Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co ze święceniem kobiet?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

nie rozumiesz, czym jest Tradycja, w jej ogólnej koncepcji.

tradycja w ogólnej koncepcji? że co?

Tak jest w KK odkąd istnieje (jako silna instytucja) około 1700 lat a nie 2000 jak już coś, a i wcześniej czyli w Judaizmie kobiet kapłanek nie było, nigdzie w Biblii nie jest napisane że być mogą lub powinny co powinno być rozstrzygające dla kogoś kto uważa Biblie za słowo boże a na tym przeciez opiera się wiara

Wspólnota wierzących w Chrystusa to nie sekta kilkunastu facetów zwanych Apostołami, którzy zdobywszy wyłączność na prawa do własności nowej wersji oprogramowania zwanego religią, zdecydowali, że coś, co było dobre 2000 lat temu dla wierzących w Chrystusa, jest dobre i później:

Odkąd powstał KK czyli kościół rzymski rządzony przez papieży niema on już wiele wspólnego ze wspólnotą założona przez Chrystusa i jego uczniów dlatego tenże KK który ustala pewne zasady w tym niemożność kapłaństwa kobiet (silny głos JPII w tej sprawie oczywiście przeciw) to sprawa tego kościoła. Oczywiście można próbować to zmienić bo kościół się zmienia (czego być nie powinno jak już zauważyłeś) i błędne kolo się zamyka

Jesli chodzi o obrzezanie, to nie ważne, że było ono czynnością higieniczną nie mają duszy, lub że jako podludzie nadają się na niewolników i nie na wiele więcej...

Dalej nie wiem co obrzezanie ma wspólnego z kapłaństwem kobiet bo to że jakaś czynność higieniczna (niekoniecznie słusznie) staje się częścią Religi świadczy raczej na niekorzyść tejże religii niż jako dowód na to że kobieta ma być kapłanką ;)

a do XIX wieku nie tylko Indianie ale także murzyni nie mieli duszy...

Nie rozumiem tego kategorycznego nawoływania do dopuszczenie kobiet do kapłaństwa w KK (bardzo wąskiej grupy ludzi) Na świecie są tysiące kościołów w tym dziesiątki dużych chrześcijańskich które w większości opierają się o te same zasady a różnią szczegółami takimi jak np świecenia dla kobiet. Jeżeli nie uznaje się papiestwa to jak można być katolikiem? albo jest się katolikiem i wierzy w to co głosi na takich zasadach albo nie i niema opcji pośredniej, jedyne co Ci pozostaje to zostać kardynałem (nie trzeba teoretycznie być w tym celu duchownym) a następnie być wybranym na papieża i spróbować zmienić co nie pasuje.....

I to czy kobiety się do kapłaństwa nadają czy nie niema tu nic do rzeczy
  • 0

tomasz.czerka.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 44
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się, że się nie dogadamy ;)
Kościół ma swoją strukturę hierarchiczną, która powinna pełnić rolę służebną wobec wszystkich wiernych zjednoczonych przez chrzest. Tymczasem ja uważam, że niektóre z decyzji hierarchów są nieuzasadnione i do takich zaliczam zakaz święceń dla kobiet. Z szerokiej gamy biblijno - teologicznych treści wybierają to, co pasuje dla podtrzymania pewnego status quo gwarantującego na pewnym poziomie ewolucji kościoła stabilność jego struktury (np. celibat kleru, zakaz święcenia kobiet). Ja twierdzę, że obecnie trwanie w tym stanie jest nieuzasadnione. Zgodzę się z Tobą, że aby być katolikiem nie można podważać fundamentów eklezjologicznych praktykowanej przez siebie wersji chrześcijaństwa, ale to nie oznacza, że należy bezkrytycznie przyjmowac wszystkie decyzje hierarchów - poza tym, właśnie dlatego, że jesteśmy do tego bezkrytycyzmu przyzwyczajeni, masz rację i trzeba być kardynałem lub biskupem, by coś zmieniać.
Oczywiście moja opinia niewiele znaczy :( , ale zawsze mogę sobie ją wyrazić...
  • 0

snemies.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No właśnie, celibat to dobry przykład, jest to całkowity bezsens, wprowadzony w celach finansowych do którego umiejętnie dorobiona ideologię ale walka z celibatem jest obecnie podobnie bezsensowna jak o święcenia dla kobiet
  • 0

tomasz.czerka.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 44
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przyznam, że całkowicie nie rozumiem Twoich wypowiedzi. Dlaczego twierdzisz, że staranie sie o zniesienie celibatu wśród księży jest bezsensowne?
  • 0

snemies.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A kto się ma o to starać? Dopóki będą ludzie chcący być księżmi z celibatem co nie przeszkadza ani w kontaktach z kobietami ani w przekazaniu swojego ewentualnego majątku komu się chce w testamencie to zniesienie celibatu jest bezcelowe. Watykan musiałby uznać że 1000 lat istnienia celibatu to pomyłka a o to raczej trudno, nie sadzisz? Poza tym wbrew pozorom KK zyskuje wiernych w wielu krajach właśnie dlatego że jest postrzegany jako stały, z jasnymi zasadami a nie dostosowuje się do każdej mody jak np kapłaństwo kobiet czy śluby homoseksualistów, takie zmiany to byłby koniec KK więc one nie nastapią
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych