Właśnie wcieło mi posta. Chyba nie ma tu limitu czasu na jego edycję?
[ Dodano: 2006-05-12, 11:52 ]Trzeba będzie przywyknąć do krótkich wypowiedzi, a to mi nie na rękę. Generalnie każdy użytkownik może sam odbierać i obrabiać np. fotki z misji marsjańskich sond SPIRIT i OPPORTUNITI, wystarczy poczytać jak to się robi na stronie NASA. Nie jest żadną tajemnicą że fotki z Marsa przesyła się w wersji czarno białej, które robi się przez zestaw wielu filtrów i po złożeniu otrzymuje się kolorowe. W zależności od ich doboru otrzymuje się różną kolorystykę. Ne tylko to ma wpływ na kolory, również pora dnia, a najbardziej nasze subiektywne wyczucie koloru pod kątem ziemskich nawyków, dlatego spieranie się o kolor nieba na Marsie, nie ma sensu, a już napewno podejrzenie o fałszerstwa.
[ Dodano: 2006-05-12, 12:37 ]Co do tych "normalnych" prawdziwych zdjec nie wiem jak znalazly sie w sieci ale widac wyraznie ze zdjecia sie dubluja. Istnieja te same zdjecia w roznych kolorystykach. Warto tez zwrocic uwage na to ze coraz wiecej zdjec NASA publikuje w odcieniach szarosci. Dlaczego? Zeby ukryc kolory.
Zdjęcia można publikować w różnej postaci. Trzeba mieć jednak złą wolę popartą nieuctwem, żeby wierzyć w takie dyrdymały spiskowe. Ktoś wcześniej dał przyklad zdjęć zrobionych z orbity tego samego rejonu krateru Gusev, jedno z kamery termalnej pracującej w podczerwieni, ktora robi zdjęcia cz/b i drugie w barwach naturalnych RGB. Komentarz do tych zdjęć to zamierzona dezinformacja piszącego, który albo nie wie, albo ukrywa fakt że zdjęcie w podczerwieni nie reprezentuje prawdziwych kolorów tylko sztuczne, ściślej pokazuje różnice temeratur powierzchni tego rejonu podczas nocy marsjańskiej. Aluzja autora postu do kombinowania przy kolorach bezpodstawna, żeby nie powiedzieć żenująca.