Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gruzja vs. Rosja

• Please log in to reply
655 replies to this topic

shiny_toy_gun.
  • Tematów: 8
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

"Polska i kraje nadbałtyckie zapłacą za krytykę Kremla"

Polska od początku silnie popierała Gruzję w konflikcie na Kaukazie. Do tej pory Rosja mówiła do całego Zachodu. Teraz jednak padły pierwsze groźby pod adresem Polski. - W tak ważnych sprawach nie należy się spieszyć, bo można popełnić pomyłki, za które przyjdzie płacić długo potem - powiedział rosyjski ambasador na Łotwie do Polski i krajów nadbałtyckich - podał dziennik.pl, za agencją AFP.
To pierwsza rosyjska reakcja na działalność Polski w sprawie Gruzji i wspólną deklarację z państwami bałtyckimi potępiającą rosyjski atak na Gruzję.

Agencja AFP, którą cytuje dziennik.pl, twierdzi, że taka deklaracja to wyraźne ostrzeżenie i groźba "zapłaty" za krytykę Kremla. Prezydenci Polski, Litwy, Łotwy i Estonii potępili we wspólnej deklaracji "działania rosyjskich sił zbrojnych wymierzone przeciwko suwerennemu i niepodległemu państwu gruzińskiemu".

- Doszło to otwartej interwencji na obcym terytorium - powiedział Lech Kaczyński na specjalnej konferencji prasowej. - Stąd nasze ostre oświadczenie - wyjaśnił.

Prezydent Lech Kaczyński oświadczył, że działania rosyjskich sił zbrojnych na terytorium Gruzji to "w istocie akt agresji". Lech Kaczyński podkreślił, że Osetia Płd. i Abchazja są częścią Gruzji i "nic tego nie zmieni".

----
Polska i kraje nadbałtyckie zapłacą za krytykę Kremla - ze kur#a co ?!
  • 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ze kur#a co ?!

że zapłacisz więcej za gaz albo ci go w ogóle odetną ;)
  • 0

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zachód marzył o storpedowaniu igrzysk olimpijskich w Chinach

zachod dal chinom olimpiade a teraz chce ja storpedowac?
dosc pokretne to wszystko
  • 0

AndiDVB.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja jestem ciekaw czy casem juz jakies podwodne okrety USA nie leza na dole i czuwaja w pogotowju

ale co jak co USA ladnie sie zachowaly pomagajac wrocic gruzina w szybkim tempie i Iraku
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"Polska i kraje nadbałtyckie zapłacą za krytykę Kremla"

Polska od początku silnie popierała Gruzję w konflikcie na Kaukazie. Do tej pory Rosja mówiła do całego Zachodu. Teraz jednak padły pierwsze groźby pod adresem Polski. - W tak ważnych sprawach nie należy się spieszyć, bo można popełnić pomyłki, za które przyjdzie płacić długo potem - powiedział rosyjski ambasador na Łotwie do Polski i krajów nadbałtyckich - podał dziennik.pl, za agencją AFP.
To pierwsza rosyjska reakcja na działalność Polski w sprawie Gruzji i wspólną deklarację z państwami bałtyckimi potępiającą rosyjski atak na Gruzję.

Agencja AFP, którą cytuje dziennik.pl, twierdzi, że taka deklaracja to wyraźne ostrzeżenie i groźba "zapłaty" za krytykę Kremla. Prezydenci Polski, Litwy, Łotwy i Estonii potępili we wspólnej deklaracji "działania rosyjskich sił zbrojnych wymierzone przeciwko suwerennemu i niepodległemu państwu gruzińskiemu".

- Doszło to otwartej interwencji na obcym terytorium - powiedział Lech Kaczyński na specjalnej konferencji prasowej. - Stąd nasze ostre oświadczenie - wyjaśnił.

Prezydent Lech Kaczyński oświadczył, że działania rosyjskich sił zbrojnych na terytorium Gruzji to "w istocie akt agresji". Lech Kaczyński podkreślił, że Osetia Płd. i Abchazja są częścią Gruzji i "nic tego nie zmieni".

----
Polska i kraje nadbałtyckie zapłacą za krytykę Kremla - ze kur#a co ?!

No i brawo Kaczorze, wiedziałem, że to sie tak skonczy.
  • 0

The X.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja jestem ciekaw czy casem juz jakies podwodne okrety USA nie leza na dole i czuwaja w pogotowju

Polski okręt podwodny pewnie też w pogotowiu, pewnie nawet polscy żołnierze w Iraq przygotowują się aby polecieć do Gruzji albo do Polski.

No i brawo Kaczorze, wiedziałem, że to sie tak skonczy.

Jak się skończy? Tak, że Polska nie da się zastraszyć Putinowi? Gruzinom przydałaby się pomoc przecież Federacja Rosyjska ma o wile większą armie a Osetia płd. należy do Gruzji więc nie wiem po co Rosjanie się tam pchają, ich obywatele też tam mieszkają ale co z tego, mogli ich przecież ewakuować ;]
  • 0

FraBle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie Kaczor zachował się jak należy. Rosja nie może sobie wchodzić ot tak do czyjegoś państwa i robić tam zamieszania. Jeżeli my będziemy mieli jakieś problemy z Rosją to mamy znacznie większe poparcie niż oni.
  • 0

awjp.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mielibyśmy takie samo poparcie jak oni, gdyż Rosja jest eksporterem ropy naftowej oraz gazu i żeby jej nie drażnić "mądre" państwa nie zrobią nic- szczególnie USA. Deklaracje i protesty nic tu nie zdziałają. Świat jest za bardzo uzależniony od dostaw tych surowców z Rosji i miejmy nadzieję, że z tej wojny zostaną wyciągnięte wnioski i przerzucimy się na alternatywne źródła energii, gdyż jedyny sposób pokonania Rosji w takich sytuacjach (oprócz tragicznej w skutkach wojny nuklearnej :omfg: ) jest międzynarodowe embargo (aczkolwiek nie ma gwarancji na poparcie ze strony Chin :| ).
Jak już było to wielokrotnie pisane, działania rosyjskie w tym rejonie zagrażają alternatywnym źródłom ropy i gazu dla państw UE, dlatego też jakieś działania przez UE będą musiały zostać podjęte.

Intencje Matki Rasiji widać w tym fragmencie:
"Zdaniem Miedwiediewa "operacja w sprawie przymuszenia Gruzji do pokoju jest absolutnie skuteczna i jedynie możliwa, i Rosja doprowadzi ją do końca" - relacjonuje ITAR-TASS.

Rosja odrzuciła gruzińską propozycję w sprawie zawieszenia broni w konflikcie wokół Osetii Południowej ze względu - jak twierdzi - na trwające walki."

źródło: wp.pl

:lol2:
  • 0

AndiDVB.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

co jak co kaczor za swoja postawe wiele zyskal bo taki wlasnie jest nasz polski narod a nie

tchorze jak niemcy czy wlosi i francuzi
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Marcin Wojciechowski: Kto ma racje w sporze gruzińsko-rosyjskim - Moskwa czy Tbilisi?

Oleg Panfilów: - Prezydent Gruzji Michel Saakaszwili nie miał innego wyjścia niż uderzyć na Południową Osetię. Od kilkunastu dni terytorium Gruzji było ostrzeliwane z pozycji osetyjskich. Rosyjskie siły pokojowe przyglądały się temu biernie. Saakaszwili wzywał kilka razy Rosję, by uspokoiła władze Osetii Południowej, groził, że użyje siły, aż wreszcie miarka się przebrała. Rosja nic nie zrobiła dla zmniejszenia napięcia. I tak wojskowa akcja Gruzji w Osetii Południowej przekształciła się w regularną wojnę. (...)

Zbombardowane są wszystkie lotniska wojskowe, port w Poti, kilka baz wojskowych. Gruzini nie mogą uwierzyć, że toczą prawdziwą wojnę z Rosją. Nikt nie spodziewał się, że Moskwa tak gwałtownie zareaguje na wypadki w Południowej Osetii. Gruzini są zdziwieni i oburzeni, że Rosja skorzystała z pretekstu, by rozpocząć regularną wojnę z Gruzją.

Czy Gruzini są gotowi walczyć z Rosją?

- Cała gruzińska opozycja zjednoczyła się wokół prezydenta Saakaszwilego, a przecież jeszcze niedawno mówili o nim w najgorszych słowach, oskarżali o sfałszowanie wyborów, zapędy dykatotorskie. Dziś nie ma znaczenia, kto ma jakie poglądy polityczne. Wszyscy chcą walczyć za Gruzję. Nawet były minister obrony Irakli Irakisziwili poszukiwany przez władze Tbilisi za próbę zamachu stanu [prawdopodobnie ukrywa się w Rosji] powiedział w wywiadzie, że chciałby wrócić do Gruzji, by jako zwykły szeregowy walczyć za kraj. Wielu moich znajomych rezerwistów deklaruje gotowość walki z agresorem. Nastrój jest bardzo podniosły. Od dziwo nie ma nastrojów antyrosyjskich, w sensie chęci zemsty przeciwko zwykłym Rosjanom. Chodzę sobie spokojnie po ulicach, mówię głośno po rosyjsku, nie ukrywam kim jestem i nikt mi jeszcze nic nie zrobił. Nie było nawet słownej zaczepki. To dla mnie niebywałe. Oby tak było dalej.

Jak to tłumaczysz?

- Gruzini znają Rosję. Wiedzą, że winy za tę wojnę nie ponosi przeciętny Rosjanin, ale polityka Władimira Putina. Ta wojna jest dowodem do czego prowadzi to, co w Rosji rozpoczął Putin. Nie ma znaczenia, że już nie jest prezydentem tylko premierem. Jestem przekonany, że to Putin podejmuje kluczowe decyzje w sprawie wojny z Gruzją.

Do Gruzji i Rosji wybiera się francuski szef MSZ Bernard Kouchner jako wysłannik Unii Europejskiej. Czy ma szansę skłonić strony do zawieszenia broni?

- Jest także w Gruzji delegacja parlamentu Czech. Samo zawieszenia broni nie wystarczy. Trzeba naciskać na Putina, żeby Rosja już nigdy nie zachowała się tak, jak się zahowuje. Bo jeśli raz pozwoli się jej pod błahym pretekstem najechać na Gruzję, to następny może być każdy kraj. Taki jest dla mnie sens tej wojny. To nie jakaś lokalna potyczka. Ale wojna o kształt stosunków między Zachodem Rosją.

* Oleg Panfiłow jest szefem moskiewskiego Centrum Dziennikarstwa Ekstremalnego. Od rozpadu ZSRR relacjonował wszystkie konflikty zbrojne na tym terenie. Prowadzi także kronikę naruszeń wolności słowa i represji wobec dziennikarzy w b. ZSRR.

Źródło: Gazeta Wyborcza
  • 0

FraBle.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiadomo wojna to smutek, ale bawi mnie jedna sytuacja:

-Rosja: Gruzja blokuje dostawy zboża
-Gruzja: Nigdy nie planowaliśmy blokad zboża

-Gruzja: Nasze wojska wycofały się z Osetii
-Rosja: Woja Gruzińskie ciągle stacjonują w Osetii

I wiele wiele innych.

(mogłem coś poprzekręcać)

Oczywiście, mimo że ta sytuacja akurat mnie bawi, cała wojna to koszmar którego mam nadzieję nigdy nie będę musiał przeżywać.
  • 0

Argentum.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy to jest czasami początek wielkiej wojny? Rosja domaga się oddania jej częsci Gruzji.
(Niemcy domagali się oddania im części ziem polskich)
Rosja w końcu zaatakowała z ogromną siłą na słabe, małe państwo.
(Niemcy w końcu zaatakowali biedną Polskę, potem pomogli im Ruscy)
Europa zwleka i odciąga sprawę wojny jak najdalej.
(Francja i Anglia zwlekały z pomocą dla Polski)
...
Podczas II WŚ potem nastąpiła juz tylko wielka jatka. Wszelkie wojska na całej ziemi ginęły za swoje państwa. Doszło do milionów ofiar śmiertelnych, kalek. Użyto broni atomowej i na wschodzie Europy rozpoczęły się rządy komunistów...Czy tego chcemy? My nie, ale nieodpowiedzialna Rosyjska władza dąży do tego. Nie zapominajmy, że mają broń atomową.

Wiecie co? Przyznam, że cholernie boję się wojny...
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Trzeba było oglądać wiadomości kilka chwil temu Wielki Brat George Bush wyraził się jasno.....jakiekolwiek działania zbrojne Rosji poza terytorium Osetii Południowej są naganne. Kolejna wskazówka zgodnie z prawem międzynarodowym Osetia Południowa ma status Państwa Nieuznanego (tak jak Palestyna gdzie nawet mamy swoją ambasadę). Do Niemców dołączyli się Włosi ostrzegając świat przeciwko tworzeniu koalicji antyrosyjskiej :roll:
  • 0

misiek15173.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podczas II WŚ potem nastąpiła juz tylko wielka jatka. Wszelkie wojska na całej ziemi ginęły za swoje państwa. Doszło do milionów ofiar śmiertelnych, kalek. Użyto broni atomowej i na wschodzie Europy rozpoczęły się rządy komunistów...Czy tego chcemy? My nie, ale nieodpowiedzialna Rosyjska władza dąży do tego. Nie zapominajmy, że mają broń atomową.
halo gdzie ten atom???
jak co rosja moze sie po nas przejechać.... bo jest tak szykanowanie i atak rakietowy na Warszawe i Olsztyn....
jeszcze jedno czy mamy ich czym zatrzymac przy takim starciu???? kilkoma 35 letnimi leosiami, sprawnymi hummerami i co...
  • 0

maribot.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kolejna wskazówka zgodnie z prawem międzynarodowym Osetia Południowa ma status Państwa Nieuznanego (tak jak Palestyna gdzie nawet mamy swoją ambasadę)

Osetia nie zyskała żadnego statusu państwa nieuznanego, ona od zawsze była państwem nieuznawanym. W Palestynie nie mamy ambasady. Sytuacja Palestyny zdecydowanie się różni od tej Osetii, ponieważ Autonomia Palestyńska jest przez wiele państw uznawana za podmiot prawa międzynarodowego a OWP uzyskała nawet status obserwatora przy ONZ
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych