Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gruzja vs. Rosja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
655 odpowiedzi w tym temacie

Lerlitz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja powiem wam ze jak przeczytałem tą przemowę TU to w końcu poczułem sie Polakiem, i polubiłem wczesniej znienawidzonego prezydenta :) A wszyscy którzy pisza ze zle zrobil to zapraszam na lotniska i wypad z tego kraju! Bo on ma racje! Cały swiat sie wiecznie uklania Rosji, pomiatali nami, a wy jeszcze calowaliscie by ich po du*ie zeby tyko sie nie zdenerwowali! Jestescie tchórze i tyle! Nie zdziwie sie jak w swoim codziennym zyciu jestescie pomiotami! Teraz to nie 39' teraz Polska ma za soba całe NATO i UE!

ps jesli kogos urazilem to przykro mi, mnie obrażają teksty typu, moge dostac - czy warna dla mnie jest wazne ze wyrazilem swoje zdanie.

No to polecam się już pakować i wyjeżdżać do ameryki, bo nasz prezydent znowu pokazał jakim wspaniałym dyplomatą jest.

Bo swiadcza o tym ze polowa z was to ludzie ktorzy boja sie przeciwstawiać! Wiem ze polowa bd miala wymówke ze mi na zyciu nie zalezy albo ze dbacie o rodziny itp. A tak naprawde dbacie o siebie i macie gdzies ze jesli nic sie nie zmieni to mozliwe ze kiedys wasze dzieci bd pomiotami Ruskich, ze Polska bd jak niemowle przyssane do zyciodajnego soku, ktory sponsorowac bd mu Rosja, i bd to wykorzystywac aby nim sterowac. Z takimi ludzmi ktorzy uciekaja przed wyzwaniami ten kraj tak naprawde nigdy nie bd wolny i silny! Poprostu PENIACIE !
  • 0

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kartoflany Napoleon...

Nasz prezydent prowadzi jakąś chorą osobistą politykę zagraniczną... Ktoś dobrze dziś w jakimś programie powiedział, że bez żadnych konsultacji prezydent wygłasza opinię w imieniu naszego kraju.. a przeciez najpierw powinniśmy uzgodnić to "u siebie", co, jako Polska, mówimy w świecie. A tu znów jedni tak, jedni tak.
I również prawdą jest, że dobrze, że chociaż ten Sikorski tam poleciał z nim, to chociaż go pilnował.

Rety.. Nie rozumiem jak to tak może być. Widziałem to jego przemówienie na żywo.. matko. Prezencję miał jak Hitler prawie, łapami macha, groźne miny, podnosi głos... No tak nasz Pan Prezydent musiał się w końcu spełnić..

Szkoda, że znów przez słowa jednego człowieka przyjdzie nam cierpieć. Zero wyobraźni, od wschodu juz dawno wieje chłodem... Teraz ciekaw jestem co Rosja na te wypowiedzi. Za kilka tygodni znów zaczną się problemy, jakieś embargo, kombinacje z gazem, ropą... I wiele osób na pewno to odczuje.

Ja rozumiem, że nie można Rosji głaskać i pozwalać jej na wszystko... ale przecież to można inaczej załatwić... zwołać jakieś posiedzenia, coś... I jako Europa wyrazić jakieś zdanie, nawet stanowczo.

Ale my jak zwykle musimy się pchać na przód, przed wszytkich, a jak. Potem nam się dostanie po głowie. A za nami kto stanie w obronie? USA? Oni to akurat nas mają głęboko gdzieś... Pozwolili nam odkupić od nich złom i Kaczyński już jest zapatrzony... Nikt inny nie stanie, historia juz pokazała jakich mamy "sojuszników"... No chyba, że Kraje Nadbałtyckie w ramach 'rewanżu'... no to mamy plecy. Nie ma co.

Sprzeciw - owszem. Rosja fajna nie jest. Ale kurcze, zachowajmy umiar, bo póki co drugiej Japonii ani Irlandii tu nie mamy, a co dopiero, by się równać z takim mocarstwem. Pan Prezydent ponownie popisał się brakiem pomyślunku i znów spadnie mu poparcie..buuu

EDIT:

Ojej osoba nade mną chyba w emocjach zdziczała...podwójny post... no i co to jest to BD? (rozumiem, ale przecież można pisać po polsku, no nie? W końcu fajnie być Polakiem)
  • 0

Mayk3l.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dosyć niezręczna sytuacja z tą Gruzją. Pokazuje ona ,że świat nadal nie jest spokojny. Walka mocarstw o dominację, wpływy, wyścig zbrojeń to wszystko się dopiero rozwija.

Moim zdaniem gra zawsze będzie się toczyła pomiędzy dwoma stronami : USA vs. Rosja. USA ma za sojuszników państwa NATO. Z kolei Rosja ma do pomocy braterskie Chiny i Indie z którymi ma dobre stosunki. Nie daj Boże żeby zrobiła sie z tego WWIII.

Ciekawą rzeczą jest to co dzieje się na Youtube. Prawie wszystkie komentarze do filmików o Gruzji mówiące o racji Rosji w konflikcie są szybko kasowane. Często widzę komanterze typu " Go Russia " albo dużo dłuższe i gdy po jakimś czasie próbuje je znaleźć to okazuje się że ich nie ma. Sam kiedyś napisałem komentarz o tym, że to co robisz Rosja z Gruzją można porównać do tego co USA robi z Irakiem i komentarza po 3-5 minutach nie było. Raz nawet jakiś Rusek napisał coś w stylu " Fuck you CIA. Motherfuckers delete all my coments what i writed " i jak się spodziewałem ten komentarz również szybko zniknął ;s

Oj dziwne rzeczy się dzieją mam nadzieje że nic większego z tego nie będzie przynajmniej za moich czasów....
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No Chryste Panie no to nawojował... Tak to byśmy się przygotowali do ewentualnego nie daj Boże konfliktu w spokoju a teraz to każdy ruch armi ww państw będzie atakiem na Rosje... Oooo ludzie :F Na miejscu Tuska to by mnie szlag jasny trafił :F Jest to wszystko prawda co powiedział ale czy w gonitwach w Pampelunie ucieka się w czerwonej pelerynie? [...] No cóż módlmy się aby to się jakoś normalnie skończyło... a ateiści mogą trzymać kciuki ;p

jakby co to ja zwijam do Lichtensteinu :P zawsze chciałem zobaczyć jak to jest tam żyć.

Rokkyyy: tak te 50% to bez fałszerstwa bo po fałszerstwie miał coś ok 85% jak dobrze pamiętam ;p

Nie będzie wojny.

Powiedział czystą prawdę, cały świat teraz wie że mamy prezydenta, który nie jest tchórzliwym jak większość polityków. Wszyscy myślą jak Kaczyński, tylko że on nie bał się tego powiedzieć.

Prawdziwym zagrożeniem jest wybranie na prezydenta USA McCaina i tego bym się obawiał. Nie dziwie się jego nienawiści do Rosjan i komunistów po tym co przeszedł, ale mam nadzieję że wygra jednak umiarkowany Obama.

Nie dążmy do wojny, ale jednak nie chowajmy też głowy w piasek jak robi to cały świat. Gruzja potrzebuje teraz wsparcia. Kaczyński nie zdradził ich jak zrobili to nam alianci w '39 i postąpił bardzo honorowo i słusznie. Moralnie. Ujął się za krzywdzonymi i nie udaje że kiedy zabija się ludzi w innym kraju - to wszystko jest w porządku. Nie jest w porządku i trzeba to otwarcie powiedzieć. Nie bądźmy obojętni, kiedy obok nas giną niewinni ludzie. Bądźmy ludzccy - przecież wszyscy jesteśmy ludźmi. Nie bądźmy jak Francja czy Anglia w 1939r. .

P.S Te 50% to pewnie też sfałszowane ;)
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie wszyscy myślą jak Kaczyński, ja uważam że Gruzja powinna być bardzo ukarana przez Rosję za swoje zuchwalstwo, najlepiej powinna przestać istnieć, abyśmy i my zobaczyli jakich mamy "sojuszników"...
  • 0

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja pooglądałem kilka filmików na You Tube i...

To jest straszne... :( nasza telewizja nie pokazuje takich obrazów... Straszna wojna, zresztą jak każda.. i już mniejsza z tym, kto ma rację w tym konflikcie... najbardziej poszkodowani jak zawsze są cywile... Przed kilkoma minutami przeczytałem news, że uruchamiane są jakieś nasze państwowe rezerwy leków czy cos i wysyłane ma to być do Gruzji... w pierwszej chwili oburzenie... jednak teraz po tym jak zobaczyłem tych biednych niewinnych ludzi, to chętnie aż sam bym im jakoś pomógł... straszny los... Jednego dnia chodzą do pracy, uśmiechają się, a następnego mijają czołgi na ulicy, niosąc na rękach martwe dzieci i nie mając domu, do ktorego mogliby wrócić... :(

ehhh
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nie wszyscy myślą jak Kaczyński, ja uważam że Gruzja powinna być bardzo ukarana przez Rosję za swoje zuchwalstwo, najlepiej powinna przestać istnieć, abyśmy i my zobaczyli jakich mamy "sojuszników"...

Tak wiem. :P "Żeby nic nie było". :P
  • 0

Mond73.
  • Tematów: 48
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moze dzieki tej wojnie zainstaluja nam tarcze i dostaniemy troche uzbrojenia. Dobrze by bylo zeby wojsko bylo nadal obowiazkowe bo jak sie patrzy na dzisiejsza mlodziez to do niczego sie ona nie nadaje no moze stac pod blokiem i pluc(choc czasami spotyka sie tez normalnych )
  • 0

Wolfenstein211.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zbaczamy z tematu ale niech bedzie.

Amerykanski rzad wpakowal miliardy w Izrael i robi to ciagle.

Umiarkowany Obama? Haha, Czy wy wiecie ze on jest komuszkiem? Byl muzulmaninem? Tym sie chyba nie chwalil, prawda?

Spojrzcie na wojne z innej strony- rosja dala Gruzji mozliwosc poddania sie i powrotu na pozycje sprzed wojny. Ja w obliczu wojny z imperium rosyjskim bedac tak malym panstwem poddalbym sie.
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dziwny jesteś. Zuchwalstwo?

Wydaje mi się że nie znasz zupełnie historii Osetii. To ziemia rdzennie Gruzińska, dzięki planom swoich dziadków, Putin może udawać dobrodzieja bo , to jego dziadkowie zaczęli proces wynaradawiania tamtego terenu z Gruzinów.

No chyba że wierzysz Rosjanom na słowo - że Gruzini zamordowali 1600 cywilów. Oczywiście przy tym Rosjanie nie chwalą się jak Osetyńcy i oni sami mordowali w tym samym czasie Gruzinów tam mieszkających, ale co tam...

Jeżeli wierzysz Rosjanom to niestety...

Powiem inaczej, 50 lat radzieckiej propagandy w Polsce chyba czegoś powinno nas nauczyć. Rosjanie nigdy nie mówią prawdy jeżeli coś źle się dzieje. Na pola Amerykanie rzucali stonkę, musieli bić się w wielkiej bitwie pod Radzyminem i dlatego nie mogli dołączyć do Powstania, mordowali Ak-owców bo to byli "wrogowie ludu pracującego", w Katyniu oficerów rozstrzelali Niemcy, Solidarność to był ruch wywrotowców i bandziorów finansowany przez CIA w celu zniszczenia Polskiego wspaniałego ładu socjalistycznego, któremu wielokrotnie podawano rękę i ofiarowano dobrą wolę, ale Solidarność ciągle to odrzucała, poza tym Stan Wojenny wprowadził bo Rosjanie by weszli. PZPR zawsze zdobywał miażdzące poparcie w wyborach, choć nigdy 100%...

Nie chce mi się dalej wymieniać. Ale kto jak kto, ale my - Polacy powinniśmy znać Rosyjską władzę najlepiej. Putin to stara epoka ZSRR, kłamstwo i propaganda. Dobrze powiedział prezydent Gruzji - Rosja nigdy nie była agresorem - w Polsce to Targowiczanie ją poprosili i musiała bronić ich racji. Na Węgrzech i w Czechosłowacji musieli bronić swoich komunistycznych przyjaciół. Rany ta Rosja to przecież jakiś święty kraj, broniący uciśnionych i słabych, co my w ogóle od niej chcemy? Powinniśmy optować za beatyfikacją Putina za życia jeszcze...

Zbaczamy z tematu ale niech bedzie.

Amerykanski rzad wpakowal miliardy w Izrael i robi to ciagle.

Umiarkowany Obama? Haha, Czy wy wiecie ze on jest komuszkiem? Byl muzulmaninem? Tym sie chyba nie chwalil, prawda?

Spojrzcie na wojne z innej strony- rosja dala Gruzji mozliwosc poddania sie i powrotu na pozycje sprzed wojny. Ja w obliczu wojny z imperium rosyjskim bedac tak malym panstwem poddalbym sie.

Obama jest zdecydowanie umiarkowanym politykiem. Może nie oriętuje się wybitnie jakoś w polityce Amerykańskiej, ale wygląda raczej na to że jego polityka będzie przypominała bardziej polityke Clintona niż Busha - wiadomo w końcu demokrata. Natomiast McCain to człowiek wojny - powtarzam nie dziwie się po tym co przeszedł - a świat nie potrzebuje teraz nowych wojen tylko spokoju. Może się mylę, ale moim zdaniem McCain i Putin to dwai wojownicy, i być może mielibyśmy nową zimną wojne.

Słyszałem o tym że Obama to mułzumanin, natomiast o tym że jest komunistą nie, i nie wydaje mi się aby nim był :)

P.S Tak w ogóle to przecież to wszystko zaczęło się za czasów Szewardnadze, byłego ministra ZSRR...
  • 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Lechu naszym wodzem. Popieram w 100% jego wystąpienie. Kaczyńscy to chyba jedyni ludzie w Polsce którzy nie srają pod siebie i mówią to co myślą bez względu na przeciwnika. Żal mi polityków, którym zależy na własnym interesie a nie całej Polski - a przede wszystkim na wizerunku naszego kraju, który bez wątpienia zyskał w oczach pozostałych - nie jesteśmy tchórzami do k. nędzy! Może i Gruzja sobie zasłużyła na ten atak, ale na litość - zginęło ponad 2000 niewinnych ludzi, którzy śpiąc w nocy lub jedząc śniadanie w dzień zostali zbombardowani - czegoś takiego nie można pochwalać, przecież mamy 21 wiek i są inne metody persfazji.
  • 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A mnie sie wydaje, że ten konflikt to takie preludium do czegoś większego w przyszłości. To jak z kostkami domina jak już jedna poleci to lecą wszystkie. Więc Panowie pastować kamasze i czyścić kałasze ;]
  • 0

Wolfenstein211.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszyscy mysla o Gruzji. A czy ktos pomyslal o Osetii? Ile tam jest ofiar?
  • 0

Khorin.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe jak zareaguje teraz Rosja??? WOJNA? POKÓJ?
  • 0

Razzy.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A teraz pare komentarzy: :D

Brawo, hej szable w dłoń, na Moskwę, pokażemy Rosjanom, kto rządzi Europą, my POTĘGA - NIEDOŁĘGA, a pomogą nam mocarstwa typu Litwa,Łotwa itp. potęgi. Nie pozwolimy gnębić naszego strategicznego partnera! FARSA, kupa śmiechu, mąż to może i on jest, ale swojej żony i to nie napewno.

Kaczyński musi podjąć walkę ale nie walkę na słowa! To za mało. Musi przebrać się w mundur powstańca warszawskiego (uwielbia przecież opowiadać o powstaniu) i ruszyć z bronią w ręku (najlepiej taką jaką mieli powstańcy) w kierunku Cchinwali. Słowami jeszcze nikt niczego nie wyzwolił. Liczą się czyny!

To oczywiste, że dzisiaj gruzja, jutro ukraina, pojutrze polska. Zaatakujmy ich zanim oni nas zaatakują. WODZU Kaczyński prowardź nas na MOSKWĘ

Dyziek pewnie ma pelne portki oberwnie mu sie od merkelowej, Sarkozy tez robil w Moskwie maslane oczy, wstyd

Słoń w składzie porcelany!!! Po co Sarkozy leciał do Moskwy? Po co mediował? Po co całe to porozumienie z prezydentem Rosji? Kaczyński przyleciał wieczorem i co? Szkoda słów!

To co powiedział, to prawda ale.... chyba troche za mocno. Mam tylko jedno pytanie : kiedy znowu nam podłączą gaz i kiedy dostane wezwanie z WKU?

I co ze słów prezydenta wynika dla Polski? Dalsze pogorszenie relacji z Moskwą? Wzmocnienie pozycji w Unii, uznanie nas za regionalne mocarstwo, otwarty rynek zbytu na nasze produkty? Słowa, słowa, słowa...które nie kosztują wypowiadającego- za które jednak zapłaci 38 milionów. A wszystko z powodu przerostu ambicji jednego człowieka. Smutne...

Wylacznie na dzioby,tylko czy Miediewiew zamiast stanac do walki
nie powie:spieprzaj dziadu.

Hej szable w dłoń! Nie będzie ruski pluł Nam w twarz . Już raz byliśmy pod Moskwą.Tylko koni żal...

Najsmieszniejsze jest to ze Sikorski polecial , zeby pilnowac Kaczynskiego... :D Coz chyba mu sie nie udalo.
Z tego co sie orientuje to byla chyba tylko polowa wystapienia , poniewaz zostala przerwana z powodu problemow technicznych.. (Moze Ruscy wylaczyli prad?? :D )
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych