Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysoki Kamień. Bardo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
172 odpowiedzi w tym temacie

Quidam.
  • Tematów: 16
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zdrowy rozsądek każe uznać, ze to samo co w innych tego typu miejscach o takiej godzinie.

Popatrzmy racjonalnie, zakładając, że historia jest prawdziwa:
- 1966, głęboki komunizm,a tu banda nastolatków idzie sobie obozować i wzywać duchy... Pierwsza dziwna sprawa, bo wtedy się było albo z kościołem, albo z rządzącymi, Ci to musieli być outsiderzy.
- załatwili wszystkie potrzebne rzeczy i przeczytali dostępną literaturę... Skąd te rzeczy i literatura? Przecież na półkach w NRD pomarańcze były rarytasem, a tu jakieś almanachy i nietoperze skrzydła dorwali, jak?
- zmiany meteorologiczne na szczycie wzgórza... wiatr który ucichł, niezwykłe! Zupełnie jak u mnie, na górce na osiedlu 21.04.1996. Pamiętam, że wtedy też coś dziwnego w powietrzu wisiało, moja ulubiona wrona zniknęła.
- coś biegało wkoło ich obozowiska, którego centralnym punktem było ognisko. Oczywiście, założenie, ze to typowy psiak, co szukał towarzystwa i ucieszył się na widok ludzi, a bał ognia i podejść za blisko, to już za daleko idące wnioski? Bo mnie tak odnalazł pewien kundel, który aktualnie mieszka sobie spokojnie w gospodarstwie, w którym wtedy mieszkałem. Też bał się ogniska, ale też z radości dostał głupawki i biegał w koło.
- wpadli w panikę i w nocy przedzierali się przez pochyły, zalesiony teren... Ja się dziwie, ze do wioski dobiegło aż dwóch, bardziej bym oczekiwał poskręcania wszystkich czterech wyimaginowanych karków na takiej trasie.
- chłopaków nigdy nie znaleziono.... UUuuu, straszne., Gdyby były dowody, że istnieli naprawdę. Albo, ze poszukiwania nie były prowadzone metodą "na Popiełuszkę", bo jak tak, to mogli co najwyżej karat złapać. Tam zdaje się, straszne przeciągi są, o ile aktualnie powietrze nie zamiera w melodramatycznej pozie gęstej tajemnicy.
- stracili dwóch kumpli, jak tu nie mieć koszmarów?
- "Aargaroth", przegrzebałem całą bibliotekę etnologiczną i kulturoznawczą UWr i Towarzystwa Ludoznawczego, nic tam o takim demonie/potworze/uborzęciu/diable/innym draństwie nie ma. Nawet tego wywiadu, co miał chłopaczek do gazety dać (intratna sprawa, nie ma co), nie widać.
- Obaj szybko zaginęli. Ale czy istnieli naprawdę? Akty urodzenia? Meldunki? Akta tamtej sprawy? Pamięć góralska? Cokolwiek wspomina o nich, poza kontekstem tej afery? Pomijając fakt, ze mogli zwyczajnie trzasnąć kolegów, a potem dać dyla gdziekolwiek indziej. Aparat Partyjny dawał szerokie możliwości "zaczęcia od nowa".
- Inne zaginięcia. To samo co wyżej + po proszę o miejsca siedzące, bo tego pewno długo się będzie szukać.
- nikt nie pozostał tam po zmroku. Pewno wierutna bzdura, bo zakładam, ze autor tej całej historyjki nie ma tam podglądu na żywo przez 24/7?

Konkluzja? Nad czym my tu debatujemy? Już szybciej doszukamy się wróżki Zębuszki na jedno złotówce.
  • 0

MiszaAS.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Quidam chociaż sam jestem sceptykiem i raczej skrajnym racjonalistą, to osobiście jestem ciekawy efektu tej wyprawy. Podejrzewam, że kompletnie NIC się tam nie stanie i kompletnie NIC nie usłyszą (po za nocnymi odgłosami typowymi dla lasu). Po prostu takie gęste lasy zawsze sprzyjają tego typu legendom, a szczególnie w górach można spotkać ich od zatrzęsienia. Gdybym bliżej mieszkał pewnie sam bym się tam wybrał i udowodnił, że jest to miejsce jak wiele innych, jednak z Pomorza nie będę jechał przez całą Polskę dla tak banalnej sprawy. Jedynie w przypadku, w którym znalazłaby się osoba, która by za to zapłaciła.

Czekam na relacje i potwierdzenie racjonalnego punktu widzenia.

Pozdrawiam

Użytkownik Niemrawy edytował ten post 22.12.2009 - 12:04

• 2

sPEAR.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Troszeczkę odświeżę temat, bo mam coś ciekawego do napisania...

Czytając w pracy ciekawe tematy które znajdują się na forum, natknąłem się na własnie ten.
Początkowo kiedy przeczytałem nazwę "Bardo" pomyślałem, że jest to jakaś nazwa tej góry która jest podobna do nazwy mojego miasta.
Po chwili, zorientowałem się iż jest to własnie moje miasto które zamieszkuję :)
Szczerze mówiac coś tam slyszałem o tej legendzie i chodzilem w tamto miejsce nie raz (kilka razy bylem tam w nocy, wtedy jeszcze nie słyszałem o tej legendzie) i nic nadzwyczajnego nie zauważyłem...
Możliwe, ze byłem w nieodpowiedniej porze :)
W Bardzie jest dużo takich podobnych historii, ale często coś ktos sobie dopowiada itp.
Teraz na tym kamieniu jest duzy krzyż :

http://www.matfoto.p...d urwiskiem.jpg

Tylko nie jestem pewien czy chodzi dokładnie o to urwisko, ponieważ w Bardzie jest jeszcze jeden ogromny kamień na który można wejść i jest nad skarpą.

Pozdrawiam.

Użytkownik sPEAR edytował ten post 05.03.2010 - 15:05

• 0

G Virus.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sPEAR, to nie to miejsce. Wysoki Kamien to szczyt znajdujacy sie zaraz przed wsia Laskowka. Sorki, ale jestem za granica i mam niemiecki system, wiec nie ma polskich znakow.
  • 0

sPEAR.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sPEAR, to nie to miejsce. Wysoki Kamien to szczyt znajdujacy sie zaraz przed wsia Laskowka. Sorki, ale jestem za granica i mam niemiecki system, wiec nie ma polskich znakow.

No nie raz jezdzilem do Laskówki ale nie moge sobie przypomnieć które to miejsce...
Na pewno zdjęcie bądź obraz z google maps by mi ułatwiły i bym coś Wam przybliżył na temat artykułu.

Użytkownik sPEAR edytował ten post 05.03.2010 - 18:00

• 0

G Virus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystkie materialy mam na chacie a jestem teraz w Austrii. Wez mape Gor Bardzkich to szybko to znajdziesz, to jest niedaleko Laskowki. Zaraz poszukam na Google, ale nie wiem czy jeszcze dobrze pamietam, ktore to wzgorze. Jak dojsc to wiem, bo tam bylem. Poczekaj chwile, moze znajde.
  • 0

sPEAR.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No dobra, mam nadzieję, że jakoś uda nam się to wyjaśnić... :)
  • 0

G Virus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sPEAR, zapraszam na nasza strone www.dhs.ng.pl, tam znajdziesz relacje z naszej eskapady. W zakladce redakcja znajdziesz maila do mnie (GVR), podeslij mi przez niego swoj adres, a wysle ci fotke sat.
  • 0

#99 Gość_Ikazuki

Gość_Ikazuki.

Napisano

Witam.

Przyznam, że głęboko wierzę w istnienie sił nadprzyrodzonych, ale choć nie jestem tak sceptyczny jak Quidam, to się zgadzam z jego wypowiedzią. Podał logiczne i klarowne wyjaśnienia, które każdy myślący człowiek powinien uznać bez zastanowienia.
Jak wynika z ekspedycji dotychczas przeprowadzonych, bardzo łatwo jest tam stracić orientację i się zgubić, nawet w dzień, a co dopiero w nocy, uciekając w pośpiechu przed nieokreślonym zagrożeniem. To rozległy teren i niezwykle trudny, z bujną roślinnością... zapewne nie trudno byłoby ominąć ciało zaplątane w chaszcze, gdyby były prowadzone tam poszukiwania? Może były tam dzikie zwierzęta właśnie, albo chociaż pies?
Pracownikom leśnym też zdarzają się wypadki...

Chcę poruszyć kwestię wspomnianego imienia "Aargaroth".
Długi czas szczególnie interesowały mnie anioły, duchy i demony, czytałem bardzo wiele na ten temat. Jeden anioł, czy też demon, może przedstawiany być pod wieloma imionami, często bardzo różniącymi się od siebie, w różnych kulturach są te imiona inaczej zapisywane.
W księgach się wymienia takie byty jak Astachot, Astarot, które brzmią bardzo podobnie, a wiem z doświadczenia, że o zniekształcenia łatwo, szczególnie kiedy od kogoś się zasłyszy, a nie samemu przeczyta. Sam niejednokrotnie miałem upiorne koszmary o śmierci i diabłach... wyobraźnia to potężne medium.
  • 0

wildeye.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Są chętni na ognisko i kiełbaski w czerwcową sobotnią noc ?
  • 0

JXC.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Są chętni na ognisko i kiełbaski w czerwcową sobotnią noc ?

Czemu nie? ;)
  • 0

G Virus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem za może w przyszły weekend :)
  • 0

Coromoggie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przestań się wygłupiać. Wiele osób próbowało robić tam zdjęcia ale w tajemniczy sposób zdjęcia zawsze wychodzą prześwietlone. To jest POWAŻNA sprawa. Co do zdjęcia powyżej, to nie jest ta skałka (więcej inwencji w poszukiwaniach radzę). Polecam też porozmawiać z tamtejszymi leśniczymi - gwarantuję, że po ich wysłuchaniu już nigdy nie zasnęlibyści sami w ciemnym pokoju.

To nie prawda, ze zdjecia nie wychodza. Sama widzialam fotki z tego miejsca, bardzo dobre zreszta ; ) Samo miejsce jest nie bardzo ciekawe...ani ladne ani widokowe. Ale czy zdjecia wychodza czy nie to i tak nie poszlabym tam nawet z 40 ludzmi ; )
  • 0

Coromoggie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

- Obaj szybko zaginęli. Ale czy istnieli naprawdę? Akty urodzenia? Meldunki? Akta tamtej sprawy? Pamięć góralska? Cokolwiek wspomina o nich, poza kontekstem tej afery?

Musze przyznac ze to tez mi sie wydaje podejzane...jakie sa imiona tych chlopakow? Czy mieli rodziny w Bardzie czy okolicach? Podobno milicja miala zgloszenie o calym wydarzeniu...wzmianki w gazetach....chyba nie byloby to trudno sprawdzic...Chociaz historia jest tajemnicza i troche straszna to chcialabym widziec jakies dowody ze to sie wogole stalo.
  • 0

JXC.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

- Obaj szybko zaginęli. Ale czy istnieli naprawdę? Akty urodzenia? Meldunki? Akta tamtej sprawy? Pamięć góralska? Cokolwiek wspomina o nich, poza kontekstem tej afery?

Musze przyznac ze to tez mi sie wydaje podejzane...jakie sa imiona tych chlopakow? Czy mieli rodziny w Bardzie czy okolicach? Podobno milicja miala zgloszenie o calym wydarzeniu...wzmianki w gazetach....chyba nie byloby to trudno sprawdzic...Chociaz historia jest tajemnicza i troche straszna to chcialabym widziec jakies dowody ze to sie wogole stalo.

Badaliśmy tą sprawę ale nie od tej strony, czyli po prostu poszliśmy tam i obejrzeliśmy teren, zrobiliśmy kilka zdjęć. Wszystkie wyszły dobrze, z resztą możesz je obejrzeć na naszej stronie (dhs.ng.pl). Może ktoś zajmie się tym pod kątem ustalenia faktów jeśli takowe istnieją, chętnie zamieścimy wyniki takiego śledztwa na naszej stronie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych