Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gruzja vs. Rosja

• Please log in to reply
655 replies to this topic

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jakimi procedurami?

No przecież jako fachowiec znasz historię Południowego Kaukazu !
  • 0

Trajan.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Edit....na zaostrzenie apetytów: Osetia zgodnie z procedurami prawa międzynarodowego od 1992 jest krajem suwerennym i wolnym, niestety za sprawą Gruzji tylko na papierze. W tym historycznym wydarzeniu oczestniczyło 35-ciu obserwatorów z demokratycznych państw (w tym z Polski) Ale na te informacje poczekamy aż się wypowie więcej obrońców demokracji w stylu naszego Wielkiego Brata

Ja również jestem ciekaw o jakież to procedury chodzi...
Określony byt może się uważać za państwo jeżeli spełni określone warunki faktyczne i formalne. Osetia może nawet nie spełniać warunków faktycznych, takich jak np. możliwość samodzielnego funkcjonowania jako państwo. Po pierwsze i najważniejsze niepodległość Osetii Południowej nie została uznana przez nikogo (nawet przez Rosję). A uznanie określonego bytu za państwo jest warunkiem sine qua non jego funkcjonowania jako państwo na arenie międzynarodowej. To tyle w temacie państwowości Osetii Poł. i jestem ciekaw jakąż to demokrację w stylu Wielkiego Brata ma Tatik na myśli (ja rozumiem, że można nie trawić USA z różnych powodów, ale trochę umiaru nie zaszkodzi)

Tatik, porozumienie w Dagomysie było jedynie zawarciem zawieszenia broni, dodatkowo uzgodniono rozmieszczenie tych nieszczęsnych "sił pokojowych". I to wszystko.
  • 0

FraBle.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Stało się coś nowego przez ostatnie kilka godzin? Bo nie widziałem wiadomości, ani nic. A teraz na TVN24 szkło kontaktowe.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie będę go wrzucał tutaj ponieważ jako główny forumowy antysenita nie chcę aby mnie podejrzewano że dałem się obrzezać

Już cię nie raz podejżewaliśmy. :D
  • 0

rybak.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Stalo sie, rosyjskie czolgi ida na Gori i Tibilisi, chyba zapomnieli ze po drodze sa bazy z US Force
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Stało się coś nowego przez ostatnie kilka godzin?

Na razie tylko to co przepowiedziałem wczoraj :mrgreen:

Rosyjski minister spraw zagranicznych Siergiej Ławrow powiedział szefowej amerykańskiej dyplomacji Condoleezzie Rice, że prezydent Gruzji Micheil Saakaszwili "musi odejść" - ujawnił ambasador USA przy ONZ Zalmay Khalilzad.

Jak poinformowała Moskwa, Ławrow wyjaśniał pani Rice, że Rosja kontynuuje operację zbrojną w Osetii Płd. z powodu "stałego, bezpośredniego zagrożenia" dla rosyjskich obywateli w regionie.

• 0

FraBle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja czekam na jakieś konkretny ruchy ze strony USA bądź UE, bo tylko to może zmienić przebieg tego konfliktu.
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tatik, porozumienie w Dagomysie było jedynie zawarciem zawieszenia broni, dodatkowo uzgodniono rozmieszczenie tych nieszczęsnych "sił pokojowych". I to wszystko.

Widzę że zaczynasz drążyć i szukać i to jest zdrowe podejście do sprawy lecz nie chodzi o te porozumienie :) Raczej nastaw się na poszukiwanie na stronach anglojęzycznych ponieważ ten skrawek historii Osetii zniknął z naszej viki na kilka dni przed atakiem Gruzji :mrgreen: pewnie jako mało polityczny.....
I jeszcze raz dodam bo chyba nikt nie zrozumiał właśnie w tej wojnie Rosja daje nam do zrozumienia jakiego wybraliśmy sojusznika, a co z flotą US Navy zmierzającą do Gruzji ? Ponoć jeszcze jakieś oddziały z logiem NATO zbliżają się do Osetii :mrgreen: A może nagle Nibiru przyśpieszyło ?
  • 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Widzę że zaczynasz drążyć i szukać i to jest zdrowe podejście do sprawy lecz nie chodzi o te porozumienie smile2.gif Raczej nastaw się na poszukiwanie na stronach anglojęzycznych ponieważ ten skrawek historii Osetii zniknął z naszej viki na kilka dni przed atakiem Gruzji biggrin1.gif pewnie jako mało polityczny.....

Nie chce mi się szukać, jak coś wiesz to napisz :P

W każdym razie interesuje nas prosty fakt, że nikt, dosłownie nikt nie uznał niepodległości Osetii Poł. A podstawową i fundamentalną zasadą podmiotowości prawnej w prawie międzynarodowym jest to, że żeby jakiś byt organizacyjny mógł funkcjonować na arenie międzynarodowej jako państwo musi zostać uznany za państwo przez inne pańśtwa (tzw. uznanie międzynarodowe państwa). Dlatego USA tak bardzo zależało na tym, żeby Kosowo zostało powszechnie uznane za państwo, gdyż bez tego Kosowo formalnie państwem by być nie mogło. Dyskutować można o tym, czy musi zostać uznany przez wszystkie inne pańśtwa, czy może tylko przez większość itd. Ale uznany zostać musi przynajmniej,niej w miarę powszechne. A Osetii za państwo nie uznał nikt, zupełnie nikt. Także Osetia Południowa państwem w myśl prawa międzynarodowego nie jest, a już na pewnie nie na papierze.

I jeszcze raz dodam bo chyba nikt nie zrozumiał właśnie w tej wojnie Rosja daje nam do zrozumienia jakiego wybraliśmy sojusznika

A jakiego mieliśmy wybrać? Po to jest właśnie ta tarcza słynna, żeby USA musiało zależeć na tym, żeby Rosjanie nie balowali na tankach po Polsce. Poza USA mamy do wyboru tylko EU ze swoją słynna skutecznością, no i Niemcy, którzy jak to ujął Michalkiewicz chcą od nas podobnie jak Rosjanie tylko jednego - żebyśmy się poddali i przestali wydziwiać z tą naszą suwerennością.
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A jakiego mieliśmy wybrać? Po to jest właśnie ta tarcza słynna, żeby USA musiało zależeć na tym, żeby Rosjanie nie balowali na tankach po Polsce.

A nasi politycy klepią że tarcza jest przeciwko islamskim terrorystom....cieszę się że po maleńku wkraczasz w obszar tej właściwej polityki :o

Dlatego USA tak bardzo zależało na tym, żeby Kosowo zostało powszechnie uznane za państwo, gdyż bez tego Kosowo formalnie państwem by być nie mogło

I to jest właśnie precedens międzynarodowy a nie wyjątek zainicjowany przez jedynego twórcę granic świata czyli USA
  • 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A nasi politycy klepią że tarcza jest przeciwko islamskim terrorystom....cieszę się że po maleńku wkraczasz w obszar tej właściwej polityki eek6.gif

Ja bardzo przepraszam, a to jest w ogóle jakaś nowina, że tarcza nie jest przeciwko terrorystom? Dżordż Dablju kiedyś rzucił takim farmazonem na potrzeby tłumu, ale nie wiedziałem, że ktoś to potraktował poważnie.
  • 0

AndiDVB.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

siemka

ja wam powiem ze przez to ze USA nie zajmuje stanowiska stracilo wiele u mnie zawsze bylem oczarowany USA w kwestij obrony innych narodow.

mieszkam obok jednej z wazniejszych baz USA w Europie zachodniej i zawsze bylem zachwycony ich wojskiem
az zona sie ze mnie zawsze smiala co ja widze w tym takiego super .

a po zachowaniu Busha kiedy niedawno pokazywal sie w Gruzji jaki to on partner .

to wychodzi cala prawda ktora nareszcie powinna pokazac ludzia prawde o USA

nie wieze ze USA nie wiedzialo o tej akcji takie rzeczy nie dzieja sie od tak
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja bardzo przepraszam, a to jest w ogóle jakaś nowina, że tarcza nie jest przeciwko terrorystom?

Niestety czasy są takie że bardziej potrzebujemy tarczy przeciwko Moskwie a nie pseudo terrorystom którzy nie mają możliwości technologicznych na opracowanie rakiet balistycznych dalekiego zasięgu. Jak nasz sojusznik zabezpieczy nas przeciwko rosyjskim Topol-M ?

Topol-M jest trzystopniowym pociskiem balistycznym na paliwo stałe, naprowadzanym bezwładnościowo. Jego masa startowa wynosi 47 ton, długość (bez głowicy) 17,9 m, średnica 1,86 m. Pocisk posiada nowatorski system napędowy umożliwiający unikanie antyrakiet, wykorzystujących kinetyczny (uderzeniowy) mechanizm niszczenia lecącego pocisku. Rakieta została zaprojektowania w celu przeniknięcia tworzonego przez USA systemu obrony antybalistycznej, posiadając możliwości manewrowe w celu uniknięcia zniszczenia poprzez rakiety przechwytujące, wyposażona w wabiki i urządzenia zakłócające systemy namierzania przeciwnika. Topol-M posiada osłony przeciwko broni promieniotwórczej, impulsem elektromagnetycznym a także eksplozjom jądrowym w odległości powyżej 500 m od pocisku. Jest także zaprojektowana w sposób utrudniający zniszczenie jej za pomocą wiązki laserowej.

Rakieta została po raz pierwszy wystrzelona 1 listopada 2005. Pocisk z głowicami ćwiczebnymi po wejściu na orbitę wykonał z powodzeniem manewr zmiany trajektorii lotu, co znacznie utrudnia przeciwnikowi namierzenie ostatecznego kursu i określenie docelowego miejsca uderzenia rakiety w celu jej przechwycenia i zniszczenia.

Ale to tylko skromna informacja abyśmy spokojnie spali :mrgreen: Pomijam fakt że tarcza jest nieskuteczna przeciwko pociskom krótkiego zasięgu i będzie w pełnej gotowości bojowej w roku 2030....

A jeśli Rosja wpadnie na pomysł aby odzyskać wpływy w Europie Środkowej ? Czekamy na pomoc jaszczurów z Nibiru ?
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

raczej tak, usa nie będzie wywoływało 3 wojny światowej o jakiś mały kraj, chyba że znajdziemy ropę
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tatik ruchome platformy Topoli-M, są mocno krytykowane. W dobie technologii satelitarnej, zdolnej do namierzania wielu celów w czasie rzeczywistym, takie mobilne jednostki są średnio efektywne. Gdy zostaną już namierzone, ich zniszczenie jest banalnie proste. A raz odkryty Topol, może być już stale śledzony, i zniszczony w odpowiednim momencie. Właściwie głównym plusem Topoli to, to że dobrze wyglądają na paradach. :P Do tego Topole nie mogą zrekompensować ilościowo tych rakiet balistycznych które się przeterminowały, lub zrobią to w ciągu paru lat.
Tatik, wojsko Rosyjskie się posypało. Za prezydentury Putina całkiem zaniedbano inwestycje. Już Jelcyn bardziej dbał o militarną stronę Rosji. Dopiero pod koniec prezydentury nieco zmienił się kierunek polityki militarnej. Przywrócono loty patrolowe TU-160, dopiero niedawno. Flota podwodna wznowiła wyprawy na ocean Atlantycki i Spokojny. Ale to nadal jedynie zaznaczenie swojej obecności. Rosja wymaga morza pieniędzy dla uzdrowienia militarnego.

Tak czy siak, to Tatik trochę gloryfikujesz Rosję. Jak pisałem już 3 strony wcześniej, Rosja jedyne co zrobi to wymieni prezydenta Gruzji na "swojego" i to by było na tyle.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych