Judas666 a ja mysle ze leczysz w ten sposob swoje frustracje - brak dziewczyny, odrzut spoleczny - i przez to sprowadzasz wszystkich i wszystko w jedną całośc - a wyobraz sobie ze sa jeszcze inni ktorzy sa ze swojego zycia szczesliwi, ktorzy maja inne cele itd itp.
Zapomniales w swojej liscie dziennych czynnosci dopisac ... pisanie postow na paranormalne.pl - zwierzaczki tez to robia ?
A o miłości się nie wypowiadaj bo chyba jej nie doswiadczyles - sa ludzie ktorzy sa ze soba i dzieci wcale nie chca miec
Hiperkurwon - a Ty dalej swoje - Tobie otoczenie wpycha religie, a mi nikt tej religii nie wpycha - kolejny raz powtorze ze nie jestem zwiazany z zadną religią, zebys mi nie zarzucal ze juz zostalem zmanipulowany. Jest religia, chcesz to sobie chodzisz do kosciola, nie chcesz to nie - dla mnie proste.
Bandi - odpowiedz sobie na pytanie czym jest swiadomosc, kiedy sie pojawia? - kiedy zaczynamy byc swiadomi tego co sie z nami dzieje ? - cala dyskusja zeszla na zly tor - pytanie brzmialo czy jest cos po smierci ? - zadalbym jeszcze pytanie co sie dzieje z duszą ludzką (o ile istnieje - tak, dopiszę bo jej nie czujecie) przed urodzeniem. Nie kazdy organizm ma swiadomosc - ta jest domeną ludzką, zwierzęta posiadają instynkt (nie twierdze, i juz o tym pisalem, ze ludzie go nie mają)
Kael - ale co przez to udowadniasz ? przeprowadzono badanie - gdzie szympansa wyuczonego sztuczek i gestow skonfronotwano z innymi - i co ? i nic - szympans doksztalcony nie bral sie za edukowanie swoich kolegow, zachowywal sie jak nigdy nic "zwykly" szympans. Psa tez nauczysz trikow, pies gdy chce jesc mruczy, gdy chce sie bawic macha ogonem, czasem szczeka - to jest ta swiadomosc ? to jest wlasnie zwierzecy instynkt. Inne zwierzęta jak szczury, a nawet wiewiórki też wykazują sie sprytem. Tylko co ma to do swiadomosci swojego istnienia ? Slyszalem i o zachowaniach altruistycznych - u zwierzat stadnych jest to dosc pospolite i wiaże się z tak zwanym egoizmem genów - Zwierzęta pomagają swym ?ziomkom?, osobnikom tego samego stada (gatunku), tzn. zachowują się tak aby cała populacja miała z tego korzyści, nie przemawia przez nie żadne poczucie moralności, lecz zwyczajna chęć przetrwania własnych genów
kilka przykładów z internetu:Wampiry- nietoperz, któremu nie udało się polowanie może liczyć, iż jego stado podzieli się z nim własnym posiłkiem, zwiększa to szanse na przeżycie całej populacji
Surykatki- surykatki w obronie własnego stada wydają dźwięki mające na celu ostrzeżenie reszty osobników, pomimo iż tym samym zwracają uwagę drapieżnika na siebie
Szczury- szczury zanim rozpoczną ?konsumpcję? sprawdzają czy pożywienie nie jest zatrute. W tym celu jeden z osobników ?próbuje? pokarmu i na podstawie obserwacji reszta stada wnioskuje czy można przystąpić do uczty
Lemingi- jest to przypadek dyskusyjny. Gryzonie rzucają się do morza, aby stworzyć w ten sposób lepsze miejsce do rozwoju dla innych osobników.
Lwy- lwice dzielą się swym pokarmem nie tylko z własnymi młodymi, lecz i dziećmi innych lwic
Termity, mrówki, pszczoły- w obronie stada, ponoszą śmierć
Gdzie tu świadomość ? Empatia, moralność, bezinteresowność ?