Chciałbym skorygować model samolotu z tego "kolażu". Wkleiłeś dużo większego Boeinga 777-200. Na ogonie widać nawet trzy siódemki. Mam nadzieję, że ta pomyłka nie była celowa.
No, proszę Cię...
A po co miałbym coś takiego robić?
Szukałem zdjęć samolotu w Google grafika, wpisując "Boeing 757" i "Boeing 757 AA "
Najwyraźniej zaplątał się wśród nich ten 777, a ja tego nie wychwyciłem, bo ja wspomniałem , nie jestem specjalistą od samolotów.
Mój błąd.
Jeżeli jest faktycznie tak jak mówisz (a nie mam powodu sądzić, żeby było inaczej) to za pomyłkę
przepraszam. Na razie edytuję tamten wpis i dodam uwagę, że samolot jest zły. A jak znajdę odpowiednie zdjęcie, to spróbuję ten obrazek zrobić jeszcze raz...
Dzięki za zwrócenie uwagi...
edit:
Dla uzmysłowienia sobie wagi ogniskowej kamery nagrywającej:
(...)
Jak widać wielkość samolotu dramatycznie spadła...
Wszystko OK, tylko nie bardzo wiem jak to odnieść do sytuacji z filmu ?
Zmiana ogniskowej powoduje przecież tylko jakby oddalenie się fotografowanej sceny od punktu obserwatora. Nie zmieniają się za to wzajemne relacje wielkościowe pomiędzy fotografowanym obiektami.
Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku wielkości poszczególnych pojazdów pozostają niezmienne względem siebie, zmianie nie ulegają też raczej ich odległości od siebie (poza pewnym złudzeniem, wynikającym raczej z oddalenia fotografowanej sceny).
Większy wpływ, zmiana ogniskowej miałaby w przypadku tego fotomontażu złożonego z trzech różnych zdjęć, z których każde mogło mieć (i najpewniej miało) inną ogniskową ustawioną w w aparacie fotografów.
Myślę, że tą droga raczej nie dojdziemy do jakiegoś zadowalającego wniosku. Już bardziej podoba mi się ten Twój pomysł ze stworzeniem sceny w programie komputerowym, na której precyzyjnie można by ustalić miejsce w którym znajdował się samolot i samochód, na omawianym filmie i odnieść je do budynku, a następnie spróbować ustawić pozycje obserwatora w miejscu skąd filmowano zdarzenie.
Ale z tym, to trochę roboty by było.
, tym bardziej, że pozycja "samolotu", na tym filmie, jest tak na prawdę niewiadoma.
edit:
Poprawiłem model samolotu na zdjęciu - teraz to jest na pewno Boeing 757-200
Trochę widać różnicę w stosunku do tego poprzedniego obrazka ale z pewnością nie określiłbym jej mianem "dramatyczna"
Tak, czy siak, jeszcze raz przepraszam za pomyłkę
Zdjęcie samolotu pochodzi z tej strony
http://www.topspeed....ture365384.htmlTo na wypadek, gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości
edit:
Przyjrzyj no się jeszcze raz mojemu obrazkowi... skrzydła GH są na obrazku i raczej maja ~35m
Wierzę... Chodziło mi raczej o dysproporcję pomiędzy ich rozpiętością, a rozpiętością skrzydeł samolotu na tym samym obrazku, a konkretnie o to, że skrzydła Global Hawka wydają się być szersze niż Boeinga, a powinno być odwrotnie...
Użytkownik pishor edytował ten post 26.07.2012 - 15:54