Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gruzja vs. Rosja

• Please log in to reply
655 replies to this topic

FraBle.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sorka, ale ja już się trochę zamotałem, nich każdy powie po czyjej stronie stoi.

Wypowiedzcie się w sposób podany niżej.

Jesteście za:

- Integralnością Gruzji
- Niepodległością Osetii Płd. i Abchazji
- Działaniami Rosji

Ja jestem za integralnością terytorialną Gruzji i przeciwko działaniom Rosji i terenów zbuntowanych.
  • 0

Y2K12.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem za natychmiastowym zakończeniem działań zbrojnych. Wzmocnieniem istniejących kontyngentów sił pokojowych np. sił OBWE. Ponadto jestem za zadowalającym obie strony podziałem terytorialnym Osetii południowej oraz Abhazji w połączeniu z przesiedleniem mieszkających tam gruzinów, osetyjczyków i rosjan na właściwe terytoria w celu uniknięcia kolejnych konfliktów.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak zwykle sceptycznie podchodząc do uczciwości naszych jedynych słusznych mediów kilkakrotnie oglądałem materiał filmowy niezależnych stacji telewizyjnych na temat zniszczeń w gruzińskim mieście Gori dokonanym przez rosyjską armię. Zupełnie przypadkowo trafiłem na materiał rosyjskiego dziennikarza który sfilmował osetyjską stolicę po atakach gruzińskich. Film przedstawia swoistą metamorfozę dokonaną przez CNN zamiany zbombardowanej stolicy Osetii na bardziej słuszną politycznie bajkę o zniszczeniu Gori przez Rosjan. Radzę zachować dla potomności :o

LINK

Bez komentarza (no może maleńki.....dalej ufajcie naszym mediom a przyczynicie się do rozpętania globalnej wojny)
  • 0

AndiDVB.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czy moze ktos sie zastanawial po jakiej stronie w chwili ataku na Iran bedzie Rosja???

bo jesli po stronie Iranu to ta akcja na Gruzje nabiera sensu zeby utorowac droge wojska rosyjskiego na pomoc Iranowi.

wiadomo tak sobie nie mogliby sobie przejsc ale taraz jak zajma Gruzje to droga przedarta

moze zle mysle ale kto wie
  • 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

czy moze ktos sie zastanawial po jakiej stronie w chwili ataku na Iran bedzie Rosja???

bo jesli po stronie Iranu to ta akcja na Gruzje nabiera sensu zeby utorowac droge wojska rosyjskiego na pomoc Iranowi.

Jak to nabiera sensu, skoro według teorii spisku za tę wojnę odpowiada USA, to USA toruje drogę Rosji żeby mogła pokonać US Army na piaskach pustyni? A tak na marginesie, to po drodze jest jeszcze kilka całkiem górzystych krajów :) W ogóle to jest bardzo logiczne, skoro amerykanie chcą napaść na Iran, to żeby mieć mniej wojska do dyspozycji chcą wywołać równolegle konflikt z Rosją. To przecież logiczne, że skoro szykuje się jedną wojnę to należy równolegle od razu wywołać drugą, żeby walczyć na dwóch frontach jak Hitler co przegrał wojnę, wtedy jest przecież łatwiej... To pewnie będzie taki trik, żeby Kim w Korei myślał, że skoro Ameryka walczy z Rosją i Iranem to on jest bezpieczny w swojej Korei (chociaż Kima podobno już zastrzelili jego generałowie). No i wtedy Amerykanie wsadzą całą armię na statki i potajemnie zrzucą lotniskowce na spadochronach na tyłach wroga w Korei i opanują Koreę Północną.

Ale chwila... zaraz zaraz zaraz, atak na Iran i początek III wojny był przecież we wrześniu ubiegłego roku, na tym forum chyba o tym czytałem! Był zresztą jeszcze kilka razy, może nie tak często jak końce świata, ale coraz częściej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć konkretnie kiedy to będzie, żebym mógł zobaczyć w TV na żywo?

Nic nie dzieje się bez przyczyny, ale jakoś umknęło mi po co właściwie USA chce wywołać III wojnę światową? Jaki ma w tym interes?
  • 0

above.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Polska i Stany Zjednoczone parafowały umowę ws. tarczy antyrakietowej http://www.tinyurl.pl?pydIoikB

no to chyba mamy 1 coś, dzieki temu konfilktowi amerykance na 100% beda mialy tarcze antyrakitowe u nas w Pl.
  • 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nic nie dzieje się bez przyczyny, ale jakoś umknęło mi po co właściwie USA chce wywołać III wojnę światową? Jaki ma w tym interes?

III Wojna światowa a w tym przypadku raczej nuklearna spowoduje chaos. Wyginie załóżmy połowa populacji ludzkiej a może i 3/4 populacji. Kiedy zabraknie już środków do prowadzenia dalszych działań a ziemia będzie wystarczająco wyniszczona wtedy łatwo jest zapanować nad ludźmi, pojawić się jako "wybawiciel" zaproponować pomoc i stworzyć jeden światowy rząd. :) tak mi się wydaje. W końcu gdzieś jest taka teoria spiskowa o stworzeniu tzw. NWO. A kto tak naprawdę rządzi USA. 8)
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kilka wypowiedzi z prasy światowej nie zdominowanej przez Kaczoland i podobne:

Gruziński minister Temur Yakobashwili podziękował wczoraj Izraelowi za pomoc w szkoleniu gruzińskiego wojska. 'Izrael może być dumny ze swoich oficerow, ktorzy szkolili gruzińskich żolnierzy”, powiedział wczoraj Yakobashwili, ktory nie ukrywa swojego żydowskiego pochodzenia, w wywiadzie dla Radia armii izraelskiej w jezyku hebrajskim. Yakobashwili, gruzinski minister d/s integracji, stwierdził, ze szkolenie to umożliwiło Gruzji stawianie oporu rosyjskim oddzialom w starciach, ktore w ubieglym tygodniu wybuchly w separatystycznej prowincji Ossetia. Wedlug Yakobashwiliego, mała grupa żolnierzy gruzińskich zatrzymała całą rosyjską dywizje, dzięki przeszkoleniu przez izraelskich doradców wojskowych. 'Wczoraj zabiliśmyy 60 żolnierzy rosyjskich,” powiedział Yakobashwili.

LINK

Przez ostatnie siedem lat, Izrael pomagał przygotowywać gruzinską armię do wojny przeciwko Rosji poprzez dostawy sprzętu wojskowego, szkolenie żolnierzy oraz doradztwo w/s bezpieczenstwa. Walki, ktore wybuchly pomiedzy Rosją a Gruzją w ostatnim tygodniu wyciągneły na światło dzienne intensywne zaangażowanie Izraela w tym regionie. Współpraca wojskowa pomiędzy Gruzją a Izraelem rozwijała się bez problemów. M.in. dzięki temu, ze minister obrony Gruzji Dawid Kezerashwili jest byłym (?) obywatelem Izraela, mówiącym plynnie po hebrajsku. “Jego drzwi były zawsze otwarte dla Izraelczykow, ktorzy przyjeżdzali do Gruzji oferując sprzęt wojskowy made in Israel” powiedział jeden z naszych rozmowców. W porównaniu z Europą Wschodniaą umowy zawierano tutaj szybko, głównie dzięki osobistym kontaktom ministra obrony..” Wedlug ministra Yakobashwiliego, “Prowadzimy obecnie wojnę z Wielką Rosją
i potrzebujemy pomocy ze strony ONZ I naszych przyjaciól a głównie USA I Izraela.”

LINK

Dodajmy mój ostatni post o fałszowaniu nagrań dziennikarzy......
  • 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

III Wojna światowa a w tym przypadku raczej nuklearna spowoduje chaos. Wyginie załóżmy połowa populacji ludzkiej a może i 3/4 populacji. Kiedy zabraknie już środków do prowadzenia dalszych działań a ziemia będzie wystarczająco wyniszczona wtedy łatwo jest zapanować nad ludźmi, pojawić się jako "wybawiciel" zaproponować pomoc i stworzyć jeden światowy rząd. smile2.gif tak mi się wydaje. W końcu gdzieś jest taka teoria spiskowa o stworzeniu tzw. NWO. A kto tak naprawdę rządzi USA. cool6.gif

Z całym szacunkiem, ale nie wierzę, żeby spiskowcy od NWO po latach propagandy i podskórnych zabiegów mających na celu przygotowanie gruntu pod wdrażanie takich pomysłów nagle zapragnęli wywołać wojnę nuklearną. Po prostu mając określony plan i realizując go konsekwentnie przez lata nie podpala się nagle czegoś nad czym chce się zapanować, ryzykowaliby zniszczeniem świata (rządziliby wypaloną pustynią?) i własną zagładą. Ryzyko zbyt duże, żeby było warto sięgać po takie środki. Nie wierzę, że sam w to wierzysz :P

Lubie teorie spiskowe, niektóre są ciekawe, ba, zdarza się nawet (nie za często), że niektóre są nawet sensowne i faktycznie wyjaśniają pewne zjawiska z obserwowanej przez nas rzeczywistości. Ale większość jest pełna luk i pozbawiona sensu. Największą słabością teorii o chęci wywołania III wojny jest to, że to nie miałoby żadnego sensu, a przynajmniej jakoś nikomu owego "sensownego" sensu nie udaje się wskazać.

III wojna miała wybuchnąć już przy Iraku i jak widać nic :) No i nic w tym dziwnego, nie wybuchła w czasie kryzysu kubańskiego, nie wybuchła w czasie wojny w Korei itd. I tu nagle przy naprawdę chłodnej w porównaniu z tamtymi wydarzeniami atmosferze tej wojny albo Iranu miałaby wybuchnąć wojna światowa? Nie ma ku temu warunków, byłby to konflikt, którego nikt by nie chciał i nie widzę powodu, dla którego jednemu mocarstwu udało się sprowokować drugie do wojny nuklearnej.

O wiele bliższą prawdy wizję nowego światowego porządku zaprezentował autor poniższego tekstu:

Oto na naszych oczach zmieniają się zasady rządzące światem. Zawsze myślałem, że mojemu pokoleniu nie będzie dane żyć w zbytnio ciekawych czasach - a jednak. Bynajmniej mnie to nie cieszy.

1. Spełniły się przepowiednie wieszczów upadku Zachodu. Na kresach naszej cywilizacji wyrosły potęgi drwiące - słusznie - z zasad zdegenerowanych demokratycznych społeczeństw. Rosja i Chiny są gotowe do przejęcia globalnego przewodnictwa. Zachód oddaje im władze z radością - powodowany strachem lub chciwością.

2. Eksperymenty polegające na międzynarodowej współpracy i integracji zakończyły się klęską. ONZ przestał funkcjonować już dawno. UE pokazuje swoją słabość teraz. Europejska integracja staje się mrzonką w momencie, gdy postawa wobec kolejnego zbrojnego konfliktu dzieli państwa UE. Jaki sens ma budowanie politycznej wspólnoty, gdy wyraźnie widać, że musiałaby ona polegać na dominacji? Europejczycy pięknie mówią o ideach, lecz są one jedynie parawanem dla cynicznie prowadzonych interesów.

3. Europa miałaby szansę się uratować, gdyby porzuciła mętne wizje biurokratów na rzecz prawdziwie wolnego handlu i współpracy opartej na wzajemnym szacunku państw. Niestety, biurokraci zwyciężyli. Teraz zostaną sami w pustych gmachach na granicy walońsko-flamandzkiej.

4. W stosunkach międzynarodowych znów liczy się tylko jeden czynnik - siła. Ten stawia warunki, kto potrafi innych zastraszyć. Wobec braku globalnej solidarności, powracają czasy przemocy. Symbolem tego są kolumny rosyjskich czołgów rozjeżdżające Gruzję, ale również, trzeba to przyznać, amerykańskie lotniskowce krążące po Zatoce Perskiej.

5. Między najsilniejszymi podmiotami na arenie międzynarodowej nadal będzie obowiązywać krucha równowaga - dzięki broni atomowej, którą przecież dysponują. Dla słabych nie będzie jednak litości.

6. Polska wiąże się z USA. Jest to najlepsze rozwiązanie na nowe czasy, w których stosunki bilateralne znów będą liczyć się najbardziej. Oby tylko Amerykanie docenili nas, tak samo jak my ich. Z zachwytami nad Tarczą poczekam kilka miesięcy - póki Stany nie wybiorą nowego prezydenta. Niezależnie od sojuszu z Ameryką, Polacy muszą liczyć na siebie i robić wszystko w celu ekonomicznego oraz militarnego wzmocnienia kraju.

7. Pod panowaniem nowego światowego porządku tylko silni przetrwają. Bądźmy jednymi z nich.

Źródło: http://rybitzky.salo...8731,index.html

Naprawdę wierzycie w to, że niebawem wybuchnie kolejna wojna światowa?
  • 0

gomp.
  • Tematów: 24
  • Artykułów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

tatik no i co z tego wynika? Że mają głowe i szkolą swoich żołnierzy? Nie rozumiem co w tym dziwnego przecież wiadomo że Gruzja szuka wsparcia po naszej (NATO,Izrael) stronie a nie rosyjskiej.

Co do Iranu to Rosjanie chyba też nie mają jakiegoś celu w tym zeby był silny chociaż kto wie. Gdyby Iran utarł NATO nosa to byłoby z pewnością korzystne dla Putina. A tak odskakując gdzie Iran może szukać sojuszników? Syria? Korea Pn?
  • 0

above.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

robi sie coraz ciekawiej, czy aby te teorie spiskowe nie sa az takie spiskowe?

Bush Begs Russia To Attack EU

Russia Repeats Right To Nuke Bush's EU Missiles http://www.mnweekly....4/55305669.html

III Wojna światowa a w tym przypadku raczej nuklearna spowoduje chaos. Wyginie załóżmy połowa populacji ludzkiej a może i 3/4 populacji. Kiedy zabraknie już środków do prowadzenia dalszych działań a ziemia będzie wystarczająco wyniszczona wtedy łatwo jest zapanować nad ludźmi, pojawić się jako "wybawiciel" zaproponować pomoc i stworzyć jeden światowy rząd. tak mi się wydaje. W końcu gdzieś jest taka teoria spiskowa o stworzeniu tzw. NWO. A kto tak naprawdę rządzi USA.

i oby nadal nia pozostała, w kazdym razie dowodow na istnienie teakiego stanu rzcezy jest mnóstwo.
  • 0

above.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chociaz Trajan ciekawy tekst ; ) swoją droga, byc moze masz racje ze to nie ma sensu by ludzie od nwo zapragneli teraz jakas tam wojenke by wszcząć swoje plany, poczekajmy na dalszy rozwój wydarzeń i zobaczymy jak to sie potoczy.

ps. sorry za double post chcialem zedytowac :P a przez przypadek napisalem jeden pod 2 heh ;)
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

III wojny światowej, lub wojny atomowej jak kto woli - nie będzie. Na tej wojnie stracą wszyscy i nie będzie zwycięzcy. Dlatego aby wywołać ją, potrzebny jest szaleniec, człowiek nie bojący się wytracić ludzkiej cywilizacji. Taki człowiek już niestety chodzi po ziemi. Nazywa się - Mahmud Ahmadineżad i jest prezydentem Iranu. Fanatyk Mułzumański, czekający na Mahdiego.

Rosja? Rosja wie że nie może NIC. Oni mogą tylko atakować małe kraje bez wsparcia NATO. Wyobrażacie sobie np. żeby Chiny przyglądały się bezczynnie kiedy Rosja zaatakuje Ukrainę czy Polskę? Ich reakcją będzie natychmiastowy atak na wschodnie tereny Rosji, to po prostu naturalne. Podczas takiego ataku powstałoby wiele zbuntowanych republik w Rosji, a ona sama po prostu rozpadłaby się. Białoruś wypowiedziałaby im być może posłuszeństwo. Jakakolwiek duża wojna z udziałem Rosji, moim zdaniem oznacza jej wielki upadek. Nastąpiłby tam kryzys gospodarczy, ludzie już teraz nie mają tam co jeść, co dopiero podczas wojny. Obawiajmy się Iranu i Korei, Rosja to kolos na glinianych nogach, nie przeżyje nawet kilku lat nowej zimnej wojny na jaką może się zanosić.
  • 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Oby nie było tej III wojny. Ale o co chodzi w większości teorii spiskowych dotyczących przejęcia władzy na Ziemi. Tu nie chodzi tylko o władze, oni dążą także do zmniejszenia populacji na Ziemi, na jakiejś tablicy w USA jest napisane 550 mln ludzi na świecie. Obecnie Ziemia jest przeludniona i to bardzo, a co spowoduje wyginięcie większości ludzi oprócz jakiegoś kataklizmu (jak uderzenie komety czy meteorytu)? Ano wojna przynosi najwięcej ofiar. Nie wszystko na Ziemi zostanie zniszczone na pewno pozostaną tereny nie tknięte a łatwiej zapanować nad małą liczbą ludzi i wprowadzić swoje zasady niż nad olbrzymia ilością ludzi. Zobaczymy czas pokaże oby był spokój, ale już dawno przestałem być optymista globalna wojna to kwestia czasu, oby tylko nikt nie nadusił czerwonego guzika :/
  • 0

gomp.
  • Tematów: 24
  • Artykułów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie obraź się kuki ale to tylko a ameryce siedzą takie ,,mózgi" i wymyślają pierdoły o światowych spiskach ;p o celowych próbach wywołania wojny, czy że USA samo rozwaliło sobie WTC.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych