Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spodziewane trzęsienie Ziemi w San Francisco!?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Więc czekamy do jutra. Jeżeli to nadejdzie to bedzie katastrofa większa niż caterina
  • 0

pierogi mroku.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Choć mi się nic nie śniło na ten temat to 3mam kciuki żeby to nastąpiło,żeby los angeles i san francisco uległo całkowicie w gruzach bo namiesza to mocno w gospodarce USA przez co byc może kontynuowanie ich wojny niebędzie na tak szeroką skalę,żal mi troche niewinnych ludzi ale"każda wojna pociąga za sobą śmierć niewinnych" a wolę żeby to USA stało po przegranej stronie
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

[url="http://www.fs.fed.us/gpnf/volcanocams/msh/"]http://www.fs.fed.us/gpnf/volcanocams/msh/[/url]
Teraz w tej kamerce nic nie widać...
  • 0

Apophis_.
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

O, będzie jazda. Ten prorok naprawdę ma wiele udanych przewidywań, coś czuję, że i ta przepowiednia będzie trafna.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moze byc ciekawie, przesledze ten temat do poniedzialku. Solaris brawa za czujnosc :kim:
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no coz... ja mowie, ze sie nic nie stanie. chodz bylo by ciekawie jak by sie stalo.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie widzę nic dziwnego w tym "przepowiadaniu" trzęsień ziemi. Jak już ktoś kiedyś tu powiedział, to tak jak przepowiadanie śniegu w zimie.

Trzęsień o sile 6-7 stopni mamy ok. 100, a trzęsień o sile 7-8 stopni ok. 20 rocznie. Wystąpienie takiego zdarzenia w każdym z wymienionych w przepowiedniach miejsc (Japonia, Alaska, Kalifornia, Indonezja) to praktycznie sytuacja oczywista.

Jestem niemal pewny, że w każdym z czterech wyżej wymienionych miejsc jeszcze w tym roku (choć zostały zaledwie 2 miesiące) wystąpią wstrząsy powyżej 6 stopni w skali Richtera.
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale on okreslil date, miejsce i sile. a to juz nie tak latwo trafic i gdyby rzeczywiscie takie cos mialo miejsce to ciezko uznac to za przypadek.
chodz jak mowilem, osobiscie sadze, ze sie nic nie stanie
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

E tam przecie trzęsienia w Kaliforni to normalka... Niczym coroczny śnieg w zimie :lol :
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

E tam przecie trzęsienia w Kaliforni to normalka... Niczym coroczny śnieg w zimie

Może z tym śniegiem to trochę na wyrost, ale 3-4 trzęsienia ziemi rocznie w Kalifornii powyżej 6 stopni w skali Richtera to raczej norma. Więc jest spora szansa na takie trzęsienie jeszcze w tym roku.

Co do przepowiedni Briana, zastanawiał się ktoś nad tym, na ile jego rezultaty mogą być wynikiem przypadku? Ja spróbowałem podjąć się próby określenia.

Na świecie mamy rocznie ok. 600 trzęsień ziemi w zakresie 5,5 - 7 st. Richtera i ok. 20 silniejszych niż 7 stopni. Dolny zakres wybrałem nieprzypadkowo z dwóch powodów:
- słabsze trzęsienia liczy sie już w grubych tysiącach rocznie i ich "przepowiadanie" nie jest żadna sztuką (zakres 4.3 - 5.5 st. to ok. 6 tys. zdarzeń rocznie)
- słabsze trzęsienia z reguły nie wyrządzają żadnych strat materialnych, ani strat w ludziach (przechodzą zwykle bez echa, nie są "medialne")
Trzęsień bardzo silnych powyżej 7 st. też nie biorę pod uwagę, ponieważ Brian jak na razie nie ma "sukcesów" w ich przepowiadaniu, więc nie mam na czym bazować.

Pozostaje więc zakres od 5,5 do 7 st. i 600 trzęsień rocznie. W tym obszarze mieszczą sie wszystkie tegoroczne "sukcesy" Briana (jest ich 5, ale ponieważ rok sie jesze nie skończył wspaniałomyślnie podaruje mu jeszcze jeden sukces - niech ma więc 6)

Sprawdzmy więc jakie mamy szansę trafić na oślep z przepowiednią terminu. Oczywiście chcemy także określic lokalizację wstrząsów. Wybrałem w tym celu WSZYSTKIE "gorące obszary" na kuli ziemskiej, gdzie mogą wystąpić trzęsienia Ziemi o interesującej nas sile. (praktycznie 100 %)
Oto one:

Rejon Alaski
Kalifornia
Ameryka Łacińska (głównie Meksyk)
Północne Andy (Kolumbia)
Środkowe Andy (Peru)
Andy Południowe (Chile)
Azja Mniejesza (Turcja)
Kaukaz
wyż. Irańska
Tienszan
Himalaje
Birma
Mongolia
Filipiny
Japonia
Kamczatka
Nowa Zelandia
Karaiby
Nowa Gwinea
wyspy Oceanii
Hawaje
Archipelag Malajski (Indonezja)

To 22 lokalizacje. Przy 600 trzęsieniach rocznie na jedno miejsce przypada średnio ok. 27 trzęsień. Przy 365 dniach w roku mamy statystycznie 7, 5 % szansę (27/365 = 0.075) na trafienie dnia trzęsienia ziemi wraz z określeniem jego lokalizacji z dokładnością do miejsc wymienionych powyżej.

Moglibyśmy wymusić jeszcze precyzję określenia siły wstrząsów. Prawdopodobieństwo 7, 5% odpowiada pełnemu zakresowi 1, 5 st., a przy prawdopodobieństwie np. ok. 1% zakres ogranicza się do ok. 0, 2 st.

Podsumowując:
Statystyczne prawdopodobieństwo trafienia trzęsienia z datą, lokalizacją (z listy powyżej) i magnitudem z zakresu 5,5-7 (dokładność 0,2 st.) wynosi ok. 1%. Takim właśnie współczynnikiem sprawdzalności cechują się "przepowiednie" Briana. (6/600=0.01; 1%)

Czy w świetle powyższego oszacowania zdolności Briana wydają się aż tak nadzwyczajne?
  • 0

----.
  • Tematów: 75
  • Artykułów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy w świetle powyższego oszacowania zdolności Briana wydają się aż tak nadzwyczajne?

Widac ze nie zajzales na strone Briana :) . On to ma multum potwierdzonych przepowiedni

http://www.brianspre...com/correct.htm

i to praktycznie ze wszystkim ,,,,, zabojstwa , znalezieni ludzie , ptasia grypa , wypadki samochodowe , ataki terrorystyczne etc etc...

wiec tak , jego zdolnosci sa nadzwyczajne...

i te przepowiednie sa prawdziwe..... na tej stronie sa tacy maniacy ktorzy sledza kazdy jego wpis i odrazu wysylaja do niego jakies informacje ktore pozniej zamieszcza pod snem. Wiec jakby cos sie nie zgadzalo to by oszustwo odrazu wyszlo na jaw
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widac ze nie zajzales na strone Briana  . On to ma multum potwierdzonych przepowiedni

Zajrzałem. Nawet dość dokładnie ją przeglądnąłem. A tu wypowiadałem sie tylko w sprawie trzęsień ziemi.
  • 0

----.
  • Tematów: 75
  • Artykułów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wlasnie Brian zrobil aktualizacje o dzisiejszym trzesieniu

"UPDATE:

IF THIS EVENT IS TO TAKE PLACE, MORE THAN LIKELY IT WILL HAPPEN IN SAN FRANCESCO ON NOVEMBER 5TH, 2006 AT HIGH TIME, APPROXIMATELY 10:30 AM LOCAL TIME."

Jezeli wydarzenie to bedzie mialo miejsce to prawdopodobnie uderzy w San Francisco 5 listopada 2006 , okolo 10:30 czasu lokalnego.

10:30 w San Francisco to u nas chyba cos kolo 17:30 bedzie ?
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To powinno byc ok. 19:30 czasy zimowego CSE (różnica czasowa wynosi 9 godzin). Więc może będzie coś w wieczornych Wiadomościach. :P

A tak na poważnie, to ja wolę poczekać. Czas już za kilkanaście godzin zweryfikuje prawdziwość tych wróżb. Pamiętajmy, że już raz Brian nie trafił z przepowiedniami w kwestii tego potężnego kalifornijskiego trzęsienia. ;-)

Przypomina mi to wszystko to całe seryjne "przewidywanie" kolejnych dat końca świata. :-D

[ Dodano: 2006-11-05, 02:26 ]
Przemo, powiedz mi jaki sens ma Twój przykład? Żaden...
Jeśli już chcesz uśredniać wrzuć lód do wrzątku, wtedy to nabierze jakiegoś sensu. :P
  • 0

pierogi mroku.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dziś w nocy przebudziłem się po 12.00 i zaczęłem rozmyślać o tym temacie po czym zasnąłem i jak tylko film mi sie urwał i wszystko sie wyciszyło to nagle usłyszałem ogłuszający trwający ok 4-5sek. odgłos trzęsienia ziemi-przestrzeń(niebo)wypełnioną odgłosem kruszących się budynków,chyba że ziemia podczas trzęsienia sama wydaje takie odgłosy,niebyło przy tym żadnego obrazu-była ciemność-szkoda hehe,poprostu jak zamknąłem oczy usłyszałem to,obudziłem się i jeszcze mi w uszach brzęczało :smile: dziwny sen,myślę że raczej spowodowany wczorajszym czytaniem tego tematu :mrgreen:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych