Zalogowałem się na forum testowym IPB 3.0 (
http://ipb3preview.ipslink.com - niestety konto posiada tylko klient IPS) i postaram się naświetlić kilka nowości, które całkiem niedługo pojawią się na naszym forum. Kilka kwestii będzie wymagało konsultacji, dlatego wszelkie opinie i pytania będą w tym temacie
mile widziane.
Zacznijmy od reputacji - kluczowej kwestii do omówieniaNie wiem na ile cokolwiek ulegnie zmianie w wersji finalnej, ale obecnie w wersji IPB 3.0 wygląda to tak... Przy każdym poście widnieje ikona + i - (analogicznie jak obecnie na naszym forum), jednakże działanie związane z wyborem tej opcji jest diametralnie różne.
Po kliknięciu w + lub - następuje oznaczenie całkowitej wartości punktowej dla konkretnego wpisu na forum:
Jednocześnie użytkownik otrzymuje lub traci 1 punkt reputacji - która jako wartość podana jest w profilu użytkownika
Zatem nie ma dodatkowego ekranu, w którym moglibyśmy zamieścić powód naszego działania. Nie ma także historii reputacji otrzymanej lub odebranej, a jedynie wartość punktowa. Z drugiej strony każdy post podlega ocenie - co jest wizualnie reprezentowane przez wartość punktową przy nim. Pojawia się jednak pewien problem...
Jak widać, każda ocena pojedynczego wpisu powoduje zmianę wartości reputacji użytkownika. Tym samym logiczne jest, że zmiana reputacji będzie następowała częściej niż ma to miejsce obecnie na naszym forum. Oznacza to, że uzyskanie np. 10 punktów reputacji wymaga tylko
10 pozytywnych ocen pojedynczego wpisu lub
po jednej pozytywnej ocenie dla 10 postów. Jak widać można "awansować" dużo szybciej niż obecnie i to nie tylko za wartościowe tematy ale głównie za wartościowe komentarze!
Po upgrade do wersji 3.0 mam zamiar przenieść wartość punktową obecnego systemu reputacji (to wymagało będzie jednak napisania skryptu) do nowego systemu. Niestety komentarze reputacji najprawdopodobniej przepadną. Inna sprawa, że zdobycie kilkudziesięciu punktów reputacji na naszym forum może zająć nawet rok czasu, podczas gdy na forum w wersji 3.0... dopowiedzcie sami - inna skala. Co zatem zrobić w tym przypadku z transferem punktów pod nowe forum? Przenieść / przenieść i zwielokrotnić czy porzucić?