Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gruzja vs. Rosja

• Please log in to reply
655 replies to this topic

gomp.
  • Tematów: 24
  • Artykułów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

OMG co wy za urojenia macie z tą tarczą :o Po pierwsze to ona nie jest przeciwko komuś, a raczej na wypadek czegoś. Po drugie to pierwszym jej celem jest zabezpieczenie państw NATO przed Irańskim atakiem, ale przecież jeżeli miałoby być zagrożenie ze strony Rosji to co? Mielibyśmy drugą budować bo ta jest od islamskich extremistów?

Co do porównania Oseti i Kosowa... Ludzie czy wy znacie jakiegoś Serba? Bo ja jednego znam z pewnego forum i mimo że fajny gość to jest zaślepiony Putinem jak mohery Rydzykiem [...] Po za tym porównajmy te ,,siły pokojowe" w Oseti i w Kosowie. Te w Oseti raczej robiły jeszcze większy ,,burdel" a gdyby naszych wojsk nie było w Kosowie to Serbowie i mieszkańcy Kosowa by się wybijali 24h/7 dni w tygodniu (prawie jak rexona xD ) Po za tym ta dyskusja o tym jakoby Gruzja miałabyć agresorem w tej wojnie. Ja może mam jakąś dziwaczną percepcje ale agresorem jest chyba ten który pierwszy zaatakuje pierwszy, tak?

-Kto pierwszy zaatakował? Rosja!
-Kto atakuje cele cywilne? Rosja!
-Kto atakuje rurociągi z ropą aby wykończyć ich gospodarke i uniemożliwić tranzyt na zachód? Rosja!
-Kto dzisiaj zbombardował wioski pod Tbilisi? Rosja!

I to są suche fakty a nie jakieś zarzuty o sprzęcie Gruzinów rodem z Izraela... Zresztą co z tego? Dlatego że Gruzini modernizują armie to oznacza odrazu że ich celem jest wojna? To tak jakby mówić że jak kupiliśmy rosomaki to zaraz chcemy odtworzyć wspaniałą Korone Królestwa Polskiego i zająć Ukraine i Białoruś :F Gruzja i tak ma tu takie szanse jak Polska w '39... Wychodzi niestety zakompleksienie Putina który w latach 1975-1990 był w KGB i wygląda jakby tęsknił za wszechpotężnych Sajuzem :mrgreen:

PS: I błagam niech mi znowu jakiś prorosyjski maniak nie wmawia że widze tylko jedną rzeczywistość i jestem zaślepiony USA bo mnie na wzdęcia weźnie x|
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie będę go wrzucał tutaj ponieważ jako główny forumowy antysenita nie chcę aby mnie podejrzewano że dałem się obrzezać :o

..ty w to sam wierzysz, czy tylko chcesz byśmy my w to wierzyli?
  • 0

TenebrosuS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

-Kto pierwszy zaatakował? Rosja!
-Kto atakuje cele cywilne? Rosja!

-Kto pierwszy zaatakował?
Gruzja
-Kto atakuje cele cywilne?
Obie strony.

Znalazłem na innym forum:

Urodziam sie we Vladikavkazie. Mam tam przyjaciol i rodzine. To jest wiadomomosc od nich z forum rosyjskiej naszej klasy odnoklassniki.ru

По Вашим каналам, газетам и Интернет-сайтам врут, каждое слово – ложь, потому что Грузия всё делает лишь с наводки Буша…это политика!

Не верьте…

" Wasza prasa i telewizja kłamią. Każde słowo to kłamstwo. Gruzja robi wszystko, co każe im Bush. To jest polityka!

Nie wierzcie...

Наши братья и сёстра сейчас там, под завалами, в бомбоубежищах, в лесах…

Nasi bracia i siostry są teraz tam, pod gruzami, w bunkrach, w lasach...

Те, кадры которые показывают по вашим каналам истинные, но они перевёрнуты. Россия пытается помочь нам… Грузины расстреливает нас…

Te zdjęcia, które pokazują wasze kanały tv są prawdziwe, ale są przekręcone. Rosja próbuje nam pomóc... Gruzini nas rozstrzeliwują...

Если хотите правду зайдите на наши сайты, сайты наших центральных ТВ-каналов.

Jeśli chcecie znać prawdę wchodźcie na nasze strony, strony naszych centralnych TV-kanałów.

A od siebie chcę dodać, że przed chwilą rozmawiałam z rodziną z Osetii Północnej. Gruzini pierwsi zaatakowali cywilów w Południowej Osetii. Zrobili to pod osłoną nocy. Jeśli chcecie pomóc ofiarom, roześlijcie tą wiadomość gdzie się da. Moi przyjaciele bardzo o to proszą.

• 0

FraBle.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

TenebrosuS, a kto wszedł bez prawnie na tereny Gruzji? Rosja. Jak by ci ktoś wszedł do domu, to co pozwolił byś mu zostać? Pewnie byś go pobił i wyobraź sobie że wtedy opinia publiczna jest przeciwko tobie "bo ty pierwszy zaatakowałeś, zadałeś pierwszy cios". Zabawne nie? Ale taka sytuacja jest na Kaukazie.

Rosja chce im pomóc... Ale Osetia należy do Gruzji.
  • 0

Trajan.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

-Kto pierwszy zaatakował?
Gruzja
-Kto atakuje cele cywilne?
Obie strony.

Przez ostatnie kilkanaście dni (przed wybuchem wojny) Gruzja i Gruziński kontyngent sił pokojowych znajdujących się na terenie Osetii były ostrzeliwane przez Poł. Osetię. Przy czym Osetyńczycy podejmują takie działania przynajmniej za zgodą Moskwy, jeżeli nie na jej polecenie. W tej sytuacji twierdzenie, że Agresorem jest Gruzja jest nieprawdą.
Zapytam jeszcze raz, jeżeli retorsja w opisanej powyżej sytuacji nie jest usprawiedliwionym działaniem o charakterze zbrojnym, no to co właściwie nim jest?

Poza tym Rosjanie atakują cele czysto cywilne i położone w oddaleniu od linii frontu i kierunku natarcia sił rosyjskich (tzn. ich bombardowania nie da się uzasadnić działaniami zbrojnymi w ramach "zaprowadzania pokoju"). Rosjanie usiłowali zbombardować rurociąg Baku-Tbilisi-Ceyhan (umożliwiający transportowanie ropy naftowej z basenu Morza Kaspijskiego do Europy z pominięciem Rosji), zbombardowali port Poti i znajdujące się w nim tankowce, zbombardowali międzynarodowe lotnisko w Tbilisi. Cel jest oczywisty, zniszczyć infrastrukturę cywilną umożliwiającą Gruzji funkcjonowanie i niezależność od Rosji.

W dodatku obecnie, gdy Gruzja ogłosiła, że chce zaprzestać walk "zaprowadzanie pokoju" wymaga ze strony Rosjan dalszych bombardowań Gruzińskich miast i wkroczenia wojskiem na terytorium Gruzji. Czy patrząc na takie postępowanie można mieć jeszcze jakieś wątpliwości?

A od siebie chcę dodać, że przed chwilą rozmawiałam z rodziną z Osetii Północnej. Gruzini pierwsi zaatakowali cywilów w Południowej Osetii. Zrobili to pod osłoną nocy. Jeśli chcecie pomóc ofiarom, roześlijcie tą wiadomość gdzie się da. Moi przyjaciele bardzo o to proszą.

To spontaniczne? A może to słynne ekipy Putina od internetowego pijaru? Putin był prekursorem takiej działalności, za jego kadencji nie było forum internetowego na którym nie działałby oddelegowany na nie klakier :) Radzę podchodzić do takich "rewelacji" z rosyjskiego internetu ostrożnie :)

Ja dla odmiany natrafiłem na cos takiego, przy czym tekst jest z polskiego forum, po polsku i jakoś mi sie nie chce wierzyć, żeby Gruzini mieli teraz czas na rozsyłanie w polskim internecie swojej propagandy:

Mieszkalem 15 lat w Polsce. Jestem Gruzinem, jestem teraz w Tbilisi i sledze wszystko co sie dzieje. Moj temat to - prawda, bo powiem wam cala prawde jaka ona jest. Miller - jest albo nieukiem, albo wogole nie interesuje sie politika albo jest czlowiekiem kremla.
Nasi wojska nawowylali 6 dni do calego swiata, zeby swiat zwrocil uwage na to, ze jestesmy caly czas obstrzeliwani przez separatystow (nasza strona sil pokojowych). Ale wszyscy sie skupili na rozmowach i na krytykowaniu Rosji, czekajac az cos samo soba sie zmieni. Tym czasem Gruzja tez zaczela oddawac strzaly i odpowiadac separatysta ogniem. Potym na 2 dni zatrzymalismy ogien i byl rozkaz od Saakashvili, zeby nie strzelac jak by bardzo do nas nie strelali. Byl ultimatum,ze 2 dni maja separatysci zeby zlozyc bron, i bedzie zastosowana amnestia co do nikh, ze nikt nie poniesie kare. Ale oni jeszcze bardzej zaczeli strelac i nacierac...jak wy byscie postapili? I wtedy, kiedy stracilismy ludzi i nie bylo innego wyjscia, ruszilismy na Cchinwali.
Jeszcze miesiace temu, byly wywiady z Osetii i z poblizu lezacych regionow. Ludzie tam byli nekani przez rezym Kokojty i przez separatystow, oni nie dawali normalnym ludziam mozliwosci normalnie zyc. I to my jestesmy agresorami? Tyle czasu nawowywalismy miedzynarodowe sily zeby sie wtroczyli i pomogli nam w negocjacjach i to oni dopuscili do tego. Stany, jasne nas spredali. GRuzini byli 3 najmocniejszym kontyngentem w Iraku, staralismy sie bronic prawdy, tam gdzie bylo trzeba, a teraz stany tylko sa "oburzeni" zachowaniem kremla.... Ale czy przegaralismy czy wygralismy, Polacy pokazali ze potrafia wesprzec inny chrzescianski, prawy, pokrzywdzony narod. Nie mielismy innego wyjscia...Pomyslcie o tym co napisalem.

Źródło: http://wiadomosci.on...78,0,forum.html
  • 0

maribot.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Znalazłem na innym forum:

Szczerze to mi to wygląda na robotę służb.

Rosja chce im pomóc..

Rosja nikomu nie chce pomóc (Gruzja zresztą tak samo).
Akurat o Osetyjczyków tutaj najmniej chodzi.

Po pierwsze to ona nie jest przeciwko komuś, a raczej na wypadek czegoś. Po drugie to pierwszym jej celem jest zabezpieczenie państw NATO przed Irańskim atakiem, ale przecież jeżeli miałoby być zagrożenie ze strony Rosji to co?

Ta tarcza z bardzo prostych powodów nie może "blokować" rosyjskich rakiet - rosyjskie rakiety lecą "przez" biegun północny, także tarcza ich nie powstrzyma. Natomiast przez Europę środkową leciały by rakiety z Iranu, a nad Alaską z Korei
  • 0

Irey.
  • Tematów: 61
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Co by się stało, gdyby Federacja Rosyjska zbombardowała jakieś gruzińskie miasto przy użyciu ładunków nuklearnych? Jaka byłaby reakcja świata? Czy wybuchłaby III Wojna Światowa?
  • 0

shiny_toy_gun.
  • Tematów: 8
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Co by się stało, gdyby Federacja Rosyjska zbombardowała jakieś gruzińskie miasto przy użyciu ładunków nuklearnych? Jaka byłaby reakcja świata? Czy wybuchłaby III Wojna Światowa?

Rosja nie jest taka glupia, trudno byloby sobie wyobrazic co wtedy by sie dzialo.
Atomowka to goraca sprawa. Zreszta rosja ma znaczaca przewage nad gruzja. Gdyby tylko chciala zmiotlaby to panstwo w mgnieniu oka.

Rosja nikomu nie chce pomóc (Gruzja zresztą tak samo).
Akurat o Osetyjczyków tutaj najmniej chodzi.

Zgadam sie , chodzi o interesy, a osetia to taki pionek/pretekst.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najpierw Rosja zrobiłą bajzel dając ludziom swoje obywatelstwo na potęgę żeby teraz właśnie trzymać takie państwa jak Gruzja w niestabilności. I wydaje mi się, że sowieci zekali od dawna na ten ruch Gruzinów (coś odpowiedź Rassiji była zbyt szybka jak na ich wojsko, żeby uważać, że się do tego nie przygotowali i nie czekali na to) no i zrobili swoje żeby utrudnić drogę Gruzji do NATO.

Gruzini załatwiali swoje wewnętrzne sprawy, wewnątrz własnych granic. A sowieci wlezli do obcego kraju jakby nigdy nic. Bombardują kraj o wiele słabszy od siebie i pewnie są teraz dumni z tego, że depczą słabszych. Dla ich urażonej i zakompleksionej dumy to czyste lekarstwo. Znów są "mocarstwem". Bo depczą. A w TV (wystarczy obejrzeć ruskie wiadomości) oczywista propaganda...

Powiem tylko tyle - nigdzie, gdzie wlezli sowieci nie przynieśli niczego dobrego. Wkurza mnie ten zakłamany i zakompleksiony naród. I mimo wszystko cieszyłem się, gdy spadały sowieckie samoloty.
  • 0

shiny_toy_gun.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Najpierw Rosja zrobiłą bajzel dając ludziom swoje obywatelstwo na potęgę żeby teraz właśnie trzymać takie państwa jak Gruzja w niestabilności. I wydaje mi się, że sowieci zekali od dawna na ten ruch Gruzinów (coś odpowiedź Rassiji była zbyt szybka jak na ich wojsko, żeby uważać, że się do tego nie przygotowali i nie czekali na to) no i zrobili swoje żeby utrudnić drogę Gruzji do NATO.

Gruzini załatwiali swoje wewnętrzne sprawy, wewnątrz własnych granic. A sowieci wlezli do obcego kraju jakby nigdy nic. Bombardują kraj o wiele słabszy od siebie i pewnie są teraz dumni z tego, że depczą słabszych. Dla ich urażonej i zakompleksionej dumy to czyste lekarstwo. Znów są "mocarstwem". Bo depczą. A w TV (wystarczy obejrzeć ruskie wiadomości) oczywista propaganda...

Powiem tylko tyle - nigdzie, gdzie wlezli sowieci nie przynieśli niczego dobrego. Wkurza mnie ten zakłamany i zakompleksiony naród. I mimo wszystko cieszyłem się, gdy spadały sowieckie samoloty.

Bo wiedza ze nikt im nie zagrozi. Rosja zaopatruje europe w surowce. Wiec ue moze tylko wystosowac nic nieznaczace delkaracje - ktore rosjanom - powiedzmy sobie wprost - zwisaja.

usa nie wysle wojsk bo ma interes - iran - popierany przez rosje, z drugiej strony pomoc usa w sprawie gruzji = piekielko.
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję, że nie rozpęta się z tego ta zapowiadana na 4 lata przed 2012 wojna światowa ... jak by nie było, robi się gorąco a do "godziny 0" zostało 4 lata. Niby wszystko się zaczyna sklejać w całość ;)
  • 0

shiny_toy_gun.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję, że nie rozpęta się z tego ta zapowiadana na 4 lata przed 2012 wojna światowa ... jak by nie było, robi się gorąco a do "godziny 0" zostało 4 lata. Niby wszystko się zaczyna sklejać w całość ;)

;]
Media 'troche' nakrecaja ta sytuacje.
---

'Putin: teraz się doczekaliście'

Premier Rosji skrytykował Stany Zjednoczone za przerzucenie samolotami gruzińskich żołnierzy stacjonujących w Iraku do Gruzji. - To niczego nie zmieni, ale nie pomoże w uregulowaniu sytuacji wokół konfliktu - powiedział Władimir Putin na posiedzeniu prezydium rządu.
Szef rosyjskiego rządu powiedział, że jest zdziwiony „rozmiarami cynizmu" zachodnich polityków. Jego zdaniem, Rosja ostrzegała swoich partnerów, że Gruzja przygotowuje się do wojny, ale nikt tego nie chciał słuchać. - Teraz mamy rezultat. Doczekaliśmy się - powiedział Putin i dodał, że Moskwa będzie się starać budować robocze kontakty ze wszystkimi uczestnikami konfliktu, w tym z Gruzją.

Putin zapewnił, że Rosja doprowadzi „do logicznego końca" swoją operację w Osetii Południowej. Jednocześnie polecił zwiększyć żołd dla rosyjskich żołnierzy uczestniczących w operacji w Gruzji.

http://wiadomosci.on...81,12,item.html

;]
Media 'troche' nakrecaja ta sytuacje.
---

'Putin: teraz się doczekaliście'

Premier Rosji skrytykował Stany Zjednoczone za przerzucenie samolotami gruzińskich żołnierzy stacjonujących w Iraku do Gruzji. - To niczego nie zmieni, ale nie pomoże w uregulowaniu sytuacji wokół konfliktu - powiedział Władimir Putin na posiedzeniu prezydium rządu.
Szef rosyjskiego rządu powiedział, że jest zdziwiony „rozmiarami cynizmu" zachodnich polityków. Jego zdaniem, Rosja ostrzegała swoich partnerów, że Gruzja przygotowuje się do wojny, ale nikt tego nie chciał słuchać. - Teraz mamy rezultat. Doczekaliśmy się - powiedział Putin i dodał, że Moskwa będzie się starać budować robocze kontakty ze wszystkimi uczestnikami konfliktu, w tym z Gruzją.

Putin zapewnił, że Rosja doprowadzi „do logicznego końca" swoją operację w Osetii Południowej. Jednocześnie polecił zwiększyć żołd dla rosyjskich żołnierzy uczestniczących w operacji w Gruzji.

http://wiadomosci.on...81,12,item.html

ps. druga wiadomosc z onetu http://wiadomosci.on...76,12,item.html
  • 0

gomp.
  • Tematów: 24
  • Artykułów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No ja nie wierze! Ten KGB-owski ignorant mówi jeszcze o cyniźmie! No ale to chyba nie my zaatakowaliśmy Gruzje w dniu otwarcia igrzysk[?] Kontakty to oni budują...zwłaszcza z Gruzją :x A szczytem budowania tych kontaktów jest zapowiedź że z aktualnym rządem to oni rozmawiać nie będą, jak wybiorą taki rząd jaki ma być to z łaski pogadają...
Jakiego ,,logicznego końca" ?! Tu nie będzie logicznego końca, bo Rosja albo

-Anektuje Osetie Pd.
-Anektuje całą Gruzje,
-Wprowadzi swoisty ,,Rząd Marionetkowy"
-Strzorzy niepodległe państwo Osetia, którego nikt na świecie oprócz kilku pachołków typu Łukaszenko nie uzna.

Chyba Władimir ma dosć odbiegające od ogółu pojęcia znaczenia słowa ,,logika" :o
  • 0

misiek15173.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Siły zbrojne gruzji <uwaga one się zmieniają z dnia na dzień>
Equipment

T-72sim1 - 259 <wersje M1 i własne modernizacje>
T-55 - 270 <wersje AM i zwykłe>
Transportery;
BMP-1 - 80
BMP-2 - 120
BTR-80 - 75
MT-LB - 64
Otokar Cobra - 199
Artyleria
2A36 Giatsint-B - 12
2A65 Msta-B - 18
2A18 (D-30) - 120

2S7 Pion - 12
2S19 Msta-S - 3
2S3 Akatsiya - 26
VZ 77 Dana - 24

RM-70 - 48
BM-21 Grad - 120
LAR-160- 15

2B11 120 mm - 240
M-38/43 120 mm - 365
M75 120 mm – 250
Broń osobista:
M4A3 (Colt RO977) - 4,000[5]
G36K -jednostki specjalne
AKM/AKMS
AK-74
KS-74U
Tavor TAR-21 -
KM
PK
NSV
Mk 19 Mod 3
Sniper Rifles
SVD
Remington 700
Zastava M93 Black Arrow - 12.7mm
Barrett M82A1 - 20 kupione od izraela

siły federacji rosyjskiej;
750 czołgów i transporterów
  • 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"Władimir Putin porównał gruzińskich polityków do Saddama Husajna i odrzucił rozejm zaproponowany przez Unię Europejską i podpisany w poniedziałek przez prezydenta Gruzji Micheila Saakaszwilego".

źródło: tvn24.pl

Ot taka lekka aluzja do USA i G.W.Busha nie wtrącajcie się bo robicie to samo ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych