E tam przecie trzęsienia w Kaliforni to normalka... Niczym coroczny śnieg w zimie
Może z tym śniegiem to trochę na wyrost, ale 3-4 trzęsienia ziemi rocznie w Kalifornii powyżej 6 stopni w skali Richtera to raczej norma. Więc jest spora szansa na takie trzęsienie jeszcze w tym roku.
Co do przepowiedni Briana, zastanawiał się ktoś nad tym, na ile jego rezultaty mogą być wynikiem przypadku? Ja spróbowałem podjąć się próby określenia.
Na świecie mamy rocznie ok. 600 trzęsień ziemi w zakresie 5,5 - 7 st. Richtera i ok. 20 silniejszych niż 7 stopni. Dolny zakres wybrałem nieprzypadkowo z dwóch powodów:
- słabsze trzęsienia liczy sie już w grubych tysiącach rocznie i ich "przepowiadanie" nie jest żadna sztuką (zakres 4.3 - 5.5 st. to ok. 6 tys. zdarzeń rocznie)
- słabsze trzęsienia z reguły nie wyrządzają żadnych strat materialnych, ani strat w ludziach (przechodzą zwykle bez echa, nie są "medialne")
Trzęsień bardzo silnych powyżej 7 st. też nie biorę pod uwagę, ponieważ Brian jak na razie nie ma "sukcesów" w ich przepowiadaniu, więc nie mam na czym bazować.
Pozostaje więc zakres od 5,5 do 7 st. i 600 trzęsień rocznie. W tym obszarze mieszczą sie wszystkie tegoroczne "sukcesy" Briana (jest ich 5, ale ponieważ rok sie jesze nie skończył wspaniałomyślnie podaruje mu jeszcze jeden sukces - niech ma więc 6)
Sprawdzmy więc jakie mamy szansę trafić na oślep z przepowiednią terminu. Oczywiście chcemy także określic lokalizację wstrząsów. Wybrałem w tym celu WSZYSTKIE "gorące obszary" na kuli ziemskiej, gdzie mogą wystąpić trzęsienia Ziemi o interesującej nas sile. (praktycznie 100 %)
Oto one:
Rejon Alaski
Kalifornia
Ameryka Łacińska (głównie Meksyk)
Północne Andy (Kolumbia)
Środkowe Andy (Peru)
Andy Południowe (Chile)
Azja Mniejesza (Turcja)
Kaukaz
wyż. Irańska
Tienszan
Himalaje
Birma
Mongolia
Filipiny
Japonia
Kamczatka
Nowa Zelandia
Karaiby
Nowa Gwinea
wyspy Oceanii
Hawaje
Archipelag Malajski (Indonezja)
To 22 lokalizacje. Przy 600 trzęsieniach rocznie na jedno miejsce przypada średnio ok. 27 trzęsień. Przy 365 dniach w roku mamy statystycznie 7, 5 % szansę (27/365 = 0.075) na trafienie dnia trzęsienia ziemi wraz z określeniem jego lokalizacji z dokładnością do miejsc wymienionych powyżej.
Moglibyśmy wymusić jeszcze precyzję określenia siły wstrząsów. Prawdopodobieństwo 7, 5% odpowiada pełnemu zakresowi 1, 5 st., a przy prawdopodobieństwie np. ok. 1% zakres ogranicza się do ok. 0, 2 st.
Podsumowując:
Statystyczne prawdopodobieństwo trafienia trzęsienia z datą, lokalizacją (z listy powyżej) i magnitudem z zakresu 5,5-7 (dokładność 0,2 st.) wynosi ok. 1%. Takim właśnie współczynnikiem sprawdzalności cechują się "przepowiednie" Briana. (6/600=0.01; 1%)
Czy w świetle powyższego oszacowania zdolności Briana wydają się aż tak nadzwyczajne?