Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zdjęcie ze zbioru MUFON (Ohio)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Poniższa fotografia pochodzi ze zbioru raportów MUFON Ohio. Zdjęcie zostało wykonane 28.08.2007 roku w Ohio.

Fragment raportu - opis autora:

"Podczas pełni Księżyca, postanowiłem wykonać fotografie. Wziąłem aparat i mój trójnóg przed dom. Nocna fotografia potrzebuje dłuższych czasów naświetlania bez ruchów kamery. Ustawiłem żądany czas naświetlania i ustawiłem wyzwalacz, aby nie poruszyć kamerą podczas wykonywania zdjęcia. Nacisnąłem spust migawki, odczekałem 10 sekund zanim aparat zrobił zdjęcie. Prezentowane zdjęcie posiada czas naświetlania równy 4 s. Można zaobserwować ruchy gwiazd z niewielką poświatą, która powstała przy naświetlaniu zdjęcia. Obiekt posiada wyraźny układ świateł i widoczną powłokę."

Zdjęcie:

Dołączona grafika

Pełna rozdzielczość:
[zobacz zdjęcie w pełnej rozdzielczości]
  • 0

earth2057.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawe zdjęcie. Może to i UFO z innego świata czy wymiaru ale sądzę iż to że tak powiem "jakieś coś" co znajduje się w posiadanie rządu USA
  • 0

above.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wow, niezle zdjecie, chyba nikt nie zaprzeczy ze cos duzego lata : ) a co to jest to juz inna kwestia, statki obych ? moze nieujawnione technologie ziemian :)
  • 0

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam małe wątpliwości co do autentyczności tego zdjęcia. Otóż, zdjęcie było robione z 4 sekundowym naświetlaniem. Skutkiem czego gwiazdy na niebie uległy rozmyciu. Natomiast światła tego obiektu i sam obiekt jest ostry i wyraźny. Trochę to dziwne zwłaszcza, że to UFO z całą pewnością musiało się poruszać, a taka gwiazda pozostaje nieruchoma. Ale jeśli ten efekt jest wytłumaczalny i zdjęcie jest prawdziwe to muszę przyznać, że fotograf miał wielkie szczęście na zrobienie takiego zdjęcia. I chwała mu za to. Oby więcej takich (i lepszych) zdjęć pojawiało się na forum.
  • 0

piomet.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może się mylę, ale czy 4 sek. to nie za mało, żeby gwiazdy zostawiły smugę?
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Prawdopodobnie na zdjęciu widać jakiś "solidny obiekt"... czym jest ? Oto jedno z rozwiązań. Jedną z teorii wyjaśniających tego typu "tajemnicze zdjęcia UFO" jest to, iż w wielu przypadkach na tego typu fotografiach widzimy samolot (mniejszy lub większy), który pozostawia tego typu "anomalie" na zdjęciu.

Oto kilka przykładów :

Zdjęcie samolotu, który startował :

Dołączona grafika

Samolot przelatujący bardzo nisko nad ziemią :

Dołączona grafika

Kolejny przykład tego typu zdjęcia :

Dołączona grafika

Więcej na ten temat pod hasłem - "long exposure of plane" - wpisać w Google ;)

Dziękuję za uwagę :)
  • 0

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie mylisz sie
4 sekundy to zdecydowanie z malo
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nie mylisz sie
4 sekundy to zdecydowanie z malo

Szanowni dyskutanci! Prezentowane tu zdjęcie przedstawia zjawisko całkowitego zaćmienia Księżyca, jakie miało miejsce właśnie 28.08.2007r. Potwierdzają to nie tylko astronomiczne efemerydy, jak również czerwona barwa lewej górnej części tarczy Księżyca (która znajdowała się w cieniu Ziemi). Zjawisko było widoczne na zachodniej półkuli, czyli w obu Amerykach i na obszarze Pacyfiku.
Jak wiadomo, sfera niebieska pozornie obraca się ze wschodu na zachód i jej pełny obrót trwa w zaokrągleniu 24 godziny. W ciągu jednej godziny (3600sekund) gwiazdy przemieszczają się o 15 stopni (54.000 sekund łuku) na zachód, zatem w ciągu ekspozycji trwającej 4 sekundy będzie to: 54.000" : 3600s = 15 x 4 = 60" = 1`łuku. Pozorna szybkość z jaką przemieszcza się gwiazda, zależy od jej współrzędnych na sferze niebieskiej. Najszybszy ruch obserwujemy u gwiazd położonych na równiku niebieskim, najwolniejszy w pobliżu biegunów nieba. Z tego wynika również, że w tym samym czasie fotografowana nieruchomym aparatem gwiazda "narysuje" na zdjęciu linię o różnej długości. Liniowe rozmiary śladu gwiazdy zależą również od długości ogniskowej obiektywu. Zdjęcie wykonano obiektywem o ogniskowej 270mm, dzięki czemu ślady gwiazd są wyraźnie zaznaczone. Ich długość w porównaniu do rozmiarów tarczy Księżyca jest w proporcji 1 : 33, co jest zgodne z kątową średnicą tarczy Księżyca w perygeum, wynoszącą ok. 33` łuku.
Co do linii i kropek widocznych nad Księżycem, są to bez wątpienia typowe światła pozycyjne daleko przelatującego samolotu. Trochę to dziwne, że MUFON kolekcjonuje tak banalne fotki.
  • 0

Dramo.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@UP

A ty przypadkiem z CIA nie jesteś , że tak piszesz? o.O

@Topic

Mi się wydaje , iż jest to prawdziwe zdjęcie.
  • 0

xvyx.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby było jasno to by się dało powiedzieć czy to ma kształt dysku, ale jasno nie jest i to stwarza problem :| Latający spodek albo samolot. Mi to bardziej wygląda na spodek, ale specjalistą nie jestem ;)
  • 0

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pierdoły. Takie zdjęcia tylko kompromitują organizację, która zajmuje się badaniem ufo.

Na tym zdjęciu wyraźnie zarejestrowano samolot, kto ma choć trochę doświadczeń z nocną fotografią od razu jest w stanie to zdjęcie ocenić.

Już ktoś zresztą pisał wyżej, dodaję tylko więcej zdjęć.

http://farm1.static....c0e0f4b.jpg?v=0
http://farm1.static....4f2c13f.jpg?v=0 czy to nie to samo?
http://farm3.static....78d966748_o.jpg

Mam nadzieję, że to wystarczy:) Oczywiscie układ swiatełek zależy od tego, jakie światła ów samolot miał włączone a wiadomo-są różne.

Pozdrawiam!!
  • 0

Ryj3k.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokładnie tak, moim zdaniem jest to przelatujący samolot. Zauważyć można regularność świateł. Czerwone i niebieskie światełka powstały przez efekt migania świateł samolotu. Wystarczy popatrzeć w nocy na samolot nisko przelatujący i widać, że światła te migają około 1 raz na sekundę. Zdjęcie było naświetlane 4 sekudy i mamy 4 czy 5 światełek niebieskich oraz czerwonych :)

Samolot na bank, a gwiazdy bardzo szybko przesuwają się po nieboskłonie. :) Łatwo to zauważyć.
  • 0

Koper.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moje zdanie jest podobne do zdania innych użytkowników. Także sądzę, że jest to po prostu smuga po przelatującym samolocie. Ale muszę przyznać, że na początku zdjęcie mnie bardzo zaciekawiło.
  • 0

midas.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no nie wiem nie wiem.. dla mnie to raczej nie jest samolot... zauważcie ze samoloty zostawiają taki sam kolor świateł i są regularne co jakiś odstęp czasowy. Zapewne MUFON wziął to pod uwagę dlatego nie zignorował tego zdjęcia. Światła mają różne kolory w różnych odstępach od siebie. No nie wiem znawcą nie jestem ale tylko to mnie jeszcze nurtuje pzd
  • 0

Kubek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przecież ten samolot mógł równie dobrze lecieć pod pewnym kątem, stąd nierówne odstępy między światłami. Jeżeli zaś chodzi o częstotliwość błysku świateł kierunkowych - niekoniecznie musi ona być równa ;-]

Miażdżące argumenty przedstawił Dager i z pewnością absolutnie poddają w wątpliwość podejrzenia, że to UFO.

Pozdrawiam, Kubek.

Dołączona grafika
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych