż się niebo czerwone od pyłu robi:

Atmosfera Marsa jest bardzo cienka i rozrzedzona. Średnie ciśnienie atmosferyczne waha się w granicach 610 paskali (jest to około 0.76% ciśnienia atmosferycznego na Ziemi).

(wikipedia.org)

Według mnie, skoro istnieją tam rzekomo takie wiatry powodujące aż takie burze pyłowe, to musi tam być strasznie gęsta atmosfera (podobna do naszej), a tu lipa, wikipedia mówi (czyli oficjalne informacje), że jest tam około 610 pascali cisnienia (0.76% ziemskiej amtosfery), czyli prawie próżnia, a w prawie próżni to wiadomo, żagle się nie bardzo przydadzą. :P

Czyli do jasnej cholery, skąd to tam tak wieje??? Bo z niektórych tłumaczeń pochodzenia owych wiatrów wynika wtedy, że powinno i wiać na Księżcu, a rzekomo nie wiało. :]
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najpierw głosisz, że NASA fałszuje zdjęcia, teraz twierdzisz, że "nie wiesz jak to jest"? To w końcu masz te dowody, czy nie? ;)

Na Księżycu korzystano z aparatów analogowych z materiałem odwracalnym (czarno-białym i kolorowym) bo cyfrówek jeszcze nie było. Jeśli byś chciał poważnie traktować głoszone przez siebie rewelacje, to zapewne byś wiedział, że podczas sześciu wypraw Apollo tylko na powierzchni Księżyca wykonano łącznie ok. sześciu tysięcy zdjęć a nie "kilka fotosów." Po uwzględnieniu wszystkich zdjęć z dodatkowych kamer panoramicznych, metrycznych i innych ich łączna liczba sięga 31.5 tysiąca zdjęć!

Misje sond na Marsa opracowują gremia naukowe, stąd użyte tam techniki fotograficzne nie mogą być na poziomie amatorskiego niedzielnego pstrykania. Wszystkie sondy jakie dotąd tam wysłano (radzieckie, amerykańskie, europejskie) wyposażono w cyfrowe kamery CCD z zestawami filtrów barwnych o ściśle określonej przepuszczalności, by przede wszystkim uzyskać informacje mające mierzalną wartość naukową. Jeśli kiedyś polecisz na Marsa, może pozwolą Ci zabrać ze sobą własną cyfrówkę, byś mógł zrobić lepsze fotki. :mrgreen:
  • 0

herbee.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może jestem 'lajkonikiem' w temacie ale wytłumaczcie mi taką rzecz: otóż zakładam, że optyka aparatu fotagraficznego jest taka sama (w uproszczeniu) jak ludzkiego oka i przy użyciu odpowiedniego nośnika (kolorowy film fotograficzny i papier, matryca CCD/CMOS) w danych warunkach fizycznych atmosfery otrzymujemy identyczny (znowu uproszczenie) obraz jak ten widziany na własne oczy, zatem w przypadku zdjęć z Marsa czy innego ciała niebieskiego i zakładając, że zostaną użyte właściwe filtry to otrzymamy taki sam obraz kolorowy jaki sami zobaczylibyśmy na własne oczy, czy tak? Nie interesują mnie w tym momencie różne zastosowania badawcze filtrów tylko takie, które dadzą obraz jaki ujrzałoby ludzkie oko, więc czy moglibyście wskazać mi przykłady takich zdjęć z Marsa? Skąd wiadomo jakie filtry należy zastosować przy fotografowaniu w kosmosie, można gdzieś na ten temat poczytać w necie?
Ciekawe jest również to co SolarWarden napisał o atmosferze Marsa w odniesieniu do rewelacji o marsjańskich wiatrach, mam podobne wątpliwośći..
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ogólnie wiadomo, że aby z monochromatycznej kamery z nośnikiem cyfrowym (CCD) uzyskać poprawne obrazy
w kolorze, należy złożyć do kupy trzy ekspozycje wykonane przez filtry RGB (czerwony, zielony i niebieski). Coś na temat składania zdjęć przesyłanych przez sondę Cassini jest w poniższym linku.

http://www.planetary...ial_rgb_ps.html

Można też zapoznać się z metodami jakie stosują amatorzy przy fotografowaniu planet przez teleskop:

http://www.iceinspac...06-0-0-1-0.html

Jak wiadomo, wiatry są skutkiem lokalnego zróżnicowania ciśnienia atmosferycznego, te z kolei ma związek z temperaturą mas powietrza, konwekcją, itd. Na Marsie obserwuje się częste zjawiska wirów powietrznych (tzw. Dust Devils), co zarejestrowały kamery łazików Spirit, Opportunity, niedawno dostrzeżono takie mini tornada w pobliżu polarnego lądownika Phoenix. Burze pyłowe na Marsie mogą być zjawiskami o zasięgu lokalnym lub globalnym. Krótkotrwałą globalną burzę pyłową obserwowano w ub. roku, lecz nie należy takich zjawisk kojarzyć z burzami ziemskimi. W rzeczywistości mamy do czynienia z narastaniem prędkości wiatru i unoszeniem z powierzchni do atmosfery niezwykle drobnego pyłu, który poprzez prądy wznoszące jest rozprowadzany na dużych obszarach i może zalegać w powietrzu tygodniami i miesiącami.

Wartość ciśnienia atmosferycznego w północnym rejonie polarnym obecnie wynosiła 7.38 milibara, maksymalna zarejestrowana prędkość wiatru wyniosła 24km/godzinę. Na dziś temperatury w dzień sięgają -45 C, nocą następuje spadek do -89C. Aktualnie w rejonie lądowania sondy Phoenix trwa lokalna burza pyłowa, lecz brak danych o prędkości wiatru. W tej strefie zaczyna się pora zimowa.
  • 0

SolarWarden.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Najpierw głosisz, że NASA fałszuje zdjęcia, teraz twierdzisz, że "nie wiesz jak to jest"? To w końcu masz te dowody, czy nie? wink2.gif

Dager, człowieku o co ci chodzi? Gdzie ty wyczytałeś, że ja coś takiego twierdzę :?:
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadza się. Przyznaję, mój błąd. Z pośpiechu źle skojarzyłem Twoją wypowiedź. Zwracam honor.
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

maybe he is right maybe not
  • 0

herbee.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a moze by tak poprosic obemaniakow z VRP zeby wybrali sie na Marsa i po powrocie opowiedzieli jak tam jest? ;)
  • 0

_MajoR_.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

herbee, wierzysz ze "obemaniacy" umieją wyjsc z ciała siłą woli? Może na całym VRP znajdzie się 1-2 osoby które to robią jak im się uda. Nie mowie że sam umiem to do perfekcji.

Wracając do tematu to wcale bym sie nie zdziwił gdyby okazalo się ze człowiek nawet nie przedostał się po za atmosfere.
Te wszystkie zdjęcia, kiedy im się przyjxalem zaczelem wątpić ze niektóre elementy są prawdziwe:)
  • 0

emcik.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po przeanalizowaniu tego tematu zgadzam sie z teoria,ze bardziej pasuje tutaj utajnianie prawdziwego skladu atmosfery marsjanskie a nizeli robienie zdjec na Ziemii i przerabianie ich na rzekomo pochodzace z Marsa.Bardzo wiec prawdopodobne ze ludzkie oko widzialo juz na zywo Marsa.Z drugiej strony,taka korporacja jak NASA,posiadajaca najbardziej zaawansowane technologie na Ziemii narazalaby sie na tak dziecinna wpadke?No coz,ale historia tez nie raz nam pokazala w jak prymitywny sposob oszukiwano ludzi.
  • 0

Biermacht.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja czytając tak wypowiedź Ktosiufa z pierwszych stron tego tematu wpadłem na inny pomysł, czemu Nasa miała by manipulowac zdjęciami. Nie wiem czy już w tym topicu była o tym mowa, ale pomyśleliście może, że na Marsie nigdy nie wylądował żaden bezzałogowy pojazd? Że te zdjęcia są z jakiegoś postynnego regionu ziemi, (na co może wskazywac to niebieskie niebo) a potem przerabiane na pomarańczowo? W jakim celu aż mieli by robic aż takie oszustwo? W takim samym jak domniemane misje załogowe na księżyc, które niby też miały byc oszustwem. Pomimo wszystko super byłoby jednak, gdyby okazało się, że na Marsie naprawde jest niebieskie niebo, i atmosfera inna niż jej skład podają.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na Marsie całkiem często niebo ma błękitny kolor. I nikt tego, zwłaszcza w Nasa, nie ukrywa.
  • 0

ewamiszal.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jest zawsze niebieskie bo wypadkowa swiatla ktore wpada do atmosfery daje taki kolor bez wiekszego wplywu na jej sklad aco do skladu to podejrzewalam ze faktycznie jej sklad toglownie co2 ale jej cisnienie wydaje sie powaznie zanizone
  • 0

tommi59.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no i mialas racje razem z solarem albowiem przy tak niskim cisnieniu (rzadkiej atm) atmosfery nie ma mowy o zadnych wiatrach in niech nikt nie wciska kitu ze tak moze byc chyba ze co ukrywaja i ja podejrzewam mars ma cisnienie 70 % ziemskiego spojrzcie na niebo na mount everest i na marsie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych