Skocz do zawartości

Zdjęcie

NASA retuszuje zdjęcia z MARSA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

#106 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

to nie zmienia to faktu iż tamtejszy skład atmosfery, panujące tam temeratury i wreszcie brak wody w stanie ciekłym, czynią ją nieprzyjazną człowiekowi.

Problem polega na tym, że wcale nie wiadomo czy są to przyjazne, czy nieprzyjazne warunki dla człowieka.
Jeśli wygląd atmosfery jest podobny do ziemskiej, tak samo gruntu to jaką mamy pewność, że jest tak jak opisują nam to naukowcy z NASA?
Raczej wmawia sie nam, że to czerwona planeta z nieprzyjazna atmosferą, a może prawda jest zgoła inna?
Cała historia czlowieka to jedna wielka manipulacja, więc niczego nie możemy być pewni, łącznie z informacjami, jakimi karmią nas naukowcy z NASA.
  • 0

aRON.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NASA, FBI itd. zbyt często oszukują. Ech, ci Amerykanie.

Badamy inne planety, szukamy na nich życia, a na Ziemi poznaliśmy tylko ok. 2 % zamieszkujących ją gatunków zwierząt. Chcemy się skontaktować z inną cywilizacją, przeszukujemy kosmos teleskopami, wysyłamy w odległe zakątki wszechświata wiadomości i sygnały, a ONI mogą żyć w głębinach oceanicznych. Reasumując: nie znamy dobrze naszej planety, a badamy inne.
  • 0

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chwileczkę. Chcę zauważyć że Mars badany był nie tylko przez sondy amerykańskie ale także przez radzieckie/rosyjskie. A z tego co mi wiadomo, Kreml nigdy nie stwierdził że Stany Zjednoczone kłamią na temat warunków panujących na Marsie.

EDIT AlienGrey: Drobne poprawki ;)
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Cała historia czlowieka to jedna wielka manipulacja, więc niczego nie możemy być pewni, łącznie z informacjami, jakimi karmią nas naukowcy z NASA.

Jak rozumiem NASA ma monopol na badanie np. Marsa i naukowcy z innych państw nie mają dostępu do jakichkolwiek danych pochodzących z tej planety?
  • 0

#110 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Amerykanie i rosjanie tylko w jednym są zgodni.
Nie mówia nam całej prawdy o badaniu Księżyca, Marsa i reszty kosmosu.
Dlaczego tak jest - nie wiem.
  • 0

aRON.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oni chcą "zrobić" z Marsa wrogą dla ludzi planetę. Retuszują zdjęcia, pewnie atmosfera Marsa jest o wiele bardziej przyjaźniejsza dla ludzi niż sobie wyobrażamy. Nie wiadomo jednak do końca co jest oszustwem, a co nie. To kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą.
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego tak jest - nie wiem.

No własnie - słowo klucz "nie wiem". ;)
A tak serio: w spisku muszą być także np. naukowcy z Europy, którzy także uczestniczą w badaniach Marsa.
  • 0

#113 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

No własnie - słowo klucz "nie wiem".

Szary obywatel tego świata niczego nie może być pewny.
Tylko ludzie na wysokich szczeblach mają więcej wiedzy, ale zapewne też nie wszystko wiedzą.
Nie ma pewności co jest prawdą a co fikcją.
  • 0

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NoMeansNo napisał:
"A tak serio: w spisku muszą być także np. naukowcy z Europy, którzy także uczestniczą w badaniach Marsa."

Właśnie ! Przecież Europejska Agencja Kosmiczna również bierze czynny udział w badaniu Marsa. Drugiego czerwca 2003 roku wysłano w stronę Marsa zestaw złożony z orbitera Mars Express i lądownika Beagle 2. Mars Express wszedł na orbitę Marsa, a następnie uwolnił Beagle 2, który wylądowała na Marsie i...słuch o nim zaginął. Nie odpowiedział ani na sygnały z europejskiego orbitera Mars Express, ani na sygnaly z amerykańskiego orbitera Mars Odyssey (który kraży wokół Marsa już od 2001 roku). W roku 2005, NASA umieściła na orbicie Marsa kolejny orbiter - Mars Reconnaissance Orbiter. Wszystkie trzy działają do nia dzisiejszego.
W roku 2003, kiedy to Beagle 2 prawdopodobnie rozbił się w czasie lądowania (początkowo myślano że wpadł do krateru ale ta teoria się nie potwierdziła), NASA wysłala na Marsa dwa mobline lądowniki - Spirit Rover i Opportunity Rover. Poruszają się ona na gąsienicach i również są aktywne do dzisiaj.
Zatem gdyby NASA rzeczywiście chciała oszukiwać międzynarodową opienię publiczną, to bez wątpienia w spisku takim musieli by brać udział naukowcy z niemal wszystkich krajów zaangażowanych w badanie Marsa, co wcale nie wydaje mi się prawdopodobne.

Federacja Rosyjska po raz ostatni próbowała wysłać sondę kosmicznę (Mars 96) w roku 1996. Niestety rakieta wybuchła przy starcie...ale u Rosjan to normalne.
Także Japonia w roku 1998 wystrzeliła w kierunku Marsa sondę kosmiczną Nozomi, która w roku 2003...minęła Marsa na skutek problemów technicznych i poleciała...gdzieś w kosmos.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dlatego jesli sie NIE WIE, nie ma podstaw, zeby sadzic ze jest inaczej, niz to co nam sie oferuje. Jednak badania niezaleznych naukowcow z calego swiata pokazuja, ze nie ma zadnych podstaw zeby twierdzic, ze jest inaczej niz podaje NASA, bo jakos wszyscy sie zgadzaja i nie zaprzeczaja (teoria spiskowa wszystkich instytutow z calego swiata nie ?), a bulwersuja sie tylko Ci, ktorzy nie maja bladego pojecia o niczym, a chca sobie pokolorowac swiat wg. wlasnego widzi mi sie, nikt wam tego nioe zabrania, ale nie oczerniajce bezpodstawnie nikogo, jesli sami mowicie ze NIE WIECIE.
  • 0

#116 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Ja osobiście nie mam zamiaru nikogo oczerniać, tylko czemu mają służyć te retusze i przekoloryzowanie zdjęć?
W jakim celu to się robi?
Czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie takich działań?
  • 0

Tiamat.
Reputacja

Napisano

Zalezy co masz na mysli poprzez retuszowanie i przekolorowywanie, bo jesli chodzi o uwidacznianie szczegolow itd. to co w tym dziwnego ? zdjecia z ksiezyca tez byly na maxa poddawane obrobce, bo w wersji oryginalnej nie nadawaly by sie do ogladania. Jesli juz, to tu nie chodzi o ukrywanie czegos tylko raczej o efektowne ukazanie danych fotografii, ale to moje zdanie.
  • 0

#118 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Jesli juz, to tu nie chodzi o ukrywanie czegos tylko raczej o efektowne ukazanie danych fotografii, ale to moje zdanie.

Masz rację, każdy ma prawo mieć swoje zdanie na ten temat.
Nie wiemy jakie intencje kierują naukowcami, którzy retuszują (czy jak chcesz - poprawiają) zdjęcia.
Nasuwa się tylko pytanie, dlaczego tak "poprawiają" te zdjecia, że zostaja usunięte istotne (a conajmniej ciekawe) szczegóły z nich?
  • 0

Tiamat.
Reputacja

Napisano

Nasuwa się tylko pytanie, dlaczego tak "poprawiają" te zdjecia, że zostaja usunięte istotne (a conajmniej ciekawe) szczegóły z nich?

Podstawowe pytanie, skad wiadomo ze zostaly usuniete jakies szczegoly, skoro ich nie ma ? moim zdaniem poprostu to jest wiara w to, ze cos tam bylo i zarzucanie ze zostalo to usuniete, choc nie ma zadnych podstaw i dowodow ze to tam bylo, jak dla mnie to nielogiczne, nierozsadne, a wrecz bezsensowne postepowanie. To tak jak wmawiac zmoknietemu na deszczu, ze ktos mu naplul w twarz.
  • 0

#120 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Administrator napisał:

To wyglada mniej wiecej tak, ze NASA czesc zdjec koloruje w sposob sztuczny lub po prostu sprawa ze sa one niewyrazne

Zakładam, że sam nie spreparował tych rewelacji, więc w dalszej kolejności, że takie rzecy rzeczywiście mają miejsce.
Konkludując, że te zdjęcia są przez NASA, czy też innych naukowców modyfikowane stawiam powyższe pytania, które zostają bez odpowiedzi.
Gdzieś na tym forum, lub innym widziałem modyfikację tych zdjęć w ten sposób, że zostały usunięte (za pomocą filtru blur) szczegóły geometrycznych struktur.
Pokazano zdjecia przed i po modyfikacji.
Jeżeli przyjmiemy, że te modyfikacje mają miejsce, to bez odpowiedzi zostaje pytanie, dlaczego i w jakim celu to się robi?
Można też troche pofantazjować i przyjąć hipotezę, iż na Marsie są całkiem znośne warunki do życia.
Po co się to ukrywa?
Może po to, aby w razie kataklizmu grożącego ziemi wyekspediować na Marsa tylko wybraną grupę ludzi zaoszczędzając sobie walki o miejca na "szalupie ratunkowej"
Oczywiście przyjmuję tą hipotezę z przymrużeniem oka.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych