Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

b0mber0.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wątpię też, czy notoryczny stosowanie " .. " jest omsknięciem się palca...

wytykasz innym błędy a sam robisz ich wiele.. o co ci chodzi? bo ja ciebie nie rozumiem.. ja widzę smoki - reptaliany zresztą sam nim jestem i co sobota popijam earl greya z elżbietą.. i co z tego? kolega z nasa mego kuzyna na jednym zdjęciu wymazał bo źle tam wyszedł z profilu i co z tego? to i tak nic z porównaniu z tobą i twoim kropkami, przecinkami, pedeobearami!

piszesz że tam żartowałeś.. a sam moich ironii nie widzisz, mało tego zaznaczasz fragmenty które odnoszą się do czegoś innego i odpowiadasz na nie chociaż nie o to mi chodziło.. i wybacz ale ja nie pisze tak j4k j4kisz d5e8il tylko upraszczam sobie pisanie jak wielu ludzi na forach! (może ja wystukuję dwoma palcami wskazującymi i muszę tak upraszczać by nie pisać pół dnia jednego postu) a jak ty napisanie czegoś z małej litery porównujesz do pisma jw to sory ale coś w tym jest i należałoby się twojej obsesji lepiej przyjrzeć.

czepiasz się że wskazałem na podobieństwo tej formacji skalnej do jaszczurki, a pomijasz całkowicie właściwą część posta - odnośnie wyjaśnień dot. perspektywy, bo dla mnie nie jest rzetelnie wyjaśnione jak ten duży kamień tam się schował.. co o drugim wspominasz?? pisałem że on też zniknął? nie! miałem zastrzeżenia do tego jednego!
od początku widać że nagminnie więcej uwagi poświęcasz gramatyce jak czytaniu ze zrozumieniem

NASA uważa że zdjęcie jest ok - to ich analizę perspektywy wykonaną odręcznie i na oko w paint-cie tu wklejono? czy może ktoś to robił wg własnego uznania i mi to właśnie nie pasuje..
  • -6

#347 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.
  • Tematów: 0

Napisano

Polecam, niezły ubaw:

http://www.youtube.com/watch?v=f7pYLHZ-dlY

pozdrawiam
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No fakt :) ubaw. Ale z tego, kto to zestawił, nie bardzo mając jak widać pojęcie na temat odwzorowania barw przy ujęciach robionych w różnych warunkach oświetleniowych, z różnej wysokości, odległości itd.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To klasyczna robota ignoranta, nie rozumiejącego, że zdjęć Marsa nie robi się za pomocą typowego "cyfraka", lecz uzyskuje się przez złożenie szeregu monochromatycznych (skala szarości) obrazów wykonanych przez filtry wąskopasmowe (pasma bliskiej i dalekiej podczerwieni, nadfioletu, R,G,B, itd). Odpowiednie zestawianie wymienionych elementów daje różne efekty barwne, bardziej lub mniej zbliżone do rzeczywistości. Dzięki użyciu skalibrowanych filtrów, uzyskuje się finalne obrazy, będące nośnikami określonej informacji naukowej. Frustracja autora wynika raczej z nieuzasadnionego mniemania, że Mars na zdjęciach NASA i ESA jest za mało czerwony, marsjańskie niebo powinno być niebieskie, chmury białe a gleba ma zbyt wiele odcieni. Tyle razy wałkowano ten wydumany problem, lecz jak widać, stale znajdują się chętni na odgrzewanie starego kotleta.
  • 3

Melchisedek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Często piszecie o wiatrach, burzach niosących pył, pytanie - jak to znoszą sondy NASA? Przecież po takiej burzy opadający pył zakłóci działanie kamer (osad na obiektywach) nie mówiąc o spadku efektywności paneli słonecznych zasilających elektronikę sondy. Czy coś wiadomo o kłopotach NASA z tym związanych?
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

NASA opublikowała 30 nowych zdjęć Marsa, czy retuszowane - tego nie wiem, sami oceńcie.
Jedno jest pewne - niektóre z nich zapierają dech w piersiach i stawiają po raz kolejny pytanie: czy tam jest (było) życie ?
Aż trudno sobie wyobrazić co widać na zdjęciach, których nie zdecydowali się pokazać (a daję głowę, że są takowe).

Link do strony ze zdjęciami http://todayswhisper...blished-by-nasa

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 6

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Pusta planeta. Bardziej wierze w bazy na księżycu. Więcej zdjęć i bardziej przekonywujące.
  • 0

Jęk Lodowatych Ulic.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy mi się wydaje ale na zdjęciu 5 od dołu widzę rośliny a podobno tam niema życia o.0
  • 1

SandFox.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy ktoś może mi podać konkretny argument dlaczego mieliby ukrywać prawdziwe kolory jakie widnieją na marsie ? Owszem wierzę, że fałszują zdjęcia, ale nie mogę pojąć jaki w tym sens i jaki cel tego.
  • 0

#355 Gość_?!.

Gość_?!..

Napisano

@UP, Złota zasada "Czytaj a potem pytaj" (tak... sam ją teraz wymyśliłem) ;) Była teoria iż USA nigdy nie dotarło na marsa i cykają zdjęcia pustyń a potem je barwią na czerwono. A jeśli chodzi o cel to myślę że jest nim pokazanie wyższości USA, taki "chwyt marketingowy"... A raczej manipulacja.

P.S. Nie wierze w to, chociaż... ;)
  • 0

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czy ów krajobraz:
Dołączona grafika

nie przypomina wam:
Dołączona grafika

Istne wydmy z jakąś roślinnością... ;)

Użytkownik Karaś edytował ten post 06.04.2012 - 09:34

• 1

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy ów krajobraz:
Dołączona grafika

.......

Istne wydmy z jakąś roślinnością... ;)

Wydmy jak malowane.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 3

skiaba21.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

JESTEM W TYM WSZYSTKIM ZIELONY ALE BARDZO MNIE TO WSZYSTKO CIEKAWI OGÓLNIE, CZEGO JEST TAK MAŁO ZDJĘĆ Z MARSA PRZECIESZ MAJA TAKA TECHNOLOGIE JUŻ DOSTEPNĄ, ONI SERIO CHYBA COŚ UKRYWAJA??

Dołączona grafika

Nie używamy CAPSA.

/mylo

• -2

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zdjęć są dziesiątki tysięcy, lecz Ty nie potrafisz ich znaleźć w sieci. Ot cały Twój problem.
  • 0

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Z sond (łazików itd...)okrazajacych planety i nasz ksiezyc w 21 wieku przy współczesnej technologii powinni my miec wszystko jak na tacy ;] mamy takie zdjecia jakby na ziemi fotografowano oceany lub pustynie, góry :/ jestesmy w czarnym zadzie, filozofy 21 wieku......,

Użytkownik real edytował ten post 23.06.2012 - 12:18

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych